Sziasztok! Visszaerkeztem a hetvegerol, ami egy picit mozgalmas volt, ugyanis Seattleben US Navy rendezvenyek voltak: legi bemutatok, csatahajo es tengeralattjaro "nyilt napok".
Dr Pepper koszonom valaszodat!
Tibor kerdezted mennyit lehet keresni gyerekcsoszkodessel. Az USAba magyaroknak legalisan J1-es "cultural exchange" vizummal lehet jonni (gondolom meg munkavallaloival is, de azt lehetetlenseg megszerezni ebben a munkakorben), ami annyit jelent, hogy en ide nem dolgozni jottem , hanem kulturalis celbol, ennek megfeleloen, az itteni viszonyokhoz kepest alul voltunk fizetve: $550 + ellatas es szallas csaladoknal + $500 iskolai hozzajarulas, ugyanis kotelezo jelleggel tanulnunk kellett a helyi egyetemen, foiskolan. Ehhez kepest egy amerikai allampolgar, hasonlo feltetelekkel (szallas, ellatas biztositva) kb $10-12 keres orankent ($1600-2000). Igy aztan mindenki jol jar, a csalad is aki "olcson" jutott munkaerohoz, aki esetleg meg idegen nyelvre is tanitja a gyereket, es az a lany is, aki 1 evet tolthet el az USAban, tanlja a nyelvet es korulnez az orszagba/kontinensen, tagul egy kicsit a vilaglatasa. Persze a csalad szempontjabol megvan a hatulutoje annak, hogy minden evben uj lany jon a hazhoz, nem biztos, hogy az a gyerek javara valik. Persze a gyerekneveles mas teszta, az mar egy masik topic lenne.
Emlitetted, hogy a hazassag rovidebb ut lenne az allampolgarsaghoz. En ezzel ugy vagyok, hogy a hazassagot nem szabad elkapkodni, meg akkor sem, ha a zoldkartya a "tet", nem lenne oszinte a kapcsolat. A baratom egyebkent amerikai, de a kovetkezo ket evben meg nem akarok hozzamenni.
Sziasztok,
en csak asszeretnem kerdezni, hogy egesszen veletlenul nincs-e itt valaki, aki eltoltene velem egy napot New Yorkba, mar olyan aki ott el, vagy csak ugy ott van es nagyjabol ismeri a varost. Mer jo lenne valaki aki segitene kozlekedni, meg megmutogatna a varost.
Sajnos nincs penzem ottaludni, uhogy csak egy nap, de 10 kor jon a vonat 5 kor megy vissza, na?
A tobbiek szamara hogy megertsek az osszefugest.Tiboral emilben arrol targyaltunk hogy egy magyar volt hadi fogoly aki idegkorhazba kerulve eltunt a visszaadott hadifoghlyok listajarol ,most 54 eve a internalasatol miutan valaki felfedezte hogy o magyar es ezert tunt beszede zagyvanak egy itteni psihologus oroszorszagi vizsgalata utan haza jon.Felesege csaladja ffelismerte a kepen es felesege is meg el es ha jopl tudom nem ment meg ferjhez azota.Ha akartok mikor tobbet tudok a dologrol jelentem amerikai baratainknak.
Ez egy csodalatos tortenet szerintem. Jo lenne ha az illeto P O W eltudna mondani elete tortenetet.
Na meg csoda, hogy meg eletben van.
Koszonom valaszodat Mumu.
Gyerekcsosz ez erdekes, mennyit lehet keresni egy ilyen beosztasban?
Szeretnel az UAS-ban vagy Canadaban maradni, akkor talan hazassag egy rovideb ut.
Jo szerencset Bell.
Valoban igy van WiseConsin, csak a nyugdijas ember tud nyaralni menni amikor akar. Mikor en meg dolgoztam velem is igy volt; A munka adom szabta meg, hogy mikor mehetek szabira.
Ja a tenger parton konnyebben lelehet egni. Miota hallom, hogy borrakot lehet kapni, nagyon vigyazok a sutkerezessel.
Naron Myrtle Beach vagy Virginia Beach, Telen meg
Florida-ban szoktunk menni. Persze minapsag felesegem egeszsegi alapota miat egy kicsit lelasultunk.
A dupla Allampolgarsagrol, nekem csak egy van USA de olvastam valahol,hogy ha megakarja valaki tartani Magyar Allampolgarsagat is azt kerni kell a Magyar Kovetsegen Washington DC- ben.
Megjottem, valoban meleg van ilyenkor (is), de sajnos nem valogathatok az idopontokban, kisse be vannak hatarolva a lehetosegeim. Egyebkent kivalo alkalom arra hogy utana uj bort novesszen az ember... A Walgreen's kituno gel-t arul ilyen celra... Raadasul rogton helyben a South Beach-en. A masodik nap rajossz hogy nem is olyan sok az a $10 a napernyoert...
Igaz nem en vagyok a topicgazda, de remelem Mumu nem fog megharagudni ha megkerdezlek benneteket, ki hol szereti tolteni szabadsagat ebben a szeles, nagy orszagban?
Kettős állampolgárság mostanság: Kanada nem ellenzi, az USA elnézi, Magyarország pedig megendgedi. Persze az sem mindegy milyen sorrendben "gyüjtöd be".
Kedves bell,orulok hogy tetszik a topicvezetesem,bar nagyon vitatott(alitolag terelem a nepet)minden esetre annak a reszenek aki szereti itt vagyok es jol erezuk egymast vele.
A dupla allampolgarsagrol most itt megkerdem ket allando tarsunkat:tibor es Parser,tudtok errol valami leellenorzott infot adni bellnek?
Sziasztok!
Par napja bukkantam ra erre a topikra - es ugy altalaban a forumra -, ugyhogy nezzetek el nekem, ha esetleg bakikat kovetnek el, meg uj vagyok ezen a teruleten. Nagyon tetszenek a hozzaszolasok es Mumu atyai topik-vezetese, igy gondoltam, hogy esetleg en is beszallnek ebbe a beszelgetesbe.
En par hete erkeztem ide Seattlebe, de elotte mar eltoltottem itt egy evet mint au pair (nanny, gyerekcsosz, csak ugy mint Kerya, ha jol emlekszem). Az volt eletem legjobb eve! Nagyszeru au pair tarsasag jott ossze a vilag minden reszerol (Del Afrika, Spanyolo, Izrael, Irak, Szlovakia) es veluk egyutt "fedeztuk fel" Amerikat, legalabb is annak a nyugati partjat es egymas kulturajat. Ez egy eletre szolo elmeny volt: kirandulasok, nemzeti parkok, julis 4, szilveszter, koncertek, Csendes ocean, esoerdo (hat igen, itt hirhedten sok eso esik), indianok torzsi osszejovetele teljes harci diszben...estig sorolhatnam.
Jelenleg turista vizummal vagyok itt es kanadai gyermekfelugyeloi munkalehetoseg utan nezek, valahol Vancouver BC kornyeken, a napokban fogom beadni a jelentkezesi lapomat egy ugynoksegnek. Szerencsere Kanadaban legalisan eleg konnyeden lehet ilyn allast talalni (mivel nincs eleg kanadai ennek a pozicionak a betoltesere), sot ket ev utan meg lehet igenyelni a "permanent resident" statuszt, amivel mar barmilyen munkat lehet vallani es jelentkezni lehet az allampolgarsagra. Tudja valaki, hogy akar az USA, akar Kanada megengedi-e a kettos allampolgarsagot?
Mara ennyit, hamarosan megint jelentkezem.
Rendben van.Tisztelem a hozzaallasodat,bar nem osztom a velemenyedet.de ez mar egy kicsit kozelebb van ahhoz akit neved hatamogott elkepzeltem.Remelem ugyanigy allsz hozza ha veled tortenne,mert akkor autentikus.
Vannak elveim mint minden embernek es azok tartanak fent.Azokbol nem tagitok.Ennyi.
Kedves Mumu; Atolvastam egy csomo tapicodat, hogy mart faj a szemem tole. En 1-2-3, topicnal tobbel nem foglalkozok. Latom mindenki megbecsul es nekem ezzel nincs semmi problemam. Sajnalom, hogy eggyik tag tarsunk hozzaszolasat, ill. kritikajat mejen a szivedre vetted. Valaki irta az eggyik topicodban; "A kritika nem szidas" ezzel egyet ertek. En meg csak azt tudom mondani,hogy ha valaki megbant; Nem kell vele foglalkozni.
Van egy drága nagy-lányocskám, aki pillanatnyilag itt lakik velem (az ö neve az amit az e-mail-en láttál) és ö elég kontrolban van bizony a computeren, dacára annak, hogy ez az enyém. De hát tudod.... Mom, you don't understand anything....
Szoval van egy kis táblázatom, amin minden magyar betünek van egy megfelelö száma. Mikor erre a betüre van szükségem, helyette a megfelelö számot kell leütni és - csiribá-csiribu, magyarul irok.
VIRGINIA IS FOR LOVERS.
Pestike egyszer en is beiktattam az ekezeteket a Magyar irashoz, de Dorothy allandoan vissza allitgatta Angolra, ezert meguntam vacakolni vele.
Neked jo, senkisem vacakol a PC-del.
Kedves Timur; Koszonet, hogy idot vettel es hosszan informaltad a tudatlanokat. En nem tudtam volna ilyen jol leirni.
En 20 eves voltam 56-ban, ugy,hogy van meg nehany evem vissza.
En sokat segitettem a 70-es evekben, a varosban erkezo Magyar emigransoknak; szalas, munka kereses stb. Nem csak Magyarokat, hanem minden nemzetiseget sivessen fogadtunk varosunkban.
Azert irtam, hogy gyertek, van boven munka itt Americaban, mert ez igaz.
Van egy Magyar baratom, akinek volt esztergalyos muhelye, uzlete. Sokszor hasznalt Magyarorszagrol munkasokat ideiglenes idore es becsuletessen megfizette oket.
Itt ahol en elek, nem tudok olyanokrol mint akikrol ivanov beszel.
Ivanka mielott meg elfelejtenem, nem vegetedd, mert nem erdekelsz annyira, inkabb az itt olvaso de sokszor nem tajekozott vagy sieto rendes emberekert szeretnem meg roviden megvizsgalni az "56"-os "gonoszokrol" szolo dumadat is.
1956-57ben Amerika 20 ezer magyar menekultnek kapott beutazasi engedelyt. Amit gondolom ma, (latvan a millios kozepamerikai " vandorlast) bizonyara sajnalhat Amerika hogy nem lett tobb. A 20 ezeres kvota legtobbjet azok tettek ki kiknek rokonai ill. kozeli csaladtagjai eltek mar akkor itt. Ezert volt hogy sokan vadoltak az USA-t hogy " csak zsidoknak ad beutazast" ami nem volt igaz mint diszkriminacio csak az volt a teny hogy sok zsido
( magyar zsido) elt itt, vagy mint a II Vilag Haboru elotti menekult vagy azok kiknek szerencsejuk volt megmenekulni a naci halaltaborokbol ill. tulelni azt. Azert reszletezem hogy ertsuk a dolgot. Ha zsidohoz jon egy masik, legyen az rokon vagy nem, mint ahogy azt te irkalod ivanka, azt nem hiszem hogy igy csesznenek ki vele. Nem szokasuk. Megtanultak hosszu es nehez tortenelmuk alatt hogy az osszefogas az nagy ero.
Tehat Te rolunk szegeny magyarokrol pletykalsz. Idefigyelj saccolom ugy 4-5 ezerre azokat a magyarokat akik nem zsidok voltak. Az eletkor akkor kb. atlagosban ugy 28-30 ev lehetett. Tehat manapsag lehtenek, kik meg elnek ugy 70-72 evesek. Bizonyara vannak oregebbek is na meg fiatalabbak is. Pl. Tibor Arato az az 56-os ifjusagot kepviseli itt a topicon. Mondjuk lehet ma az USA 50 allamaban kb. 2 ezer "56" magyar. Ami statisztikai szempontbol azt jelenti hogy konnyebb a lotto 6 szamat eltalalni mint egy "56" magyarral talalkozni. ( Nem is szamolom azokat akik hazatertek MO.ra). Azt hiszem hogy ez a meset az "56" magyarokrol a regi KISZ suliban tanultad.
Termeszetesen az USAban el 1˝ millio olyan amerikai aki " magyar leszarmazotnak" tartja magat. Hal istennek, ezek kozzul kerul ki ( itt man nem szamit hogy milyen vallasu) az a reteg ami olyan sokat tett az orszag ( MO.) hirneveert. De ha sokan jonnek majd feketen ide olyanok mint Te, ez a jo hirnev idovel elparologhat.
Ivan-ivanov. Lehet hogy ez a jo hangzasu alfoldi nick neved vissz arra hogy megint irjak ebben a sokszor erdekes de legtobbszor torzitott topicban. A topic neve ( nem a Mumu hibaja) lehetne inkabb pl. " Hazudjunk egyutt Amerikarol" vagy talan " Miert nem utalod Te is Amerikat".
Tudod Ivan az az erzesem hogy hazudsz ill. csak a fele igazat meseled.
Szoval az aki Az USA-ba munkara van szerzodtetve az egy evi kvota listara kerul. A kvota tavaly 150 ezer emberre szolt, ez evben kertek a kongresszutol hogy emleje fel 180 ezerre, de meg nem tortent meg tudomasom szerint. Ez a kvota olyan szakemberek szamara van kijelolve kikre itt szukseg mert nincs eleg amerikai vagy legalis resident a szakmaban. Ez azt jelenti tobbek kozt hogy azok a vallalatok melyek szerzodtetnek, komoly hivatalos( Imigracio reszerol) felulvizsgalas ala heyezik kerelmuk menetet. Be kell bizonyitani hogy megprobalt szerezni amerikait de nincs ( ertsuk egymast: BIZONYITANI) ki kell jelolni a kulfoldit akit akar hozatni es ezt tobbek kozt a MUNKASZERZODES masolataval koteles megtenni. Ugyanez a munkaszerzodes ( tobbek kozt) az amit a szerzodtett szemely hord magaval az ot megilleto amerikai konzulatusra mikor kiutazasi dolagit intezi. Nincs az a hulye amerikai hivatalnok ki elfogadna egy olyan szerzodest amelyen ( pl. informatikus) a havi vagy evi fizetes nem az amerikai piacnak felel meg, mert rogton imigracios csalast sejtene. Tehat a munka szerzodes rendbe kell hogy legyen. Jo de tegyuk fel hogy amint azt Te hantalod, itt aztan nem kapja meg amit a szerzodes ir ki. Hat tudod ez jo lenne neki! Mert az elso ugyved tizszereset csavarna ki a cegtol!! Itt mindenkinek, azoknak is akik szerzodessel jonnek es nem amcsi allampolgarok ugyan olyan jogot ad a torveny, neha meg kedvezobbet is mint egy benszulotnek. Amirol Te irsz az a szituacio nem letezik itt. Ez nem a balkan, se a nagybacsik vagy az elvtarsak protekcios hazaja.
A masik hantalasod az meg nevetseges. T.i. hogy egy magan szemely ad egy szerzodest mondvan gyere fiam ki ez meg az... aztan atveri stb., ilyen termeszetesen nincs s arra vizumot nem adnak mint azt a fenibb leirt sorokbol kovetkeztetheted.
Ugy hogy ivanka most mond miert hazudsz? Ha Te vagy mas az altalad leirt helyzetben kerult akkor az turista vizummal maradt itt, illegalis munkavalalo a feketepiacon. Az meg ( errol mar irtam lentebb) az o dolga es nem " Amerika" hibaja hogy torvenyellenes helyzetben valaki kicseszik veled. Legkozelebb irjal inkabb cowboy meseket tobben hiszik el azt majd..
Kedveseim,
Wise az egyeduli aki valaszolt eddig a kerdesre,de o se teljesen.Azt tudjuk hogy amerikainak erzi magat(jogosan) csak azt nem MIKORTOL.Mikor vette magan eszre hogy o most atlepte a kepzeletbeli hatart..
Tiborom Teged is kerdeznelek.
Nekem a soersom harom identitast is felajanlott:Erdelyi vagyok tehat eloszor az ottanit de vele roman kulturam, miatt meg a johiszemu romanokal is egy vagyok(vannak,ha kevesen is ilyenek..) aztan anyanyelvem es szarmazasom miatt magyr es lojalitasbol meg halabol es sorskozosegbol osztrak.Ugy dontottem el mar evekel ezelott hogy figyeltem ha egymasal versenyeznek kivel tartok.Tablazatom:
1.Magyaro.
2.Romania
3.Ausztria(vele is nagyon)
Ezt nem kivanom sewnkinek ,jo egyhelyre tartozni.Ugyanakkor visszont szabadabb vagyok a megitelesekbe,targyilagosabb talan de gyokertelen.
Kedves ivan,en is megeltem ezt Ausztraba es gondolom sokan is.A kegyetlen kihasznalas a reakcioja annak hogy valéoszinuleg ot is igy fogadtak.
De nem kell erte altalanositani kerlek ne tedd.Ez egy logikai hiba vola.AASnnyi mint a kires pelda a silogismus hibajarol.Irom:
1,Minden eszkimo hazudik
2.Yolu eszkinmo azt mondka minden eszkimo hazudok.
3.Yolu eszkimo,tehat hazudik
4.Tehat nem igaz amit allit.
5.Akkor az eszkimo megsem hazudnak
6.De mert Yolu hazudott es o is eszkimo akkor o sem hazudott tehat minden eszkimo megis hazudik?
Kedves Jo estet.te hol elsz.mert amit Te mondsz innem Mo-rol teljesen igaz.Megkerdojelezhetio ha Te mar regebben kint elnel...