Oóóóó....Pedig a másik ok amiért át akarom ültetni,hogy elég fagyzugos helyen vannak. Akkor jól értem hogy ennek ellenére inkább alaposabban takarjam és tavasszal(március) ültessem át??? Vagy jó az ősz,de várjak úgy novemberig?
Isten ments, hogy most megzavard őket! Se a kivit, se a fügét.
Az eredés szempontjából többé-kevésbé mindegy, hogy késő ősztől kora tavaszig mikor csinálod, de egy frissen átültetett növényt tényleg célszerűbb jobban védeni a fagyoktól, úgyhogy én inkább kora tavasszal ültetném át mindkettőt.
Azonban még egy kérdésem lenne: mikor érdemes a telepítést csinálni? Most, míg fejlődésben van és a gyökere meg tud télre erősödni, vagy várjak vele lombhullásig? Télire elég egy gyenge takarás vagy az áttelepítés miatt erősebben fedjem be? Ugyan ez lenne a kérdésem a fügével kapcsolatban: elég terebélyes és szét kell ültetnem. Most érdemes vagy takarás előtt közvetlenül?
Én a két öreg kiwimet 10 évesen telepítettem át szüleim kertjéből.
Ősszel szedtem ki őket, akkora földlabdával, amivel még egyedül boldogultam (olyan jó két arasz átmérőjűvel). Erőteljesen hajtottak már következő évben is.
a problémám az hogy tavaly augusztusban telepítettem a szőlős kertbe hayvard-tomuri kivi párost.
Hiába takartam, elfagyott, plusz jöttek közbe dolgok, nem tudok annyit kijárni, mint ahogy terveztem és nem is fejlődik úgy mint kellene.
Most haza szeretném hozni, laza homokos talajba van ültetve, szóval könnyen fel tudom sérülés nélkül ásni, de nem tudom hogy szabad e már egy ilyen növényt átültetni?! Egyébként tőről hajtott tavasszal újra, most változó a magasságuk, 40-150 cm között(4 tő).
Az öntermékeny szőrös kivi olyan, mint a lottó. Ha mázlid van, előfordulhat hogy terem, ha nincs, akkor várhatsz 7 évet, míg először virágzik és kiderül, porzós-e. Jobban jársz egy Hayward-Tomuri párossal.
köszi a választ.az Actinidia deliciosa Jenny milyen kivi?azt olvastam öntermékeny.akkor elég egy darab belőle?minőségre milyen a gyümölcse?mert láttam egy kertészetben 2300-ftért kb 80 cm-es növényt.
hát ha lehet én szívesen kiültetném :D ha rendesen kiültetem és avarral betakarom akkor az jó?vagy ha "felcsirkézném" ahogy az egyéves szőllőt szokták?(elültetem és kapával földkupacot húzok rá,hogy befedje)
Túl hamar meg fog indulni ilyen hőmérsékleten, felnyurgulhat, kinlódni fog a szűk edényben.
Ha végleges helyére ültetni nem akarod, inkább ásd be cserepestől v.mi védettebb helyen a földbe, takard avarral bőségesen, vastagon, hogy védd az erős átfagyástól.
Én így szoktam áttelelteni a saját edényes szaporítványaimat.
Mindenképpen hidegebb helyen kellene tárolni a nulla fokhoz közel, de néhány fokos fagy sem árt neki. Ebben az esetben akár -10 foknak is kilehetne tenni, csak mivel kis edényben van a gyökérzete megfagyhatna és ez baj lenne. Amikor én kaptam ősszel a kivit, egy fűtetlen garázsban tartotam egy sarokban, ahol néha gyengén fagyott is. Fény nem kell neki, mivel lombhullató. A nagyobb fagyokig én kinn tárolnám egy napos-árnyékos helyen, a locsolást nem vinném túlzásba. A nagyobb fagyok eljövetelekor (kb. november vége) vinném csak be.
Hali.Megérkezett tegnap a Hayvard,Tomori kivipáros.Olyan 30 cm -esek.Kiültethetem ebben az évben?Takarásról gondoskodnom kell?Ha igen milyen módszer a jó?köszi a választ.
A kivinek a tanácsoknak megfelelően függőlegesnek nevelem, van már 3,5 m magas. A napokban azt vettem észre, hogy 0,5 m-től kezdődően végig új hajtásokat hoz a levelek hónaljától. Mennyire normális ez? Ezek nem a jövő évi hajtások lennének?
Nagyon igazad van , a szőrös kivit mindenki ismeri , hiszen szinte mindenhol kapható.
A mini kivit nagyon kevesen ismerik , nem igen található kereskedelmi forgalomba.
/ tudomásom szerint /
Talán olyan tizenöt éve kezdtem el mini kivikkel foglalkozni .
Előszőr nagyon nehezen állt be , mert mindig volt valami baleset , fűnyíró meg hasonló gépi eszközök, ami visszavetette a növények növekedését.
Aztán megtanultam kezelni a dolgokat , pár éve már szaporítgatom , most van
14-15 darab mini- ezek már lassan termőre fordulnak.
Van egy piros mini , azon is van termés , de sokkal kisebb mint a saját szaporításon.
Kiváncsi vagyok milyen lesz ha beérik.
A régi kivi igen édes, jóizű gyümölcsöket nevel , eddig általában elcsipegettük , de már gondolkodni kell azon, hogy nagyobb mennyiségű termésnél már valamit készíteni kell belőle.
Tényleg hálás növény , nem kell permetezni , tavasszal kis fazonigazítás ,csavarodások levágása, szétszedése főleg a porzónál,mert az hajlandó elkalandozni öt-hat méterre is.
Nagyon erősen locsolom , ha látom, hogy száraz a föld már megy is a víz.
Ez a háromévesekből . Minden háromévesen van termés.
Még nem sok ,de van.
Ez az öreg kivi , ezen több kiló termés várható, csak nem nagyon látszanak
a levelektől.
Talán az egy kicsit macerás a miniknél . hogy nem egyidőben érik , az érési idő
több hétre is elhúzódik.
De ez lehet jó tulajdonság is .
A Tőled kapott kivik , ez a zöld kivi .
Ez a Hayward , ez egy kicsit kisebb , de szépen növögetnek.
Érdekes, hogy a mini kivik nem igen reagáltak a vízre , nem vettem észre rajtuk változást vagy növekedés visszaesést.
A szőrös kiviknél volt probléma , egy még nem termő sárga elpusztult , az öreg termö is teljesen visszaesett , annyira, hogy az idén egyáltalán nem termett.
Most kezd helyrejönni.
Nem biztos, hogy csak a víz az oka , gyanitom , hogy nagyon sokat termett az előző évben és talán ez is közrejátszott.
Ha újra terem és sokat biztos , hogy valamiféle termésritkítást fogok végezni.
Viszont a közelében lévő porzónak semmi baja , ezerrel virágzott.
"a 2 méteres pergolához hozzákötözök még egy rudat, hátha arra tovább szeretne futni?" - ezt kell tenned, ha tovább nő, akkor a rögzíteni kell a rúdhoz és tartani a függőlegest, majd tavasszal a 2 méteres magasságnál lehajtani vizszintesre.
Mint irtam, az egészet elolvastam és még tanácstalanabb vagyok.
Tovább már nem is tudtam volna futtatni, mert a tetőre nem szeretném. Ennyi hely volt.
Elkészült a támaszték, de nem akar sem elhajlani 2 méter után, sem tovább fejlődni.
Visszamentem a piacra érdeklődni, azt mondták, hogy öntermő. Gondolkodom, hogy a 2 méteres pergolához hozzákötözök még egy rudat, hátha arra tovább szeretne futni?
Örömömre, megérkezett az általad ajánlott cimről egy Tomuri és Hayward, amiket el is ültettem. Három tőből már csak lesz valami 2-3 év múlva:-)))