Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Amúgy engem is érdekelne a kézbenoltás megbízható, tapasztalt, gyakorlott forrásból. Sokszor láttam már videón, de hogy mi a pontos menete nem világos. Idén próbáltam, de khm. Khm. Szóval a 0% nem túl jó.
Nem butaság amit kérdezel ! Ha átakarod oltani akkor vágd vissza a tél végén , hagyjál két három szép erős hajtást és Májusban zöldre fásan átolthatod a kívánt fajtára .
Tavasszal szeretnék megpróbálkozni a kézbenoltással, amíg nem megy jól a dolog nem szívesen költenék vadalanyra. Van viszont néhány öreg Othello tőkém és az vad ötlet fordult meg a fejemben hogy mivel ez ugye amerikai direkttermő és jól ellenáll a filoxérának esetleg nem felelne e meg ez alanynak.
Lehet hogy butaságot kérdezek de ezért is gondoltam hogy kikérem tőlem tapasztaltabb emberek véleményét.
Ezeket a "szőlő nevelőket" lényegében lapra csomagolva kapod. Olyan mint egy nagy karton lap kiterítve. kb. 8 cm ként ( 3X)gyárilag kicsit meg van nyomva, majd hogy nem perforálva. Ezen vonalak mentén össze hajtod egy négyzet alak lesz, ami ugy így 8cm széles négyzet lesz. és 60 cm hosszú. lehet venni 3 szög fajtát is, annak ugye kisebb a belvilága, és talán 45 cm hosszút ezek olcsóbbak. amikor össze hajtottad az egyik szélén vannak nyelvek, amiket a másik szélen lévő fülekbe hajtod bele. ezen kívül van benn az egyik él mentén perforálva kis fülek ( ha benyomod) és ebbe tudod az üvegszálas talán 8mm -es fehér "botokat" beledugni ami a karót helyettesíti. Ez örökös mint a nyomor. Nem rohad el, nem rozsdásodik el. így nem forog körbe a csemete körül ha fúj a szél.
Valójában az anyaga műanyag ( nem karton papír) víz álló, permetszer álló. és véd a nyulak rágása, damilos kasza által okozott sérülésektől.
Én alul és felül kötöző gumival összekötöm, így a szél nem tudja megkezdeni. Tavasszal, az év során csak felhúzod és látod hogy megindult, mennyi rügy bújt ki, letöröd a fölösleget ha kell, és vissza engeded.
Nekem ez jött be. De ahány ház, annyi szokás. Más pet-palackot használ. Az ingyen van.
De mondom, én a paraffinozott alanyokat nem takarom " csirkézem", a saját gyökerűt ami az idén indult-hajtott ki az viszont igen, mert nem biztos hogy kellően be fásodott a hajtás
Ha amúgy a fajta elviseli az adott klímát akkor csak az első évben, amikor először kihajt. A következő évben a helyben hozott vesszőt már felesleges csirkézni. Még akár káros is lehet, ha amiatt pl. előbb kihajt.
Én mint írtam nem csirkézem fel azokat,amik oltványok viaszolva vannak.
A munkámból kifolyólag évi szinten van amikor 20-30 a pótlás, van hogy több, de volt olyan év amikor 1000 db. ültettem/tünk ősszel és 95% , vagy felette megfogant. és ilyet használunk. ezt legalább (bor szőlő) 3 évig van rajt.
Nálam a sajátokon 1 év (öntözés, kapálás csodákat művel)
Tegnap ültettem 8 db-ot (Villányból megjött) ilyeneket tettem rá.
Ilyet ha egyszer megveszel és vigyázol rá sok ültetést/évet kibír.
Ok. Nem vitatom. Igazad van, Nem ezt akartam megcáfolni. Csak arra reagáltam, hogy már el van ültetve. A talaj szint, és az oltás közt nagy a távolság. De ha már így sikerült, akkor ezzel kell főzni. Persze. a nemes rész nem kerülhet a földbe. Tiszta sor. Felcsirkézni biztos nehezebb. Én őszi ültetésű paraffinozott oltásokat soha nem nem csirkéztem fel. Ez ugyan úgy beérett nyugalomban lévő nemes paraffinozva mint a beérett vessző. A tapasztalatom szerint ezeknek nem a tél árt, hanem tavasszal ha korábban megindul a rügy az akkori fagy.
De arra a felcsirkézést úgy is eltávolítja. Komolyan. Volt olyan ősszel telepített szőlőm ami már április közepén kezdett bújni.
Az idén nálunk májusban 6 éjszaka fagyott /Vas megye/
Én az ültetéskor mindig a doboz szerű növény védőt használom. Eddig elég volt.
Szerintem nem az esztétikum miatt kell mélyebbre ültetni. Az oltvány sokkal rövidebb mint egy saját gyökeres vessző és csirkézni is sokkal könnyebb ha kevesebb van ki a földből.
Laca helyesen írta, a nemes ne kerüljön talajszint alá, mert az nem jó!!!!
Ok nem szép. És akkor mi van? A tied! A szomszéd meg ültesse úgy ahogy akarja az övét. Ha megfogan és neki áll nőni, a tied sem terem kevesebbet (így ültetve) mint a másé.
Sokadik ültetés után sem tudom belőni, hogy mennyire fog megsülyedni nálam az agyagban. Feltételezem, hogy az aktuális nedvességtartalom befolyásolja, hogy mennyit megy még lefelé idővel. Enyhe taposással valamennyit már javítottam a süllyedés mértékén az utóbbi időben de egy-két kivétellel mindig süllyed pár centit. Szerintem ez a képen pont jó lehet. A másik dolog, hogy ha túlsüpped akkor az sokkal nagyobb probléma, mint ha 5 cm-rel fentebb lenne a talajszintnél. Nem vagyok rá büszke, de van egy 10-15cm plusszos ültetésem is ami él és virul. Ha a gyökerek elindultak lefelé már nem számít semmi. Viszont ha a nemes föld alá kerül sokáig akkor le fog gyökeresedni óhatatlanul.