Keresés

Részletes keresés

zsazsi30 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 3671

Ildi, csütörtökön aludtunk a Downtown apartmanban. :) Az óváros és bazár innen egy köpés, a Latin hid kb. 300m, a székesegyház szintén. Az apartman elég jó, viszont az utca iszonyat meredek, szűk, furfangos parkolással. :)

Előzmény: ersekildiko (3662)
Direkt_ Creative Commons License 2015.07.28 0 0 3670

Nagyon durván számolva legyen kb. fél óra kijutni a városból.

Akkor nincs más hátra, mint, hogy jó utat kívánjak és kellemes időtöltést :)

Előzmény: ersekildiko (3669)
ersekildiko Creative Commons License 2015.07.28 0 0 3669

A "bonyolultság" inkább az időtartamra vonatkozott, azaz a reggeli dugókra (de lehet, hogy nincsenek is). Abban biztos vagyok, hogy be és ki tudunk menni, csak a kérdés arra irányult mennyi idő alatt.

Közben már döntöttünk és privátban a még fel sem tett kérdéseimre is választ kaptam, így minden rendben :)

Előzmény: Direkt_ (3668)
Direkt_ Creative Commons License 2015.07.28 0 0 3668

Mindkettő a belvárosban van, mindkét  helyet ismerem. Válaszd azt, amelyik szimpatikusabb számodra :)

Az útviszonyokról való kérdésedet nem is értem? Pár száz méterekről van szó, legrosszabb esetben mentek egy kis kört a belváros körül, nem tudom mire gondoltál, hogy bonyolult lenne kimenni Mostar felé. Egyébként ki is van táblázva viszonylag jól és követhetően.

emojnarode Creative Commons License 2015.07.27 0 0 3667

Elolvastam. Reggel részletesen válaszolok.

Előzmény: ersekildiko (3664)
emojnarode Creative Commons License 2015.07.27 0 0 3666

Szevasz István! Örömmel nézegetem képeidet. Jöhetnek.

Előzmény: bokor.istvan (3665)
bokor.istvan Creative Commons License 2015.07.27 0 0 3665

Üdv emojnarode! Már régen "beszéltünk".

Jártam egy érdekes helyen, offként belinkelhetem?

Akit nem érdekel majd átugorja. :-)

Előzmény: emojnarode (3663)
ersekildiko Creative Commons License 2015.07.27 0 0 3664

Köszönöm, már válaszoltam Neked :)

Előzmény: emojnarode (3663)
emojnarode Creative Commons License 2015.07.27 0 0 3663

OK, így már más a leányzó fekvése. Szóval nagyon jól felmérted a helyzetet a közlekedést illetően. Az első szállás Dowtown Apartemens kissé távol esik a belvárostól, de nem vészes és nagyon könnyű lesz megtalálnod, ha az általam javasolt útvonalat követed. A másik szállás Bed and Breakfast Vijecnica, még egyszerűbb megtalálni és az útvonalat én megadom Neked. Ez utóbbi kedvezőbb helyen van, közvetlen az óváros keleti szélén és semmi perc alatt ott vagy a Baščaršijan. Nem fogsz eltévedni-ne tarts semmitől-fogom a kezed. Gondolom nem baj ha privát levelet írok. ,mert aprólékosan részleteiben vázolni fogom, azt is amit a térképen esetleg nem találsz meg.Rendben ?

ersekildiko Creative Commons License 2015.07.27 0 0 3662

Biztosan rosszul linkeltem, ne haragudj:
1. Downtown Apartments Mjedenica 50, 71000 Szarajevó

2. Bed and Breakfast Vijecnica, Mustaj Pasin Mejdan 5, 71000 Szarajevó,

Előzmény: emojnarode (3661)
emojnarode Creative Commons License 2015.07.27 0 0 3661

Ildi! Megneveznéd a szállás nevét? mind a kettőt, mert nekem itt egy rakás  lehetőséget dob ki és nem tudom egyértelmüen, hogy melyekre gondoltál?

Előzmény: ersekildiko (3660)
ersekildiko Creative Commons License 2015.07.27 0 0 3660

Megnéznéd ezt a helyet? abból a szempontból, hogy mennyire bonyolult ide bemenni, illetve az utolsó reggel kijönni, amikor megyünk Mostarba. Az összes lehetőség közül ez tetszik a legjobban, de nem tudom "kitalálni" milyenek erre az "útviszonyok". Azt láttam a google térkép alapján, hogy rengeteg az egyirányú utca Szarajevóban, gondolom nem véletlenül.

A másik hely, ami tetszik itt lenne, talán ezt megtalálni egyszerűbb.

Előzmény: emojnarode (3659)
emojnarode Creative Commons License 2015.07.26 0 1 3659

Szia Ildi. Egyik évben Szarajevóban járva, a Bezisztanban megvásároltam ezt a térképet, ami sokkal nagyobb. Potom 10 márkáért odaadták. Azóta is ereklyeként őrzöm.

Előzmény: ersekildiko (3658)
ersekildiko Creative Commons License 2015.07.26 0 0 3658

Szarajevó után böngészve ezt találtam. Rettenetes!

pupákdézi Creative Commons License 2015.07.25 0 0 3657

Köszönöm. Megnéztem az útvonalat tetszetősnek túnik.

Előzmény: The_Rible (3649)
pupákdézi Creative Commons License 2015.07.25 0 0 3656

Köszönöm, így ez a lehetőség kilőve.

Előzmény: ersekildiko (3653)
ersekildiko Creative Commons License 2015.07.25 0 0 3655

Szó szerint emoj, megnéztem :) érteni sajnos nem nagyon :(

Előzmény: emojnarode (3654)
emojnarode Creative Commons License 2015.07.25 0 0 3654

Jó reggelt Ildi, kézcsókom! Köszi, ez az. Nem tudom miért, de nekem nem jött össze. A lényeg, hogy közreadtad. Megnézted az erről szóló videot? Friss, tegnapi kiadású a lap, tanulságnak jó az erre utazni szándékozónak.

Előzmény: ersekildiko (3653)
ersekildiko Creative Commons License 2015.07.25 0 0 3653
Előzmény: emojnarode (3651)
emojnarode Creative Commons License 2015.07.24 0 0 3652

Elnézést. Kipróbáltam, sajnos nem működik.

Előzmény: emojnarode (3651)
emojnarode Creative Commons License 2015.07.24 0 0 3651

Van itt egy oldal balkans.net /vijesti/ put/do neuma-avantura-zvana-svitava.  Ha beugrik a főoldal tekerd feljebb az oldalt és ott van egy mondat"iz regiona". kattints rá, megtalálod az itt leírt lényeget és videot is láthatsz erről az útról. Remélem sikerűl.

Előzmény: pupákdézi (3648)
emojnarode Creative Commons License 2015.07.24 0 0 3650

Menj arra, amit The Rible barátunk berajzolt. Ne menj fel Neumba. Miért? Pont tavasszal beszélgettünk itt erről az általad elképzelt útról. Valahol Neum és Hutovo között a legrosszabb az út. Bosnyák lapok szerint is ez a szakasz a legelhanyagoltabb. Olyan amilyennek The Rible leírta..

The_Rible Creative Commons License 2015.07.24 0 0 3649

Azért nem kapsz választ a kérdésedre, mert már ötvenszer leírtuk ezen a fórumon. Azért mi is emberek vagyunk, nem gépek. A lényeg: felejtsd el ezt az utat. Boszniában általában jók az utak, de ha erre mész kb. 1 órát veszítesz. Ez a legtöbb helyen 1-1,5 sávos kanyargós út, ahol néha kamionon, buszok jönnek szembe.

Kicsit lejjebb Emojnarode topiktárs leírta, hogy ha Dubrovnik felől jössz, akkor esetleg a Cepikuce-Trebimlja közötti határátkelőt megpróbálhatod.

Helyiek ezt az útvonalat javasolják.

Alternatíva:

- Gabela Polje határátkelő

vagy

- Bijaca határátkelő

pupákdézi Creative Commons License 2015.07.24 0 0 3648

Szia! Erre tudnál mondani valami hasznosat nekem?

Nagyon tervezem a visszautat Horvátországból Bosznián keresztül. Állítólag a horvát 8-as úton könnyen be lehet lépni Boszniába. Neum-ból Mostarig a M17.3 úton Stolac-on keresztül mennék. Viszont Boszniában még nem jártam, a Google nézegető sem működik ott, így nem tudom megnézni milyen út ez. Nem szeretnék egy meredek, szűk, szerpentines utat kifogni, mert a család agyrémet kapna. Járt már valaki ezen az úton, mit lehet róla tudni?

Előzmény: The_Rible (3647)
The_Rible Creative Commons License 2015.07.24 0 0 3647

rendben, nem volt világos, hogy mire gondoltál

rengetegszer megyek keresztül Bosznián, és eddig csak akkor büntettek meg, ha tényleg vétettem (nem szándékosan, de azért előfordult). A helyszínen fizettem mindig, csak gyanítom, hogy zsebre dolgoztak a rendőrök. De ez legyen az ő gondjuk. Mindenesetre lehetett beszélgetni a bírság mértékéről, de az is igaz, hogy igyekeztem mindig szimpatikus lenni nekik. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy agersszívek, belekötnek a rendőrökbe, nem akarják elfogadni a radarpisztoly által mért értéket stb. (nincsen is fénykép róla, bizonyíccsa be, hogy engem mért). Ezek mind nagyon megszívják. Volt aki végül a rendőrörsön találta magát, mert kekeckedett. Jobb elismerni, ha már hibázott valaki.

Szóval, nem állítom, hogy minden rendőr jó fej ott, de nem jellemző, hogy kifejezetten bírságolni akarjanak. Volt, hogy benéztem egy 60-as táblát, megállítottak, de már mindketten csak röhögtünk a helyzeten, rögtön fizettem a 20 márkát, aztán biztonságos utat, jó nyaralást kívántak, és azt is elmondták, hogy hol vigyázzak, mert rendőrök lesznek.

Viszont tényleg sok rendőr van az utakon, szinte mindenhol mérnek. Sokat írtam ezekről korábban (sajnos a radar-térképem jelenleg nem működik, mert frissíteni kell, így most nem tudom belinkelni, hogy hol vannak leggyakrabban rendőrök).

Előzmény: 978217 (3646)
978217 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 3646

Köszönöm a kimerítő válaszokat.

Szándékos szabályszegésre nem készülök, ellenben Ukrajnában alap, hogy meg kell kenni a rendőrt, különben az élő fába is beleköt. Mindössze a bosnyák viszonyokról érdeklődtem. Miattam nem kell szégyenkezned. Ha pedig szándékos (közlekedési) szabályszegésre kerül a sor, és elkapnak, akkor nem szoktam magyarázkodni vagy hárítani. Beismerem, és viszem a csekket a postára - mint említettem, mindössze a boszniai viszonyok felől érdeklődtem, ott még nem autóztam.

Előzmény: The_Rible (3645)
The_Rible Creative Commons License 2015.07.24 0 0 3645

- személyi elég a határon: igen

- nemzetközi határátkelőt válasszunk, különben lepattanunk: ez biztos

- a rendőrök megkenhetők: nem vagyok álszent, de az ilyen kérdések feháborítanak. Te szándékos szabályszegésre készülsz, hogy aztán megfejeld egy bűncselekménnyel? Inkább maradj itthon, nem akarok szégyenkezni miattad.

- kell a "H" matrica az autó hátuljára: ha EU rendszámod van, nem kell

Felmerült kérdéseim:

- Ha jól tudom fejenként 1 liter szeszt lehet bevinni, mi pedig 4-en leszünk. Azt mennyire nézik, hogy most mi 4-en 4 litert vagy 5-öt viszünk?: nem foglalkoznak vele, hacsak nem kereskedelmi mennyiségben viszed.

- Holnap a Gradiška-i átkelőnél reggel 9-10 körül mire számíthatunk?: szívás lesz. Vagy menj másfelé, vagy érj oda kora hajnalban, éjszaka.

Sokaktól sok mindent hallottam a határátkelésről, van aki szerint nem nagyon foglalkoznak az emberrel, van aki szerint ha az ember nem tökéletesen ugyan úgy néz ki a személyiben, mint a valóságban (én pl közben rövid szakállt növesztetem) akkor már erősen szívóznak. Olyat is hallottam hogy direkt rámennek a drága (vagy annak látszó) autókra és azt direkt szétszedik -  a határon is meg közúti ellenőrzés során is. Ez utóbbi aggaszt mert mi egy öreg de drágának látszó Audi A6-al megyünk: egy öreg A6 nem számít drága autónak ott sem. A balkánon valamiért az emberek vonzódnak a levetett/levedlett drága autókért. Albániában minden második autó mercedes.  Egyébként nem szívóznak a drága autókkal, sőt nem tapasztalom, hogy bárkivel szívóznának. A határőrök itthon is, és ott is képzettek már, kiszúrják a problémás embereket, inkább erről van szó. (tőlem pl. egy hete a magyar határőr nem kérte el a kocsi papírjait, de megkérdezte, hogy mennyit fogyaszt, és hány literes. Ha haboztam volna akár egy pillanatig is, már állhattam is volna félre egy tüzetesebb átvizsgálásra. Az is gyakori, hogy a keresztneveden szólítanak, és figyelik a reakciódat. Ha hamis az igazolványod, útleveled, észreveszik a reakciódból. Ezek már profik, úgy faggatnak ki, hogy észre sem veszed, sőt barátságos érdeklődésnek fogod érezni.)

Milyen kötelező felszereltség kell az autóba/autóra H betűn kívül? (hullazsák, láthatósági mellény, akármi?): csak mint itthon és minden rendben lesz.

Euróval tudunk fizetni pl benzinkúton, boltban, étteremben?: van ahol igen

Valaki tud valami jó éttermet ajánlani Gradiška- Banja Luka - Jajca - Jablanica - Mostar útvonalon?: a Zdrava Voda elég felkapott, esetleg hasonló valamelyik mellette. Blagajban a Buna forrásánál is jó volt az étterem néhány éve, azóta nem tudom.

Idegennyelveket mennyire beszélnek?: El lehet boldogulni.

Valamint érdeklődnék, hogy a cigi és gázolaj milyen áron van most aktuálisan? Azt tudom hogy megéri ezeket ott venni.: ezeket nemtom

Előzmény: 978217 (3644)
978217 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 3644

Sziasztok.

Nagyjából átolvastam a fórumot. Mi holnap indulunk Mostarba 1 éjszakára, majd tovább Brac szigetre. Kérlek erősítsetek meg hogy jól tudom-e az alábbiakat:

- személyi elég a határon

- nemzetközi határátkelőt válasszunk, különben lepattanunk

- a rendőrök megkenhetők

- kell a "H" matrica az autó hátuljára

Felmerült kérdéseim:

- Ha jól tudom fejenként 1 liter szeszt lehet bevinni, mi pedig 4-en leszünk. Azt mennyire nézik, hogy most mi 4-en 4 litert vagy 5-öt viszünk?

- Holnap a Gradiška-i átkelőnél reggel 9-10 körül mire számíthatunk?

Sokaktól sok mindent hallottam a határátkelésről, van aki szerint nem nagyon foglalkoznak az emberrel, van aki szerint ha az ember nem tökéletesen ugyan úgy néz ki a személyiben, mint a valóságban (én pl közben rövid szakállt növesztetem) akkor már erősen szívóznak. Olyat is hallottam hogy direkt rámennek a drága (vagy annak látszó) autókra és azt direkt szétszedik -  a határon is meg közúti ellenőrzés során is. Ez utóbbi aggaszt mert mi egy öreg de drágának látszó Audi A6-al megyünk.

Milyen kötelező felszereltség kell az autóba/autóra H betűn kívül? (hullazsák, láthatósági mellény, akármi?)

Euróval tudunk fizetni pl benzinkúton, boltban, étteremben?

Valaki tud valami jó éttermet ajánlani Gradiška- Banja Luka - Jajca - Jablanica - Mostar útvonalon?

Idegennyelveket mennyire beszélnek?

Valamint érdeklődnék, hogy a cigi és gázolaj milyen áron van most aktuálisan? Azt tudom hogy megéri ezeket ott venni.

Köszönöm a válaszokat előre is.

vin. Creative Commons License 2015.07.23 0 0 3643

Köszönöm szépen! 

Előzmény: ersekildiko (3641)
pupákdézi Creative Commons License 2015.07.22 0 0 3642

Sziasztok!

Nagyon tervezem a visszautat Horvátországból Bosznián keresztül. Állítólag a horvát 8-as úton könnyen be lehet lépni Boszniába. Neum-ból Mostarig a M17.3 úton Stolac-on keresztül mennék. Viszont Boszniában még nem jártam, a Google nézegető sem működik ott, így nem tudom megnézni milyen út ez. Nem szeretnék egy meredek, szűk, szerpentines utat kifogni, mert a család agyrémet kapna. Járt már valaki ezen az úton, mit lehet róla tudni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!