Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nem, nem esik le, mert én nem vagyok olyan hülye, hogy azt nézzem, milyen sokat terem. Az én szölöimnek van íze, mindegy, hogy milyen fajta (aminek semmilyen terhelés mellett sincs, mint pl. az árkádia, könyörtelenül távozniuk kell) és nem hagyom, hogy 2-3 kg-nál többet teremjenek. (Több, mint 200 csemegétövem van, legalább 30 féle fajtából).
Viszont egy "fehéret" kifelejtettem, ami inkább zöld színű, de egy jó közepes rezisztenciája van, a Zaporozsec, alias Podárok Zaporozju. Igaz, idén repedt néhány bogyó, de azok sem kezdtek el rothadni! Többi gomba nem bántotta. Viszont egy jó vegyes sorba kell ültetni, lehetőleg Eszter mellé, akkor nem lesz vegyes a mérete.
Ha találnál valahol a kertben öreg szőlőtőkét, az átoltásához (május végi, június eleji zöldbe fás oltáshoz) szívesen adok oltócsapot. Nálunk az unokák nagyon szeretik, elsősorban az íze és a bogyók állaga (mintha kocsonyás lenne, ezért alig észrevehető a magja) miatt.
Köszönöm neked is a válaszod! Látom a Pölöskei nálad is befutó. Őt mindenképpen kipróbálom. Természetesen az általad említett Supagat is, ha sikerül szerezni.
Több fajtát be is szerzek ezek közül (Pölöskei, Zalagyöngye, Helikon, Palatina) egész biztosan.
Külföldiek közül mindösszesen ezt a 2 fajtát mondanád? És mi a helyzet az ukrán fajtákkal, amikről kb. Minden második videó szól most a neten? Dubovszkij, Preobrázsinye, Kismisz Velesz, Landis stb. Ezek nem szívós fajták? van velük termesztési tapasztalatod?
Egyébként igazad lehet, ha többször lerohad a termésem, kénytelen leszek többször permetezni...
Japán Izabellával tapasztalat?
Két karos kordon (ha jól emlékszem, így hívják) formában tervezem majd művelni.
Ahol ilyet kell csinálni, az a terület alkalmatlan a szölötermesztésre. Hiába erölködött anno a Micsurin, hogy hozzászoktassa a növényfajokat a hidegebb klímához mindig északabbra vándoroltatva öket, a természet nem így müködik.
Tapasztalatom alapján ajánlom: Pölöskei, Supaga (mindkettő viszonylag korai), Teréz (ez utóbbi hátránya, hogy íze semleges, előnye viszont, hogy nagyon késői és sokáig tőkén tartható).
Csabagyöngye (nem rezisztens, de annyira korán érik, hogy alig van idő permetezni) Favorit (ugyanezen okok miatt)
Éva szerintem szintén nem annyira sérülékeny.
Ezeknél még ellenállóbb a Helikon
Későbbiek: Angéla, Zalagyöngye, Pölöskei. Nem egyformán rezisztens.
Elvileg a Palatina is rezisztens de többieknél rothad bizonyos években.
Külföldiek: Tigin, Frumosa Alba (ez nekem nincs)
Megfelelő műveléssel és zöldmunkával sokat lehet javítani az érzékenységen. Az nyilván benne van a pakliban hogy ennyi permetezéssel nem lesz minden évben hibátlan a termés. Sőt. De ha ez a szempont, akkor ez.
Valószínűleg később rá fogsz jönni, hogy kicsivel többször permetezve aránytalanul jobb eredményt lehet elérni. Rothadt, hulladék fürtöt nem tehetsz a család elé az asztalra. Esetleg ha szeretik a direkttermőt..
Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulok a kedves csoport tagokhoz, hogy keresnék viszonylag kevés növényvédelemmel megvédhető (tavaszi - őszi lemosó, + az aktív vegetációs időszakban max 1-
2) magyar honos és /vagy külföldi tetszetős fehér húsú fajtákat.
Új vagyok még a témában, gondolom kevés van ilyen, de megköszönném, ha megosztod a tapasztalatod 🙂!
Az oroszok is ugyanígy: metszik, majd el is ássák az egész növényt úgy ahogy van a föld alá. Ha a szomszédod nem takarja be fagy ellen, tavasszal szembesülhet vele, hogy a meghagyott vesszői elfagytak.
Hely függő. Egy másik helyen az Eszteren sincs már levél. Itt meg még máson is van. De tavasszal is két hét késésben vannak a másikhoz képest. Meg fagyot sem kaptak még.