Kerem ne sertodjenek meg az amerikai magyarok, kisse el vagyok keseredve ezert ez a borus bejegyzes. Sok a rossz tapasztalatom, de vannak jok is tewnyleg:-)
Azokra a magyarokra akikre nem jellemzo az elozokben leirt szemetseg, azokra nagyon gyakran a teljes mervu kozony a jellemzo.
teljes kozony es unempatia jellemzi oket, nem erdkled oket, nem segitenek, miert is tennek ?
ok mar amerikaiak, csak szep megnevezes hogy magyarok...de ez nem igaz rajuk.
De az a tapasztalatom hogy csak a regebb ota kinnt levoekre igaz e, volt olyan hogy egy fel eve kint feketezo magyar srac megoszotta a szobajat, kajajat mindenet valakivel aki epp akkor erkezett ki. Nagyobb az osszetartas azok kozott akik most kostolnak bele a nyugati kultura bolcsojenek szamito nagy szines szagos amerikaba.
Amerikai munkakkal kapcsolatban es a munkaadokkal kapcsolatban en is hozza szolok. Valaki irta hogy keresni kell olyan magyart akinek van uzlete es tud munkat csusztatni. Nos en azt tanacsolnam hogy messzi ivben keruljetek el a hosszabb ideje kinnt elo 'magyarokat'. Sajnos valahogy az a tapasztalatom hogy ezek az emberek (foleg akik 56 tol elnek kinnt, vagy leszarmazottaik, de arra is igaz aki legalabb 10 12 eve kinnt el) valami elkepeszto fenhejezo bunkol aljas es kizsakmanyolo tetu nepsegek.(10telet a kiveteleknek) valahogy az osszes letezo legroszabb tulajdonsagok felszedeseben merhetetlenul benne vannak, utobbi idoben kifejezettan raaltak arra hogy segitenek elintezni a munkavalalasi vizumot 3 evre frankon, nagyon boldog vagy hogy bejott a nagy almod legalisan mesz ki dolgozni, raadasul esetleg meg a szakmadban helyezkedsz el nalla...es akkor jon a hideg zuhany. a mexikoi feketezo segedmunkasok minimalbereert dolgoztat, napi 10 12 14 orakat, nem mersz szolni merthogy roghoz vagy kotve ha kirug, mehetsz az orszagbol ahova akarsz...raadasul meg hozzad is vagja hogy O segitett kijutni neked, halatlan ingyenelo alak vagy stb stb. Pelda: egy informatikus (amerikai) atlagfizetesenek also hatara 3.5E- 4E $ (netto)
erre o felrugva az itthon telefonon, emailen stbn megbeszelt elfogadhato fizeti felteteleket, havi 2.4 brutto !!!! penzt ad, amibol adozhatsz (na az nem sok annyira de akkor is, fizetheted a biztositast stb stb stb -t) ami megmarad csak a vegetalasra eleg hisz ha nem akar putriban lakni akkor az apartmant is fizeted, stb stb stb epp hogy meguszod a honapot, tartalekod semmi, a nagy almod elszall....messzire elszall...es csak nyomod a melot ameddig a hasznara vagy, gyakori hogy amikor mar latja hogy nagyon nem tetszik neked a dolog akkor lazan kirug a francba es el kell hagynod az orszagot...
ennyit akartam a magyar segitseggel elert
hivatalos munkakrol irni, ami a feketezest illeti...kockazatos es ha az az almod hogy eccer hivatalosan is dolgozz ki akkor ne vagj bele, nem eri meg.
a lanyoknak valamivel konnyebb 1 2 evig mint bebisinter remekul el lehet lenni, nyelvtanulas, amerikai pasik :-) ugye jol hangzik ? :)
ez sem kockazatoktol mentes, de azert lenyegesen jobb :-)
Hat szerintem azert is haragszanak olyan sokan amerikara, mert otthon a nagytobbseg ugy hiszi, hogy ami amerikai az automatikusan jo, pl hogy az F-18-s attol hogy amerikai sokkal jobb mint a Mig-29, ez csak egy pelda. Egy evig volt egy francia anyanyelvi tanarunk, es o aztmondta hogy Mo.-n sokkal jobban amerikaiak akarnak lenni az emberek mint ott.
Szerintem nem szabadna a magyarsagunkat lecserelni az amerikai dolgok miatt, persze sok jo dolog van abban is, de a MI magyarok vagyunk.
Amerika meg nem lesz mindig ilyen gazdag, szerintem 100 ev sem kell, es elkezd visszafejlodni
Eleg fiatalon kerultem ide, nekem a gradutation volt a valasztoviz. Most zaszlo van a kertben, magamenak erzem a nemzeti unnepeket es a hagyomanyokat is. Nem hiszem hogy kulonboznek ebben barki mastol itt, ez egy hatalmas orszag, a vilag minden nemzete osszeolvadt itt, nincs igazi amerikai az indianokon kivul... De magyarul nem felejtettem el, csak az orszagot sajnalom es a benne elo rendes embereket, akik nem tudnak kitorni a beklyoikbol amit a beszukult tudatu tomeg akasztott rajuk. Nagyon sok ilyen baratom van, amennyire tudom segitem oket innen. Most pedig irany egy hetre Florida...
Ebbol az utolso vitabol Leo-poldal ,de kulonbben is a legtobbetek patriotizmusabol szarmazik a kovetkezo aspektus feltarasa:
Ti,akik legnagyobb mertekben dicseretes hazafiva valasotok,amerikaiva alakulasotok(megis a magyar gyokerek megtartasaval)hogy tortent?
...
MIKOR VETETTEK ELOSZOR ESZRE MAGATOKON HOGY MINT AMERIKAI EREZTEK(zaszlo,kozos sors erzet,atvetele az amerikai stilusnak,Independance Day stb,)?
...
Ne felejtsetek el es ne haragudjatok azokra a magyarokra akiknek miutan nem ertek meg meg nem ugy gondolkoznak Amerikarol mint Ti akik az evek folyaman,a sors kovetkezmenyekepen,azok letettek.
Kedves Leo-Pold,nincs abban semmi ha igy gondolkozol rola bar azt hiszem egy kicsit leegyszerusitett.Persze a topic legtobbje nem osztja nezetedet de ez a nezet is ketsegtelenul
letezik,batran ird ide.Voltak mar ,masok is ilyen velemenyel.De azert azt ajanlom olvas elejetol ha van idod es meglatod hany fele ember sors,velemeny es eletstiléusal talalkozol.Mert ugyebar egy sokal kisebb egyseget-falut -sem lehet ilyen keves szoval jelzovel es az mind negativ-ertelmezni.Ha alabuksz a realitasba nagyon sok jot es nagyon sok szamodra elfogadhatatlant talalsz.te a topic kerdesere valaszoltal.ez OK.Kivancsi lennek ha becsuletesen vegig ragod (levonva a salangot ami minden topicba letezik)meg mindig ezzen a velemenyen leszel.Jelentkezz meg.
Megdöbbentett Parser irása a 1024-ben, főleg, hogy saját rokon tett velük ilyent, szemétség.
Kedves opera!
Nagyon meg kéne fontolnod ,és jól meggondolnod azt a kalandot ! Mindenesetre ha elindulsz, sok sikert kívánok, és várom,hogy értesíts bennünket arról hogy hogyan boldogulsz! Sok sikert!
( És egy kicsit irigyelni is foglak a bátorságodért! :)))) )
Egy 8200ccm-es V8-as Caddy Eldorado Convertible '76-ból.
Esetleg még: GM, Ford, Chevy, Pontiac, Dodge, illetve Detroit tokkal-vonóval.
Elnézést de szerintem az autógyártáson kívül semmit sem tudnak felmutatni mert szerintem alapvetően egy elkényelmesedett buta nemzet az amerikai mindenfelől bevándorlottakkal, kivéve az indiánokat akik egy pofátlan társaság Maverick óta tudjuk,hogy "mikor mi ideértünk ők már rég itthon voltak."
Tudom nem pont idevágott a mondandóm de most fedeztem fel ezt a topikot.
Kedveseim,egy olyan nagy vilagba mint Amerika,nincsenek minden esetre kiszamithato helyzetek.Minden lehetseges es annak az ellenkezoje is.
A traiskircheni lagerbe volt egy 74 eves nenike,kijutott Svedorszagba es meg elt ott 2o evet.Ismertem egy ketsegbeesett elhagyatott 61 eves asszonyt akit elfogadtak New Orleansban az elso babysitter ajanlasanal es a csalad ugy befogadta hogy ott maradt meg addig mig fia evek mulva erte jott,johetett es haza vitte.Most is ijeszti i Debrecen mellett az embereket az angolal, csak ugy keveri a nyelvet..
Az biztos hogy nem a legjobb emigralnasi kor.
Timurnak igaza van a legalitas betartasaval.DE ha ezt valobban komolyan vettek volna az emberek ha nem probaltak volna kitorni a buvos korbol:elmenni,nem engednek,maradni akkor sokan nem lennenek kint akik aztan jo adofizetoi es honfitarsai lehetek az orszagnak..De elvben igaza van.
Különben tényleg -ugy ahogy neked "akkor"-neki félévszázadosan is meglehet az oka arra-hogy valami elől ugy menjen el,-hogy közben tud segiteni az ittmaradottakon,... majd egyszer rákérdezek.
Üdv.: Opera
Kedves opera; Akkor most tob szemszogbol lathattad a dolgokat.
Talan baratnod hazastarsat keres Americaban, mert ilyen is van az internet-ten.
En 20 eves voltam mikor kikerultem; Idoseb korban nehezeb a honvagyat lekuzdeni.
1957-ben $1.25- es oraberrel kezdtem dolgozni, hidd el nagyon magas letrat kellet megmasznom mire jo eletet tudtam biztisitani magamnak.
Szoval valoban ugy van, hogy aki tul sokat var Americatol egyszerre az nagyot fog csalodni.
Kedves pesti utca,te itt engem nem vehetsz lecvegonek,cak masutt.Mi egy szabalyokat ismero tarsasag vagyunk.Aki akar meg valamit tudni olvasa adataidnal es enyemnel amiket irtal.Ezek utan idesomfordalni nem lehet.Vagy elfogadod a szabalyokat vagy megkerem a tarsdaimat hogy a topic eddig is betartott (udvariasdagi es mukodesi)szabalkyi ertelmeben ,hogy ilyen ne tortenheseen meg NEM VALASZOLUNK PESTINEK.O nyithat maganak topicot biztos vabn sok jo mondanivaloja es biztosan titeket is erdekelhet egy es mas ottan.Nezetek oda is ber.De itt nem hagyom az ilyen magatartast.Aki ugy ir rolatok mint akarat nelkuli tarsasag,jellemgyengek akiet en elcsabitok es valami nagyon gonoszat keszitk elo az nem johet egyszeruen ide es folytatja.Tehat vagy ugy viselkedik mint egy fegelmezett ember vagy kerlek benneteket a szolidaritasra.Ne valaszoljatok addig erre amig nem nezitek meg mindkettonknel (adatok-hozzaszolasok)a konfkóliktus jelleget,stiluast.Akkor kerlek benneteket arra hogy valaszatok.
Az en generaciom de minden inteligens emberben ha technikai lehetseges efgy ilyen viselkedes,megerti hogy ezt nem turheti el.
TE mint magyar -nekem,nekünk-írtál a lehetőségek hazájáról.
A legkedvesebb volt munkatársamat,és barátnőmet nem merem kérdezni,ill. felhivni telefonon ,-hogy mit tapasztalt CANADÁBAN-ahol nem voltak,és nincsenek is rokonai..
Nem hívott fel,nekem nem mondott semmit,-de most mewgint vissza ment.
De tudod-aki "innen"-ezt felmeri vállalni,-vagy nekünk itt talán szépíti a valüóságot,-nem minden Ok nélkül megy ki szerencsét próbáli 53 évesen..
Kedves pesti utca.Talan nem olvastad el a 975-os hozzaszolasomat.Kerlek vegyel ezzel szemben egy allaspontot.Attol tartok hogy ujra kezdodik a jatek.Most nincs mihez szojak a mondasodal kapcsolatban,tehat nem utom bele az oromat mibndenhova,de volt koztunk szamos ilyíen problema amire felhovtam a tarsaink figyelmet.Nem akarom hogy megismetlodjek.Felajanltam Neked a felejtsuk el elvet es kezdjuk elorol mert amit irsz az ertekes a topic a szamara.Csak elvekrol szolok es azert mert tudom hogy ez a topic erteke.
Igy egymas fejunk felett nem irunk itt a topicba.
En szeretem a kimondott dolgokat es nem a mellete valo oldalgast.Te sem vagy mas karakteru.
Ez egy moderalt topic es az marad.Szivesen vennem ha elfogadnadd es igy tenykednel.Mint minden mas topicunkban is ahol tobb szazan irnak beke uralkodik.En sem akarok minden percben beleszolni,de a nem veszuk eszre jatekot nem kivanom itt.Tehat valaszolj.Itt a bekejobb.
"Közép-Europában sokan gondoljuk, hogy
Amerika a veghetetlen nagy lehetöségek hazája..."
Ez nem egy tévhit! Ez pontosan igy igaz!
DE!!
A tévedés ott van, hogy az emberek ezt általában ugy értelmezik, hogy itt kolbászbol van a kerités és a pénz a fán terem.
Az igazság az, hogy a lehetöségek mindenki számára egyformán elérhetöek, de az egyéntöl függ, hogy ki hogyan él ezekkel a lehetöségekkel.
A sikeres élethez a lehetöség meg van, a többi, az akarattol, kitartástol, hozzállástol, rátermettségtöl, attol, hogy mit és mennyit képes valaki áldozni a cél érdekében, stb. függ.
Ez az ország a szo szoros értelmében a lehetöségek hazája!
Élö példa erre a pilgrimek élete, akik az életüket kockáztatva jöttek ide mert szabadok akartak lenni, és a világ egyik leggazdagabb országát épitették fel a semmiböl, rövid 200 év alatt.
Nem lenne szabad arra serkenteni egy magyart hogy nem legalis formában dolgozzon az USA-ban. Ezt egy amerikai nem tenné. Meg én se.
Tavaj több mint 60 ezer személyt deportaltak innen pontosan ezert. De az nem jelenti csak azt hogy szépen felrakják egy repülöre és haza küldik. Elöszor az Imigracios iroda börtönébe tölt egy iôt. Aztán amikor kivizsgálják akkor döntenek. A börtön tarthat 3-4 napotol 2-3 évig. Attol függ. Azutan hogy kidobták innen soha többet amerikai vizumot nem kaphat. Közben kivizsgálják hogy hogyan jött ide. Ha esettleg valami itteni rokoni garanciaval akkor a rokon, akár tud akár nem az illegalis itt maradásrol, szinten bajba kerül s a legvaloszinübb hogy egy biroság az üggyel kapcsolatos kiadások megtéritésére itéli. Ez egy szabad ország soha vagy ritkán kérnek "igazolványt", éveket tölthetsz el itt s talán soha nem fedezik fel hogy nem legálisan élsz itt. A rendörségek nem foglalkoznak ezzel az üggyel ez csak az Imigracios szervek dolga. De nem ajánlom visszélni ezzel a bizamolmmal, mely tipikusan angolszász plusz az amerikai szabadság, mert ha egyszer rájönnek akkor bajod lesz. Az illegalisan itt élö több millios személy azok mexikoi vagy ugy általában középamerikai, egyszerü melosok. Kizsákmányoltak, a mezögazdaságban dolgoznak naptol-napig. Keresnek ugy 500-600 dollárt havonta. Remegnek s minnél több idô töltenek itt annál jobban félnek a kitoloncolástol, nincs betegbiztosotásuk, csak a gyerekek járhatnak legalisan iskolában mert az iskolában nem szabad kérdezni hogy legális e vagy nem. De már ez is kezd megszunni. Ha sokszor valamilyen amnesztiát kapnak az nem azért van mert az amerikai kongresszus vagy a kormány elismeri azt hogy lehet ide illegalisan jönni hanem azért mert az amerikai felfogás szerint az a majdnem rabszolga sors amiben élnek nagyobb bün mint az a szomuro tény hogy a törvény megszegésével maradtak vagy érkeztek ide.
Részemröl nehéz megérteni hogy egy amerikai állampolgár- megha magyar születésü is- az amerikai törvény megsértésére ösztököljön valakit. Itt valami nem stimmel. Amerika többet érdemel.
Már egy ideje olvasgatlak Benneteket, ha szabad én is hozzászólok. Bár még nem jártam Amerikában, a párommal készülünk egy nagy kalandra, egy kirándulásra, majd valamikor, ezért is érdekel minden ami Amerikával kapcsolatos.
A munkavállalással kapcsolatban, egy jó ismerősöm lánya 18 évesen érettségi után kiment rokonokhoz látogatóba, nyelvet tanulni. Ennek már négy éve.
Eleinte baby sitterként dolgozott, persze nem hivatalosan, majd férjhez ment, tanult stb., éppen most várja a zöld kártyáját, és nagyon jól érzi magát. Szóval lehetőség biztos van, szerencse kell hozzá, és ismerős, rokon sem árt, aki segít az indulásnál. Nagyon izgalmasnak tűnik, legalábbis számomra, ha fiatalabb lennék talán én is megpróbálnám. Bár azt hiszem, hogy mi itt Közép-Európában sokan gondoljuk azt, hogy Amerika a végtelen lehetőségek hazája, és egy igazi nagy kaland !
En magam, meg ismeroseim utan vettem a peldat $60.00 hazankent. Ha az illeto igy is -ugy is kijon Americaban rokonokhoz, lehet munkat talalni engedely nelkul is. Persze az konnyeb, ha egy Magyarnak van valami uzlete itt az tud munkat csusztatni. Kulonben is, jo nehany millio illegal emigrans el Amerikaban; Azok talalnak munkat?
Az itteni minimum ber nagy penznek szamit Magyar-
orszagon.
Abban igazad van, mindenhez szerencse kell, meg osszekotetes.
Kuldok egy ujsag cikket neked. Arrol a Magyar lanyrol szol akivel megismerkedtem Salem-ben.
Kedveseim:
-Operanak nem adhatok tanacsot mert Pesten elek,itt vannak a mi amerikai testvereink aki onnan mar kezdenek neked valaszolni,Kedves Opera.Az mindenkepen dicseretes hogy bar nalam 1o evel fiatalabon de megprobalsz korodal ilyen mu kat,
.Szerintem az elso idot szigoruan tervezd be,legyen egy visszautazo repulojegyed es egy minimum tartalekod es aztan egesseged.En a proba melett lennek,az en temperamentumomal...
-minden repulonek egyszer vege.En profesionalis oknakl fogva sokat repultem 1981-91 kozott minden heten legalabb ket utal.Minden ut veszeleyes mert az utas nem tudja minnek van kiteve.En mint a keleteuropai Branch-nek a fonoke egy osztrak banknal allandoan uton voltam legtobbszor kiszamithatatlan es kenyelmetlen szovjet Tu-val Antonoval.Egyszer egy napal hamarabb utaztam Gruzia es Moszkva kozott mint hogy lezuhant...
A Concordeok 1969 -ben kerultek szolgalatban ezek a gepek,mar hat honapja egy sor peldanynal talaltak a hajto gepen hajszalvekony repedeseket.Amig nem erik el a 12 cm.-et utaztatjak oket.Ilyen kovetkezmenyekkel.Az ilyen koltseges gepeket nem gyartjak tovabb igy egy ilyen hosszu ido utan anyagoregedes mindenkepen fentall.
Van boven munkalehetoseg az Allamokban;
Kulonossen akkor ha valaki tudja a nyelvet.
Nem reg talalkoztam egy orvostan halgato lannyal Pecsrol. Nyari munkat valalt egy Carneval Co-nal.
$6,00-os orabert kap szalassal es bejarja Americat. A lany jol beszelte a nyelvet.
Takarittasi munkaert elkernek itt $60,00 hazankent.
En is ugyan ezen ragtam magamat, hogy egyszer kiprobalom a Concordot. Ugylatszik ezek a gepek hamarab kioregednek, mert mart egy ideje talaltak repedeseket a szarnyak egyik reszen.
Egy ilyen legi szerencsetlenseg gondolkozoban ejti az embert, hogy mennyire veszelyes a repules, ha a gep nincs jol karbantartva.