Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.10 0 0 1904

Megnéztem a honlapodon a képeket , hát bizony sok íncsiklandó étel fotója van föltéve.

Biztosan nagyon jól főzöl.

Irigyelem a férjedet! 

:-)

Előzmény: ZsuR (1899)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.10 0 0 1903

a kenyér nagyon jól néz ki, gratula

mi ritkábban sütünk Húsvétkor pl. zsúrkenyeret csináltunk

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.09 0 0 1902

Hát ez tényleg nagyon jól néz ki!

Előzmény: ZsuR (1899)
ZsuR Creative Commons License 2014.08.09 0 0 1901

Kosoznom Mariska neni!  Finom is volt...

Előzmény: Mariska néni (1900)
Mariska néni Creative Commons License 2014.08.09 0 0 1900

Zsur, ez csodásan néz ki!

Előzmény: ZsuR (1899)
ZsuR Creative Commons License 2014.08.09 0 0 1899

Ha eletemben nem eszem rosszabbat, boldog leszek...

ZsuR Creative Commons License 2014.08.09 0 0 1898

Jobbat tudok - fenypostat.. nyisd az ablkot! :)

Előzmény: beetee (1887)
-balu28- Creative Commons License 2014.08.09 0 0 1897

Én is használom a pékáruk mellett egyéb kelt tészták készítésére is: a kalács, a bukta, a kolbászos/sajtos kiflicskék tésztája gyönyörű hólyagos lesz általa, de még a pogácsát is megkóstoltatom vele néha. :) 

Előzmény: Deryan (1895)
TINTUS Creative Commons License 2014.08.09 0 0 1896

Az idén a sok esőtől minden gyümölcsfán megjelent a gyümölcs monilia. Gondolom más is így van vele, különösen a kopasz barackokat és az őszi barackokat és a szilvát viselte-viseli meg. Permetezni meg már nem lehet hisz érésben vannak. Sok kárt okoz.

Deryan Creative Commons License 2014.08.09 0 0 1895

10 évvel ezelőtt vettem meg az első kenyérsütő gépet, de hamar rá jöttem, hogy a rozskenyereim dagasztásához és sütéséhez teljesen alkalmatlan, viszont kiválóan alkalmas a kelt kalácsok összeállításához, dagasztásához és kelesztéséhez.

Amíg a gép dolgozik, addig én mással foglalkozhatom. Csak arra kell ügyelnem, hogy összeállításkor megfelelő sűrűségű gombócot kapjak. Általában több kevesebb +lisz hozzáadásával mindig azonos állagú tésztám van. Kézzel rásegítek a dagasztás vége felé, mert a tészta kidolgozásának a minőségét ez adja meg igazán.

Kikapom a forgó gépből a gombócot, átgyúrom és visszateszem legkésőbb a kelesztő program beindulásáig.

 

Szükség helyzetben sima fehérkenyeret néha azért sütök benne.

Előzmény: -balu28- (1893)
Deryan Creative Commons License 2014.08.09 0 0 1894

Na ez az amit én nem szeretnék: katalógusban jól mutató bóvlit vásárolni.

Feleslegesen kidobni való pénzem sincs. Nem feltétlenül azonnal akarok egy gyümölcsaszalót venni. A besztercei szilvákat szeretném mag nélkül, de egészben megaszalni természetes formában. Cukor vagy egyéb aszalást elősegítő anyag használata nélkül.

 

A besztercei szilva cukor és szárazanyag tartalma szerintem a legkiválóbb szilvafajta aszaláshoz és lekvárnak.

A csacsanszka lepotica szilvafajtáról mondják még, hogy hasonlóan jó. Ültettem is 2 évvel ezelőtt egy fácskát. Az idén 6 szem volt rajta. Szép nagy piacos darabok lettek, de az íze meg sem közelíti a beszterceiét.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1891)
-balu28- Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1893

10+ éve sütöm itthon a kenyeret, a boltit már meg sem esszük. Az utóbbi években Limara receptje alapján, szerintem nem bonyolult, nem teszek bele sem burgonyapelyhet, sem aszkorbinsavat azokból, amit ő javasol.

Fontosabb szempontok lehetnek: ha kenyérsütőgépben dagasztunk, a tetejét hagyjuk nyitva, mert alulról valamelyest fűt a gép. Ha vége a 20 perces dagasztásnak, vegyük ki, ne abban kelesszünk tovább. 20 perc után érdemes kicsit átgyúrni a tésztát, csak annyira, hogy a sikérszálak ne szakadjanak szét. Újabb kb.  1 óra után a levegőt ki kell nyomkodni a tésztából, megformázni, formába rakni, újabb kelesztés után bevágni és lehet sütni. (Szóval 4-5 órácskát el lehet szórakozni egy kenyérrel, de már rutinból megy, az előre tervezés is. :) )

Andrea555 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1892

Na sebaj,alul maradtam, de azért én gyűjtögetek.Épp azért mert a píz nem számít :))

 

Zsur ezzel a géppel lehet is keverni kavarni....

A kenyérsütő nálunk is csak egy két sütés erejéig próbálkozott,utána csak dagasztásra használtam sokáig...Úgy azért jobb kenyér sikeredett.

Előzmény: TINTUS (1889)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1891

Nekünk már évek óta van egy Hauser márkájú aszalógépünk.

A katalógusban nagyon jól mutatott, többször is használtuk, de...

Volt hogy két-három NAPIG aszalt egy adag gyümölcsöt. Pedig én is cserélgettem a tálcákat.

És közben viszi az áramot, bár nem fogyaszt sokat (talán 80-100 wattot).

Nagyon kevés gyümölcs fér bele, hiába sok tálcája van, nagyon keskenyek a tálcák.

Igazából éppen hogy használható. Bár kinn a napon 35 fokon valamivel gyorsabban aszal.

(Átlátszóak a tálcák.)

 

Én is tervezem egy napenergiával működő aszalószekrény megépítését, mert azzal valódi

mennyiséget költség nélkül lehet aszalni.

 

És még annyit, hogy nem minden fajta szilva alkalmas aszalásra......

Mi aszaltunk nyáron érő vörösszilvát, és az nagyon lédús (cefréhez kiválló),

mire összaaszalódik úgy hogy el is áll, addigra majdnem csak egy papírvékony hártya marad belőle....

Az ősszel érő (lekvárnak alkalmas) nagyobb rost és szárazanyagtartalommal rendelkező szilva alkalmasabb

az aszalásra.

Az iparban pedig valahogy aszaláshoz egy minimális cukrot is használnak, mert úgy jobban eláll,

különösen a lédúsabb fajtájú gyümölcsökhöz.

De hogy hogy használják pontosan, azt nem tudom. Szuklarózt használnak, ami nem csak édesít, hanem

tartósító hatása is van.

De ezek nélkül is lehet aszalványt készíteni.

 

Íme az aszalógépünk, ami inkább csak játékgép, és már vagy három éve nem használtuk... :

 

 

Előzmény: Deryan (1890)
Deryan Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1890

Mindenkinek köszönöm a gyümölcsaszalóval kapcsolatos hozzászólását.

Ezekkel a támpontokkal már célirányosabban tudok keresgélni az interneten.

 

Ezek szerint egy saját készítésű, napelemmel működő aszaló szekrényféleség lenne az igazi mag nélküli szilvaszemek aszalására :)

 

De valami hagyományosabb, áram/nap nélküli módszert is meg kellene még nézni, hogy hobby szinten mit lehetne minden nagyobb szaktudás nélkül kreálni majd a télen.

 

A hurmák aszalására szolgáló mesterművet korábban már láttam. Nem is tudtam, hogy miért fájjon a szívem jobban: a szépen megaszalt gazdag hurma termésért vagy a szellemes mesterműért.

 

Egyenlőre nézegetem, hogy mit hogyan lehet szárítani, aszalni....

 

A fűszer-/gyógynövények szárítására is kiválóan alkalmas egy ilyen gép. Ezen csak most gondolkodtam el...

 

https://www.youtube.com/watch?v=kianUaiXohU

 

A link sajnos megint csak másolással fog működni :( 

 

 

TINTUS Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1889

Beeteével teljesen egyet értek !  Ha viszont van píz nem számít :))

Előzmény: Andrea555 (1875)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1888

:-)

Előzmény: ZsuR (1884)
beetee Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1887

Képet én is tudok. Jól is néznek ki, de textúrájában nem hozzák azt, amit elvárok egy hagyományos kenyértől.

Különben adjak címet? Küldesz? ;) (repülővel, ne hajón...)

Előzmény: ZsuR (1885)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1886

A kenyérsütő gép nálunk is leszerepelt. (Szerencsére kaptuk, miután a nővérem is visszaállt a boltira, így nem vesztettünk semmit.)

Tulajdonképpen azért szerettünk volna egyet, mert többen mondták, hogy jó kenyeret ugyan nem lehet benne sütni, de dagasztásra és kelesztésre nagyon jó. Aztán a kész tésztát sütőben/kemencében kell kisütni.

Na, ez sem jött be. Egy fokkal jobb volt, mint amit a gép sütött, de meg sem közelítette az igazit.

A középső fiam sütött kiváló kenyeret. Természetesen kézzel dagasztott, valahogy úgy csapva, ahogy öreganyáink. Valami atavisztikus tudás lehet ez nála...

A tésztája szálas, foszlós, és tele volt légzárvánnyal. De megdolgozott vele rendesen. Csöpögött is a mestergeranda, mire a végére ért, ahogy a nagykönyvben meg van írva! :o)

Sajna az istennek se bírjuk rábeszélni, hogy sűrűbben adja elő ezt a műsorszámot. Igaz, ritkán van itthon.

Előzmény: Törölt nick (1880)
ZsuR Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1885

...majd teszek be kepet a kenyereimrol, jo? :))

Előzmény: beetee (1882)
ZsuR Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1884

Furogep?  Festek kevero karral... :))  Nem rossz otlet.  Ha sikerul erosen tartani a talat...

Előzmény: Törölt nick (1883)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1883

:-)

Nekem sajna ilyen sincs, úgyhogy nem tudom kipróbálni....

De azért kösz!

:-)

 

Előzmény: ZsuR (1881)
beetee Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1882

Az a baj az ilyen karos dagasztókkal, hogy miközben látszólag dagasztanak, közben jól szétszaggatják a sikérszálakat. Amiknek lenne a feladata a légbuborékok benntartása.

Szóval szalagos textúrát otthoni körülmények között csak kézi dagasztással lehet elérni... sajna.

Előzmény: ZsuR (1881)
ZsuR Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1881

HA nincs furogep... ez is jo :))

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1880

Engem meg az érdekelne, hogy miben sütöd ki a kenyeret.

Nekünk van egy kenyérsütőgépünk, de abban sosem lesz olyan igazi jó a kenyér.

 

Bár múlkor az olvastam valahol, hogyez nem a sütés, hanem a dagasztás hibája.

A kenyérsütőgépben lévő két kis keverő kar nem helyettesíti a gyúrás-dagasztást, inkább csak keverő.

A régi időkben a gazdasszonyok (igaz hetente csak egyszer sütöttek kenyeret), de nagyon sokáig  /tudtommal akár egy-két órán át is/

gyúrták-keverték a tésztát, így sok apró légbuborékot keverve bele így tudták erlérni a laza, puha sütés utáni szerkezetet.

Legalábbis ha fínom, jó puha kenyeret akartak csinálni.

Ehhez elég nagy erő és kitartás is kellett, legalábbis egy teli teknő tésztánál már biztosan...Az iparban pedig szalagos keverőgépeket használnak erre a célra, amik jól belekeverik a levegőt (buborékokat) a tésztába.

Az iparban még pont emiatt használnak valamiféle diszpergáló vagy emulgálószert is, ami segíti a levegőbuborékok

beoldódását a tésztába.  Szóval állítólag ezen múlik minden.

 

(Megy egy műsor valamelyik tv-n, a "Jamie lerántja a leplet"  -című. Ő csak úgy tudott emulgálószer nélküli tésztából a bolti kenyérrel megegyező állagú kenyeret sütni,

hogy a tésztát egy házilag barkácsolt fúrógépre erősített "festékkeverőszárral" keverte vagy húsz percig elég erősen.

A fúró állványra volt erősítve, és a tészta egy nagy fémlábasban volt)

 

És csak ezután jön a dagasztás.

 

Mi egy ideje már nem használjuk a kenyérsütő gépünket, mert az azzal készített kenyér keményebb, tömörebb volt a boltinál.

A bolti mindig puhább is. És hát egy idő után mindenki a boltira szavazott....

Előzmény: zsebi41 (1844)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1879

Kedves Zsebi!

 

Ha nem vagyok, nem leszünk nagyon off, légyszíves mondd el, milyen formában, arányban kerül a kenyeredbe a cukkini. Látok olyat, hogy katalán cukkinis kenyér, ott reszelve, 50 dkg liszthez 30 cukkini. 7 éve ún. Glyx kenyeret sütök. Szeretnék valami változatosságot vinni a dologba.

Köszönöm szépen. 

Előzmény: zsebi41 (1844)
Andrea555 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1878

Nekem épp az állítható hőfok végett és az egyenletes hőelosztás végett tetszik leginkább. A most lévőben néha megsültek az alsó tálcán a szemek ha nem figyeltem. Szerintem ezért is lehet hatékonyabb. Gagyi műanyagnak  néz ki szerintem is,de az amerikai változata sokkal drágább,az jobban tetszene

Nálunk nincs senki a családban aki akár némi kis barkács tehetséggel bírna.Sőt a heti kötelező fűnyírás is néha komoly vitákat vált ki a család férfi tagjai között (Mármint,hogy épp kinek kell).

Előzmény: beetee (1877)
beetee Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1877

Szerintem abba kár beruházni.

1, iszonyú sok a 800W Azzal főzni-sütni lehet.

2, hiába melegebb a levegő, vagy gyorsabb a légáram, egy ponton túl nem siettethető a száradás, mert a gyümölcshúson belüli nedvesség-áramlást a felszín felé, ezek nem nagyon befolyásolják.

3, a gyors (melegebb) aszalás szerintem rosszabb minőségű, esetleg rondább aszalványt ad.

4, hiába 8 tálca, szerintem alig nagyobb, mint a hengeres

5, miért szögletes? nem lesz egyenletes benne a keringés....

6, teleshop feelingem van :)

 

 

Előzmény: Andrea555 (1875)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1876

Én valami ilyesminek a megépítését tervezem már egy ideje, csak nekem (meg szerintem Neked is) duplaekkora kellene.

 

http://think.transindex.ro/?p=6958

 

Amit tervezgetek, az még annyiban különbözik ettől, hogy három üzemmódban lenne hasznlható.

Egy agyagtűzhely tetejére lenne ráépítve, hogy rossz időben fűteni lehessen alá. A sörkollektor kapna egy ventillátoros segítséget, meg persze rendes alsó-felső levegőgyűjtő kamrát, hogy hatékonyabban üzemeljen.

Az aszalókamra oldalai szúnyoghálóra cserélhetők lesznek, mert a legszebb aszalványokat mégiscsak a tűző nap, és a forró szellő állítja elő.

 

:o)

Ezzel is projekttel is úgy jártam, mint a húsfüstölőmmel. Mások egy rozzant ruhásszekrényből meg egy lyukas bádoglavórból egy órás munkával összedobják, én meg örök életű, sokoldalúan kihasználható, ráadásul esztétikus küllemmű építményt terveztem, ami talán sosem készül el...

Előzmény: Deryan (1870)
Andrea555 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 1875

Majd számolj be ,hogy milyen lett ha elkészítetted! Én lusta vagyok hámozgatni,nekem a csak darabolt verzió is tökéletesen megfelel.Sőt ,ami nagy szó, a gyerekeim is megeszik így :)

Aszaló.Nekem is az a kommersz háztartási ,kerek tálcás van.Rengeteg meggyet aszaltam vele,sőt volt már alma ,barack,banán....De. A tálcákat cserélgetni kell,ha megtömtem meggyel akkor a szemeket válogatni kellett mikor már kezdett jól kiszáradni.Ilyenkor a kész szemeket kiszedtem,a majdnem kész szemek külön felső tálca ,nedvesebbek alsó tálca...Végülis elszórakoztam vele egy darabig. Jövőre viszont mindenképpen szeretném lecserélni,méghozzá egy ilyenre :http://www.ebay.co.uk/itm/8-Tray-Food-Dehydrator-800W-Commercial-Preserve-Fruit-Jerky-Dryer-Thermostat-/400409047769?pt=UK_HGKitchen_SmallApp_RL&hash=item5d3a3d32d9

Előzmény: Mariska néni (1873)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!