Keresés

Részletes keresés

interman Creative Commons License 2002.04.16 0 0 106
Kicsit elaludtam a dolgon, de nincs elfelejtve.
Kovetkezo felvetes egy kedves email nyoman: Bicikliberlet... Esetleg bicikli kivitel.

Meglehetosen sokat segithet a penzugyi reszen a dolgoknak, de utana kell neznem, hogy ez lehetseges e emberileg...b))

Előzmény: Beebite (105)
Beebite Creative Commons License 2002.02.28 0 0 105
Dehogy olvasok:) Bár a lonely planet Izlandról szóló részét azért átfutottam:))
Ezt valamelyik izlandos topicban talátlam belinkelve, talán ismered is. De majd otthonról keresgélem,mert még rámfogják, hogy fórumozok munkaidőben:))
Előzmény: Alvó Ügynök (103)
Alvó Ügynök Creative Commons License 2002.02.27 0 0 104
manni <- menni
Előzmény: Alvó Ügynök (103)
Alvó Ügynök Creative Commons License 2002.02.27 0 0 103
Hát nem tudom. De szerintem bízzunk embertársainkban. (Ha meg otthagynának, akkor nem is volna érdemes azokkal továbbmanni :-))))

Az URL-t elfelejtetted megadni :-))))
(vagy Te még olvasol olyan... izé... hogyismondják....ja, megvan, papírra nyomott dolgokat?)

Előzmény: Beebite (102)
Beebite Creative Commons License 2002.02.25 0 0 102
Syia Alvó Ügynök,
köszi a választ. Engem komolyan érdekelne, hogy mi történik, ha valaki megsérül, vagy halálosan elfárad az út közepén a felföldön?:) Persze ezt tőlük is meg lehetne kérdezni, de hátha tudod:)

Most olvastam egy 2 személyes egyedi szervezésű 10 napos út gyönyörű(en megcsinált) leírását...
nagoyn kedvet kaptam...:)

B.

Előzmény: Alvó Ügynök (101)
Alvó Ügynök Creative Commons License 2002.02.25 0 0 101
Szia Beebite,
Nos, az is meghúzhatja a bokáját, aki még életében semmit se sportolt. Sőt. És biztos vagyok benne, hogy senkit sem hagynak ott a felföld közepén.

Én úgy vettem ki, hogy a topic nagyrészt a Baraka útjára szavaz, bár őszintén kívánom, hogy Interman össze tudjon hozni valami "még annál is jobbat". Én az egyéni szervezés előnyét abban látom, hogy az ember rá van szorítva az alapos felkészülésre. Ezt pedig nem lehet pénzben kifizetni.

(Félreértés ne essék: én nagyon szeretnék eljutni oda, de még jónéhány évig fontosabb projekten dolgozom.)

Előzmény: Beebite (100)
Beebite Creative Commons License 2002.02.24 0 0 100
sziasztok:)

Bármi is szerveződik, én veletek tartanék:) Sőt, nagyon lelkes is vagyok.
Már pár éve izlelgetem a Baraka útját, és nagyon szivesen elmennék rá. Egyetlen dolog tartott eddig vissza, pont az 50 km-s út kapcsán: a versenysport kicsit megcincálta az izületeimet, és előfordul, hogy a bokám nem viselkedik rendesen. Vajon mi történik, ha az 50 km-s túra 26. km-énél egy kövön megbicsaklik a bokám, és nem tudok még 50 km-t hátizsákkal legyalogolni? Ottmaradok?:))

Egyébéknt engem is hajt az érdeklődés a skandináv országok felé, már voltam többször Norvégiában, Svédországban, egészen északon is (Nordkapp), kempingben, sátrazva, túrázgatva. Irtó kinácsi vagyok az izlandi felföldre, az északatlanti hátságra, és egyáltalán az összes geológiai jelenségre (szakmai ártalom:)))

Mivel a norvég nyelvben már jutottam velemeddig, és ez nagyon hasonló az izlandihoz, érzek magamban lelkesedést a nyelv tanulgatásához is..:)
Még ismerőst is tudok Izlandon, aki biztosan segitene nekünk, ha megkeressük:)

Útikönyvből és élménybeszámolóból is van itt bőven:) Én egy srácnak az elérhetőségét tudom, aki biciklivel vágott keresztül izlandon, és fantasztikus képeket is csinált... Megbabonázó...:)

Szóval menjünk...:)))

ökörnyál Creative Commons License 2002.02.14 0 0 99
Néhány éve mi is jártunk Izlandon. Azt csak megerősíteni tudom, hogy baromi drága hely, ha jól emlékszem az izlandi pénz kábé háromszor annyit ér, mint a forint, és bizony sok ár nagyon hasonlónak tűnt az itteniekhez. Értsd: nem ritka, hogy háromszorosába kerülnek a dolgok.
Egy dolog van, ami viszont egészen tűrhető árúnak tűnt: a gázolaj. Szóval, ha autót bérelnétek, mindenképpen a dízeles javallott. És bár az utak valóban meglehetősen borzalmasak, azért nem kell ahhoz terepjáró, hogy szépen körbejárd az országot. Mi például egy Peugeot 405-öst béreltünk, s noha igaz, hogy az út vége felé sikerült tönkretennünk az üzemanyagszűrőt, vagy valami hasonló ínyencséget az autó alján, de azért keményen átvágtuk magunkat minden akadályon.
A mi módszerünk a következő volt: szépen beosztottuk, hogy melyik nap mit nézhetünk meg, és mekkora távolságokat kell megtenni, ez alapján előre lefoglaltuk a szállást, és a bérelt autóval körbefurikáztunk.
Az Izland-élményt szerintem elég alaposan befolyásolja, hogy milyen időt fog ki az ember. Nekünk hatalmas szerencsénk volt, mert az út első felében 20 fokos rekkenő hőség volt, gyönyörű napsütéssel, s bár az utolsó néhány nap eléggé morcosra sikeredett, azért még akkor is viszonylag elviselhetőek voltak a körülmények.
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.14 0 0 98
Ami a vulkánokat illeti, rokonlelkek lehetünk, bár én Izlandon kívül "csak" Szicíliába szoktam nagyjából minden évben elmenni a klasszikus Vulcano, Stromboli, Etna körútra.

A Krakataut (illetve az Anak Krakataut) nem láttad Indonéziában?

Előzmény: interman (94)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.14 0 0 97
Igazad van, 50 km négy napra nem sok. De nem kell mindig rohanni. Végülis ha valaki sportból akar távgyalogolni, akkor azt megteheti kis hazánkban is.

Hiába esett mindössze 12 km egy napra, én néha még így is szívesen megálltam volna jobban körülnézni egyes vidékeken. Annak az előnye, hogy viszonylag keveset gyalogoltunk egy nap, délután jött meg, amikor a szálláshelyekre értünk. Volt ugyanis elég időnk, hogy letéve a hátizsákot összejárkáljuk a vidéket, míg ha erőltetett tempóban rohantunk volna, állandó időszűkében, mindez kimaradt volna.

Meg aztán az első napon még ez a kis táv is soknak tűnt, mert nyár ide vagy oda, akkora hómezőn kellett keresztülvágnunk Landmannalaugar után, hogy nem láttuk a végét. Ráadásul minden lépésünknél beszakadt a hó alattunk és így elég fárasztóvá vált a gyaloglás. Aztán ez a keserves mászás végetért egy hegynél, amely csillogott a napfényben, mintha üvegből lett volna: abból is volt, obszidiánból, vulkáni üvegből. És még mondja valaki, hogy csak a mesében vannak üveghegyek...

Előzmény: Alvó Ügynök (95)
interman Creative Commons License 2002.02.13 0 0 96
Gyerekes kerdes: Mi tetszett a legjobban?

Szetbontva - termeszeti jelenseg, allatvilag, kultura.

Előzmény: Alvó Ügynök (95)
Alvó Ügynök Creative Commons License 2002.02.13 0 0 95
Argentina,

Köszönjük a hozzászólást, én valami ilyesmire gondoltam. Bár makacs ember vagyok, de kezdek "megtörni".

Amúgy engem is főleg a természet érdekel, no meg esetleg az emberek életformája, gondolkodása. Nálam a lényeg az OTT LEVÉS.

Amennyiben esetleg mégis elkészül az útleírás, vagy valami még eszedbe jut, kérlek, ne kímélj minket.

Nekem egy kicsit soknak tűnik négy napot szánni 50 km megtételére, még akkor is, ha figyelembe vesszük a "híres" időjárást, nehéz terepet, sok látnivalót és a teljes felszerelést. Neked mi a tapasztalatod?

üdv: s.a.

Előzmény: Törölt nick (93)
interman Creative Commons License 2002.02.13 0 0 94
Ez meg nem volt elmenybeszamolo, de tisztan leveheto belole, hogy eleted egyik nagy elmenyekent tartod szamon. Osztom a vonzalmadat a termeszet szepsegei es ereje irant. Elsosorban en is azert vagyodom oda, mert kozel a termeszet...Kulonosen vonz a vulkani tevekenyseg minden megnyilvanulasa. Volt szerencsem jarni Indoneziaban es sok erdekes es szep dolog mellett ami leginkabb megfogott, az Java vulkani kupjai ill. Kelimutu harom szinu tava.
Persze azokra az emberekre is kivancsi vagyok, akik mar ezredeve elnek ilyen korulmenyek kozott. Ami pedig a nyelvuket illeti toltottem le izlandi nyelvu szovegfajlokat es nagyon tetszik a hangzasa.
Előzmény: Törölt nick (93)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.12 0 0 93
T. Sleeping Agent!

Útleírás készül, de hogy mikor lesz kész, azt szűkös időm határolja jó erősen befele. Igyekszem, bár az én útleírásaim - bocsi - a tájról szoktak szólni meglehetősen szubjektív stílusban, ahol a benyomások, emóciók legalább akkora szerepet játszanak, mint a tények, és nem a "haverok, buli, fanta" ideológia jegyében születnek valamint nem szoktam pontosan megjegyezni az árakat. Lehet, hogy ez hiba, de akkor vállalom. Engem a geológia érdekel, a hegyek, völgyek, gleccserek, vulkánok, szél, tenger, eső, kövek, állatok, növények, és Izland alapvetően ERRŐL szól. Nekem az a kaland, hogy ezeket láthatom, ilyeténformán a Baraka útja számomra egy nagy kaland. Tigrisek és kafferbivalyok persze nem támadják meg az embert, civilizált határőrük sem kívánják agyonlőni, ilyen kalandok nincsenek, de alig hiszem, hogy lenne még ország Európában, ahol a lakosság ilyen természetközelségben élne, ráadásul ez igen karcos természet, amely mellett a nagyképű emberiség igencsak aprónak és esendőnek érezheti magát.

Az érveimre történő reagálásra történő új reagálás:

1. A milliomosság persze költői túlzás. Maradjunk a (több)százezrességben. Ezzel nem elriasztani akarok senkit sem, csak felhívni a figyelmet arra a közismert tényre, hogy a skandináv országok eleve drága helyek, de Izland ezek között is dobogós. Én is elkezdtem évekkel ezelőtt foglalkozni egy egyéni izlandi út szervezésével. E-mailokban kértünk autóbérléshez árakat (NAPONTA több ezer izlandi korona + benzinpénz + kilométerdíj, amely izlandi korona 4 forinttal volt számolandó), élelmiszerköltségeket, aztán osztottunk, szoroztunk, összeadtunk, kivontunk és feladtuk. Nekünk nem volt több mint félmilliónk egy kéthetes, az izlandi fennsík lakatlan és nehezen járható terepeit megcélzó úthoz. Még ha 4-5 utas ül be egy autóba, akkor is sok.

Terepjáró meg azért kell, mert Izlandon van egy, azaz egy országos út, ami körbemegy a szigeten, és bár eme út mentén is rengeteg a szebbnél-szebb táj és látnivaló, mihelyt letérsz erről (az út amúgy szélességében kb. megegyezik a Bivalyholafrancbanvan és Alsóistenhátamegett közötti kétsávos bekötőúttal) rögtön olyan terepre tévedsz, ami terepjáró vagy ennek a követelménynek megfelelően átalakított autó nélkül nem járható. A Baraka busza is egy ilyen, az izlandi felföld vad követelményeinek megfelelően kialakított, meglehetősen puritán kivitelezésű, bár a célnak tökéletesen megfelelő terepjáró busz, nem a kontinens autópályáin suhanó emeletes Neoplan. Izlandon egyébként egész iparág települt arra, hogy a kontinensről behozott TEREPJÁRÓKAT átalakítják olyan TEREPJÁRÓVÁ, ami az izlandi viszonyokat is képes elviselni.

A Baraka útjában valóban van egy négy napos, 50 km-es gyalogtúra, egy olyan vidéken, aminél változatosabbat, szebbet ilyen rövid távon elképzelni sem tudtam. A "luxus" egyébként annyi az útban, hogy minden szakasz végén egy turistaházhoz érsz és itt, ha akarsz sátrat versz (ha el nem fúj az orkán, de leginkább még akkor is), vagy ha nagyon elviselhetetlen az időjárás, akkor beköltözhetsz a házba vastag pénzekért. A házban többnyire van lehetőséged főzöcskézésre, de hidd el, hogy ez ott és akkor marhára nem minősül "luxusnak". Ha elmész, majd rájössz erre. A busz sem luxus, hanem e nélkül meg sem tudnál moccanni az országban. Tulajdonképpen végig sátras-kempinges az út. Egyetlen igazi luxusban lehet részed, ha az időjárás megkönyörül rajtad és nem éppen vízszintesen rohanó hideg esőben kell leszegett fejjel nekifeszülnöd a tomboló szélnek, hátadon a kitömött hátizsákkal, merthogy kaját, ruhát, edényeket, sátrat, hálózsákot és minden egyéb cuccot viszel a hátadon. A terepen ugyanis annyid van, amennyit magad viszel.
A bicajt egyébként meg lehet próbálni, volt már magyar, akinek sikerült átvágnia a fennsíkon bicajjal. Szerencsés ember, ott ugyanis szerencsétlen esetben meg lehet halni (bár azért ritka az ilyen baleset), ha a körülmények úgy alakulnak.

2. Nyugodt lehetsz: hangozzék el a túravezető neve - Utassy Ferenc - valószínűleg jobban ismeri az országot, mint az izlandiak többsége. Ha valóban tudni akarsz valamit az országról fordulhatsz a reykjavíki nemzeti könyvtárhoz (miután megtanultad az izlandi nyelvet) vagy Ferihez. Utóbbi biológiai adatbázis előnye a papíralapúval szemben, hogy tud magyarul és órákig hajlandó veled beszélni Izlandról, ami úgy néz ki, hogy ő órákig beszél, te meg szájtátva hallgatod és csodálkozol, hogy hogyan fér egy emberbe ennyi ismeret. Aztán ha elmeséli neked is, hogy mit csinált, mit élt meg Izlandon, akkor már nem is csodálkozol többé. Ezek a "tanórák" többnyire éjszakába nyúlóan történtek, tehát ha valaki meg akart valamit tudni az országról, csak rajta múlott.

3. Tartok tőle, hogy egy izlandi alacsony költségvetésű túra máshol megfelel egy magasabbnak.

Szóval: ha van sok-sok pénzed, megpróbálhatsz egyénileg utazni. Ha nem vet fel a vagyon, akkor bátran utazz a Barakával, ismét csak mondom, hogy nem a turistaprospektusokban megszokott "jaj, csak az utas már nehogy elfáradjon egy parányit" típusú útban lesz részed. Ha a természet érdekel, minden percet élvezni fogsz, amit az országban tölthetsz, és olyan, az ott élők életével kapcsolatos dolgokat is megmutatnak neked, ami egy közép-európai számára tökéletesen újdonságnak hat.

Még azt javaslom, írd be a keresőbe, hogy Izland és találsz a honlapokon mindenféle adatot, infót. Átnéztem a hazahozott prospektusaimat, sajnos árak nincsenek bennük. De ha rámész az utazas.com lapra és rákeresel Izlandra, van topic, ahol Utassy Feri is sokmindent elmond az országról.

üdv
Argentina

Előzmény: Alvó Ügynök (91)
interman Creative Commons License 2002.02.12 0 0 92
NEm adtam meg fel. A Barakat jelenleg ugy tekintem, mint utolso lehetoseget, ha nem ugy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnenk. Most eppen adatgyujtessel foglalkozom, illetve orakat logtam a neten, olyan emberek utan kutatva, akik onerobol jartak Izlandon. Eddig van ket talalatom, megkerestem oket, de meg nem jeleztek vissza. Ami itt problemas lehet, az az, hogy ok mindketten nyugat europaiak, tehat masok az anyagi lehetosegeik. Amugy pedig gyujtom ossze azokat a dolgokat amik erdekesek es megnezesre, megismeresre erdemesek. Bar ami azt illeti, mar most egy haromhonapos utazasnal tartok ezek alapjan... ;)
Előzmény: Alvó Ügynök (91)
Alvó Ügynök Creative Commons License 2002.02.12 0 0 91
Interman, ne add fel ilyen könnyen. Nekem tetszik a lelkesedésed. Legalább utána kellene nézni, hogy maszek miből lehet kihozni egy ilyen túrát. Azt hiszem, nem kell részletezni, hogy a magánszervezésnek milyen hátrányai és előnyei vannak.

Argentina, Te voltál az említett irodával, néhány soros élménybeszámolónak, véleménynek nagyon örülnénk a témában.
Teljesen egyetértek azzal, hogy a legtöbbünkenek ez a legjobb megoldás, de kérlek, vedd figyelembe azt, hogy nagyon sokféle ember van. Például vannak, akiknek az iroda által nyújtott szolgáltatás is "luxus", és nem neveznék kalandtúrának ezt.

Engedd meg, hogy megjegyzéseket fűzzek az általad felhozott érvek mellé.

1. Nem ismerem interman és a többiek anyagi helyzetét, de nem biztos, hogy az autóbérléshez milliomosnak kell lenni, ha 4-5 ember ül be. Miért kellene terepjáró? Ha jól tudom, a Baraka busszal meg gyalog utazik. Nos, ahol a busz elmegy, ott az autó, bicikli is. "Gyalog" meg nekem is van.

2. Nyilván kevesebbet tudhatunk meg az országról, mint a túravezető. De nekünk nem elég az, ha ismerünk egy embert, aki sokat tud. Mi is akarunk tudni, ha kevesebbet is. A túravezető nem adhatja át tudását néhány hét alatt a csoport minden tagjának.

3. Ha magasak az árak, az még nem jelenti azt, hogy a maszek drágább. Mivel nem ismerem az árakat, természetesen nem tudom megmondani, hogy mibe kerülne a dolog, de voltam már néhány "alacsony költségvetésű" túrán.

interman Creative Commons License 2002.02.11 0 0 90
Te mar nem az elso vagy, aki a Baraka-t ajanlotta. Bar messze nem tunik olcso megoldasnak, ha addig nem talalunk valami jobbat, akkor az is nagyon jo lesz. Es ami abszolut mellette szol az a profi tapasztalt vezeto.

De ettol meg varjuk az otleteket, javallatokat es elmenybeszamolokat. Es barmi mast is...

Előzmény: Törölt nick (89)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.11 0 0 89
Már miért lenne ennyi? Bárki hozzászólhat még, aki járt Izlandon vagy érdekli az ország. Nem értem, mire gondolsz azzal, hogy vége a topicnak.
Előzmény: interman (88)
interman Creative Commons License 2002.02.10 0 0 88
Ertem. Akkor ezek szerint ennyi volt a topic?
Előzmény: Törölt nick (87)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.10 0 0 87
Azt javaslom, hogy nyugodtan menj a Barakával. Én is velük voltam Izlandon. Ez egy kalandtúrát csináló iroda, nem nyugdíjas német turistáknak való.

Mehetsze egyedül vagy magánszervezésben is, csak:

1. Nem fogsz eljutni a legjobb helyekre, mert a buszközlekedés ritka, autóbérlésre pedig magyar embernek nincs pénze, hacsak nem te nyerted az egymilliárdos lottó ötöst. Egy normális terepjáró nélkül meg a legjobb helyekre lehetetlenség eljutni.

2. Nem fogsz megtudni semmit az országról, a Baraka izlandi vezetője meg vagy 8 évet élt, dolgozott, tanított az országban, mindent tud róla és perfekt az izlandi nyelvben.

3. A Baraka izlandi útja sem olcsó, de messze olcsóbb, mint egy ugyanolyan hosszú utat kihozni magánszervezésben. Izland baromi drága hely.

Egyébként az ország maga a csoda.

Előzmény: interman (81)
interman Creative Commons License 2002.02.08 0 0 86
1. Azt hiszem ez nem rossz igy, de szukseg lenne elozetes becslesekre az ott toltendo ido hosszara vonatkozoan es az utazni kivano emberek optimalis szamat illetoen is. Bar ezeket bele lehet venni az elmeny/eroforras optimumba.

Azt hiszem a beszerzendo infokat strukturalni kellene, majd felosztani a feladatokat, ki-milyen infora utazik stb.

2. Szemely szerint szivesen vallalnam az aktiv infogyujtes reszet a dolognak, de ez csak felvetes.

3. Ennek nem tudom, hogy alljunk neki. Egy kis brainstorming?

Előzmény: Alvó Ügynök (84)
Alvó Ügynök Creative Commons License 2002.02.08 0 0 85
Ja, igen.

4Hópihe legyen jó, és OZP beszéljen a paksi kosarasokkal...
:-)))))))))))))

Alvó Ügynök Creative Commons License 2002.02.08 0 0 84
Lássunk neki.

A teendők:

1. Információ gyűjtés (passzív). Internet, könyvek. Történelem, földrajz, kultúra, stb.

2. Kapcsolatok felvétele. Már ott járt emberek vallatása, kinn élő magyarok megkeresése. Ismerkedés bennszülöttekkel (ez a leghúzósabb). Az Izland mutáció és a másik két ikertopic tán jó kiindulópont.

3. A célok pontos megfogalmazása, árak-menetrendek feltérképezése. Az utazás hatékonyság (élmény/erőforrás optimum) matematikai modelljének kidolgozása és alkalmazása.

Más?

Előzmény: interman (83)
interman Creative Commons License 2002.02.07 0 0 83
Egyetertek. Eloszor is az ember fia/lanya jo ha tudja, hogy hova indul, mit akar latni, hol akar lakni, s ezeknek mik az anyagi vonzatai. Itt aztan lehet szelektalni illetve alternativak utan kutatni, mig egy naygjabol optimalis elmeny/befektetett toke aranyt nem kapunk.

Azt hiszem erdemes messzirol kozeliteni a dolgot:
Egy biztos, en ha utazok, akkor 1. a tajat, a kornyezetet, az abbol arado hangulatot, 2. az ottani emberek eletet, szokasaikat, kajaikat, vicceiket stb. azaz az EMBERT keresem. Ez valahol feltetelezi azt, hogy sok ugymond "hires" latnivalora passzolok. Egy pelda: Aki eloszor jar Parizsban, az nemigen teheti meg, hogy ne nezze meg a Louvre-t, pedig lehet, hogy sokkal inkabb megerezne Parizs eszenciajat, ha beterne a Cartier Latin kis utcaiban egy felreeso kis kavehazba.
Szoval valahogy ezen az elven szeretnem beloni a dolgokat.

Előzmény: Alvó Ügynök (82)
Alvó Ügynök Creative Commons License 2002.02.07 0 0 82
Ha egy topic nem él, akkor is írhatsz bele, nem kell feltétlenül újat nyitni - de Te tudod.
Nem kell utazási irodával menni: teljesen egyetértek. De ekkor kiváló elméleti megalapozásra van szükség, hogy ne ússzon el a sok drága pénz.
Kezdehetjük!
Előzmény: interman (81)
interman Creative Commons License 2002.02.07 0 0 81
Megneztem azt az Izlandos topicot, sok jo es erdekes dolog van ott, azt biztos. Csak az a baj, hogy fel eve nem el.
Nem kell feltetlenul utazasi irodaval menni, tobbek kozott ezert is csinaltam ezt a topicot.
Előzmény: Alvó Ügynök (80)
Alvó Ügynök Creative Commons License 2002.02.07 0 0 80
Az egyik legolcsóbb túra utazási irodával:
http://www.baraka.hu/izland
Szerintem cirka fél milla fejenként.
Ja, és tényleg húzódjatok az Izland topic felé!
interman Creative Commons License 2002.02.06 0 0 79
Akkor majd azt is megnezzuk. Koszi.
Előzmény: kátrányhold (78)
kátrányhold Creative Commons License 2002.02.06 0 0 78
Az Utazás fórumban is van egy Izlandos topik.
interman Creative Commons License 2002.02.06 0 0 77
OK. Majd utananezek. De azert gondolom nem az a fajta zene, amit a Danubiuson nyomnak...o)
Előzmény: Zog (75)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!