Köszönöm a tanácsokat,a rovarírtós módszert fogom alkalmazni,remélem sikerrel!Nem szeretném a növényt félbevágni,csak egy bot maradna,lejönne az egész lombja:(Majd beszámolok a fejleményekről...
Én Johnny növényét (olajfa), -nem tudom hogy szú e lehet csak vmi. fadarázsszerű-, de darázsirtóval befújtam a lyukba, az minden kártevőt elpusztít, azóta semmi mozgás a lyuk körül. A víz nem hiszem hogy ártana ha a lukba megy, ez nem gyökér, sztem. 1-2 nap alatt felszívódik a fás részből.
Nem voltam még ilyen helyzetben, de az első, amit józan paraszti ésszel kipróbálnék: az egész növényt 1-2 napra víz alá tenném. A növény biztosan kibírja, az élősködőd - bármi is az, nem biztos. Ha szerencséd van, kimászik :) Utána még mindig feldarabolhatod.
!Segítség! ma találtam a guavámon egy kis elhalt ágdarabkát,le akartam venni,akkor látom,hogy a tövénél,van valami gríz szerű,és ott egy luk:(Valami rusnyaság bele költözött a fába,de hogyan irtsam ki!?
Hát ez az! Olvasom több helyen, hogy a mi éghajlatunk alatt nem terem. Én nem csináltam vele semmi különöset. Tavasszal palántát gyártottam, majd nyár elején kiültettem a kertbe. Júliusban már termést szedtem. Az elkészítésig egyébként nem jutottam, mert a frissen szedett okrának volt számomra annyira erőteljes és kellemetlen az illata, hogy nem tudtam belőle kaját készíteni. Mondjuk tavaly viszonylag jól indult a tavasz, májusban volt kb. 2 hét hűvösebb, utána kánikula. Olyan helyre volt ültetve, ahol egész nap kapta a napot és rendszeresen locsoltam.
Én ettem elkészítve okrát Amerikában, nagyon finom volt. Ezért is próbálkozom vele újra és újra. Persze majd meg kell tanulni elkészíteni is, ha egyszer odáig jutok. Amikor neked termett, hogy tartottad? Nekem nem nagyon akar teremni.
Az az! Nekem már nincs, a növényt tavaly kigyomláltam, a maradék magokat meg elajándékoztam. De tavasszal magvásárlás közben valamelyik multiban láttam az egyszerű tasakos vetőmagok között. A sajátomat Thaiföldről rendeltem, tőle: http://stores.ebay.co.uk/squeaky-buffalo?_rdc=1
Sziasztok! Az okra ,az az okra(bamia)amelyiket az arabok megeszik!?:-)Rég óta szeretnék,nem régen olvastam,hogy itt is szaporítható!Van esetleg valakinek,magja vagy valami szaporítóanyaga!?Köszi
Az okra levelére már nem emlékszem, azt az első termés után kigyomláltam. Nekem nem jött be sajnos. Amikor virágzott, az volt az eslő: jé, ez majdnem olyan, mint a sárga kenderlevelelű hibi (ezen a néven kaptam, de valószínű manihot). Erről beszélek: http://indafoto.hu/gazlapos/image/5974587-58ba2ffc/225363 Hasonló képeket, mint az Ibolya növénye én a manihot-ról láttam. Idén ültettem azt is, de még nem virágzik. A levele ugyanolyan, mint a sárga hibimnek.
A tea hibiszkuszról nincs képem, a levele szintén szeldelt volt, de a szára, a levélnyelek és a levél erezete teljesen bordó, a virágzás is bordó bimbóként indult. Azt nem tudom (vagy legalábbis nem találtam infót), hogy létezik-e másik variációja.
Még a magok közt volt különbség: a manihot magja olyan, mint a mocsári hibié, az okra gömbölyű és kb. 4 mm, a tea hibi magja volt a legnagyobb - 4-5 mm és olyan hibiszkusz mag formájú :)
Igen ezt nem írtam, hogy világos, napos helyen jól telel 20 fokon is, de ha nem tudnuk neki sok fény adni akkor inkább hüvösebb helyen telel jól. Mindenesetre a legoptimálisabb olyan 15 fok de +-5 fok még nem baj. Viszont a 25 fokos panelt nem igazán szereti, az én fámat is az nyírta ki....