Keresés

Részletes keresés

PÍT Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2255

Műhód!

A második - alap- túrád nagyon szimpatikus. Esetleg ajánlanál-e még valami hasanlót? Olyanra gondoltam amí elég ízgalmas(nagy létrák), látványos, van benne pihenő, sörözőhely (nem tudom, hogy van-e még más túristaház is), Az indulás és a érkezés szintén Cingov lenne. Olyan 6-7 órás időtartamban.

Köszönettel!

Előzmény: Műhód (2245)
Műhód Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2254
Ez tök jó.
Előzmény: julesblaidd (2250)
Műhód Creative Commons License 2006.09.05 0 0 2253
joxy Creative Commons License 2006.09.04 0 0 2252
A kérdőjel lemaradt.
joxy Creative Commons License 2006.09.04 0 0 2251
Na akkor most ez azt jelenti, hogy szlovák haverokkal kell a faházat béreltetni:

Autocamp Podlesok, Podlesok, Tel: 053/ 4490-281, Fax: 053/ 4490-237, Slovak price: 180 Sk, Foreigner price: 300 Sk. A-framed huts holding two to seven people. Perfect access to the best hiking in Slovenský Raj.
julesblaidd Creative Commons License 2006.08.31 0 0 2250
Óh köszönöm, de tudom, hogy még nagyon bénán csinálom a dolgot. :-) Egy digitális fényképezőgéppel készültek a felvételek és ez még csak egy korai zsengém. :-) Van fent ugyanitt egy Tátrás klip is, az egy kicsit jobb lett talán.
http://www.youtube.com/watch?v=voz683yJQdo
Előzmény: Műhód (2249)
Műhód Creative Commons License 2006.08.31 0 0 2249

Mester! Fantasztikus!

(Azért, ha lassabban mozgatnád a kamerát, még nagyobb élmény lenne.

Az elején kifejezetten szédítően svenkelsz).

Előzmény: julesblaidd (2248)
julesblaidd Creative Commons License 2006.08.31 0 0 2248
Előzmény: julesblaidd (2247)
julesblaidd Creative Commons License 2006.08.31 0 0 2247
Nem egészen Szlovák Paradicsom, de a közeli Gömör-Tornai-karsztvidéken ill. az Aggteleki-karsztvidéken készítettem ezt a kis filmecskét:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=G1OAqPkU2dY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=G1OAqPkU2dY</a>
SzlavikA Creative Commons License 2006.08.29 0 0 2246

Nagyon koszonom!

Kesobb aztan megtalaltam ezt a leirasodat es kiszedtem az orakat.

Tudom, hogy nem szamitanak a kilometerek, de mivel mar voltunk mindket utvonalon, ossze tudtuk volna azokat a kilometer alapjan is hasonlitani. A kollegaknak szervezunk egy kirandulast es volt egy kis vita, hogy melyik utvonalat valasszuk.

Meg egyszer koszi.

Agi

Előzmény: Műhód (2245)
Műhód Creative Commons License 2006.08.29 0 0 2245

1. utvonal: Csingó -(40perc)-   Fehér patak –(65perc)- Sokolia dolina –(215perc) -Menedékkő –(létanfalvi malom felé 45perc) Hernád áttörés –(95perc)Csingó

Menedékkőtől a kéken a Tamásfalvi alá, és be Csingóba 40 perccel

rövidebb, (100 perc) és szép út az is.

2. utvonal:  Csingó – Tamás kilátó - Hernád áttörés –  Klastorisko roklina – Menedékkő –(vagy a kéken le a Tamás kilátó alá vagy a sárgán és a Fehér patakon vissza) Csingó

Ezt nem számolom ki külön. Az egyik alaptúrám.

Bogarászd ki belőle az időket! Itt van:

Cingov – Cingov (Csingó)

A Csingói parkolóból sétálunk le a Hernád felé.

A sárga jelzésen 50 perc alatt jutunk el a Tamásfalvi Kilátóhoz. (Tomásovsky vyhlad)

A zöld jelzésen balra kanyarodva ereszkedünk le a Hernád völgyébe. (Hornád) Ez 20 perc.

Innen jobbra fordulva a kék jelzés vezet a Hernád-áttörés doronglétráin, sziklatálcáin át a Létánfalvi Malom kőhídjáig. (Letanovsky mlyn) Én egy óra alatt szoktam megtenni.

Ezután kék jelzésen láncokba kapaszkodva, újabb sziklatálcák és hidak vezetnek egy órán át a

Kolostor  Szakadék bejáratához. (Klástorská roklina)

Ez a másfél kilométeres szakadék a létráival, doronlétrahídjaival 224 métert emelkedik.

Így általában beletelik egy óra amíg a zöld jelzésen felkapaszkodunk a Menedékkőhöz, Vörös Kolostorhoz, vagy népszerű nevén: Klástoriskohoz.

Hosszabb pihenő és sörözés után a sárga jelzésen a terasz alatt elhaladva tíz percig együtt megyünk a kék jelzéssel, majd jobbra fordulva csak a sárgán  fél óra alatt leereszkedünk a láncokkal, sziklatálcákkal, fakorlátokkal segített úton arra a helyre, ahol a Kysel siet a Fehér Patakba. (Biely potok) Imádom a Fehér Patakot!

Innen a zöld jelzésen balra, a patak folyásirányába fordulva, elindulunk a Hernád irányába.

Doronglétra-hidakat és hidakat használva nagyjából egy óra alatt egy nagyon hangulatos, sodró, erősen csobogó, kristálytiszta patak mellett érünk a Tamásfalvi kilátó alatti réten a Hernádhoz. Ér felnézni, megnézni, merre is kezdtük a túránkat.

Jobbra fordulva a kéken bő fél óra alatt ballagunk vissza Csingóba, ahonnan indultunk.

Gyönyörű útközben Hernád, és a parkoló melletti szálloda éttermében is jól főznek…

A távolságot nem érdemes lemérni. Az csak érdekesség.

A túra tervezésénél csak megtévesztene.

Előzmény: SzlavikA (2244)
SzlavikA Creative Commons License 2006.08.29 0 0 2244

Sziasztok,

Sajnos nincs nálam a terkepem es surgosen kellene a kovetkezo ket utvonal nagyjaboli hossza. Oraban es kilometerben is tokeletes.

1. utvonal: Csingó - Fehér patak – Sokolia dolina – Menedékkő –(létanfalvi malom fele) Hernád áttörés –Csingó

2. utvonal:  Csingó – Tamás kilátó - Hernád áttörés –  Klastorisko roklina – Menedékkő –(vagy a kéken le a Tamás kilátó alá vagy a sárgán és a Fehér patakon vissza) Csingó

Elore is koszonom a segitseget.

Udv,

Agi

Macskavas Creative Commons License 2006.08.28 0 0 2243

http://www.slovenskyraj.sk/lubka.html

Ha így sem működne, akkor csak a www.slovenskyraj.sk -t írd be, válaszd a magyar menüt, majd a feljécben megtalálod sárgával írva a "Szálláshelyek" linket. Oda kattintva megjelenik a települések listája, klikk:"Smizany"; szállások listája helyben, klikk L'UBKA.

Előzmény: PÍT (2242)
PÍT Creative Commons License 2006.08.24 0 0 2242
Kösz, de nem műkszik...:o(
Előzmény: Macskavas (2236)
Műhód Creative Commons License 2006.08.24 0 0 2241

Ezzel a madárral június végén találkoztunk, amikor a nagy függőhídnál pihentünk, a Hernád és a Kolostor szakadék találkozásánál.

Amíg ott voltunk, végig nagyon közel röpködött és sertepertélt körülöttünk.

Különös ismertető jele: az egyik lába törött volt, ezért leszállás után hamar eldőlt,

majd kétségbesett szárnycsapkodások után tudott újra felrepülni.

Talán azért bogarászott mellettünk, mert így védve érezte magát az idő alatt

a ragadozóktól? Nem tudom.

Esetleg találkozott vele rajtunk kívűl valaki közületek?

Műhód Creative Commons License 2006.08.23 0 0 2240
Ismerjük mi eztet a helyet:)
Előzmény: Macskavas (2239)
Macskavas Creative Commons License 2006.08.23 0 0 2239

Köszi! Ez így egy nagyon lebutított kép lett, de legalább sikerült. Bocs a minőségért.

Előzmény: Műhód (2238)
Műhód Creative Commons License 2006.08.23 0 0 2238
Be kell vinni a képet valamilyen képadjusztáló programba, és ott azt kell mondani rá, hogy mentés másként. Na ekkor állíthatsz úgy a fájl nagyságán, hogy a másként mentett kép kisebb lesz, és az eredetid is megmarad.
Előzmény: Macskavas (2237)
Macskavas Creative Commons License 2006.08.23 0 0 2237

Fel akartam egy képet tölteni, de meghaladja az 512 Kbyte-ot, ezért nem sikerült  Ti hogy csináltátok?

Macskavas Creative Commons License 2006.08.23 0 0 2236

L'Ubka panzio, Stefanikova ul. 35 Smizany. Tel +421-53-44-33-048, mobil +421-905-376-354, www.slovenskyraj.sk/lubka   

Maria

Spisská Nová Ves (Igló) dél-nyugati szélén, a Poprád felé vezető úton menve, jobb kézről lesz a vasút, azon egy sorompós átjáró jobbra, egy lakótelep irányába. A sorompón áthaladva egyből balra kell fordulni, tovább egyenesen a vasút mellet, amíg egy modern, kéttornyú templom nem következik jobb kéz felé. Azt elhagyva egyből fordulj jobbra, menj át a kis hídon (ott mindjárt lesz egy jó kis vendéglő - németül beszélnek, és sajnos nincs knédli, de jól főznek, és a Becher jéghideg), majd a második sarkon fordulj balra.  Ez a Stefaniková u. A ház balra fog esni, szépen gondozott, pázsitos kocsibejáró, kert, virágok, családi ház-arculat.  A számozás kissé zavarbaejtő, menj szinte az utca végéig, ott lesz, a szomszéd házzal közös tábla segít majd (Panzio HANKA - LUBKA) .

Elfogadható térkép és egyéb doksi-kínálatot találtunk a hrabusicei információs irodában: 40 gyalogtúra/2 Szlovák Paradicsom - magyar verzió (250Ks), 1:25 000 vagy 1:50 000 túristatérkép sorozatból a máshol hiába keresett 4-es (150Ks).

Maria szerint ha van is eső, a többletvíz egy nap alatt lemegy (mint minden rendes karsztban : )

A helyieket láttam edzőcipőben menni, szerintem életveszélyes a rozsdamentes létrákon, és nem tartja a bokát.

De jó lesz Nektek! : )) Asszem mi is visszamegyünk, mert a tömeg miatt nagyon kiléptünk, és túl keveset nézelődtünk.

Előzmény: PÍT (2234)
Műhód Creative Commons License 2006.08.23 0 0 2235

Csingó faház:1995

Podlesok Koliba faház: 1987-es beírás.

PÍT Creative Commons License 2006.08.23 0 0 2234

Erről a szállásról van valami infod, elérhetőség, esetleg honlap.

Kösz!

Előzmény: Macskavas (2232)
sherpa14 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 2233
Köszönöm Nektek!
Macskavas Creative Commons License 2006.08.23 0 0 2232

Mi Smizany-ban szálltunk meg, egy kis magánpanzióban, 350 korona volt fejenként, nem luxus, de szép tiszta, a háziasszony komáromi magyar. 50 koronáért rendes reggelit kaptunk, valamint igen hasznos tanácsokat pl. időjárást, vízjárást illetően.

Az utcába érve kicsit zimmer-feris élmény ért. Szinte minden házban lehet szobát kapni, szépek, rendezettek. Nem nehéz helyben is szállást találni, talán még olcsóbban is, mint előre foglalva.

Előzmény: sherpa14 (2229)
Macskavas Creative Commons License 2006.08.23 0 0 2231

Ez egy nagyon jó történet! Egészen a békeidők végéig megvolt egymással itt ennyiféle ajkú nép; akinek kellett, megtanult egymás nyelvéből annyit, amennyire szüksége volt, vagy használta a németet/latint. Az értelmes többség talán nem romlott el végleg.

Más. Valaki alább írt arról, hogy figyelni kell az utakon, mert a vezetési morál is megváltozott, a sebességi korlát vagy a záróvonal már nem tabu. Megerősítem.

Rosszindulatú agresszív leszorítós nem volt, lehet, hogy ez a fajta csak hazai specialitás.

A  Rozsnyó-Rimaszombat E571-en néhol elterelés/egyirányúsítás. Hétköznap sok kamion (néhol konvojban!) , széles és szúrós mezőgazdasági járgányok, és persze, feltankolt, kivilágítatlan kerékpárok, gyökkettővel, váratlanul. A nem sokkal gyengébb sárga utak használható alternatívát jelentenek (kevesebb kamion, több bicikli - a dombok közti kanyargós utakon azért az utóbbit könnyebb leelőzni : )

Előzmény: Műhód (2228)
Műhód Creative Commons License 2006.08.22 0 0 2230

Inkább itt nézegesd: http://www.slovenskyraj.sk/ubytovanie/ubytovanie/ubytovanie.html#hrab

Hrabusicében jó szállásokat lehet találni 200 Skk-tól kezdődő árakon.

Podlesokban két helyen is találsz kiadó faházakat kedvező áron: 230 Skk/fő.

Csingóban is ennyiért adják ki a házakat és szobákat az autóskempingben.

Lapozz vissza topikban és találsz ezekről és az időjárásról is infokat.

Szeptemberben korán sötétedik.

Előzmény: sherpa14 (2229)
sherpa14 Creative Commons License 2006.08.22 0 0 2229

Sziasztok!

Szeptember közepén mennénk a sz.p. -ba. 

Szeretném kikérni tapsztaltabb emberek véleményét szállasokkal

kapcsolatban. Ezt nézegetem (www.szlovakparadicsom.com) egy ideje,

de kicsit drágának tartom.

Van vkinek jobb ötlete?

A Hernád áttörésnél szeretnénk túrázni.

Ebben az időpontban milyen időre lehet számítani?

Köszönöm!

Üdv!

Műhód Creative Commons License 2006.08.22 0 0 2228

Pont az utolsó túránk alkalmával Klastoriskóból jöttünk le a sárgán a Hernádhoz.

Népes szlovák társasággal kerülgettük egymást lefelé.

Persze köszöntünk: - Jó Napot!

Lehet, hogy fenntartásaik voltak a magyarokkal, mert az egyikük

szinte végig mellettünk volt és szlovák népdalokat és nótákat énekelgetett.

Ez egyébként kellemes volt. Jó hangja volt a fickónak,

de a szeme sarkából méregetett út közben, de csak kicsit.

Azután amikor leértünk a függőhídhoz, ők elindultak Csingó felé.

Akkor utánuk kiáltottam. Megkérdeztem, hogy biztosan arra akarnak-e menni,

mert szerintem arra Csingó van,

(Hallottam út közben, hogy a Hernád áttörés kezdetéről beszélnek szlovákul,

mint úticélról.)

Azt válaszolta a dalolós, hogy Ők pontosan tudják, hogy jó irányba mennek

folyásirányban és elindultak arra felé.

Rájuk hagytam és elindultunk a másik irányba Podlesoknak.

Egy idő után, mintha mi sem történt volna, utólértek és leelőztek bennünket.

Akkor már nem énekelt nekem a barátunk.

Az áttörés bejáratánál megvártak.

Innom kellett a finom házipálinkájukból.

Műhód Creative Commons License 2006.08.22 0 0 2227

Nagyon sok rossz tapasztalatom van a rendszerváltás előtti időkből.

Dirrekt utaztak ránk magyarokra azok, akik a szlovákok közül bunkók.

Gyerekkoromban többször nyaraltam a szlovák rokonaimnál.

Tízévesen többször megvertek az idősebb szlovák fiúk nyaralás alatt amiatt,

mert magyar vagyok.

Nem esett jól, nem értettem, és most éretten még kevésbé értem.

Az ezer évig velünk együtt élő népekkel sokkal több a hasonlóság kölcsönösen

bennünk, mint másokkal.

Ezt a közös értékrendbeli és kulturális örökséget becsülnünk kéne egymásban.

Én soha nem érzem magam a szlovákok között, mintha idegenek között

lennék, csak keveset értek a nyelvükből...

Visszatérve a köszönésre.

Kezdetben hellóztunk és dobárdánoztunk mi is. Egy két napig.

Olyan hülyén éretük magunkat, amikor szlovákul köszöntünk németeknek,

magyaroknak, stb...

Több ezerszer jónapotoztunk és sziáztunk, és soha semmi gond nem volt belőle.

Az autón meg ott a magyar rendszám, ha amiatt akarja kiszúrni a gumit mindegy,

hogy köszön valaki. 

Előzmény: Macskavas (2221)
PÍT Creative Commons License 2006.08.22 0 0 2226
Igen-igen...
Előzmény: Műhód (2218)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!