Bocs. elfelejtettem, hogy Magyarorszag milyen kicsi. Emlekszem ra mikor egyszer Becsben voltam;
Elhataroztam magamat, megkene nezni Keszthelyt.
Berelt autoval rovid ido alatt, mart ott is voltam. Itt az USA-ban nagyok a tavolsagok,mikor
Detroitba megyek latogatoban 10-12 orat kell
hajtanom, olyan 110 Km-es atlaggal.
Hát Tibor, csak úgy fölülök a helyközi buszra, és irány Almádi. Vagy Budatava. Vagy Felsőörs. Füredet nem igazán kultiválom. Szóval az ember 20-30 perc alatt ott van (Veszprémből). Ha nem lennék olyan lusta, még biciklivel is el lehetne karikázni. De lusta vagyok.
Azért szeretem ezt a vidéket, mert itt a hegy, kinézek az ablakon, körben, amott meg a víz. Ide ugyan nem látszik,, de tudom, hogy könnyen elérhető. Na, majd ha kitör a nyár, nem megyek! Lesznek ott nélkülem is elegen.
Úgy látom akkor nálatok egyszer ballagnak a diákok: középiskola után. Passz.
Itt tényleg van óvodás meg általános iskolás ballagás is. nem tudom, egyebütt szokás-e a bolondballagás, amikor mindenféle maskarának öltözve tombol az ifjúság a város utcáin. Jópofa. Már ha az embert nem mázolják be.
aagnus
Az en lanyaim mart regen eretsegiztek ugy,hogy nem emlekezem, hogy mennyit koltottem.
Itt az eretsegi oltozetet berelni lehet,meg mart van olyan is ami pappirbol van keszitve es ellehet
dobni hasznalat utan. Az eretsegi oltozet alatt
csak rendes mindennapi ruhazat van.
Mi kerul 420 dollarban nalatok ?
aagnus, ha te a Bakony videken laksz, mit keresel
a Balatonon. Latom megtalaltad a balatoni topikot.
PS. A ballagasi balra a fiu aki megkeri a lanyt,
hogy kiseroje legyen, vasarolja a viragot.
a bali oltozeteket estelyi ruhat is berelni lehet.
Egy tuxedo-t 35 dollarert lehet berelni.
...es szullotol,nagyszulloig.Igen irta az ujsag hogy egy ballags itt kb.1ooooo forintba kerulhett(kb.42o dollar)de az itteni fizetesekkel egy vagyon.
A budapestiek mint most en is,kimentek a strandra.Most jovok a Gellertbol.
Tibor, már múlt héten is fürödtek a Balcsiban, és nemcsak a bátrak! Mikor tegnap jöttem hazafelé, 33 fokot mutatott árnyékban a hőmérő. Még szerencse, hogy itt nákunk a Bakonyban mindig van légmozgás. Szegény pestiek, most szenvedhetnek. Ilyenkor pocsék a klíma.
Ma van a ballagás, és a ballagóknak horribilis pénzen holland importvirágot kell venni, mert a pünkösdi rózsa meg a bazsarózsa hopp, el is virágzott. Pedig még hol a póünkösd?!
Tényleg, odaát hogy van ez a ballagás dolog? Itt mindenki ballag, óvodástól érettségizőig...
aagnus
Budapeste,de csak itt es kornyeken Magyarorszagon napok ota 25 Celsius korul mozog a higany(sde volt mar 27,28 is),Hosszu nyarat josolnak a meteorologusok.
Mart nehany napja borzaszto kanikula lett itt a deli allamokban es csak majus van meg. Mi lesz majd agusztusban. Bekellet kapcsolni az aircondationt, mert nem tudtam aludni a nagy melegtol. Milyen az idojaras Bp-en?
Erdekes, hogy a nok jobban szenvednek a honvagytol
mint a ferfiak. Muszaj nekik szaladni a mamahoz.
Baratom felesege egy vagyont kolt,haza utazgatni.
Ez a termeszet torvenye:egy emigracios csalad max.2 generacion keresztul tartja meg nyelvet,kivetel ha a csalad tagjai valamilyen formaban annak a nepnek az ujonnan jott tagjaival profesionalisan fell kell tartja kapcsolatat pld.lelkeszek ,ugyvedek aki az emigransok problemaibol elnek,munkakozvetitok.Aztan el hal a nyelv megmaradnak az elfakult kepek...
Talan az irreknel van maskep,a kinaiaknal es az olaszoknal,az elso mert Amerika ,Irrorszag nagy arnyeka,az utolso kettonel azert mert leginkabb gettokban laknak.A zsidok is gettokban laknak a nagy bevandorlo varosokban,de mert a komunikacios nyelvuk az ohazaban sem a heber volt,hanem mondjuk az orosz,konyebben cserelik azt fel egy olyan nyelvre amivel ervenyesulnek ,tehat az orszag nyelvevvel.Legalabb is igy gondolom.Ha nincs igazam javitsatok ki.
Van ahol lehet talalni Magyart a konyvben van ahol nem. Sok Magyar megvaltoztatta a nevet mikor allampolgar lett. Itt Roanoke-ban ahol en elek mart 43 eve, van egy tucat Magyar, de nincs szervezetunk, ritkan latjuk egymast.Detroitban ahol az unoka testverem el, van szervezet Magyar club. Ott jolszoktam erezni magamat ha fellatogatok.
Ugy latom a Kulturalis Management job,neha csalodassal jar.
A Dogwood furcsa nev egy fanak, de a Hotdog
(virsli) nem kutya husbol van.
>>>Sky<<<
PS Roanoke valley surronded by the scenic Blueridge and Allegheny mountins.
Kedves Emese Aranyviragszalom,persze hogy jol esik a dicseret.
NewYorkban a kinai es az olasznegyed menbten van egy olasz cukrazda ,ha joo emlekszem Ferrara vagy Ferraro a neve.Nagyba huztuk a cukrazda szemelyzetet mikor mellenk ult egy ur,valaszolva milyen nehez ma szakmaban jartas szemelyzetet kapni.Magyarul.Egy marosvasarhelyi illeto most eppen mar qz egesz lanc vezetoje lett.Igy van ez a magyarokkal.Mindig akkor tunnek fel mikor kell...
Koszonom a kedves fogadtatast, es a tanacsokat! Nem gondoltam volna, hogy ennyi macerat jelent a kontinens valtas: karacsonyig utolso talik a csaladdal, baratokkal, hasznavehetetlen dolgok leselejtezese, fogorvos stb. Arrol nem is beszelve, hogy vmi. problema volt a szerverrel es napokig nem tudtam bejelentkezni.
Vegig olvastam a topicot es kicsit enyhultek a 1/2más érzéseim. Mr Spock vallomasa fogott meg a legjobban arrol, hogy neki mint regi amerikasnak mit is jelent az USA. Masik nagy pozitivum, hogy MuMu valoban gazdaja a topicnak. Kar, hogy az altalam latogatott tobbi topicon nem mindig ez a rulez.
A ferjem kozben mar bekoltozott a ceg altal berelt es total berendezett lakasba, ahol addig lakunk majd mig a dolgaink meg nem erkeznek utanunk. Azt mondja fog nekem tetszeni, foleg a 93 tv csati. Ez a vicc arrol szol, hogy nekunk 2 eve nincs tv-nk, igy a csalad/ismerosok koreben allandoan huznak minket : ))
Nos, ha vki tovabbra is magyar tarsasagra vagyik NY es kornyeken junius 3 utan batran jelentkezzen! Egyenlore ennyi.
A nagy fekete ember szoryja überelhetetlen. Ehhez képest az alábbi kis tanmese halvány, de tanulságos... A várostérképeken, ugye minden nagyon közelnek látszik. Ezért is határoztuk el egy cimborámmal, hogy gyalog sétálunk el Sydney-ben, egy jó ebéd reményében, az ottani Chinatown-ba. Egy kerek órát gyalogoltunk, mikor barátom megesküdött, hogy ő ugyan ennen egy tapodtat sem todább, hiszen vissza is kell kutyagolni. Én persze szívóskodtam, hogy de hiszen mindjárt ott vagyunk. Csendes, ám ízes magyar anyázás következett, mikor egy hihetetlenül elegáns úr, elhaladtában, meg sem állva mondta, gyönyörű szögediesen, hogy nem köll mán sokáig gyalogonia, komám, emitten la, a második körösztutca jobbra. Fel sem ocsúdtunk, már ott sem volt. Pedig szívesen kifaggatuk volna... Hihetetlenek ezek a találkozások. G. Hajnóczi Rózsa ír le egy hasonló, nagyon kedves, még még bizarrabb helyszínű találkozást a Bengáli tűzben. Furcsamód, Indiában ő is szegedi magyarral találkozott... Lehet, hogy a szegediek a legnagyobb kóborlók...;o)))
aagnus
ui: nem vagyok én olyan nagy Globentrotter, mint az kitűnhet, az utóbbi pár év szaladt meg. De azt még bevallom, hogy az elutazásnál már csak egy jobb: visszajönni...
A pesti utca storyja jutotatta Zoli batyam egyik vidam esetet eszembe.A new yorki metroban tortent.Egy hatalmas szines ember lepett a Zolibatyam labara.Ezer csillag robbant a szemhelyan
-Menyj az anyad....-kialtott fel,anyanyelven.
-Nem mennel inkabb te?-valaszolt a szinesboru magyarul...Budapesten tanult.
Kedves Tibor,
Olvastam aagnusnak irt leveled amiben ajanlod, hogy nezzen bele a telefonkonyvbe ha akar magyarokat talalni. Hát ez az! En is azt hittem. De en Western Massachussettben lakom, vegig neztem mar a telefonkonyvet, szavazolistat, erdeklodtem a supermarketben, Chamber of Commerce, ismerosok, stb. Rajtam kivul nem talalok egy magyart sem. Pedig meg vagyok gyozodve, hogy biztos van. Talan majd egyszer, mikor a legkevesbe gondolok erre, valahol a Mallban koszálva egyszercsak megfogja utni a fulem valami ilyesmi: te hülye, nem látsz?........ és akkor remélhetöleg örömmel fogjuk köszönteni egymast.
Üdv
Kedves Tibor,
kulturális menedzsmentből van "odaát" mit tanulni! Többek között szemléletet, meg technikákat is arra nézvést, hogy hogyan eleht egy művészeti együttest vagy kulturális projektet "társadalmasítani", ami a támogatásnak és a támogatottságnak alapvető feltétele. Én itten nagyon nehezen tudom meggyőzni az amatőr vagy profi előadóművészeket, hogy attól, hogy ő valamit kitalál, senkinek sem szökik könny a szemébe. Ha érdekeltté tudja tenni a helyi közösségeket és ezen keresztül a businesst, akárhogyan, akkor megvalósíthatja. Ha nem, akkor bizony kisnyúl. A művész ebből az egészből azt veszi csak észre, hogy valaki bele akar dunálni a munkájába (ez is igaz), de nem fogja föl, hogy ha *jól* választ, vagy ügyesen tárja elő az elképzeléseit, akkor rengeteg segítséget kaphat a civilektől...
A kint élő magyarokkal ha véletlenszerűen találkoztunk (pl. eljöttek egy magyar együttes hangversenyére), a legjobb emlékeim vannak. Kedvesek, nyitottak, barátságosak. Viszont a testületeikkel *rendkívül rossz* tapasztalataim voltak. Tökidegen, nulla magyar kapcsolatokkal rendelkező közösségek (templom, egyetem, iskolák) százszor nyitottabbak és barátságosabbak voltak, mint a magyarok (Chicago). Tiszta beszéd lett volna, ha az elején megmondják, hogy nem, köszönjük, nem érdekel minket X kórus. Indokolni sem kellett volna. De hosszú hónapok egyeztető levelezése után (velük egyedül többet vesződtem, mint az összes többi helyszínnel együttvéve), *két nappal* a helyszínre érkezés előtt lemondani a koncertet, amire a lányaim a legislegjobban készültek, nos, ez nagyon fájdalmas volt. Arról nem beszélve, hogy programokat, miegyebet fixáltunk *velük*, és ehhez volt igazítva a repülőjegy is - hát, ez olyan "élmény" volt, amit senkinek se kívánok. Valaki valakijének a valakije *egy nap alatt* rántott elő a kalapból egy metodista közösséget, és a világ legszebb és legfelemelőbb ökumenikus koncertjének élményét oszthattuk meg velük. Két éve volt, *ma is emlegetik*, a Nagy Víz mindkét oldalán. Csodálatos élmény volt. Mikor idén megkerestem őket, hogy érdeklődnének-e egy hangverseny iránt, olyan tumultus volt a templomban (800 fő!), hogy alig lehetett lépni! Lehet, hogy rossz passzt fogtunk ki. Lehet, hogy a magyar közösséget *minden arrajáró* megkeresi-megtalálja és vegzálja, és elegük van az óhaza akármilyen küldötteiből. Lehet. Meg is tudnám érteni. De akkor miért nem mondták meg időben és kerek perec? Az is lehet, hogy más magyar közösségek másmilyenek. Tudom, hogy Kanadában például fantasztikus magyar szellemi-művészeti pezsgés van, és örülnek az óhazai produkcióknak.
Biztos van ilyen az USÁ-ban is, csak minket rossz helyre, rosszkor fújt a bőjti szél...
Ugyanakkor a *szervezeten kívüli*, egyéni magyarok tényleg nagyon nyitottak és kedvesek voltak, jókat dumáltunk velük, miegyéb.
aagnus
Kedves aagnus; Eleg jol lattad a dolgokat utazasod alatt. Persze hosszab ido kell arra, hogy jol megismerd az amerikai fele gondolkozast.
North Carilina, akkor eleg kozel voltal, ahol en elek. A vallast komolyan veszik nalunk,azert van olyan sok templom minden varosban.
Kulturalis management! Ez egy nagy kiterjedesu beosztas lehet. Miert kellet ezt az USA-ban tanulmanyozni?
America egy hatalmas reklam! Biziny az van boven.
Azert van 5 VCR-om, hogy elkeruljem a TV reklamokat.
PS. Legkozeleb nez bele a telefon konyvben ha
Magyart akarsz talalni.
kedves aagnus,nagyon erdekes es foleg jol megirt az elso irasod.En keveset,szabadsag toltok Amerikaban,baratoknal,tehat semmi valodi impresiom nincs legfeljebb indirekt ok altal.De ezek a jelensegek amiket leirsz megvannak nyugat Europaban is."7 eve elek a nyugati reszen Europanak.Az elso idpben mikor reggel megkerdeztek hogy vagyok,komolyan valaszoltam ra:hogy ma nem eppen jol,kicsit faj a fejem.ha latad volna elkepedesuket es zavarukat hogy tartalomba valaszoltam kerdesukre.Lassan megszokja az ember.A baratsaggal ugyanugy vagyok mint Temszerencsemre emigraciom elso eveben mar 38 eves voltam,tudtam mar hogy senkire nem lehet szamitani.A legrosszabb sdajnos a sajat fajunk a regi maghyarok voltak,akik meg jobban kizsakmanyoltak mint egy idegen.Hja,ok is atmentek ezzen.Aztan az elso generacios emigrans gyujt,gyujt es fel ugy hogy nem is voltam soha magyar gettoban,semmilyenben.Ez ugyan nem amerikai valasz csak igazolasa annak hogy ez talan nem tipikus amerikai hanem tipikus nyugati helyzet.Udv,aagnus.
Az a helyzet, kedves Mumu, hogy a városokat mindig az embereken keresztül ismertem meg, és vagyok annyira érzelmi lény, hogy ez rá is nyomja a bélyegét a meglátogatott vidékekre. De azt hiszem, ez nem egyedülálló. (Annál is inkább, mert az utazásaim zömét én viszont egyedül bonyolítottam, nem volt rokon, ismerős is ritkán... Vagy pedig egy magyar csapat tagjaként, ami ugyanaz, csak megnegyvenszerezve).
Tulajdonképpen "átlagos amerikaival" alig-alig találkoztam, mert jobbára olyan emberekkel találkoztam, akikkel vagy azonos volt a szakmánk (kulturális menedzsment), vagy a hobbink (zene). Bár majdnem mindig családoknál laktam, ez azért eléggé behatárolta a dolgokat, mert legalább egy családtag által "fertőzött volt" az egész família. Mindazonáltal olyan is történt, hogy boldog nagymama ragyogó szemekkel újságolta, hallván, hogy magyar vagyok, hogy neki is van ám ismerőse Európában!
Ami az emberekkel kapcsolatban először nagyon megviselt az az, hogy amíg ottvagy, velük, szem előtt, akkor végtelenül kedvesek, szolgálatkészek, figyelmesek, "we'll keep in touch" de ha elmentél - nos, akkor semmi.
Az első, öthetes tanulmányutam után írtam vagy negyven köszönő meg keep-in-touch levelet, és egyetlen egyre sem érkezett semmiféle reflexió... Pár év elteltével - mikor valamire szükségük volt - akkor persze megtaláltak, meg minden. Ezt nehéz volt feldolgozni. Most már óvatosan bánok a "barát" fogalmával. Ők legfeljebb ismerősök. Sok év és számos látogatás, 100 ismeretség után él 2 vagy 3 kapcsolat.
Talán nincs idejük ezeket a nexusokat ápolgatni, vagy azt mondják, ha kell, majd írnak, ami viszont implikálja a "ha kell, majd írsz"-ot is. Példátaln vendégszerető nyitottságukra jellemző, hogy sok év után, ha az ember "arra jár", akkor szívesen fogadják.
Ami még nagyon érdekes volt, az a különféle egyházakhoz való kötődés. Miután óriási a belső mozgás, teljesen bevett szokás, hogyha új lakóhelyre költöznek, első útjuk a templomi közösséghez vezet: baptisták, metodisták, mormonok, anglikánok, minden féle fajta nagy számban elérhető. Ezek a templomi kongregációk pedig szíves örömest felkarolják a betelepülőt, hallottam nem egy olyanról, hogy munkaszerzésben segédkeztek például. Támogatják, segítik az újakat, hogy ne legyen annyira egyedül. Sokkal könnyebb így egy-egy adott közösségbe a beilleszkedés. A vasárnapok pedig, minden betelepülő magányosnak a legrosszabb része a hétnek, gond nélkül eltölthető a templomban, anélkül, hogy direkt "vallási propaganda" folyna. Ismeretségek szövődnek, kapcsolatok alakulnak - és senki sem felejti el, különösen a nagyvárosokban, hogy "mindenki gyüttment volt egyszer". Ez nekem kifejezetten imponált.
A hispánok, ázsiaiak és az afroamerikaiak körében nem tudom, mi a helyzet, de talán nem lehet nagyon más.
Egy "igazi kisvárosi" július 4-ről, meg a "mallozásról" majd legközelebb, de szívesen olvasnék megerősítő vagy ellenvéleményt.
Kedves latinmundo legy udvozolve a topicban.
Kedves aagnus,a mi szerencsenknek tartom hogy Tibor altal ide tevedtel.
Mindkettotok uj benyomasokal,velemenyekel gazdagitjak a kepet amibol magyaroknak Amerika all.Ugy hogy kerlek irjatok meg reszletesebben is hogy latjatok Ti az ottani eletet.
aagnus a jobbara urbanus,mi az hogy urbanus,megapolos aspektusaival jarul hozza,bar,ugy latom nem csak Amerikat ismeri.A kis magyar hazakbol indultak a nagy magyar felfedezok is.
latinmundo mar neverol ,de Amerika definalasarol is azt az impresiot(benyomast)adja hogy nem eppen baratja az ottani eletformanak.Lehet hogy rtevedek de o valoszinuleg a hispanoamerikai resszrol kozelitenne meg a temat.Tehat rajta.
A topic abbol el hogy olyan sok fele velemenyt tukroz,hiszen Amerika is ennyire sokretu,ellentmondasos.
Hogy aztan itt a topicba zarsaink meg megprobalnak egymasnak infokal segitenni az csak a hab a tortan.
Hogy mi nekem Amerika hát tudjátok erre a válaszom a sok tapasztalat után talán nem egy topic válasz hanem egy könyv terjedelem lenne aminek az lenne a címe.
AMERIKA EGY HATALMAS REKLÁM.
Kedves Mumu, amerikai szúnyogriasztási kérdésekben (is) tájékozatlan vagyok, mert én itt élek kis magyar hazánkban. A dogwood-dologgal a 40+ topicban találkoztam, onnak írtam Tibornak. S mily meglepetés volt, mikor véletlen és először benyitottam ma reggel hozzátok, itt találtam Tibor válaszát!
Mégsem érzem topic-idegennek magam, bár huzamosan nem éltem az USA-ban, de szerencsém volt az többször és több helyen megfordulni. Az amerikai Dél hiányzik a palettáról, mert a legdélibb hely, ahol megfordultam, az Észak Carolina volt. Kelet-Nyugat irányban viszont (a felső traktusban) szereztem benyomásokat. A látott nagyon-sok-amerika közül - amely még mindig elenyészően kevés a teljességhez képest - mint majd' mindenki, én is választottam: Keleti partvidék, nagyvárosok: meglátogatni. Észak-Nyugat: nyaralni. Középnyugat (Wisconsin, Iowa, Minnesota, Illinois): akár élni is.
Mások biztosan mást választottak volna. Az az országban a jó, hogy annyira sokféle, és akkora a belső migráció lehetősége, hogy van remény arra, hogy találj egy helyet, ahol otthon érezheted magad. Persze az nem a szülőföld, de alkalmasint elviselhető. Mondom én a pályaszélről, akinek soha sem kellett a dilemmákkal - itt? vagy mégis inkább ott? sem-sem? is-is? vagy leginkább útközben? - szembenéznem.
Szúnyogügyben revideálom a nézeteimet, hiszen *sehol* sem vagyunk moszkítóilag a lappföldi mocsarakhoz képest. De ez már off, úgyhogy befejezem.
üdv
aagnus
Kedves aagnus,udvozolek a topicba,Szunyogok elle sajnos nem sokat tudunk felhozni.A totemallat jo javaslat.Megkerdeznelek:USA-ban hogy vedekeztek a szunyogok ellen ,van -e valami jo szer?
Kedves Tibor, látom "kutyafa-ügyben" te abszolút szakértőnek számítasz. Én nem, hiszen dogwoodot csak képen láttam, városi szülött lévén somot se sokat... Viszont a kétkötetes nagy Országh-szótár esküszik a somra. Miután én sem bízom a szótárakban nagyon, hopp, megnéztem a nagy Oxford értelmezőt, ott bukkantam a megengedő két másik alternatívára. Az egyik csak az "igazi" - vagy mindkettő, csak másutt.
Hasonlít ez arra, mint amikor sikerült elveszteni egy láda sörös fogadást aranyeső ügyben. Kiderült ugyanis, hogy az, amit én aranyesőnek ismertem, az tképpen aranyvessző... Tehát nem vagyok jó füvész, még magyarul sem :-(
A legendát majd kimazsolázgatom a topicból.
Kedves, hogy minden államnak van növény meg állatjelképe. Itt, a Balaton közelsége miatt Veszprém megyének javaslom a szunyogot totemállatnak!
szép hétvégét kívánok minden itteni és ottani topiclakónak
aagnus
Kedves aagnus! En nem kutattam a lexikonban a DOGWOOD eredete utan. Az lehet hogy a Somfaval rokonsagban van a Dodwood. De biztos vagyok benne,hogy nem hasonlitanak egymasra. Gyerekkoromban valosaggal a keszthelyi ligetben notem fel, ahol volt Somfa.Osszel meg is szoktam kostoni gyumolcset,ami egy kis fekete bogyo volt,fanyar volt az ize. A Dogwood levele osszel gyonyoru piros szinre valtozik. A mag gyumolcs is piros lesz rajta es nem fekete. Az ize keseru nem fanyar.Nem is mondhato gyumolcsnek, inkab egy hosszukas magnak.(8-10mm)A madarak nagyon szeretik. Korabban GAZ-da betette a topic-ban a Dogwood legendajat amit en kuldtem neki.Folosleges
lenne kutatni utanna en elkdhetem neked.
A Dogwood Virginia Hivatalos Viragja. A madara meg a Cardinal.
>>>Sky<<< Roanoke;Va.
Kedves Mickey Knox Kosz a tanacsert;Kivanok Kellemes Utazast Hu-ban es Erezd jol magadat az othoniak koreben. Ovatos legyel a bor ivaszattal mert azt radukmajak az emberre ott.
>>>Sky<<<
Ha nem jon fel a kep, jobb-egergomb klikk a kep helyen - View Image, es akkor bejon.
Neztem a Fotoalbumot, nagyon jo, gratulalok. Megprobalom osszeszedni magam, es kivalasztani nehany kepet, es elkuldeni. Ha nehanyan hajlandok keresni egy piros-zold (vagy kek) terhatasu szemuveget, poenbol kuldhetek nehany haromdimenzios kepet is (az az egyik hobbym).
bocs, ha OFF, de ti latjatok a kepet? tegnap lattam, most megint nem, pedig a kodnak jonak kellene lennie
proba2
Tibor, mikor gepelsz es elersz a hozzaszolasablak szelehez, ne nyomj enter-t hanem gepelj nyugodtan tovabb, es akkor ugyanolyan hosszu sorokat irsz, mint mi (az index programja tordel ugy helyetted)