Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 1569
és ki ad erre igazolást? védőnő vagy a doki?
Előzmény: Allia (1564)
zso70 Creative Commons License 2008.11.17 0 0 1568

legjobb tudomásom szerint van, az összegét viszont nem tudom. A kedvezmény fixen havi 9000 Ft (3000/gyerek )

Előzmény: iricc (1567)
iricc Creative Commons License 2008.11.17 0 0 1567
van a fizetésnek maximuma, ami felett nem igényelhető? mert régen volt.
tunde21 Creative Commons License 2008.11.17 0 0 1566

Köszi Neked is!

Előzmény: Nemlajos (1563)
tunde21 Creative Commons License 2008.11.17 0 0 1565

Köszi!

Akkor hacsak ki nem derül, hogy 3as ikrek és az UH-on egymás mögött vonalba rendeződtek, még gyúrnunk kell rá egy darabig :)

Allia Creative Commons License 2008.11.17 0 0 1564
Családi adókedvezmény átalakult, harmadik gyerek terhesség 90. napjától igényelhető.
Előzmény: tunde21 (1561)
Nemlajos Creative Commons License 2008.11.17 0 0 1563

Először is üdv itt, és gratula!

Sajna a kérdésedben nem tudok segíteni, talán a GYÁS/GYED/GYES topicban...

Előzmény: tunde21 (1561)
iricc Creative Commons License 2008.11.17 0 0 1562
hurrrá! ideje volt már! naaagy gratula nekik! :-DDD
Előzmény: Allia (1554)
tunde21 Creative Commons License 2008.11.17 0 0 1561

Sziasztok!

most találtam a fórumra, mi most várjuk az első babát, a 14. hétben vagyok, szerencsére eddig minden ok (tavaly decemberben a 6. hétben volt egy vetélésem sajnos).

Nem tudom, tud-e valaki segíteni - a családi adókedvezmény megszűnt? 2005 ill. 2006-os cikkeket találtam róla, de frisseket sajnos nem, ill. az apeh oldalán sem találtam semmit. :(

Köszi előre is!

pannni Creative Commons License 2008.11.16 0 0 1560

Én kettőt és szintén csak jó tapasztalataim vannak.

Kaja ügyben egyetértek :) Én egy falatot sem ettem belőle, férjem szállította az ellátmányt :)

Amire még érdemes számítani: a csecsemősök egy része nem feltétlenül nevezhető kedvesnek, sőt volt egy, aki most kifejezetten utálatos volt, csak második gyereknél valahogy jobban tudja ezt kezelni az ember :)

Előzmény: Allia (1550)
moninyufi Creative Commons License 2008.11.16 0 0 1559
Gratula Mókának és üdv kint Nórának!
Nemlajos Creative Commons License 2008.11.16 0 0 1558

Nagy gratula Mókának, már éppen itt volt az ideje:)

Akkor most se palacsinta, se cekc...:D

Gonoszka2 Creative Commons License 2008.11.16 0 0 1557
KEdves Moka
Sok szeretettel gratulálok a kislányodhoz és gyors császár utáni felépülést, sok tejet, nyugalmas éjszakákat, hasfájásmentes babát :-)
MaMy. Creative Commons License 2008.11.15 0 0 1556
Indították, mert nem lett jó az nst.
Előzmény: 4tissimo (1555)
4tissimo Creative Commons License 2008.11.15 0 0 1555

:)))

Gratul a Móka családnak! Vajon a palancsinta működött, vagy valami más trükk? :D

Allia Creative Commons License 2008.11.15 0 0 1554
"Megszületett Nóra Veronika, 3450gr, 50 cm és csodálatosan gyönyörű :D.
Császár lett a vége, mert feltekerte magát a zsinórra." - ezt olvastam egy másik topikon. :-)

Gratulálok Móka! :-)
iricc Creative Commons License 2008.11.15 0 0 1553
Úgy tudom Angliában pl kifejezetten nagy hagyománya van ennek. Nem tudom, hogy hívják őket, de vannak, és kb ugyanazzal a feladatkörrel, mint az itthoni védőnők...
Előzmény: John Zero (1544)
4tissimo Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1552
:)))
Előzmény: John Zero (1551)
John Zero Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1551
Allia:
Köszönöm a felajánlást! Szerencsére doktor, szülésznő már megvan, mindketten szimpatikusak, ismerős ajánlotta őket, reméljük beválik. Szerintem inkább a kaja legyen rossz, mint a többi, mert a kaja megoldható saját erőből, műteni viszont biztos nem tudok megtanulni most egy hónap alatt :-)
Előzmény: Allia (1550)
Allia Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1550
Én három gyereket szültem ott, és mindannyiszor nagyon jól éreztem magam. A kaja minősége hanyagolható, szóval a kismamának szüksége lehet pótellátásra. :-) Az emilem publikus, ha bármi kérdésed van, szívesen válaszolok. Esetleg érdemes szülésznőt is választani, és azzal szorosabb kapcsolatot kialakítani, ha még a doki eddig nem említette.
Előzmény: John Zero (1549)
John Zero Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1549
mokusleqvar:
Köszönöm a válaszokat, hát, ahogy írtátok, úgyis az idő dönti majd el, hogy nálunk mennyi "haszna" lesz. Szerintem nem sok, de ki tudja, lehet, hogy pár év múlva máshogy látom majd.

Amin viszont meglepődtem, az, hogy a Budapesti Szent Imre kórház (szülészete) mennyire modern, tiszta, ígéretes! (Nemsokára gyakorlati tapasztalat is várható.)

Szinte el se hittem, amikor látogattam, hogy egy állami kórház folyosóin és termeiben járok! Remélem megmarad a pozitív jellege "élesben is", persze, ezt még meglátjuk!
Előzmény: mokusleqvar (1548)
mokusleqvar Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1548

Meg nekem az a tapasztalatom, hogy a védőnő nem a 'neten-azonnal-utananézek-a-problémának' típusú kismamáknak valók, és van, akinek tényleg újdonság, hogy székrekedés ellen jó az aszalt szílva vagy a must (most csak mondtam valami számomra kézenfekvőt). A mostani védőnőm nagyon lelkiismeretes, az előzőek egyáltalán nem voltak azok, és tényleg nem mindegy, mennyi időt áldoz az emberre.

Moka25 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1547
nincs kincs, áááá!!!;))
= nincs kint!!!!
Előzmény: Moka25 (1546)
Moka25 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1546
Külföldön is van hasonló, csak máshogy hívják. Bába, szoptatási tanácsadó, mittoménmi.

Míg nincs kincs a gyerek, nem lehet megítélni, mekkora segítség lesz a védőnő. Lehet, hogy sok gondotok lesz a szoptatással és ő segít majd megoldani. Az is lehet, hogy simán megy és nem lesz rá szükségetek. Így legyen!:)
Egyéb dolgokban is rengeteget tud segíteni. Gyerekorvost pl. nem hívja fel az ember minden csipcsup problémával, a védőnő meg direkt ezért van. (És határozottan NEM a terhességi problémákra, azokra ott a nőgyógyász. Arra mondjuk jó, hogy súlyt meg vérnyomást mérjen, esetleg vizeletet teszteljen fehérjére két terhesgondozás között, így hamarabb kiderült, ha gond van.)
Kézzsibbadást egyébként általában a vizesedés okozza, sóból kicsit vissza kell venni, hátha arra javul.
Moka25 Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1545
Nem cekcel, nem süt (max. sütőtököt)... na jó, főzni főztem, de azt is csak tegnapelőtt...
De még mindig egyben van!.:-P

Dokim azt mondta, vasárnap "benéz", lehet-e már burkot repeszteni. Hétfőn viszont már nincs több haladék, befekvés, zselé, stb.
Előzmény: Nemlajos (1538)
John Zero Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1544
Köszönöm a válaszokat, én is a 10-szeres szorzót szoktam hallani...
Nyilván mindenki annyit is ad, amennyit tud, de én azt vallom, hogy megkapja, ami "jár" (hála), csak csinálja a dolgát rendesen. Ráadásul még reméljük lesz nála szülés a jövőben is.

A védőnővel kapcsolatban is talán már kicsit világosabb a helyzet, engem az is kíváncsivá tett, hogy hogy lehet, hogy Európában állítólag nincs ilyen foglalkozás?
Nem akarok teljesen a közszolga elleni hangulatba beleugrani, de azért furcsa dolog, szinte azt mondanám, hogy luxusnak tűnik.

"A „védőnőség” hungarikum, ilyen szolgálat Európa más országaiban nincs. Az Országos Stefánia Szövetség 1915-ben alakult, rá 12 évre jött létre a Zöldkeresztes Egészségvédelmi Hálózat. A két szervezet 1940-ben egyesült. Hazánkban 5254 védőnői állás van, amelyekből 338 betöltetlen. VG"

Szerintem a mi körzetünk védőnője ugyan rendes lehet, de számunkra inkább haszontalan, valószínűleg sokat tőle nem fogunk kapni, inkább a szüleinkre (is) és ismerősökre támaszkodunk ha tanács vagy segítség kell. Vagy, ha olyan, a gyerekorvosra, aki akár házhoz is jön.

A terhesség alatti ritkábban felmerülő jellegű kérdésekre nem nagyon tudott válaszolni (pl. hogy zsibbad a kéz, mitől lehet, mit lehet tenni?)
Előzmény: Allia (1543)
Allia Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1543
Általánosságban az egyszeri terhesgondozási vizit 10-szeresét szokás adni, ha magánorvoshoz jártok. Ezt oszd el, vagy szorozd meg annyival amennyit szerinted megér a dolog a szülés közbeni segítség, részvétel alapján.
Előzmény: John Zero (1539)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1542

sztem ku...a sok.......

mondjuk tőlem nem fogadott el pénzt, mert ismerős, de nekem ez soknak tűnik

iricc Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1541

az teljesen jó ár, többet én sem fogok adni, sőt...

a védőnő elvileg a gyereket "védi", neki kell kiszűrnie, hogy veszélyeztetett-e a csimota, vagy nem, pl mittomén, nincs-e droglabor sutyiban a pincében (bár nálunk sosem járt ott a védőnő, úgyhogy akár lehetne is), vagy milyen komfort-fokozatba viszitek haza a bébit.

igazi szerepe inkább akkor van, amikor megszületik a ded, akkor ideális esetben egy védőnő olyan, mint egy jó barátnő és anya egyben, bármikor fel lehet hívni bármilyen kis hülyeséggel, segít belelendülni a hétköznapokba, a szoptatástól kezdve a köldökcsonk ápolásig minden szirszarban, ami főleg első gyereknél hatalmas horderejűvé tud duzzadni az anyukák fejében.

nekem pont egy ilyen védőnő jutott, amikor az első gyerekem született, az első időkben ő volt a legfőbb támaszom és segítségem, a mai napig kis kezeit csókolom innen is százszor.

de persze vannak igazi inkompetens hülyék is, akik visszamaradtak az ötvenes évek gyakorlatában, és a pár hetesbe már nyomnák a tápszert és az almalét.

eközött a kettő között pedig bármi lehet...

John Zero Creative Commons License 2008.11.14 0 0 1540
És még egy kérdés: mi a védőnő munkája?

A tapasztalatok szerint sok hasznát eddig nem láttuk (bár jókat lehet beszélgetni vele), ez a szülés után változni fog?

A mi védőnőnk azt is ecsetelte, hogy bár a környező országokban nincs ilyen feladat (munkahely), hogy védőnő, de azért mennyire fontos ez. Csak nem derült ki, hogy mire is jó?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!