Tegnap virág kiállítás volt Gyulán, mi is ott vo9ltunk:-)
Ezt a nagy olajfát is ott láttam, 380.000HUf-ért árulták, én egy kisebbel is megelégednék. Mondtam is a Görögországba utazó barátomnak, hogy gondoljon rám, ha lát :-), és hozzon egy kis csemetét.
Olea europaea 'Ascolano' Nos az Olea europaea ez a faj neve, olajfa, amit termesztenek az olajáért, az ez után következő név, itt az Ascolano a fajta neve.
Nemes olajfát dugványozással vagy oltással szaporítanak. A Dmkertben árult olajfák dugványozással vannak szaporítva. De akár oltott akár dugványos 2-5 éven belül termőre fordul a fajtától függően.
Nekem kettő növényke vadul virágzik, bár kicsik még, két illetve három éves dugvány. Tavaszi dugványozásra mikor legalkalmasabb az idő, amint eljön majd kérnék 1-2 dugványnak valót, már akinek van nyesedéke...:) Illetve csoportos növénybeszerzés, vásárlás, rendelés lesz tavasszal?
ha ez akkor az épp részig vágd vissza steril ollóval. Inkább többet vágj mint kevesebbet. (de kicsi a valószínűsége hogy ez a baja csak feldobtam az egyik legrosszabb példát..:)..)
Most találtam rátok és nagyon örülök. Segítséget kérnék, van egy picike olajfám, ami idén télen lehullatta a leveleit. Ennek oka lehet, ahogy olvastalak benneteket, hogy melege volt pár hétig, mert csak később tudtam hűvösre rakni. Most lehoztam és kiraktam a kertbe, de észrevettem az ágain barna kinövéseket. Úgy kell elképzelni, mint egy "anyajegy" ami picit ki is dudorodik... Mi lehet ez és mit kell tennem? 2012-ben vásároltam Splitben a cserjécskémet, azóta rögyögetem, de most megijesztett. Megpróbálok fotót is mellékelni, amint tudok. Segítségeteket előre is köszönöm!
Ha biztosra akarsz menni, azokon az éjszakákon amikorra esetleg fagyokat mond, érdemes visszavinni a teleltetőbe. Az eresz alatt szoktam tartani, az eső miatt. Nyilván ezt arra értem, ha nem naponta kell ezt megtenni.
A leandereim eddig 3, azaz 3 éjszakát voltak takarva. Nála is az a lényeg, h szárazon teleljen. A kertben -9 volt a legalja, hó pedig semmi. A fű totál zöld maradt, egy fél négyzetméter nem volt fehér.