Én is használom a pékáruk mellett egyéb kelt tészták készítésére is: a kalács, a bukta, a kolbászos/sajtos kiflicskék tésztája gyönyörű hólyagos lesz általa, de még a pogácsát is megkóstoltatom vele néha. :)
Az idén a sok esőtől minden gyümölcsfán megjelent a gyümölcs monilia. Gondolom más is így van vele, különösen a kopasz barackokat és az őszi barackokat és a szilvát viselte-viseli meg. Permetezni meg már nem lehet hisz érésben vannak. Sok kárt okoz.
10 évvel ezelőtt vettem meg az első kenyérsütő gépet, de hamar rá jöttem, hogy a rozskenyereim dagasztásához és sütéséhez teljesen alkalmatlan, viszont kiválóan alkalmas a kelt kalácsok összeállításához, dagasztásához és kelesztéséhez.
Amíg a gép dolgozik, addig én mással foglalkozhatom. Csak arra kell ügyelnem, hogy összeállításkor megfelelő sűrűségű gombócot kapjak. Általában több kevesebb +lisz hozzáadásával mindig azonos állagú tésztám van. Kézzel rásegítek a dagasztás vége felé, mert a tészta kidolgozásának a minőségét ez adja meg igazán.
Kikapom a forgó gépből a gombócot, átgyúrom és visszateszem legkésőbb a kelesztő program beindulásáig.
Szükség helyzetben sima fehérkenyeret néha azért sütök benne.
Na ez az amit én nem szeretnék: katalógusban jól mutató bóvlit vásárolni.
Feleslegesen kidobni való pénzem sincs. Nem feltétlenül azonnal akarok egy gyümölcsaszalót venni. A besztercei szilvákat szeretném mag nélkül, de egészben megaszalni természetes formában. Cukor vagy egyéb aszalást elősegítő anyag használata nélkül.
A besztercei szilva cukor és szárazanyag tartalma szerintem a legkiválóbb szilvafajta aszaláshoz és lekvárnak.
A csacsanszka lepotica szilvafajtáról mondják még, hogy hasonlóan jó. Ültettem is 2 évvel ezelőtt egy fácskát. Az idén 6 szem volt rajta. Szép nagy piacos darabok lettek, de az íze meg sem közelíti a beszterceiét.
10+ éve sütöm itthon a kenyeret, a boltit már meg sem esszük. Az utóbbi években Limara receptje alapján, szerintem nem bonyolult, nem teszek bele sem burgonyapelyhet, sem aszkorbinsavat azokból, amit ő javasol.
Fontosabb szempontok lehetnek: ha kenyérsütőgépben dagasztunk, a tetejét hagyjuk nyitva, mert alulról valamelyest fűt a gép. Ha vége a 20 perces dagasztásnak, vegyük ki, ne abban kelesszünk tovább. 20 perc után érdemes kicsit átgyúrni a tésztát, csak annyira, hogy a sikérszálak ne szakadjanak szét. Újabb kb. 1 óra után a levegőt ki kell nyomkodni a tésztából, megformázni, formába rakni, újabb kelesztés után bevágni és lehet sütni. (Szóval 4-5 órácskát el lehet szórakozni egy kenyérrel, de már rutinból megy, az előre tervezés is. :) )
Mindenkinek köszönöm a gyümölcsaszalóval kapcsolatos hozzászólását.
Ezekkel a támpontokkal már célirányosabban tudok keresgélni az interneten.
Ezek szerint egy saját készítésű, napelemmel működő aszaló szekrényféleség lenne az igazi mag nélküli szilvaszemek aszalására :)
De valami hagyományosabb, áram/nap nélküli módszert is meg kellene még nézni, hogy hobby szinten mit lehetne minden nagyobb szaktudás nélkül kreálni majd a télen.
A hurmák aszalására szolgáló mesterművet korábban már láttam. Nem is tudtam, hogy miért fájjon a szívem jobban: a szépen megaszalt gazdag hurma termésért vagy a szellemes mesterműért.
Egyenlőre nézegetem, hogy mit hogyan lehet szárítani, aszalni....
A fűszer-/gyógynövények szárítására is kiválóan alkalmas egy ilyen gép. Ezen csak most gondolkodtam el...
https://www.youtube.com/watch?v=kianUaiXohU
A link sajnos megint csak másolással fog működni :(
A kenyérsütő gép nálunk is leszerepelt. (Szerencsére kaptuk, miután a nővérem is visszaállt a boltira, így nem vesztettünk semmit.)
Tulajdonképpen azért szerettünk volna egyet, mert többen mondták, hogy jó kenyeret ugyan nem lehet benne sütni, de dagasztásra és kelesztésre nagyon jó. Aztán a kész tésztát sütőben/kemencében kell kisütni.
Na, ez sem jött be. Egy fokkal jobb volt, mint amit a gép sütött, de meg sem közelítette az igazit.
A középső fiam sütött kiváló kenyeret. Természetesen kézzel dagasztott, valahogy úgy csapva, ahogy öreganyáink. Valami atavisztikus tudás lehet ez nála...
A tésztája szálas, foszlós, és tele volt légzárvánnyal. De megdolgozott vele rendesen. Csöpögött is a mestergeranda, mire a végére ért, ahogy a nagykönyvben meg van írva! :o)
Sajna az istennek se bírjuk rábeszélni, hogy sűrűbben adja elő ezt a műsorszámot. Igaz, ritkán van itthon.
Az a baj az ilyen karos dagasztókkal, hogy miközben látszólag dagasztanak, közben jól szétszaggatják a sikérszálakat. Amiknek lenne a feladata a légbuborékok benntartása.
Szóval szalagos textúrát otthoni körülmények között csak kézi dagasztással lehet elérni... sajna.
Engem meg az érdekelne, hogy miben sütöd ki a kenyeret.
Nekünk van egy kenyérsütőgépünk, de abban sosem lesz olyan igazi jó a kenyér.
Bár múlkor az olvastam valahol, hogyez nem a sütés, hanem a dagasztás hibája.
A kenyérsütőgépben lévő két kis keverő kar nem helyettesíti a gyúrás-dagasztást, inkább csak keverő.
A régi időkben a gazdasszonyok (igaz hetente csak egyszer sütöttek kenyeret), de nagyon sokáig /tudtommal akár egy-két órán át is/
gyúrták-keverték a tésztát, így sok apró légbuborékot keverve bele így tudták erlérni a laza, puha sütés utáni szerkezetet.
Legalábbis ha fínom, jó puha kenyeret akartak csinálni.
Ehhez elég nagy erő és kitartás is kellett, legalábbis egy teli teknő tésztánál már biztosan...Az iparban pedig szalagos keverőgépeket használnak erre a célra, amik jól belekeverik a levegőt (buborékokat) a tésztába.
Az iparban még pont emiatt használnak valamiféle diszpergáló vagy emulgálószert is, ami segíti a levegőbuborékok
beoldódását a tésztába. Szóval állítólag ezen múlik minden.
(Megy egy műsor valamelyik tv-n, a "Jamie lerántja a leplet" -című. Ő csak úgy tudott emulgálószer nélküli tésztából a bolti kenyérrel megegyező állagú kenyeret sütni,
hogy a tésztát egy házilag barkácsolt fúrógépre erősített "festékkeverőszárral" keverte vagy húsz percig elég erősen.
A fúró állványra volt erősítve, és a tészta egy nagy fémlábasban volt)
És csak ezután jön a dagasztás.
Mi egy ideje már nem használjuk a kenyérsütő gépünket, mert az azzal készített kenyér keményebb, tömörebb volt a boltinál.
A bolti mindig puhább is. És hát egy idő után mindenki a boltira szavazott....
Ha nem vagyok, nem leszünk nagyon off, légyszíves mondd el, milyen formában, arányban kerül a kenyeredbe a cukkini. Látok olyat, hogy katalán cukkinis kenyér, ott reszelve, 50 dkg liszthez 30 cukkini. 7 éve ún. Glyx kenyeret sütök. Szeretnék valami változatosságot vinni a dologba.
Nekem épp az állítható hőfok végett és az egyenletes hőelosztás végett tetszik leginkább. A most lévőben néha megsültek az alsó tálcán a szemek ha nem figyeltem. Szerintem ezért is lehet hatékonyabb. Gagyi műanyagnak néz ki szerintem is,de az amerikai változata sokkal drágább,az jobban tetszene
Nálunk nincs senki a családban aki akár némi kis barkács tehetséggel bírna.Sőt a heti kötelező fűnyírás is néha komoly vitákat vált ki a család férfi tagjai között (Mármint,hogy épp kinek kell).
2, hiába melegebb a levegő, vagy gyorsabb a légáram, egy ponton túl nem siettethető a száradás, mert a gyümölcshúson belüli nedvesség-áramlást a felszín felé, ezek nem nagyon befolyásolják.
3, a gyors (melegebb) aszalás szerintem rosszabb minőségű, esetleg rondább aszalványt ad.
4, hiába 8 tálca, szerintem alig nagyobb, mint a hengeres
5, miért szögletes? nem lesz egyenletes benne a keringés....
Amit tervezgetek, az még annyiban különbözik ettől, hogy három üzemmódban lenne hasznlható.
Egy agyagtűzhely tetejére lenne ráépítve, hogy rossz időben fűteni lehessen alá. A sörkollektor kapna egy ventillátoros segítséget, meg persze rendes alsó-felső levegőgyűjtő kamrát, hogy hatékonyabban üzemeljen.
Az aszalókamra oldalai szúnyoghálóra cserélhetők lesznek, mert a legszebb aszalványokat mégiscsak a tűző nap, és a forró szellő állítja elő.
:o)
Ezzel is projekttel is úgy jártam, mint a húsfüstölőmmel. Mások egy rozzant ruhásszekrényből meg egy lyukas bádoglavórból egy órás munkával összedobják, én meg örök életű, sokoldalúan kihasználható, ráadásul esztétikus küllemmű építményt terveztem, ami talán sosem készül el...
Majd számolj be ,hogy milyen lett ha elkészítetted! Én lusta vagyok hámozgatni,nekem a csak darabolt verzió is tökéletesen megfelel.Sőt ,ami nagy szó, a gyerekeim is megeszik így :)