Keresés

Részletes keresés

Mumu Creative Commons License 2000.08.11 0 0 1155
Kedves gyorgyi vilagert sem mondom hogy ez a velemenyem de az az o velemenyuk es persze hogy ha mar valaki mas ott felepitette azt ami szebb mint ahogy o otthagyta annal jobban tetszik az a hely.
Ez olyan mint Breslau /Wroclav esete.Mikor en ott voltam egy hivatalos delegacioval el vezettek egy helyi kialitasra ahol megmutattak a hansavaroshoz hasonlo hazakat es a cime az exponak az volt hogy :Wroclav osi lengyel fold.
Ugyanigy a lengyelektol elvett kelet Lengyelorszag ,Galicia termeszetesen mindig uktan fold lehetett eg Erdelybe is allandoan talalnak dak vazakat...
gyorgyi_ Creative Commons License 2000.08.11 0 0 1154
Sziasztok

A spanyolokkal kapcsolatban ez a szo hasznalat, hogy "VISSZAHODITJAK", nem teljesen pontos (szvsz). Ui. itt nem arrol van szo, hogy ok azt szeretnek, hogy New Mexico, California, Florida, stb. keruljon vissza Mexico-hoz. Ez eszuk agaban szincs! Ok egy viszonylag jol mukodo orszagba akarnak jonni, es elvezni a javakat, amit mas emberek kiepitettek. Jo, mondjuk mas immigransok is ezt teszik, de probalnak beilleszkedni, es elfogadni a rendszert. Pl. a magyaroknak eszebe nem jut, hogy akkor most akkor legyen a masodik nyelv a magyar.
Azt az gondolatmenetet teljesen hibasnak tartom, hogy mivel az anglo-saxon-ok elfoglaltak az indianoktol a teruletet, ezert most Amerikanak mindenkit be kell engedni (meg akkor is, ha fennall a veszely, hogy az orszag arculata megvaltozik). Ui. az indianok eseteben nem beszelhetunk egy egyszeges orszagrol. Ezt az orszagot, hogy United States of America europaiak epitettek fel.
En New York City-ben lakom, itt is nagyon sok spanyol van. Nem az a baj, hogy leneznem oket, de kulonbozo kulturaju embereknek nagyon nehez egyutt elni. (pl. az egyik baratnom azert koltozott el, mert a szomszed epuletben allandoan uvoltott a spanyol zene). Szamomra az is meglepo volt, hogy a community college-ban, ahova jartam, az orak alatt nyugodtan ettek es ittak, mintha valami pikniken lennenk!
Most egyelore ennyi

Udv

Gyorgyi

Előzmény: Mumu (1153)
Mumu Creative Commons License 2000.08.11 -1 0 1153
kedveseim,
A hispanoamericanok -akiket kulonosebben nem szimpatizalok- nem elhoditjak hanem ha igazsagosak akarunk lenni , Californiaban ,Ujmexikoban ,Floridaban es mas nyugati parthoz kozeli allamba VISSZAHODITJAK Amerikat ,ahonnan kiturtak oket a mi legenyeink...
Ezt -mint ahogy itt a ciganyok egy gyulesen hallgatam (meg voltam hiva mint egy alapitvany felugyeleti tagja ),de araboktol is ,bocsanat a kifejezesert -a farkukal foglaljak el ujra .Lasd demografiai fegyver . mar Bushek tanulnak es beszelnek " kicsi,kicsi spanyol " .
Tibor Arato Creative Commons License 2000.08.11 -1 0 1152
Szoval te sport kocsikrol almodozol. Jo sok fogat kell megcsinalnod, hogy tudj egy olyant venni magadnak oregsegedre.
Kulomben is az eszak americai a Yankee,mondjuk peldaul New England.
Sok szerencset!!!!
Előzmény: cikkes (1150)
Jó estét Creative Commons License 2000.08.11 0 0 1151
nem LESZEL jofej, amugy mi erteme van?
Előzmény: cikkes (1150)
cikkes Creative Commons License 2000.08.11 0 1 1150
Off:

Mit neked Amerika, azt mondod jó hely
Attól, hogy yenki vagy még nem lehetsz jófej
Egy hely van ami a pálmát viszi és az
Nem más mint Rátót city! :)))

Bocsi!

Jó estét Creative Commons License 2000.08.11 0 0 1149
[BBC] Szerdán újabb két férfin hajtottak végre halálbüntetést Texas államban. A kivégzettek egyikét, Oliver David Cruze-t a pszichiáterek korábban szellemileg visszamaradottnak minősítették, és IQ-ját 63 és 83 közöttinek mérték. A férfit azért ítélték halálra, mert 1986-ban megerőszakolt és megölt egy nőt. Fellebbezésének az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága nem adott helyt. George W. Bush kormányzó, az elnökválasztásokon a „könyörületes konzervativizmus” jelszavával induló republikánus jelölt a nagy nemzetközi és otthoni nyomás ellenére elutasította, hogy 30 nappal elhalassza a kivégzéseket. Texast folyamatos és heves kritikák érik a halálbüntetés gyakori alkalmazása miatt: 227 embert végeztek ki 1982 óta, többet, mint bármely más amerikai államban.

Bush jo fej ember... :-((

Tibor Arato Creative Commons License 2000.08.10 0 1 1148
Rubiy; Valoban rengeteg Latino van Amerikaban, de meg nem ertuk el azt a pontot, hogy spanyol legyen a hivatalos nyelv. Azomban ha tovabra is annyira szaporodnak mint a nyulak akkor elerhetjuk ezt a pontot. Mind a ket elnok jelolt nyal nekik, mert mart sokasaguk miat van politikai erejuk a szavazasnal. Sajnalatos, hogy hivatalos nyomtatvanyokat ket nyelven irnak, de ez a politikusok hibaja. Szerintem ezt megkene szuntetni. Tanuljak meg ok is az angol nyelvet, mint mi Magyarok, Nemetek, stb. nemzetiseguek.
En 56-os vagyok es lanyaimmal mart voltunk tobszor Magyarorszagon. Az unoka testverem aki Detroitban el, neki is ket lanya van. Az eggyik megismerkedet egy magyar fiuval es jovo nyaron Budapesten lesz az eskuvojuk. Szoval mi nem felejtjuk el gyokerunket. Sajnalom aki ezt teszi.

A latinok mart minden Allamban elterjedtek. Itt Virginiaban is van boven beloluk.

Előzmény: Rubiy (1133)
emberbarát Creative Commons License 2000.08.10 0 0 1147
Üdvözletem,
Előljáróban: Bp.-en élek, fiatal végzett műszaki (villamosmérnök, de az informatikában is otthon vagyok) diplomás srác vagyok.
Nemrég figyelem a fórumot, s sok elgondolkoztató megjegyzést olvastam a külföldi "léttel" kapcsolatban. Bennem nemrég fogalmazódott meg a gondolat hogy kimenjek az USA-ba dolgozni - egyelőre - néhány évre. Nem vagyok tagja sem az AmerikaFunClub-nak, se a magyarságommal nincs semmi bajom, egyszerűen csak a lehetőségeimet szeretném kicsit bővíteni, amíg független vagyok és rugalmas. Olvastam írásaitokban a vízumokról, tanulásról, de az igazat megvallva még nem igazán állt össze a kép teljesen. Írásom célja, elsősorban tapasztalt emberekkel kapcsolatok kialakítása - nem titkolt szándékkal; munka keresés miatt. Ha ismertek olyan helyet, vagy tudtok lehetőségről hogy műszaki területen el tudjak helyezkedni akkor kérlek hogy dobjatok egy imélt. Nem zaklatok senkit imélekkel, ha írtok, nem "tapadok", s nem is azonnal gondolom a munkát (kb. jövő nyár/ősz-től) , de azért időben akarok elkezdeni keresgélni. Már egyéves munkaviszonyom van, s kettő lesz jövőre (mily logikus, nem-e? :)
Tehát nem is a főiskola kapujából akarok nekivágni.

Válaszaitokat előre is köszönöm.
Feri

Dr. Pepper Creative Commons License 2000.08.10 0 0 1146
F1-es vízummal az egyetem/főiskola/etc. területén heti 20 óra munkát minden külön engedély nélkül lehet dolgozni. Azn túl (és az isolán kívül) viszont csak akkor, ha "extreme hardship"-et tudsz bizonyítani. Az SS számot hallom mostanában nehéz megszerezni, és nem tudom, hogy az iskolán belüli munkához feltétlenül kell-e (az iskolán kívülihez biztosan).
A legtöbb államban csak akkor kaphatsz "in-state" státuszt tandíj-szemszögből, ha ott vagy pár évig (gondolom államonként változó, hogy meddig) úgy, hogy egyáltalán nem tanulsz (pl. dolgozol). Ezt persze F1-en nem lehet...
Előzmény: kerya (1145)
kerya Creative Commons License 2000.08.10 0 0 1145
Koszonom Gyorgyi:)
Nalunk az a baj, hogy az in-state a community collegeban 30$/credit az out of state 190$/credit.
CSak ezert erdekelt volna.
Viszont ugy tudom, ha mas vizumom van, akkor kaphatok instate-t, ha itt elek egy eve.
Előzmény: gyorgyi_ (1142)
Mumu Creative Commons License 2000.08.10 0 0 1144
Nezd meg az en betuimet pedig Pestrol irok,de idegen nyelvu gepen.Tedd hozza hogy nem tudok tokeletesen magyarul pedig anyanyelvem es hogy ujaimmal melle utok es neka a sok topictol nincs idom kijavitani.Szoval ne felj aki olvasni akar Teged elolvas.Itt kb.8o% tolerans ember van a tobbinek meg kotelbol van az idegei...
gyorgyi_ Creative Commons License 2000.08.10 0 0 1143
Kedves Mumu:

Koszi az udvozlesed, es fogok majd meg irni.

Mindenkitol elnezest az ekezet nelkuli betukert, de a munkahelyen nincs beallitva, otthon van, de ha ezt hasznalom, nagyon lelassit a gepelesben. ;-(

Sziasztok

Gyorgyi

Előzmény: Mumu (1140)
gyorgyi_ Creative Commons License 2000.08.10 0 1 1142
Kedves Kerya:

"Engem az erdekelne, hogy F1-es vizummal hogyan lehet dolgozni es hogy kaphatsz-e in-state tuitiont, ha kulfoldi vagy
es tanulovizumot igenyelsz. "

Sajna, in-state tuition-t nem kaphatsz tanulovizummal. Ezert sok kulfoldi azt csinalja, hogy community college-ba kezdi, es utana megy at egy 4 eves college-ba. Gyakorlatilag ez ugyanolyan jo, csak a lenyeg az, hogy elore el kell donteni, hogy melyik 4 eves college-ba akarsz menni, es erdeklodni kell, hogy milyen crediteket fogadnak el ebbol a community college-bol, kulonben ha az ember nem tudja, akkor sok creditet elveszthet.
Nalunk ilyenek az arak:
community college: in-state tuition: $1,300; out-state: $1,600
4 eves college: in-state tuition: $1,600; out-state: $3,200.

Ugy tudtam, hogy az F1-es vizummal lehetett dolgozni. Mostanaban viszont sok tanulovizumos panaszkodott, hogy sokaig tart megszerezni a social security number-t (csak ezzel lehet dolgozni), kb. 1 ev, utana pedig azt hallottam, hogy mar nem is adnak. Pontosan nem tudom, hogy ezzel mi a helyzet.

Sziasztok

Gyorgyi

Előzmény: kerya (1141)
kerya Creative Commons License 2000.08.09 0 0 1141
SZiasztok,
Engem az erdekelne, hogy F1-es vizummal hogyan lehet dolgozni es hogy kaphatsz-e in-state tuitiont, ha kulfoldi vagy es tanulovizumot igenyelsz.
Tudja ezt valaki?
Előzmény: gyorgyi_ (1139)
Mumu Creative Commons License 2000.08.09 0 0 1140
Koszonom gyorgyi a topic neveben is,ha lehet maradj velunk.Irjal arrol is hogy integralod Magad az USA-ban.
gyorgyi_ Creative Commons License 2000.08.09 0 1 1139
Kedves Bell:

"A nanny munka tenyleg nem tul felemelo, de legalisan csak igy lehet, ha csak nincs valami keresett diplomaja az
embernek. SZeretnek itt elkezdeni tanulni es erdekelne, kinek milyen tapasztalata volt mint nappali tagozatos
tanulonak (full time student) "

En 1997-ben kezdtem el itt egy community college-ot. (New York City). Azota ezt elvegeztem, es atjelentkeztem egy 4 eves college-ba. (Baruch College - Business School).
Nem tudom, hogy milyen tapasztalatok erdekelnek, mert sok mindenrol lehetne irni.
Azt a sulinak koszonhetem, hogy sikerult munkat szereznem 1998-ban. Internship-re kuldtek ide, es felvettek full time-ba, es azota is itt vagyok. De az egyetemet is csinalom full time-ba. Ugyanis itt a full time nem azt jelenti, mint otthon. Akkor full time, ha 12-18 creditet veszel fel. En a mult felevben 15-ot vettem. 2 nap hamarabb eljottem a munkahelyrol, es este 10:15-ig suliba voltam, meg szombaton egesz nap. Nagyon faraszto, de nem akarom evekig elhuzni, es dolgozni is mindenkepp akarok. A tanulas sokkal konnyebb, mint Mo-n (otthon a KLTE-n matek-fizikan vegeztem). Mindenbol A-t kaptam, pedig nemigen eroltettem meg magam. Nincs szobeli vizsga se, mint otthon. Inkabb az egesz egy gimnazimhoz hasonlit, de azert nincsen naponkenti szamonkeres.
Az orak minosege vegyes. A computer tanarok nagyon keveset tudnak, es tanitanak. Viszont a human tantargyakat elegge kedvelem, eddig jo tanaraim voltak.
Persze, gondolom, a szinvonal attol is fugg, hogy melyik egyetemre megy. Ahova en jartam, es jarok resze a City University of New York-nak, ami nem tartozik a meno egyetemek koze.

Egyelore ennyit. Ha akarsz, kerdezze nyugodtan.

Szia

Gyorgyi

Előzmény: Bell (1135)
Mumu Creative Commons License 2000.08.09 0 0 1138
Kedveseim, ugy latom hogy Nalatok most inkabb Bush-van elonybe bar az itteni topic egy ket hetel ezelott egy Gore elonyt registralt.
Mi a velemenyetek Liebermann mint vice jelolt emeli Gore eselyeit vagy eppen ellenkezoleg csokenti azt ?
A Rubiy es jo estet kerdeseire Ti ottaniak vagytok inkabb kompetensek valaszolni.
Imadom hogy Sir Alec Guiness-ert igy ossze tudjatok rugni a patkot.Tiborom Te meg mindig fiatal vagy.
Jó estét Creative Commons License 2000.08.09 0 0 1137
Sziasztok,
engem az erdekelne hogy van-e legalis lehetoseg arra, hogy en jovo nyaron (mindennemu vegzettseg nelukl) dolgozhassak itt (USA)? Varom otleteket tippeket, akar emailben is mert komolyan erdekel a dolog!
udv
stet
pestiutca12 Creative Commons License 2000.08.09 0 1 1136
Kedves Bell

Nagyon köszönöm válaszodat de én csak ugy kiváncsiságbol kérdeztem, ugyanis én már itt élek több mint 40 éve és hála Istennek, ilyen gondjaim már nincsenek.
Viszont ilyen magas "nanny" fizetésekröl még soha nem hallottam, ezért érdeklödtem.
Itt, Massachussetts-ben és New Jersey-ben ahol azelött laktam, ez hihetetlenül magasnak tünik (plusz lakás meg egyébb ahogy irtad...?).
Hacsak tényleg nem Kathylee Gifford vagy más hasonlo "nevezetesség"-hez sikerül valakinek bejutni, dehát ismered biztos a story-t a tü fokárol meg a tevéröl.....
Szoval azért ez szerintem nem olyan könnyü.

Előzmény: Bell (1135)
Bell Creative Commons License 2000.08.08 0 0 1135
En ezeket az orabereket a helyi ujsag hirdetesek rovataban lattam. Ha ilyen munka erdekel, csak vedd meg a legnagyobb ottani helyi lap (Times, Tribune, Sun, Intelligence...) vasarnapi szamat, amikor is a legtobben hirdetnek. Vagy probald meg esetleg annak a lapnak az on-line valtozatat. Nalunk a nanny hirdetesek a "Domestic Care & Wanted" alatt vannak, de az is lehet, hogy nalatok mint Child Care van feltuntetve. Nalunk a $10-12-es oraber eleg altalanos, sot lattam nehany $15-t is, gondolom a sok Microsoftos apuka es anyuka konnyeden ki tudja fizetni, meg se kottyan nekik, amior ok havonta $13000-t visznek haza.
Ha esetleg meg tudok valamiben nyugodtan kerdezz, akar e-mailben is. Te egyebkent merre vagy?
Kerya, nem is tudtam errol a G5-os vizumrol, pedig annak idejen amikor nekem is haza kellett jonni, a csalad akinek dolgoztam megkerdezett egy ugyvedet is milyen uton tudnanak megint alkalmazni. A zold kartya lottora be is fizettek, de sajna nem huztak ki. Van esetleg olyan aki igy kerult ki? Mik voltak a tapasztalatai?
A nanny munka tenyleg nem tul felemelo, de legalisan csak igy lehet, ha csak nincs valami keresett diplomaja az embernek. SZeretnek itt elkezdeni tanulni es erdekelne, kinek milyen tapasztalata volt mint nappali tagozatos tanulonak (full time student)
Itt Washington allamban (nem osszekeverendo DC-vel) is elofordulnak mexikoiak, epitkezeseken szinte csak oket latni, meg este 8-9kor is dolgoznak. Nem tudom tudtatok-e, de Vancouver, BC-ben (Kanada) a lakossag (ha jol tudom)28%-a kinai. Ok akkor menekultek oda, mielott Hong Kong-ot atvette volna Kina Angliatol.
Előzmény: pestiutca12 (1115)
Jó estét Creative Commons License 2000.08.08 0 0 1134
Szia,
csak annyit hogy itt (Mass) minden ki van irva angoloul is es spanyolul is! Ja es a szomszedban anyus alig beszel angolul, pedig mar jonehany eve ittlakik!
Előzmény: Rubiy (1133)
Rubiy Creative Commons License 2000.08.08 0 1 1133
Sziasztok,
Beleszólhatnék a topicba úgy, hogy soha nem jártam Amerikában? Illetve nem is annyira beleszólni akarok, inkább érdeklődni, mivel elég sokat tanultam róla, de érdekelne, hogy az ott élők hogyan gondolkodnak.
Például érdekelne, hogy azok, akik megőrizték a magyar gyökereket, beszélnek magyarul és érdeklődnek a (volt) hazájuk dolgai iránt, hogyan vélekednek azokról, akik úgy illeszkedtek be, hogy elvetették a múltjukat.
Erről egy, talán szokatlan történetem is van; ismerek valakit, aki harmadik generációs amerikai (még a századelőn mentek ki a nagyszülei), és azért látogat rendszeresen Mo.-ra, hogy újra felfedezze a család történetét, amit az előző két nemzedék szándékosan elfelejtett. Nem is beszél magyarul, mégis érdekli őt a dolog, és neheztel a felmenőire, amiért azok úgymond elvették tőlük a lehetőséget, hogy magyarnak (is) érezhessék magukat.
A másik amit kérdezni szeretnék, az hogy mennyire igaz az, amit néhol olvastam, miszerint az USA hivatalos nyelve akár a spanyol is lehetne, mert a spanyol ajkú bevándorlók (legális + illegális) lassan többen vannak, mint az angolul beszélők? Gondolom ez erősen függ attól is, hogy melyik államot nézzük, nem?
Jó estét Creative Commons License 2000.08.08 0 0 1132
egy szoval nem mondja hogy teccet neki a szerep !
Előzmény: Tibor Arato (1131)
Tibor Arato Creative Commons License 2000.08.08 0 0 1131
Tudod az angolt olvasni vagy leforditsam.
Te levegoben beszelsz.
Előzmény: Jó estét (1130)
Jó estét Creative Commons License 2000.08.08 0 0 1130
pajtas en sajat szememmel lattam hogy sir alec guiness mondja hogy utalta azt a szerepet!
Előzmény: Tibor Arato (1129)
Tibor Arato Creative Commons License 2000.08.08 0 0 1129
Pajtas te felre vagy navigalva.Az ujsag cikk igy szol. His 1977 role as Obi-Wan Kenobi introduced him to a new generation of filmgoers and made him financially secuer. "I might never have been heard of again if it hadn't for "Stat Wars"
Elozo filmje amiert Oscart kapot "The Bridge on the River Kwai"
Előzmény: Jó estét (1128)
Jó estét Creative Commons License 2000.08.08 0 0 1128
de mondok, most volt egy dok film a SW-rol, es megkerdeztek ot is, es azt mondta hogy ennyi hulyeseget egyik szerepeben sem kellett mondania, es Lucas irta ot ki a tovabbi reszekbol, azert kellett meghalnia!
Előzmény: Tibor Arato (1127)
Tibor Arato Creative Commons License 2000.08.08 0 0 1127
Ne mondj ilyen hujeseget!!!!
>>>Sky<<<
Előzmény: Jó estét (1126)
Jó estét Creative Commons License 2000.08.08 0 0 1126
meghalt? azt ugye tudod hogy nagyon utalta azt a szerepet! Azert is kellett meghalnia!
Előzmény: Tibor Arato (1125)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!