Nem áll szándékomban egyik felet sem támogatni és az ellenkezője sem, mivel nem értek a témához (bár nekem nincs illyen jellegű problémám). Viszont elolvasva ezt a "fogalmazást" arra gondoltam, hogy furcsa érzésem támad. Minden eddigi hsz-t elolvastam a vita témájában, és ha a mondatszerkezeteket, szóhasználatot nézem, valamint a hsz időbeni megjelenését, én arra tippelnék, hogy ez "Civilkontroll" "tollából" származik. Persze ez csak egy észrevétel, bármikor előfordulhat, hogy egy üzletvezető és egy háziasszony ugyanazon stlusban fogalmaz. Amennyiben tévednék elnézésedet kérem, de azt hiszem ennek nincs is túl nagy jelentősége, mert szerintem értelmetlen vitát folytattak itt a felek. Ha másra nem is legalább arra jó volt, hogy sok jó dolgot megtudtunk.
Szerintem olvasd végig a topikot mert senki ilyet nem állított róla amit itt leírsz. Csak az a pár sor volt a kifogás ami a honlapján van és azis csak azért mert nem egészen úgy van ahogy leírja és nyilván a rendszere műkődik avval senkinek nincs kifogása. De a szekrény mögött nálad csak a rendszere nem szüntette volna meg a penészesedést. A megfelelő tervezéssel kell az összhangot megtalálni mert a szellőzőrendszer eleme lehet a megfelelő szigetelés és ezért kérik az ő segítségét a lelkiismeretesebb építési vállalkozók akik nem bizzák a szellőzést a leendő tulajokra. Bár ez is lehet probléma mert nem lehet előre tudni ki költözik az adott lakásba.
Üdvözlet mindenkinek a topikban!
Előre is elnézést, ha nem leszek elég alapos, nem olvastam végig minden egyes hozzászólást.
Most akadtam rá, hogy itt arról a rendszerről beszélgettek, amit nálunk nem is olyan rég építettek be. Szóval, az élő példák sorába állva szeretném leírni a háziasszony szemével, hogy hogyan is működik a való életben, a netes fórumokon kívül ez a dolog.
3 éve vettünk egy felújítandó házat. Nem akartunk műanyag ablakokat, meghagytuk a régi (azt hiszem) geréb-tokos ablakokat a házon. Spóroljunk ahol lehet címszóval nem rakattunk szigetelést a falakra, csak belül rendbe szedtük, költözhessünk minél hamarabb. Egy évig semmi gond nem volt a házban. Aztán megérkezett a gyermekünk, pont szeptember végén. Ezt akkor még nem tudtuk, hogy miért fontos, csak azt vettük észre, hogy két hónapos korára az összes ruhája penész-szagú lett a szekrényében. Igen, akik itt beszélgetnek, azok ezt az érzést gondolom ismerik: penész a szekrények mögött, JAJJJ. Először a baráti körben kérdezősködtünk, mi lehet a megoldás, majd egy építésszel hozott össze a jósorsunk , aki azt tanácsolta, ha már szigeteltetünk, akkor csak érdemes lenne műanyagra cserélni az ablakokat is. Csak azt nem tette hozzá, hogy a szigetelés mellett több szellőztetésre is szükség lesz (Tény, hogy kicsi gyerek mellett nem volt napi 20 percet kereszthuzat a lakásban.)
A munkákat nyáron elvégezték, nem is jutott eszünkbe a penész, mint probléma egészen a fűtési szezon kezdetéig. Akkor aztán szaglásztunk megint. Ez így csak nem tuti, tovább kerestük a megoldást. Akkor találtunk rá a Civilkontroll cégére. Telefonon nagyvonalakban tájékoztatott, majd személyesen eljött és elbeszélgettünk. Elmondta azokat a dolgokat, amiket már itt is láttam a tollából: többen lettünk ugyanannyi alapterületre, kevesebbet szellőztetek, bent kezdtem teregetni, többet vagyunk otthon, stb. Ami lényeges, minket nem csapott be, és nem tévesztett meg, mint fogyasztót, mint ahogy egyikőtök fogalmazott... Engem nagyjából semennyire nem érdekel a fizika, meg a páratartalom nagysága a lakásban, a cél az volt, hogy ne penészedjünk. Beszerelték a rendszerüket, és azóta megszűnt a probléma, kb. negyed áron, mint amennyibe a szigetelés került (azt sem bánjuk ezzel a kiegészítéssel egyébként).
Ennyi. Nem több, de nem is kevesebb. Lehet vitatkozni hőhidakon, meg hőmérsékletkülönbségeken, erre jó egy ilyen topik. De remélem arra is jó, hogy akinek hasonló problémája van, mint amilyen a miénk volt az elolvashasson konkrét tapasztalatot is a témával kapcsolatban. Sajnálom, hogy a cég vezetője ennyit kap ebben a témakörben, ő csak a tapasztalataiból összeszedett okosságokat alkalmazva dolgozik és vállal ezért felelősséget. Ez ma Magyarországon ekkora probléma??? Ha valaki nem akar tőle rendelni, ne menjen rá a honlapjára, ne hívja fel telefonon, de ne állítsa, hogy hazudik, mert a rendszere működik. Pont.
További jó szócsatát, ha folytatják
Úgy tűnik, hogy én aztán végképp semmihez nem értek, mert még programozni is tudok :D
Na de félre a hülyeséggel. Lenne egy olyan kérdésem (bár hála istennek penésznek még csak a hírét se láttam a házunkban), hogy a mai konyhai páraelszívók vagy hogy is hívják őket érzékelik a párát és arra kapcsolnak be, vagy esetleg lehet rájuk szerelni olyan érzékelőt? Az idén szeretném a konyhát is valahogy összedobni és erre is sort keríteni.
Ezek mind szövegkörnyezetből kiragadott mondatok, ami így ebben a megfogalmazásodban félre érthető mint a honlapod.
"Csak szerintem, aki mindenhez ért, az nem ért semmihez."
Nem értek mindenhez mert pl a programozáshoz fingom sincs. Ezek szerint amit csinálok ahoz értek. És ahoz ,hogy valaki csináljon valamit jól ,miért kellene hozzá egy papírt beszereznie? Csak úgy barkácsolok ahogy te.
"Lököd itt a süket szöveget a két légkamrás háromrétegű üvegről, de decemberben még 1,1-es üveggel árultad az ikerházad felét. Vagy akkor a jó üveg a vevőidnek nem jár, mert az megdrágítja a kivitelezést?"
Senki nem ir 2 kamrás ablakról megint ferdítessz és az alap árban 1.1-es van ami jóval jobb mint az építési vállalkozóknál. És ezen lehet módosítani az igényeknek megfelelően sőt még + szigetelést is lehetne. De már megint olyanról írsz amihez fingod sincs, mert egy 0.24es falhoz az 1.1 üveg passzol. Nekem 0.15ös a falam ehez már a 3üveg jár.
"Egyszer azt írod, hogy a szigetelés az elsőrendű szempot a penésszel szemben, aztán meg azt, hogy: "mert hiába a szigetelés ha nem szellőztetnek megfelelően." Akkor most melyik az igaz?"
Egy kis utalást hol írtam ezt?
Te meg végig a szellőztetés elsőrendűségét hirdeted.
"Teszed mindezt úgy, hogy állításod szerint marhára ismered az Aereco szellőzőit. Akkor miért nem kérdezed meg, hogy milyen ablakai vannak, mert az ablakba építhető verzió olcsóbb is, és egyszerűbb is szerelni."
Megint ferdítessz, mert oda is volt még írva mindenképpen egy szakembernek látnia kell. És azért nem résszellőzőt írtam mert cserépkályhája van.
"Az számodra nem érdekes, hogy az Aereconak nincsen "higrosztátos" szellőzője. Higroszabályozású van. Van légbevezető, meg légelvezető mindegyikben van higroszabályozású is. Van higrosztátja is. Csak az nem szellőző. Az a ventilátorok vezérléséhez használt páraérzékelő kapcsoló."
Nem gondoltam ennyire szőrszálhasogató vagy és keresed a fogást rajtam. Mert úgy nézz ki kifogytál az érvekből és támadást intézel. Legjobb védekezés a támadás.
"Te mersz engem azzal vádolni, hogy fogyasztókat tévesztek meg, és embereket csapok be??? Áruld el kérlek, hogy ki a f@sz vagy Te, hogy bármilyen fórumon veszed magadnak a bátorságot, és emberek életébe és problémáiba ugatsz bele?"
Én ilyeneket nem állítottam de ez a szöveg téged minősít és talán észre veszed magad mennyire nem áll ez jól neked.
"Mindíg felidegesítenek az ilyen okostojások, akik szakmunkásként dolgoznak, de a neten el tudnak bújni egy nick mögé, és ott eljátszhatják a SZAKÉRTŐT. Rajtam nem találsz fogást érdemi dolgokban, hát kötözködsz ilyen piti hülyeségekkel. Aztán ha valaki melléd áll, akkor sürgősen írsz egy seggnyaló sort, mert végre rólad is szó eshet. Szánalmas vagy.Felajánlottam Neked, hogy hívj fel, találkozzunk és bemutatom az egész rendszert, hogy megérthesd. Nem fogadtad el. Ha a békejobb nem kell, akkor legyen így. "
Mindenkinek fáj az igazság. Szakmaiban lehet, hogy nem de itt nem is erről volt szó hanem a tvshop jellegű - csak az én termékem, szolgáltatásom jó- szöveg ami a honlapodon van. És ha ezt szová teszik ,indokolják és erre te arrogánsan válaszolgatsz az nem hiszem ,hogy engem minősítene. Ha valaki átlátja a problémát és annak írok valamit az már seggnyalás ? Vagy az bánt, hogy melléd nem állt senki? Azt beszéltük meg ha megnyilik az üzleted elmegyek de ilyen stílus után ne várd. Én azt írtam béke van akkor milyen béke jobbot nyujtogatsz nekem, hisz csak vitáztunk nem háborúztunk.
Ilyen mentalitással és fogalom zavarral te vagy szánalmas és még csak nem is vagyok ideges csak sajnálni tudlak. Nem tudom mi váltotta ki benned ezt a reakciót de nem is érdekel.
"Nagyon régóta próbáltam megértetni Veled normális hangnemben, hogy olyasmiről beszélsz, amihez nem értesz. Többször nem mondom el."
Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű.
Relax..... Ajánlom neked a Thi-Chi vagy egy jóga DVD-t. De már vedd meg nem adom kölcsön.
Találsz az oldalon egy "Ingyenes felmérés megrendelése" menüpontot. Töltsd ki az űrlapot, és kimegyünk hozzád megnézni a helyzetet. Ha ázol, akkor a mi rendszerünk nem segít, de azt is megmondjuk, hogy mit tudsz vele kezdeni. Ha nem ázol, akkor pedig megmondjuk, hogy hogyan, és mennyiért tudjuk megszüntetni. Ez eddig nem kerül semmibe. Utána gondolkodhatsz, hogy belefér-e a költségvetésbe.
Elkezdett penészedni a falam a szobában. Ez a fal a fürdővel határos. Alagsori lakás, úgyhogy az sem kizárt, hogy kívülről jön be a víz. Jó lenne, ha egy szakembert találnék aki megnézné és javasolna valamit, hogy mit csináljak. Hol keressek ilyet?
Neked mindíg van egy két észrevételed, Te mindíg mindenre azonnal tudod a bölcsek kövét, hiszen Te írtad:
"Én megmerem kockáztatni ezeket mind ismerem és tudom őket alkalmazni hisz a tervezéstől a kulcsrakész állapotig mindent én csinálok még a megfelelő szellőztetést (aerecot használom én is) is nehogy a lusta tulaj miatt problémák legyenek( mert hiába a szigetelés ha nem szellőztetnek megfelelően)."
Csak szerintem, aki mindenhez ért, az nem ért semmihez.
Próbáltam ezt már valahol finomabban is megfogalmazni. Áruld el nekem, hogy mitől vagy Te ekkora szakértő? Ha azt vesszük alapul, elvégeztél egy középiskolát (és csak remélni merem, hogy valami építőipari végzettséget szereztél az Ihászban, és nem kozmetikusit...) aztán most házakat építgetsz. Ahogy írod, Te csinálsz mindent. Tehát barkácsolsz.
Lököd itt a süket szöveget a két légkamrás háromrétegű üvegről, de decemberben még 1,1-es üveggel árultad az ikerházad felét. Vagy akkor a jó üveg a vevőidnek nem jár, mert az megdrágítja a kivitelezést?
Egyszer azt írod, hogy a szigetelés az elsőrendű szempot a penésszel szemben, aztán meg azt, hogy: "mert hiába a szigetelés ha nem szellőztetnek megfelelően." Akkor most melyik az igaz?
Valaki érdeklődik a penészedéssel kapcsolatban itt a topicban, Te meg azt válaszolod neki, hogy:
"Vagy ha van barkács vénád akkor vegyél aereco higrosztátos szellőzőt ( 15eft körül) és minden szobába beszerelsz egyet. Falat kell vésni vagy fúrni 100-as átmérőben.:-)))
Teszed mindezt úgy, hogy állításod szerint marhára ismered az Aereco szellőzőit. Akkor miért nem kérdezed meg, hogy milyen ablakai vannak, mert az ablakba építhető verzió olcsóbb is, és egyszerűbb is szerelni.
Miért nem kérdezed meg, hogy hányan laknak abban a mekkora lakásban, mert azaz ami igazából befolyásolja, hogy mennyi egy lakás szellőző levegő igénye.
A fürdőt és a konyhát, a két olyan helyiséget ahol rövid idő alatt nagy mennyiségű pára keletkezik szóba sem hozod.
Nem kérdezed meg, hogy van-e központi szellőző strang a lakásban és van- e konyhai elszívója, hiszen ezek jelentősen befolyásolják egy rendszer működését.
Arról fogadok, hogy még csak nem is hallottál, hogy a levegőt, ha kell, ki is lehet megfelelően vezérelten vezetni a lakásból?
Az számodra nem érdekes, hogy az Aereconak nincsen "higrosztátos" szellőzője. Higroszabályozású van. Van légbevezető, meg légelvezető mindegyikben van higroszabályozású is. Van higrosztátja is. Csak az nem szellőző. Az a ventilátorok vezérléséhez használt páraérzékelő kapcsoló.
De hát ezeket a dolgokat neked, az építőipari Istennek nem is kell tudnod, hiszen Te mindenhez értesz!!
Egy mondattal elintézed és sz@rsz bele, hogy mi lesz vele. Te király vagy, megteheted.
Te mersz engem azzal vádolni, hogy fogyasztókat tévesztek meg, és embereket csapok be??? Áruld el kérlek, hogy ki a f@sz vagy Te, hogy bármilyen fórumon veszed magadnak a bátorságot, és emberek életébe és problémáiba ugatsz bele?
Majd Te segítesz átírni a honlapom szövegét.... Megígérem, hogy még segédmunkásnak sem vennélek fel a beépítőim mellé. Nem azért, mert haragszom, hanem azért, mert magamat féltem. Az okoskodásoddal egy óra alatt elintéznéd, hogy kicsontozzanak. Nem szeretnék bekerülni a híradóba.
Ne kérdezd meg. Igen, nagyon berágtam.
Mindíg felidegesítenek az ilyen okostojások, akik szakmunkásként dolgoznak, de a neten el tudnak bújni egy nick mögé, és ott eljátszhatják a SZAKÉRTŐT. Rajtam nem találsz fogást érdemi dolgokban, hát kötözködsz ilyen piti hülyeségekkel. Aztán ha valaki melléd áll, akkor sürgősen írsz egy seggnyaló sort, mert végre rólad is szó eshet. Szánalmas vagy.Felajánlottam Neked, hogy hívj fel, találkozzunk és bemutatom az egész rendszert, hogy megérthesd. Nem fogadtad el. Ha a békejobb nem kell, akkor legyen így.
Nagyon régóta próbáltam megértetni Veled normális hangnemben, hogy olyasmiről beszélsz, amihez nem értesz. Többször nem mondom el.
Csak 1-2 észrevétel. Nem csapod be az embereket csak túloz a honlap szövege és a szellőzőrendszeredet állítja előtérben úgy ahogy ezt a "szakértő" teszi a hőszigeteléssel. Kb annyit ér a hőszigetelés szellőztetés nélkül mint a szellőztetőd ha nincs hőszig. mondjuk egy 30cm tömörtégla falon. Az is igaz a szellőztetéssel meg lehet szüntetni a penészt csak nem mindegy milyen áron és itt a fűtésköltségre gondolok. Ez mint annyiszor mírtam már összetett próbléma és nem lehet csak az egyiket használni és ahány helyszin annyi megoldás. Ezt kellene a honlapodnak sugallnia és nem egy adott szellőzőrendszerre ami mindent megold. És a gumis pl. megint rossz mert azért nem úgy választ a laikus sem ,hogy jó lesz bármi csak 2.2 legyen benne mert ez pl. nem gumi hanem autó függő mekkora a keréknyomás. És aki nem ért hozzá az nem szól hozzá ,aki meg "profi" nem olvassa a topikot. Már teljesen kiveséztük a témát , még mindig nem látod a lényeget és ez nem lehet avval magyarázni ,hogy laikusoknak írsz. Megértenék azt is ha azt írnád ez a rendszer lehet a megoldás de ezt csak a ház teljes szerkezet megismerésével lehet kijelenteni mit kell csinálni a probléma megszüntetéséhez.
"Én sehol nem állítom azt, hogy a hőszigetelés miatt biztosan penészedni fog a lakás, de azt fenntartom, hogy a már penészes lakások, hőszigeteléssel megkísérelt penészmentesítése, katasztrofálissá fogja tenni a penészedés mértékét a szigetelés előttihez képest, ha más beavatkozás nem történik a házon. Ez alól kivételt csak az "extrém hőhíddal" rendelkező épületek képeznek kivételt, ahol pl. hiányzik a külső vakolat, vagy szigeteletlen betonáthidaló van a nyílászárók felett. De abban remélem egyetértünk, hogy itt a szigetelés nem a penész miatt elsődleges szempont."
Evvel teljesen egyetértek és ezt kellene előtérbe helyezni a honlapodon nem pedig csak a "kisbetűs részhez írni. És ez igaz a csak szellőzőrendszeredre is ha csak azt akarod használni, őnmagában az sem csodaszer. Ez hiányzik a szövegeidből.
Úgy neked, mint r0226 barátunknak is, egy csomó dologban igazatok van, ...és mégsem. Néhány dolgot szeretnék leszögezni, terveim szerint utoljára.
1., A honlapom laikusok számára készült, és ebből adódóan vannak benne szakmailag kifogásolható részek, de csak a magyarázatot és nem a végeredményt tekintve.
2., Próbáltam úgy írni, és fogalmazni, hogy az a "Mari nénik és Józsi bácsik" számára is érthető legyen. Ezért nem találtok benne jelleggörbéket, léghozamszámításokat és egyéb nagyon szervesen a témához kapcsolódó, de egy egyszerű, penésszel küzdő ember számára lényegtelen és érthetetlen dolgokat, valamint ezért próbálok úgy magyarázni jelenségeket, ahogyan azt teszem. Ha az autódra gumit veszel, ott sem kezdi magyarázni Neked senki, hogy mennyi a gördülő ellenállás, a súrlódási együttható, és a centrifugális erő kanyarban, egyenesben, fékezésnél és gyorsításnál, hanem azt mondja, hogy: " 2,2-re kell fújni, és úgy lesz jó!"
3., Az általatok említett "lusta lakó" (r0226) és az ajtót-ablakot nyitogató, rendszeresen szellőztető, tudatos penészmentesítő tulajdonos, nem létező kategóriák. Viszont léteznek kisgyermekes családok, ahol a szellőztetés este 6-tól 10-ig nem megoldható, hiszen fürdetés van, és altatás és hadd ne soroljam. Ezekben a lakásokban, nincs szükség semmi trehányságra, egy óra leforgása alatt úgy megemelkedik a páratartalom, hogy ki tud csapódni. De a "tudatos lakó" sem fog hajnali háromkor felkelni, hogy kiszellőztesse a hálót, amit tíz óra óta belehelt a házastársával. Tehát egyezzünk meg abban, hogy vannak penészes és vannak nem penészes lakások. És ezeknek vannak tulajdonosaik. Ők 98%-ban teljesen normális életvitelt folytatnak, melynek semmi köze nincs a penész meglétéhez, vagy nemlétéhez.
4., Vitatkozhatunk a hőszigetelés "penésztelenítő hatásairól" de ez semmit nem fog változtatni azon a tényen, hogy munkáink több mint 60%-át olyan épületekben végezzük, ahol csak a szigetelést követően jelentkezett a penész, vagy új építésű, kifogástalanul szigetelt épületekben.
5., Én sehol nem állítom azt, hogy a hőszigetelés miatt biztosan penészedni fog a lakás, de azt fenntartom, hogy a már penészes lakások, hőszigeteléssel megkísérelt penészmentesítése, katasztrofálissá fogja tenni a penészedés mértékét a szigetelés előttihez képest, ha más beavatkozás nem történik a házon. Ez alól kivételt csak az "extrém hőhíddal" rendelkező épületek képeznek kivételt, ahol pl. hiányzik a külső vakolat, vagy szigeteletlen betonáthidaló van a nyílászárók felett. De abban remélem egyetértünk, hogy itt a szigetelés nem a penész miatt elsődleges szempont.
6., Azt sem állítom, hogy hőhíddal kell penészmentesíteni, mert ez az általam mondottak kifordítása. Ezt a kérdést azért feszegetem, mert sajnos a penészedés okaként az esetek jelentős részében építészek a hőhidat teszik felelőssé.
De beszéljünk konkrét példákról: Most készítek ajánlatot egy somogyi város négy épületből és közel 70 lakásból álló lakótömbjének utólagos szellőztetésére. A penészedés megjelenésekor hivatalosan felkért és fizetett "szakértő" állította a beruházónak, hogy a hőhidak miatt penészednek a lakások. Megoldási javaslatát elfogadva, utólag leszigetelték mind a négy épületet. Az ezután még rosszabbá váló helyzetet, egy újabb "szakértői" vélemény az ablakok rossz hőszigetelő képességével magyarázta, így kicserélték az üvegeket sima thermo üvegről 1,1 K-ra. Szerintetek ez a két "hivatalos szakértő" által feleslegesen megcsináltatott mutatvány mennyibe került a cégnek? De a baj nem ez. Hanem az, hogy az ilyen "szakértői" bakik elkövetése után a felelős, csak vonogatja a vállát, és még csak felelősségre sem vonható.
7., Axioma, néhány válasz a kérdéseidre:
-A sarok úgy érintkezik nagyobb felületen a hideg levegővel, hogy azonos térfogatú falszakasz párhuzamosan rakva a téglákat(fal közepe), azonos kinti és benti felülettel bír, míg sarokként rakva, a külső felülete az előzővel megegyező mennyiségű téglának jóval nagyobb, mint a belső.
- A penésznek nem "tápban", hanem nedvességben gazdag élőhely kell. (A mennyezeten lévő penész egy fürdőszobában milyen "táphoz" jut?)
-Az "állandósult páratartalom, a normális maximum alatt" olyan, mint a nagycsaládos szűz. Egy lakásban soha nem állandó a páratartalom, hanem jön és megy, föl és le. Amikor fürdünk, mosunk, mosogatunk, teregetünk, takarítunk, folyamatosan emeljük a páratartalmat. Meg amikor lélegzünk. Meg amikor a növényeink párologtatnak. Meg amikor főzünk, ne adj isten még kisállataink is vannak, vagy WC-re megyünk soroljam még? Szóval egyszerűbb meghatározni azokat az időszakokat amikor nem termelünk párát, mint amikor igen. Ezért lesz a lakás páratartalma egy fel-le szaladgáló görbe egy grafikonon. De lefelé mindíg csak akkor megy, ha szellőztetünk, így vagy úgy, de szellőzik a lakás. A "normális maximum" gondolom a harmatpontot jelenti számodra. Mert számomra, nem. Hanem az élettanilag elfogadható max. 55-60%-ot.
- Az ablaknyitásos szellőztetés mechanizmusán lehet vitázni, de egy dolgon ezzel kapcsolatban nem: kétféleképpen tudsz vele szellőztetni: alul és túl. Vagy csak kis ideig nyitod ki, és nem volt elég a légcsere, vagy tovább, és akkor az utcát fűtöd. Annak, hogy addig legyen nyitva, ameddig azt a páratartalom indokolja, csak matematikai esélye van.
Tehát pont nektek, akik az energiatakarékosság pápái vagytok, kellene belátnotok, hogy egy olyan szellőzési rendszer, ami mindíg csak akkor szellőztet, amikor szükséges, és mindíg csak annyit szellőztet, amennyi a lakás szellőzési igénye, az BINGÓ! főnyeremény.
És végül:
Igaz. A honlapom tartalmaz marketing elemeket. Nem véletlenül. Az a célja, hogy eladja a szolgáltatásomat. De ezt a látogató józan belátására bízza. Nem zsákbamacskát árulok, és ködös ígéretekkel, meg trükkös marketing technikákkal veszem rá a vásárlásra. Az egyetlen ember vagyok ma az országban aki teljes anyagi és erkölcsi felelősséget vállalok a munkámért ezen a piacon. Én vállalom egyedül, hogy 100%-os pénzvisszafizetési garanciát adok, a penészedés végleges megszüntetésére. Teszem ezt, egy éves szinten sokmilliárdos forgalmú piacon, multikkal versenyezve. Ha az, amit csinálok, nem működne, ha valóban becsapnám és megtéveszteném az embereket, úgy ahogy azt r0226 barátunk állította vitánk kezdetén, akkor egyrészt nem adnám sem nevemet, sem arcomat egy ilyen vitához, másrészt már tömegével írtak volna ide is, az általam becsapott, és megtévesztett emberek.
Biztosan lehet még találni az anyagaimban olyan hibákat, amikbe "álszakmai" érvekkel bele lehet kötni. De ha Ti ekkora mágusok vagytok ebben a kérdésben, akkor miért nem csináljátok??? Rajta. Be kell vállani a garanciát, és már meg is szűnt a "monopol" helyzetem.
Ne haragudjatok, de az elején, még komolyan vettem, hogy itt vitatkozni lehet dolgokról. De számomra ez itt nem vita.
Számomra ez mostmár csak szájkarate.
Azt állítani, hogy valaki aki légbevezetőket "szokott" berakni a házaiba, az ért a szellőzéshez, vagy annak a véleményét elfogadni, aki "lustasága" miatt légkondival szárít, mert légbeejtővel az soha ki nem menne....
Elárulok egy utolsó titkot: SZELLŐZÉSTECHNIKANEMEGYENLŐLÉGBEVEZETŐ!
Ezek a hozzászólások számomra csak azt bizonyítják, hogy valami olyanról mondotok véleményt, amiről fogalmatok sincs. Mind a ketten leírtátok már, hogy a szellőzés az egyetlen mód a párás levegő eltávolítására.
Ha szerintetek is így van, akkor mi a baj? Lehet, hogy végig kellett volna nekem is olvasnom a topic régebbi részeit. Talán ez nem a "segítünk válaszolni a kérdéseitekre hozzánemértők" hanem a "fikázzunk ki mindenkit, aki nem velünk jár pecázni" topic.
Asszem, a magam részéről nem is nagyon erőltetem az ittlétet a továbbiakban. Aki akar, meg tud találni. Még a telefonszámom is fent van a honlapon....
Most olvastam vegig az utolso ket honap termeset (es a vitakat). Hozzatennek par dolgot, leginkabb Civilkontroll-nak cimezve, termeszetesen szvsz, de szeretnem, ha nem sikkadna el ez a nezopont: 1. Bar elhangzott, de egyaltalan nem hangsulyozva, pedig az egyik legnagyobb hiba az ervelesben: a hoszigeteles altal a magyarazat szerint _emelkedik_ a paratartalom. A bizonyitas (hohidakat hasznaljunk paramentesitesre) viszont nem ezt, hanem azt bizonyitja, hogy az _elerheto_maximalis_ paratartalom no. Tehat ha a hazbol egy gramm parat se vennenk ki, akokr igaz lenne, de a) ha nem szelloztetnek, akkor is van szellozes a bejarati ajto nyitogatasaval, a wc-szellozovel vagy konyhai paraelszivoval, esetleges nyilt kemennyel stb. szoval nem no" a vegtelensegig vagy harmatpont altal adott maximumig a paratartalom b) a peneszedeshez paralecsapodas kell tapban gazdag helyen, es a szigetelt falu lakasban jo esetben az ablak lesz a leghidegebb, sot az egyetlen olyan hideg ami huzamos tartozkodasra ajanlott paratartalom maximuma korul kicsapodhat, ott persze kellhet torolgetni mint hohid, de nem lesz penesz a sarkokban. Tehat a szigeteles akkor igenis kepes megakadalyozni a peneszedest, ha az allandosult paratartalom a lakasban a normalis maximum alatt van, es csak a hohidak tul hidegek. Es ez fuggetlen attol, hgoy olcsobb lesz-e a futes. Sot, megforditom, akinek nem tul magas a hoszig. utan beallt paratartalom, annak felesleges penzkidobas koztes lepesnek a legtechnika, mar persze ha felteszem, hgoy a hoszig-et ugyis meg kell csinalni. (Mas kerdes, amit mar tobben is melletettek, hogy a hoszigeteles utan gondoskodni kell arrol, hogy ne legyen tul paras a levego, de ezt inkabb eu. hatarertek miatt, mert boven folotte van csak jo szigeteles-meretezes eseten lecsapodas.) 2. A paras levegonek tavoznia kell. A szelloztetesnel nagyon hulyeseg az, hogy az ablaknyitas jobban lehuti a lakast, mint a folyamatos beengedes... azon az osszehasonlitason rohogtem egyet magamban, hogy ha szelloztetunk, akkor lehul a levego, a butor, a fal, majd melegit vissza a radiator, DE ha folyamatosan megy be, akkor keveredik, es ez altal felmelegszik. Konyorgom, ha keveredik, akkor mi tortenik? Felveszik (marmint a benti meg a kinti levego) a hotan altal adott kozos homersekletet. Ami a nagyobb tomeguhez kozelebb lesz... de nem ugyanannyi, az az energia ami a legcserenel szerepet jatszo legmennyiseg kozott van, az kiment az ablakon, csak eloszlik, de ugyanugy a radiator melegiti vissza. Az teny, hogy csak a levegot, de csak azert, mert mindet a levegonek kell adnia, szelloztetesnel meg a butor is melegiti a levegot, cserebe a butor is fel kell melegedjen, az egyenleg ugyanott van. Ha az ablakos szelloztetesnel is mindig akkor van csak ablaknyitas, amikor mar tul sok a paratartalom, akkor ugyanannyi lesz az energiaveszteseg. Kiveve az extrem eseteket, amikor pl. egy nap 4 adagot mosok ki, na azt legbeejtos megoldassal ki nem viszi senki, de az ablaknyitas igen. [Mondjuk en lusta vagyok, igy egybeszerelt legkondival szaritok, de ez indifferens, a hangsuly a nagy teljesitmenyen van.] 3. Hohid termeszetes velejaroja az epuletnek? Hat attol fugg, mit nevezunk hohidnak... en azt mondanam, a _jelentos_ hovezetesi tenyezo kulonbseget. Vagy _jelentos_ feluleti hom.kulonbseget. Szoval enyhe csusztatas, hogy mindig van. Kulonbseg persze, hogy lesz, de ha egy akar 256 szurkeszinbol allo negyzetben akar meg 10-20%-nyi nehany arnyalattal eltero szint is teszek, arra mindenki ramondja, hogy egyforma. Azt allitani, hogy minden darab elteres kulon-kulon hohid, nem kicsit hangzik hulyesegnek. Arra azert kivancsi lennek, mit kell azon erteni, hogy a sarok "lenyegesen nagyobb feluleten erintkezik a kulso hideg levegovel"? Ha a hoszigeteles azonos belso falhomersekletet csinal, akkor nem mindegy, hogy azt kis felulet rossz hoszigeteles vagy nagy felulet jo hoszigeteles modjan eri el? 4. Nem kicsit utkoztem meg az itt nem emlitett, de felettebb szokatlan "Számoljuk ki mennyi időt tölt, a penész elleni küzdelemmel egy évben" ponttal. Eleg nevetseges... (elmelkedes napi 20 perc???) es az ilyen aprosagok (ha a tobbi nem is lenne) hiteltelenne teszik az egesz weboldalt. Bar azzal is vitatkoznek, hogy ingyenes felmeres "csak itt" jar, nekunk eleg sok minden volt mar ingyen... es nem alapdolgok, hanem pont ilyen "extrak", mint peldaul riaszto felmeres, napkollektoros rendszer felmeres, asszem a kozponti porszivosok is kijottek volna (csak volt nalam alaprajz es nekik mas nem kellett, mondjuk nem is rendeltunk). Bocs, hosszu lett. Pedig egyebkent olyan leirast sikerult a weboldalra rittyenteni, ami eleg lelkiismeretesnek tunik, csak akkor nem kene bennehagyni olyan dolgokat, amik mar a tulzas es hatasvadaszat kategoria. Mondjuk tudom, hogy az "atlagos fogyaszto" ezekkel is siman megszolithato ("nutellas az andokokkusza" reklamban szereplo jelenseg), kerdes mennyire etikus...
Ja, ma éjjel mértem egyébként az egyik érintett szobában páratartalmat. Délután, szokásos ablakos szellőztetéssel 50% körüli esett (48-52), reggelre meg a csukott ablak után 65-67%-ra ugrott meg.
Nem tanácsoltál sehol olyat. De vagy adj olyan tanácsot ami biztosan nem félreérthető, vagy mondd meg, hogy kit keressen. Ha elég lenne egy kis olvasás, akkor......de tudod mit?
OK. Igazad van.
Úgyis mindíg muszáj, hogy tiéd legyen az utolsó szó.
"Az a baj, hogy sokan adnak hozzád hasonlóan tanácsot ebben a témában, és így találkozunk olyan lakásokkal, ahol a tulaj felszerelt 1 db légbevezetőt, a penészfolthoz közel (???), és aztán csodálkozik, hogy nem múlik a penészedés. A probléma ilyenkor elsősorban az, hogy nem azt fogja mondani, hogy nem ért sem a felszereléshez, sem a tervezéshez, hanem azt mondja, hogy sz@r az Aereco, mert hiába rakta be, ugyanolyan penészes maradt.
De mondok jobbat is: szellőzéstechnikával foglalkozó cég által épített rendszert is kellett már átépítenünk, mert fogalma sem volt róla, hogy hogyan kell alkalmazni az Aereco által fejlesztett berendezéseket. Találkoztunk olyannal is, amikor egy sorházi lakás ugyanarra a homlokzatra nyíló összes ablakába légbevezetőket rakott egy "szellőzős" cég, és mégis penészedett a lakás. Hiába került egy-egy helyiségbe 2-3 légbevezető, ha ugyanazon (azonos külső nyomású) homlokzaton voltak. Nem volt ami mozgassa a levegőt. Ugyanennyiből megúszta volna első körben nálunk is, helyiségenként egy darabbal, és egy vezérelt ventivel...."
Hol tanácsoltam én olyat, hogy csak egyet tegyen be? Az elég pancser aki nincs tisztába a "huzat" fogalmával és úgy szerel be ilyen készülékeket. De ehez nem kell szakember csak egy kis olvasás a témában.
De mindenkinek azt szoktam mondani, hogy először nézze meg, hogy betét nélkül mennyi hangot enged át, és majd utána kérjen csak betétet, ha úgy érzi feltétlenül szükséges. A betét utólagos berakása kb 8 másodperc.
Ha műanyag, akkor tudjuk az ablakba szerelhető verziót rakni. Bár ez az alu borítás érdekes...
A fűtési költség pedig bármilyen hihetetlen, az ablaknyitásos szellőztetéshez képest csökken! Persze ahhoz viszonyítva, hogy soha sem szellőztet valaki, nő...:((
Ha kitöltöd a honlapon a "Felmérés megrendelő" űrlapot, akkor záros határidőn belül felkeres egy kollégám, és egy pontos ajánlatot ad Neked. Utána eldöntheted, hogy megrendeled-e vagy sem. Neki a helyszínen feltehetsz minden kérdést a lakással kapcsolatban, azonnal megválaszol mindent. Ez a dolog nem kerül semmibe. Csak akkor kell fizetned, ha megrendeled a munkát.
Szerintem meg nem volt rossz hasonlat. A szellőzéstechnika az nem arról szól, hogy hány helyiség és hány légbevezető. Teljesen másképpen szellőztetünk egy lakást, ahol egy házaspár lakik, és teljesen másképp, ahol ugyanolyan alapterületen egy három gyermekes család.
Arról már nem is beszélve, hogy van ahol a gázkészülékek miatt figyelembe kell venni a GMBSZ-t, és két-három szintes családi házaknál már egészen bonyolult rendszereket kell tervezni, ha azt akarod, hogy a szellőzés ne csak levegőzést jelentsen, hanem energia takarékos rendszerként üzemeljen. Elhiszem, hogy neked még nem volt gondod, mert építesz egy évben X házat, ami jelent néhány darabot. Mi viszont legalább annyit mérünk fel naponta, tehát lényegesen nagyobb mintából merítünk. Nem azt állítom, hogy nem értesz ennek a történetnek az általad alkalmazott részéhez, csak azt mondom, hogy az általad alkalmazott rész, csak egy kis szelet a szellőző "tortából".
Amiről én beszélek, az az olyan lakások szellőztetése, mint amiről "Harmatutca" és "Domalex" írt. Ahol nem egyszerűen párás a levegő, hanem élhetetlenül párás és penészes. Itt jönnek a képbe az állandó alapjárati fordulatú higrosztáttal vezérelt, a konstans nyomáson dolgozó elektronikusan fordulatszám vezérelt, a nyomásérzékelő elektronikával ellátott huzatfokozó és egyéb "sárkányos" ventilátorok, amik lehetővé teszik azt, hogy a levegőt ne csak a külső nyomáskülönbség mozgassa (mint a csak légbevezetővel felszerelt lakásokban) hanem mindíg akkor szellőzzön a lakás, amikor valóban szellőzési igénye van, és csak addig, ameddig kell, és mindíg csak azt a helyiséget szellőztessük, amelyiknek szellőzési igénye keletkezett éppen.
Az a baj, hogy sokan adnak hozzád hasonlóan tanácsot ebben a témában, és így találkozunk olyan lakásokkal, ahol a tulaj felszerelt 1 db légbevezetőt, a penészfolthoz közel (???), és aztán csodálkozik, hogy nem múlik a penészedés. A probléma ilyenkor elsősorban az, hogy nem azt fogja mondani, hogy nem ért sem a felszereléshez, sem a tervezéshez, hanem azt mondja, hogy sz@r az Aereco, mert hiába rakta be, ugyanolyan penészes maradt.
De mondok jobbat is: szellőzéstechnikával foglalkozó cég által épített rendszert is kellett már átépítenünk, mert fogalma sem volt róla, hogy hogyan kell alkalmazni az Aereco által fejlesztett berendezéseket. Találkoztunk olyannal is, amikor egy sorházi lakás ugyanarra a homlokzatra nyíló összes ablakába légbevezetőket rakott egy "szellőzős" cég, és mégis penészedett a lakás. Hiába került egy-egy helyiségbe 2-3 légbevezető, ha ugyanazon (azonos külső nyomású) homlokzaton voltak. Nem volt ami mozgassa a levegőt. Ugyanennyiből megúszta volna első körben nálunk is, helyiségenként egy darabbal, és egy vezérelt ventivel....
Ezért mondtam, az elsők között leszel, akit értesíteni fogok róla, ha megnyitottunk, és akkor majd az üzletben láthatod, hogy mennyivel bonyolultabb és intelligensebb ez az egész rendszer, néhány légbevezető beépítésénél.
Köszönöm, megtaláltam a honlapot, mely számomra sok érdekes információval bírt. Két kérdésem lenne így rögtön elöljáróban: a rendszerbe foglalt szellőzőnyílásokkal nem nő számottevően a fűtési költség télen? Nyilván, ha a penész dolgot meg akarom oldani, lehet hogy ezzel is számolnom kell, de azért mégis szeretnék ezzel tisztában lenni. Illetve azt szeretném megtudni, hogy a beépített szellőzők mennyire építhetők be esztétikusan? Fali, illetve ablakra szerelhető egxaránt érdekelne, bár nyilván az a helyszínen derül ki, hogy mire is van szükség. Nekem műanyag nyílászáróim vannak, de kívülről van rajtuk egy pár millis alu-borítás (nem fólia!!)