Nemsokara utazom haza, most csak Tibor kedveert megprobalom beszurni ismet a kepet (en tegnap lattam, de az forumok koltozesenel valami elallitodhatott)
kedves Tibor, az alabbi sort masold be copy&paste-el, tedd ki az elejere a <, a vegere a > jelet. Ne gepeld, mert asszem, ha Entert utsz kozben, akkor mar nem mukodik a kod
Megprobaltam a javitassal es meg sem mukodik.
Talan az a baj, hogy nincs eleg szeles hely itt
hogy egysorban kiferjen.
Ugylatszik, en csak nem ertek az ilyesmihez.
Kosz. Mickey Knox.
KatB ez egy nagyon tomor es hasznalhato informacio volt,Viragszal neveben is koszonom.Aki tud tegyen meg hozza a tobbi kerdesre szolo infot.
Tibor,koszonom mar tudjuk.kulonbben sem nyitok ki semmi idegen mailt.
Nem tudom milyen szinten beszelsz angolul, de gondolom nem tokeletesen. Amerika legtobb varosaban van olyan lehetoseg hogy alaptol egyetemi szintig tanuld a nyelvet (English as a Second/International Language programok). Ezek altalaban napi 5 oras mulatsagot jelentenek. Annyi tanulas mellett valoszinuleg nem bannal egy kis hazi munkat.
Azt is feltetelezem, hogy nem muszaj dolgoznod csak szeretnel. A ferjed munkaja biztosan eleg lesz anyagilag. Azt sem tudom, hogy kapsz e munkaengedelyt ami a vizumodtol fugg. Egyszoval, igen korulmenyes itt dolgozni.
A work-and-study programokrol sajnos nem tudok semmit.
A jogositvanyrol annyit, hogy nagyon egyszeru es olcso (10-30 dollar) megszerezni. Az irasbeli vizsga kb. 40-50 kerdesbol all amit szobelikent is le lehet tenni (csak kerni kell). Az angolodtol fuggoen egy honap alatt fel tudsz keszulni. A gyakorlati vizsgat automata kocsin is engedik letenni.
Kedves Viragszal,hagyom az otteloket informaljanak remelem tudnak tanacsokat adni.
Nekem minmt topicgazdanak van egy keresem,mert ilyen meg nem volt nalunk itt a topicban:
Ha lesz netted es egy kicsi idod,irjal nekunk naplokepen az elso idokben,nagyon erdekes lehet egy kezdonek a benyomasai mindenkinek,Neked pedig talan a hozzaszolasik segitenek majd egy kicsit a napi emlitett problemaidba.Mit szolsz hozza?
Csak most neztem ki ezt a forumot (ertem ez alatt, hogy meg csak nagyon feluletesen neztem at az eddigi hozzaszolasokat)
Pont 1 honap mulva koltozom at NYC kozelebe, egyenlore Valhallahoz kozeli faluba (?)
Elsosorban a ferjem fog dolgozni (Pepsi-hatarozatlan idore szolo szerzodes, proba cseresznye) En hazi tuder leszek : (
Ez eleg furcsa allapot mert idaig mindig dolgoztam. Szeretnem megkerdezni, hogy mi a velemenyetek, ill. tapasztalatotok a civil szervezodeseknel vegzett onkentes munkarol, ill. az egyetemeken mukodo un. work n study programokrol.
Visszaterve a forum eredeti kerdesere: hat nekem Amerika idaig nem jelentett semmit. Komolyan nem vagyok az aki kezet-labat torve ki akart jutni. Bizonyos dolgoktol amiket a Magyarorszagon elo amerikaiaktol tapasztaltam meg egyenesen viszolygok.
Ja, igen meg 1 kerdes mennyire 1szeru jogsit szerezni? Nekem ugyanis nincs, lehet, h. en vagyok az utolso ilyen : )) De itthon nem ment, nem azert mert nem tudnek, csak a vizsgan rohadtul izgultam, jol meg is huztak 2x. Ez jol el is vette a kedvem.
kedvs Tibor,megtalaltam a kepet a 4o-esek topicjaba.Hiaba kattogtam,kattogtam az en topicomnba nem latszott semmi.De ez tudod mar az en idiotismusom.Koszonom.
Csak beneztem megnezni, hogy tortenik-e valami.
De ugylatszik, hogy csend van itt.
Mumu lattam a fotodat a 40 even felluliek albumaban. Ugylatszik egymasmellet vagyunk mi
oregebbek.
Capa vadaszaton. Proba:
Helyes akkor mar most mondom:megnyito junnius 11-en es utana nezek de azt hiszem most tovabb huzzak mint a honap vege,kb.3 heten.Ha addig nem mond itt senki mast ,en a Te ittleted megszervezeseert megerdeklodom kozben.
Jelentkez ha tudsz valamit ami ezt a tarsasagot erdekelheti(sok ifju latogato es ott iskolat kereso,munkat kereso van a topicba.
Kedves Mumu,
Nagyon koszonom a tajekoztatast a foci EB-rol. Ha jol tudom, akkor az ket hetig tart. Jo is lesz, mert a parom (ferjem) foci eddzo volt igy nagy rajongo. Ket eve Oslo-i (Norvegia) sport barokban neztuk a Vilagbajnoksagot.
A munka pedig megvar:-)
Kedves KatB,junnius 12-tol itt labdarugo Europa bajnoksag van.Jo ezt tudnod,mert a hazat javito,modernizalo mesterek es segitoik,kb.14-oratol hasznavehetetlenek lesznek.
Mi szivesen talalkozhatunk,ha elore kuldesz egy e-mailt.
Mathias,
Azt hiszem felre ertetted a termeszetrol valo megjegyzesemet. Amit mondani akartam vele az az hogy Amerikaban a termeszeti szepseget nagyon ertekelem. Persze SF kornyeke vitathatatlanul a vilag egyik leggyonyorubb resze.
Tibor es Mumu,
A Gonzalez ugyrol meg a Cubaiakrol annyit, hogy a torveny az torveny. Slussz-passz. Szerintem artott a Cubai Miami-ak hatalmanak ez a buta erzelgosseg.
Mumu,
Nagyon tetszett a hispato amerikai visszafoglalas teoriad.
Kerkesek (mert mondtad hogy lehet :-)
1. Otthon milyen a szemlelet a bevandorlokrol
2. Mi az allampolgarsag megszerzesenek feltetelei
Junius kozepen megyek haza (Budapest) 2 hetre. Irjatok ha ott lesztek, talan ossze tudunk jonni egy kavera. Sok idom nem lesz mert csaladot kell latogatnom, megy hazat kell modernizalnom.
Ha valaki tud valami uj vagy erdekes dologrol szivesen vennem a tajekoztatast. Koszi.
Ugy latom hogy ebben a dologban egyvelemenyen vagytok es en is bar nincs hozza jogom mert nem vagyok amerikai,ugy erzek mint Ti:
-itt is igy van,a bevandorlok,nalunk egyszeruen Mo-n elo idegenek(albanok,oroszok,romanok,volt yugok,egy ideig tenylweg ugy viselkednek mint vendegek es aztan ha megszoktak uj helyezetuket bizony ok akarjak rankeroszajkolni szokasaikat,eletviteluket.Igy szuletik meg a kulturkonfliktus.Meg kell mondanom Nektek hogy mint valkammikor kommunista ifjunak nevelt valaki aki csak 1953-tol lassannyitotta ki a szemet meg mindig maradt-es ezt nem banom egy torekvesem a tobbi nemzettel valo szolidaritasra,az egyenlosegre stb.Ahogy azonban nem tudjuk kezeni ezeket a konfliktusokat amikor meg nem is hibas emberek kulonbozo mentalitasal egyszeruen nem tudnak egyutt elni akkor termeszetesen a sajat kutyam kolkeit-ez egy nemet kozmondasbol van-vedem.Ilyenkor elmulnak a humanus elvek mert otthon szeretnek a sajat magam modjan elni.Akikel dolgunk van,azok azzonban agreszivebbek nalunk,meg buzog az osi ver,es eroszakosagukba plane lobogtatva kulombozo szep elveket-amiket ok sajat maguknal termeszetesen nem alkalmaznak-megis nyerik a nemzetkozi kozvelemenyt,olyanokat akiknek szemelyeen nem volt es lesz ilyenfajta konfliktusuk.Ezeket a kubaiakat is beengedtek,nagyobb reszuket mint politikai szegeny menekulteket,ok megszerbeztek a kis Kubajukat,regi vezetoik,demagogok,alatt es elik amerikai allampolgarkent kubai eletuket.Es mert a demokracia olyan amilyen,itt mindenki szavazata,analfabeta vagy sem egyet szamit az akademikuseval,ezzen tenyleg nem lehet es talan nerm is szabad valtoztatni,a kepviselook es kesobbi jeloltek udvarolnak szavazataikert.Ha mi itt egyszer,de a nemetek mar most(torokoknek) a franciak(maghrebi araboknak) mar evek ota megadjak a jogait az os lakosaget,akkor a jobban szaporodo alacsonyabb eletnivoju,azert szaporodik korlatlanul,a demografiai fegyverrel(szuletesekel),atveszik a szavazasok tobbseget.
A hispano amerikaiak szerintem igy foglaljak maj dd visza a pioniridokben amerikaiaktol elfoglalt teruleteket,befolyast.
Egyet ertek veled KatB; A cubaiaknak valoban
nagy szajuk van. Egycsomoban elnek, legtobjuk
nem tanulja meg a hivatalos US nyelvet; Torveny-
telenul viselkednek es megis nekik all feljeb.
Ez a politikai foci az Elian Gonzalez ugyben
nagyon felmergesit. Kommunizmus vagy nem, egy
6 eves gyereknek az APJAVAL van a helye.
Most mart tudom, hogy miert nem szavazok majd
egy Repaplikanus elnok jelotre.
Ujra elolvastam amit most irtam es kerem a bocsanatatokat a sok gepelesi hibam miatt na meg az ejszakiakert az eszakiak helyett stb.Bocsasatok ujra meg egy visszaesonek..
Isten hozott Mathias,orulok osszinte szavaidnak,megertem azt.Ugyanakkor kerlek gondold meg,nem szabad velemenyt mondani valamirol amit soha nem latal.Azt mondhatod talan hogy erzesed szerint nem tetszene.Elsosorban ha elolvasod-de tenyleg-az egesz topicot,sokaig fog tartani akkor mar csak ebbol az egesz vekony infofolyambol meglatod milyen sokszerru nem osszehasonlito Amerika.Azzonkivul milyen kulonbozo modon elik meg azt az emberek.Aztan ujra beszelhetunk mert meg van az elso szines sokoldalu es nem hivatalos,hanem olyan emberektol mint Te es en a velemenyek.Ami nem azt jelenti hogy ezt Te ha elmenel ugyanugy erezned.Aztan gondold el hogy USDA az egy konmtoinens nem egy orszag csak.A deliek masok mint az ejszakiak, a nyugatipartiak egesz masok mint a newyorkiak stgb.
Kedves KatB,eloszor valasziolok a Te kerdeseidre(kerdezel majd meg)esmremelem a tobbi tarsaim is hozzaszolnak :
-a toke bearadasarol persze kulonbozok a velemenyek:
-aki kozgazdasz orul neki,hiszen mas penz nem volt es nincs is sajat forrasbol.Csak most szuletik meg a magyar benszulott toke.
-egyesek akik az investitiok kozeleben elnek(Fejer megye,Fehervar,Gyor,Zala,nagyjabol ,azok szinten-munkahely.
-az egyszeru nep fel hogy ellopjak az orszagot.E eleg primitiv elkepzeles mogott all megis annyi igazsag hogy a toke ittlete sokat fugg a magyarorszagi helyzettol,ha magyar lenne a toke akkor minden helyzetbe maradna itthon.
-AAmerikarol a velemeny szines es kulonbozo.Itt is olvashatod majd ,ha te is vegig mesz a topicon:elismeres es eletstilus utanzas tobbnyire a fiataloknal,elkeseredes es lenezes a sok ide hozott kulturszemetrol,feluletes elkepzelesekrol,egyesek osszehasonlitjak az oroszokat az amerikai dominacioval...
Üdvözlet Mindenkinek !
Én még nem jártam Amerikában, lehet, hogy nem is fogok, ez a mostani magyarországi
gazdasági helyzet nemigen kedvez a Nagy Utazásoknak, főleg, ha családos az ember.
Viszont azt így látatlanban is vitatnám, hogy hol a világ legszebb vidéke. Nekem ( meg Petőfinek és néhány társunknak ) ez a kis tépett, rongyos kis ország.
Hozzátenném, hogy bár Amerikában nem voltam, azért fél Európát bejártam, láttam sok szépet, de olyat nem találtam, ahol szívesebben élnék, mint itthon.
Bocs, ha bárkit ezzel sértenék, de ezt érzem, és egy ilyen témához objektíven hozzászólni lehetetlen. Egyébként én még nem ettem ilyen fagyit, de nemigen szeretem általában a fagyit, jó nekem a pilótakeksz is. Meg a sportszelet.
Előszörre ennyi elég belőlem, szeretettel:
MathiasR
1. A San Francisco-i obol kornyeken rengeted mexico-i es Del-Amerikai van. Szazalekban valtozo a kulombozo negyedekben/varosokban. Atlagban szerintem (nem hivatalos) kb. 20%.
Ha az Elian Gonzalez eset miatt kerdezed a hangulatot, akkor annyit mondhatok hogy a tobbseg a floridai nagyszajuakkal tart. A tobbseg itt nem nagyon tanult, igy erzelmek hatasara dontenek es szavaznak. Politikailag nem sok vizet zavarnak. A tanitasrol nem sokat tudok csak azt hogy ok legalabb megtanulnak angolul nem ugy mint a kinaiak, vietnamiak, stb.
2. Ha annyit mondok, hogy majdem egy homokost valasztottak meg San Francisco polgarmesterenek akkor azt hiszem megerted. Egyebkent a homokosoknak nincs igazi hatalmuk, csak errefele mindenki egyenrangukent tekinti oket. Az emberek tobbsege szemrebbenes nelkul fogadja el hogy valaki homokos.
A politikai terjeszkedesukrol pedig annyit, hogy minden osszefogo kozosseg elore tud jutni... es a homokosok nagyon osszefognak joban-rosszban.
Az en kerdeseim:
1. hogyan velekednek az otthoniak a kulfoldi toke aradatrol
2. mi a kozszemlelet a magyarok kozott Amerikarol
Kedves KatB meglepnek az arak,mert N.Y-ben mindennapos dolgokat relativ olcson tudtam megvenni mindig.
A lepeny biztos finom lehet,de az unokatestverei is :pizza,falafel .
San Franciskoval kapcsolatban ket kerdesem is volna:
-milyen a hispanoamerikaiak ottani szazaleka(Floridaba termeszetesen nagyon nagy)de nem tudom el vannak-e terjedve az egesz West parton vagy nem.Ha szamosak vannak(persze a kinaiak,japanok ,koreaiak mellett) milyen most kozottuk a hangulat,tanitas nyelve,politikai szervezkedes stb.
-milyen hatalmuk van a nagyszamu homo-soknak,politikai terjeszkedes,vallasztasi sikerek stb.Gondolom ez tenyleg egy specifikusan San Franciskoi kerdes es sokan kozulunk nincsenek jol informalva.Koszonom.
Kedves KatB meglepnek az arak,mert N.Y-ben mindennapos dolgokat relativ olcson tudtam megvenni mindig.
A lepeny biztos finom lehet,de az unokatestverei is :pizza,falafel .
San Franciskoval kapcsolatban ket kerdesem is volna:
-milyen a hispanoamerikaiak ottani szazaleka(Floridaba termeszetesen nagyon nagy)de nem tudom el vannak-e terjedve az egesz West parton vagy nem.Ha szamosak vannak(persze a kinaiak,japanok ,koreaiak mellett) milyen most kozottuk a hangulat,tanitas nyelve,politikai szervezkedes stb.
-milyen hatalmuk van a nagyszamu homo-soknak,politikai terjeszkedes,vallasztasi sikerek stb.Gondolom ez tenyleg egy specifikusan San Franciskoi kerdes es sokan kozulunk nincsenek jol informalva.Koszonom.
Lehet hogy ez senkit nem erdekel, de el kell mondanom, hogy itt a divat legalabb egy fel evvel le van maradva a legtobb aruhazban. Persze lehet talalni uj dolgokat a nagyon draga San Francisco-i uzletekben (csak ott). Emiatt haza megyek vasarolni minden evben. Az erdekes az, hogy az arak otthon legalabb olyan magasak mint itt.
Itt sok Mexico-i etel van. Legjobban a "burrito"-t szeretem. Ez egy koralakura nyujtott lapos teszta (palacsinta szeru) olaj nelkul tepsiben sutve. Ezt a tesztat megtoltik rizzsel, marha porkolttel (egy kicsit mas paprikat hasznalva), fott szaraz babbal, tejfollet es salata levellel. Mondhatom, nagyon finom. Persze ez varialhato mindenfele keppen.
Kedves KatB,orulok jelentkezesednek,boldog unnepeket kivanok Neked.Ha nem vagy ellene,Te leszel ami kaliforniai magyar szemunk es fullunk.Irj a topicnak minden olyan dologrol ami gondolod erdekelheti a magyar videkek lakoit.
A Bagel az jo. En Philadelphia cream cheese-el
megkenve szeretem.
A Kroger nevu elelmiszer bolt Roanoke;Virginiaban
van, azert nem talalod.
Kitudja; Biztos mart Bp-en lehet talalni OREOS
fagyit valahol. Ha nem lesz szerencsed,
en majd kuldok neked Oreo cookit Shalina.