Keresés

Részletes keresés

eguzki Creative Commons License 2006.03.26 0 0 24

" A Ndundulu-erdő egyébként is érdekes ebből a szempontból, mert a felföldi mangabey-en kívül még két másik endémikus madárfajjal büszkélkedhet, mindkettőt dán ornitológusok fedezték fel 1981-ben és 1991-ben. "

Az 1981-ben felfedezett egy nektármadár: Rufous-winged Sunbird (Nectarinia rufipennis)

1991-ben pedig egy ismeretlen fogolyfajjal lett gazdagabb az ornitológia: Udzungwa Forest partridge (Xenoperdix udzungwensis)
Előzmény: eguzki (23)
eguzki Creative Commons License 2006.03.26 0 0 23

A tavalyi évben két kuataócsoport egymástól függetlenül, egy új, eddig ismeretlen majomfajt fedezett fel a tanzániai Ndundulu-erdőben ill. még 2003-ban a Kitulo Nemzeti Parkban. A két kuatócsoport pusztán a Science-ben megjelenő közlemények alapján szerzett tudomást egymás felfedezéséről.

" Több mint két évtizede nem fedeztek fel új fõemlõs fajt. Már mindenki azt hitte, hogy a földkerekségen nincs többé ismeretlen majomfaj. Most mégis találtak egyet Tanzánia déli hegyei között, 2500 méter magasságban, a Mt. Rungwe környékén, ahol az enyhe fagyot is el kell viselnie. A közel egyméteres (farkával együtt kétméteres), hosszú barna szõrzetû, csupasz, fekete pofájú, hosszú hajú, fán élõ majom a felföldi mangabey nevet és a Lophocebus kipunji taxonómiai nevet kapta. Az élettere mindössze 73 négyzetkilométer, és két elkülönült részbõl áll.

A kutatók remélik, hogy elérhetik a két másik veszélyeztetett fajnak is otthont adó terület hozzácsatolását a legközelebbi nemzeti parkhoz".

2005. május 29.

A Ndundulu-erdő egyébként is érdekes ebből a szempontból, mert a felföldi mangabey-en kívül még két másik endémikus madárfajjal büszkélkedhet, mindkettőt dán ornitológusok fedezték fel 1981-ben és 1991-ben.

Felföldi Mangabey (Lophocebus kipunji)

eguzki Creative Commons License 2006.03.25 0 0 22

Szia Csimpolya!

Nos ez az állítólagos halálféreg v. Aellrgorhai-horhai a mongóliai Góbi-sivatag lakója lehet. Az állat állítólag egy egyméters, testes féreg, melynek sötétvörös színe van és testének mindkét végén tüskék meredeznek. A helybeliek szerint többnyire a sivatagi homok mélyén tartózkodik, és ritkán mutatkozik a felszínen. Ha valaki mégis ilyenkor találkozik vele, az állat egy erős méregsugarat lövell felé, amely rendkívül maró hatású. Az Allergorhai-horhainak azonban van egy másik, meglepő fegyvere is, ez pedig az áram. Egy bizonyos Mackerle nevezetű úriember a 90-es években vezetett expedíciót az állat felkutatására. Akkor, az egyik tolmács közölte a kutatócsapat tagjaival, hogy még gyermekkorában egy geológuscsoport járt a vidéken, és az egyikük egy fémpálcával turkált a homokban, amikor is hirtelen holtan esett össze. A pálca végénél a homok megmozdult, és egy hatalmas féreg kúszott elő a föld alól. Mivel számos más esteben történt hasonló dolog lovakkal és tevékkel, ezért gondolják a kutatók, hogy áramütés a magyarázata a haláleseteknek. Ivan Mackerle expedíciójáról nincs további információm. Hát ennyi!

Szia!

Előzmény: Csimpolya (16)
eguzki Creative Commons License 2006.03.25 0 0 21

Így van, a mélytengeri élővilágról szóló ismereteink még mindig nagyon hiányosak. Az óceánok mélyén él például az az állat is melyet élve még senki sem látott, az óriás tintahal, mely faj esetében csak partra vetett példányokról tudunk.

Aztán meg pl. a Longman-csőröscet (Mesoplodon pacificus) létezését is csupán két mállott koponya alapján feltételezik. Az első koponya az ausztráliai Mackay-öbölben került elő 1882-ben, a másodikat pedig 1955-ben találták egy szomáliai műtrágyagyár padlóján, ahová a helyi halászok révén kerülhetett, akik a Danane-öbölben szedék fel a csontokat. Nyílt vízi megfigyelésekről nincs adat. 1926-ban Longman nevezte el az állatot. Továbbá van egy másik csőröscet faj, ami a nem túl "szép" meghatározatlan csőröscet (Mesoplodon sp.) nevet viseli. A legtöbb megfigyelés a Csendes-óceánra korlátozódik, ahol a nyílt vízben többször látni vélték. Taxonómiai szempontból azonban teljesen ismeretlen faj. A legtöbb Mesoplodon-faj egyébként is pusztán a partra vetődésekből ismeretes.

Longman-csőröscet

Előzmény: satellite five (20)
satellite five Creative Commons License 2006.03.24 0 0 20

Valóban így van, rengeteg új fajt fedeznek fel, aminek túlnyomó többsége rovar. De azért elég gyakran nagyobb méretű emlősfajokat is találnak, amik vagy ismeretlenek, vagy kihaltnak hitték. Én amúgy inkább a tengerek mélyén látok újabb esélyeket arra, hogy olyan új fajokat fedezzenek fel, amelyek a nagyközönség ingerküszöbét is átlépik.

Előzmény: eguzki (19)
eguzki Creative Commons License 2006.03.24 0 0 19

Rengeteget, de ezek főleg rovarok. (Imádom az entomológiát is). Na szóval a közelmúltbeli felfedezések közül azt hiszem kiemelkedik, az Új-Guinea szigetén megtalált új állatfajok sokasága. A Foja-hegységben többek között új lepke-, béka-, madár-, sőt emlősfajt fedeztek fel. Egy eddig kihaltnak vélt paradicsommmadár is előkerült. Ezen kívül számos ott élő növényfaj is ismeretlennek bizonyult a kutatók számára.

Az újonnan felfedezett állatok közül kiemelkedik az Aranyköpenyes fakúszó kenguru (Dendrolagus pulcherrinus) ill. a fentebb említett Berlepsch-féle paradicsommadár (Parotia berlepschi) melyet eddig kihaltnak véltek. Aztán húsz újabb bákafajjal bővült a paletta, köztük az egyik mindössze 14 milliméteres!

Valamint néhány hónapja, ha jól emlékszem Tanzániában egy új majomfajt fedezett fel egy kutatócsoport. Most mennem kell, majd ennek még utána nézek!

Szia!

Előzmény: satellite five (18)
satellite five Creative Commons License 2006.03.24 0 0 18
Igen, és közismert volt világszerte elismert tudós mivoltáról is.:) De O.K. , hagyjuk ezt a mellékvágányt és térjünk át a tényleges témára.  Tudod, hogy egy évben hány új állatfajt fedeznek fel ?
Előzmény: eguzki (17)
eguzki Creative Commons License 2006.03.24 0 0 17

Szia, a könyvet nem olvastam, igyekszem beszerezni. Lehet akkor én is másképpen látom a "Dogon-ügyet". Azt azonban megjegyezném, hogy Carl Sagan közismert volt vaskalaposságáról!

De tényleg nem akarom, hogy ez a topik elmenjen ebbe az irányba!

Üdv neked "ötös műhold"

Előzmény: satellite five (15)
Csimpolya Creative Commons License 2006.03.24 0 0 16

Szia Eguzki!

Nagyon köszönöm az érdekes hozzászólást és a képeket. Na meg azt is, hogy ezt a

topikot beindítottad, úgy tűnik érdekes lesz és marad is. Ha tudsz még valamit a mongóliai halálféregről, légy szíves, közöld, de nem kell elkapkodnod, hétvégen nem leszek gépközelben. Sőt, ami azt illeti, egy figyelemre méltó hírre akár tovább is hajlandó vagyok várni.

Elköszönök és kellemes hétvégét kívánok. 

Előzmény: eguzki (13)
satellite five Creative Commons License 2006.03.24 0 0 15
Olvastad Carl Sagan könyvét ? ( Broca agya c.) Ajánlom figyelmedbe. Egyáltalán nem marhaságokat ír. Nem azt mondom, hogy 100 %-ig biztos vagyok benne, hogy neki van igaza. Arról van szó, hogy ad egy hihető és reális magyarázatot a dogon-ügyre. Én a magam részéről, ha egy megmagyarázhatatlan jelenségre van egy hétköznapi és egy UFO-s magyarázat is, akkor hajlamosabb vagyok az előbbinek hinni. Azt, hogy hogyan adták át az ismerteket a kutatók, nem tudom. Tudatosan-e, vagy sem ? Passz. Te is biztos hallottál arról, hogy maga a vizsgálat is megváltoztathatja a vizsgált tárgyat.
Előzmény: eguzki (14)
eguzki Creative Commons License 2006.03.24 0 0 14

Kedves satellite five!

És ezt hogyan képzeled el? Két francia néprajzos tanulmányozza a Dogonok élretmódját, kultúráját, szokásaikat. De mindeközben "megbeszélik" a dogonokkal, hogy lejegyezzük a ti teremtésmítoszaitokat, de az legyen ám teli mindenféle kozmológiai, asztronómiai ismeretekkel, igaz mi nem sokat konyítunk az effélékhez, lévén csak egyszerű néprajzosok volnánk, de nem baj, 20 év múlva ebből nagy szenzáció lesz!

Ugyan már, ez így marhaság....

Előzmény: satellite five (12)
eguzki Creative Commons License 2006.03.24 0 0 13

Szia Csimpolya !

Köszi az újabb könycímeket! Erről a mongóliai halálféregről sokmindent találtam, de egyelőre itt a Nandi-medve! Ez az állat Kenyában bukkan fel időnként, és a szemtanúk beszámolói alapján, a zoológusok többségének véleménye szerint a kihalt chalicotheriumra hasonlíthat. A chalicotherium a mai lovak rokona volt, de lejtős háta és óriási karmai voltak, melyekkel gyökereket ásott ki a földből. A hivatalos álláspont szerint a chalicotheruim a pleisztocén korban kihalt. Azonban ez az ősállat növényevő volt, míg a Nandi medve a beszámolók szerint igen vérengző természetű és gyilkos támadásokra képes. Létezik azonban egy másik ősi állatfaj, mely magyarázatot adna ezekre a támadásokra, az óriási Hyena brevirostris amely akkora volt mint egy oroszlán. Ez a rövidorrú őshiéna is a pleisztocén korban élt, és vadászgatott Afrika ősi tájain. A szemtanúk leírásai is mindig egy tömpeorrú óriási hiénát írnak le.

Chalicotherium és az Óriás hiéna:

Előzmény: Csimpolya (9)
satellite five Creative Commons License 2006.03.24 0 0 12
Hát ez az. "ki tudja mióta" száll apáról fiúra. Lehet, hogy nem is olyan régen. Az is lehet, hogy ilyen egzakt formába öntve, csillagászati pontos ismeretekkel felturbózva nem is olyan régi a mítosz.
Előzmény: eguzki (11)
eguzki Creative Commons License 2006.03.24 0 0 11

A mokele-mbembével kapcsolatban ezt el tudom képzelni, a Dogonok esetében viszont nem, hiszen ott a Dogon nép teremtésmítoszaiban vannak az ilyen-olyan csillagászati ismeretek, amik apáról-fiúra szálltak már ki tudja milyen régóta. Arról nem is beszélve, hogy 1930 v. 1931-ben a két francia etnográfus csak úgy mellékesen jegyezte le a Dogonok teremtésmítoszait, aminek furcsaságaira csak 1950-ben figyelt fel egy másik kutató.

De ez itt OFF

Előzmény: satellite five (10)
satellite five Creative Commons License 2006.03.24 0 0 10
Ez a "rámutattak a diplodocus rajzára" dologhoz. Carl Sagan írja a könyvében, hogy a dogon nép körében tapasztalt csillagászati ismereteknek is lehet olyan magyarázata, hogy a tudásuk maguktól a kutatóktól, kultúrantropológusoktól is származhat. A később érkezetteknek pedig azt mondják amit hallani akartak tőlük.
Előzmény: eguzki (8)
Csimpolya Creative Commons License 2006.03.24 0 0 9

Köszönöm, hogy foglakoztál a témával. Én is nézegettem még egy kicsit a könyvtáramban, és még a következőket találtam:

Jefremovnak van egy könyve, a múlt árnyéka. Igaz, ez novelláskötet, és ilyen formában szerepel benne egy olgoj-orhoj nevű, Mongóliaban, a Góbi  sivatagban élő, túlméretezett gilisztára hasonlító, elektromos élőlény. Nos, lehet, hogy csak kitaláció, de Jefremov paleontológus volt, elképzelhető, hogy hallott ilyen-olyan híreket.

A könyvet A Gondolat-Kárpáti kiadó adat ki 1982.-ben.

A másik egy Herbert Wendt nevű szerző műve: Noé nyomában. Gondolat 1972.

Ebben ugyan általában az állatok felfedezésével foglakozik, de egy fejezetben szól Dél-Amerika állítólag mág élő őslaháraival, és egy,  szokatlanul nagytermetű, ismeretlen majomfajtável, amit egy geológus le is fényképezett a harmincas években. A képet is közli.

Rájottem, hogy a nandi medvéről szóló híreket is innen vettem.

Találtam még egy cikket a régóta megszünt Robur nevű újság 6. számában, ami a tengeri élőlényekről szól.

Ennyivel be is fejezem a könyvlistát, köszönöm, ha türelmesen elolvastátok.

Még egy: remélem, jól tippelek, a 2 képen látható   állat az erszényes farkas, ami állítólag már kihalt. A mai napon, 18.30 kor lesz róla műsor a Nat. Geo-n, akit érdekel, megnézheti.

eguzki Creative Commons License 2006.03.24 0 0 8

Sziasztok!

Afrika egy kicsit ismeretlen terület volt számomra (mármint kriptozoológiai szempontból), ezért utána néztem néhány dolognak. A Kongói Népköztársaságban lévő Likouala-mocsárban él állítólag egy dinoszaurusz-szerű állat, melyet a helyi pigmeusok "mokele-mbembe" néven ismernek. A szemtanúk szerint nagytestű víziállat, hossza akár 9 m is lehet, teste kb. akkora mint egy elefánté. Hosszú nyaka és apró feje van, illetve jellegzetes háromujjú lábnyomokat hagy. Egy amerikai prof. Roy P. Mackal az 1980-as években két expedíciót is indítoot, de mindegyik sikertelen volt. Aztán 1985-ben és 1992-ben szintén a rejtélyes állatot felkutatandó indultak, azonban perdöntő bizonyítékot nem tudtak szerezni. Az állítólagos állat élőhelye olyan barátságtalan, hogy még a helybeliek is elkerülik. Az azonban elgondolkodtató, hogy a kutatók többféle "sauropod" dinoszauruszfajjal foglalkozó szakkönyvek képeit mutogatták a pigmeusoknak (akik ugye semmilyen paleontológiai ismerettel nem rendelkeznek), mindig rámutattak vagy a diplodocus vagy az apatoszaurusz ábrájára, mondván, hogy ezek a mokele-mbembe pontos ábrázolásai.

mokele-mbembe, és állítólagos elterjedési területe:

Jó éjszakát, holnap majd még kutakodok a többi afrikai "kriptolény" után!

hoppa_hoppa Creative Commons License 2006.03.23 0 0 7
comad Creative Commons License 2006.03.23 0 0 6
Sziasztok! Az a vízilóevő-dolog nekem is bekattantott valamit, utána is néztem. Csimpekvének hívják a helyiek Zambia mocsaras vidékein. Állítólag a fiatal orrszarvúra hasonlít, csak hosszabb a nyaka és szőrös.

A Loch Ness-i tó partjára pedig kitettek webkamerákat ide-oda, úgyhogy a nagyon türelmesek akár Nyíregyházáról is élőben nézhetik, nem bukkan-e fel Nessie... :-)
Ha érdekel valakit, előbányászhatom az oldal címét.
Csimpolya Creative Commons License 2006.03.23 0 0 5

Néhány dolog még eszembe jutott, de sajnos, nem tudom megnevezni a konkrét forrást, jórészt útleírásokból és Afrika-vadászok köníveiből szedtem össze, egyik sem volt sajátom, mindegyik könyvtári, de megpróbálom felidézni.

Állítólag a Kongó mocsaraiban él és vizilovakra vadászik valami óriási élőlény.

Ugyanott láttak valami Ptreodactylus-félét is.

Szintén Fekete-Afrikában, de nem emlékszem, pontosan hol, él egy lau nevezetű extra óriáskígyó. Szintén ott van egy nandi nevű ragadozó, ami a leírások szerint valami medveféle, ami azért érdekes, mert Afrikában állatföldrajzi okokból nem szabadna medvének lenni.

De mi van, ha a nandi nem olvasta a zoológia könyveket... 

Holnapra azért megpróbálok még valaminek utánanézni, de nem ígérhetem biztosra.

Előzmény: eguzki (4)
eguzki Creative Commons License 2006.03.23 0 0 4

Kedves Csimpolya!

Nagyon köszönöm! Egyik könyvet sem ismerem, úgyhogy valszeg be fogom őket szerezni! A Spektrum újonnan indult sorozatából egy részt láttam (molyember) de nekem is hiányérzetem maradt ami a tárgyilagopsságot illeti.....

Előzmény: Csimpolya (3)
Csimpolya Creative Commons License 2006.03.23 0 0 3

Sajnos, én sem sok jóval szolgálhatok. De szétnézve a  könyvespolcomon, az alábbiakat találtam:

Jaroslaw Mares: Itt a jeti!

ERI kiadó Budapest 1993

A szerző a londoni kriptozoológiai társaság elnőke (vagy az volt)

Nicholas Witchell: A Loch-Ness-i szörny

Metrum kiadó 1991

És ha egy unalmas órán jókat akarsz mosolyogni: John Keel: Idegen lények az űrből és  az időből

Továbbá felhívnám figyelmedet a Spektrum televízióra, minden csütörtökön - így ma is - van egy sorozat, ami rejtélyes lényekkel foglakozik. A mai napon  22.00-kor kezdődik, bár, be kell vallanom, kissé irreális, és a hozzááláásuk sem éppen tárgyilagos..   

eguzki Creative Commons License 2006.03.23 0 0 2

Jó éjt mindenkinek!

eguzki Creative Commons License 2006.03.23 0 0 1
Nem rengettem meg a világot ezzel a topikkal... :)))
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.22 0 0 0
Jé, egy nullás.

0
eguzki Creative Commons License 2006.03.22 0 0 topiknyitó

Sziasztok!

Tudja valaki, hogy milyen könyv esetleg könyvek jelentek meg magyarul ebben a témában?

Köszi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!