Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2014.08.12 0 0 1934

Nyomd ki a lereszelt cukkini levét, úgy nem lesz sok, vagy csökkentsd a hozzáadott vizet.

 

Ha egy kicsit túl kel a tészta vastagabb lesz a héja mi is úgy szeretjük. 

Előzmény: Törölt nick (1932)
gomba2008 Creative Commons License 2014.08.12 0 0 1933

Kipróbálom, kösz. Gondoltam rá, de nem tudtam érdemes-e kipróbálni, vagy csak az időt pazarlom rá. Nomeg a hőguta sem nagyon hiányzik, de majd éjjel kapcsolom be a sütőt. 

Előzmény: krnemarika (1931)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.12 0 0 1932

A Limara-féle kenyérben keveselltem a cukkinit ahhoz, hogy valamit is javítson az értéktelen(sőt káros) finomliszten. A 30 dkg cukkini 50 dkg liszthez viszont túl sok, erről tegnap megbizonyosodtam. Maradok a megszokott kenyérnél, de a vastagabb héj reményében a négyféle mag beledolgozásakor teszek bele cukkinit is, kb. a Limara receptje szerinti arányban.

Köszönöm szépen!

Előzmény: zsebi41 (1920)
krnemarika Creative Commons License 2014.08.12 0 0 1931

Köszönöm a tanácsot.

 

A sógornőm a kimagozott szilvát a sütőben szokta aszalni. Sütőpapírt tesz alá, s kicsire az ajtó is nyitva van.

Előzmény: gomba2008 (1929)
gomba2008 Creative Commons License 2014.08.12 0 0 1930

Szilva aszalás gép nélkül? Valakinek valami ötlete? Az idő éppen nem annyira kedvező, úgy látom ma borús lesz a nap. 

Tegnap szedtem egy tál beszterceit, esetleg kipróbálnám aszalva. 

gomba2008 Creative Commons License 2014.08.12 0 0 1929

Megdinsztelem, üvegbe rakom, és olajat öntök a tetejére, hogy a levegőtől elzárja. Ennyi az egész. Nem kell hűtve tárolni, mehet a spájzba, vagy bárhová. 

Előzmény: krnemarika (1906)
gomba2008 Creative Commons License 2014.08.12 0 0 1928

Én mindig csak az aznap leszedett mennyiséget dolgozom fel. Kb. 5-6 kiló egyszerre. Így nem nagy ügy, fél óra alatt el van felejtve az egész történet. Ha nagyon sűríteni akarom, akkor persze a főzési idő sokkal hosszabb lesz, de általában nem akarom. 

Előzmény: TINTUS (1924)
VKOrsi Creative Commons License 2014.08.12 0 0 1927

ketchup szerintem sose lesz olyan, mint a bolti

ellenben nagyon finom háziakat lehet csinálni :D

Előzmény: TINTUS (1924)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.12 0 0 1926

értettem, majd küldöm a cékla receptet :) addig is pihenj keveset

a ketchuppal ne kísérletezz, csináld úgy ahogy mondtam

Előzmény: TINTUS (1924)
Deryan Creative Commons License 2014.08.12 0 0 1925

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet!

Ha logikusan belegondolok, nagyon igazad van.

 

Tehát, a fűszer-/gyogynövény szárításoknál is nagyon meg kell gondolni, mit s hogyan szárítson be az ember.

Előzmény: neduddgi(én) (1914)
TINTUS Creative Commons License 2014.08.12 0 0 1924

Ma (tegnap) 35 kiló paradicsomból készűlt a paradicsomlé, egész nap elszuttyogtunk vele mire ki is takarítottunk.  

 

Holnapi feladat a Ketchup  első alkalommal történő elrakása. Már van 5 receptem  , csinálom a hatodikat.

 

holnap után meg újra a rostos baracklé következik   ......és a céklák  ajaj már hatalmasak .............

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1923

Nekem volt 500 liter. Amikor elköltöztek a gyerekek azt hittem, a 400-ast akár ki is kapcsolhatom, persze hiú remény volt. Aztán zárlatos lett, gyorsan kellett új, azt mondtam, hogy kettőnknek bőven elég 350 liter. Hát nem. Ki kell dobnom a tavalyi mustot, az alapleveket, hogy beférjen majd a bárány, és akkor még sehol egy fél disznó. Idén már amit lehetett inkább üvegbe tettem - amúgy is szenvedélyes befőző vagyok (én is örököltem a nagymamámtól). Az se féra spájzban, de az egyik kiürült gyerekszoba fele már átalakult spájzzá.

Előzmény: Törölt nick (1922)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1922

mi is 1000liter felett tartunk egy picivel, éppen eért ekkelne olyan megoldásokat kigondolni, amik nem igényelnek fagyasztót

persze, ha őszinte leszek, az sem normális dolog, hogy akár a fagyóban akát a üvegekben felhalmozunk egy konzervgyárnyi cuccost, pedig nálunk ez van, az asszony ezt ör9költe az anyjától

Előzmény: neduddgi(én) (1918)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1921

na erre mit lehet válaszolni?:)

Előzmény: neduddgi(én) (1915)
zsebi41 Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1920

Kicsit megkéstem a válasszal de remélem még tudod használni. Itt van leírva, csak én a sütését csinálom másképp ha az is érdekel olvasd el az előző hozzászólásom . 

 

Egyébként ajánlom figyelmedbe Limara pékségét sok mindent tanultam Tőle.

 

 

http://www.limarapeksege.hu/2009/03/cukkinis-formakenyer.html

Előzmény: Törölt nick (1879)
zsebi41 Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1919

Na végre ide értem. 

 

 

A kenyérsütőben dagasztok sz kb. 1/2 óra utána megy a kelesztő tálba, amit vékonyan beolajozok. /akármilyen tál megfelel csak legyen fedele./  

 

Ott 30 perc kelés után kicsit a tálban átforgatom, még 30 perc kelesztés, utána megy a sütőpapírral kibélelt formába. Mikor abból már kipúposodik, papírral együtt átemelem a jénaiba ekkor kapcsolom be a sütőt, 220 fokra. mielőtt a kenyeret beteszem meg spriccelem hideg vízzel, a kenyeret, és a jénai tetejét is.

 

50 percig sütöm rácsra teszem, megint megszórom vízzel attól fog ilyen szépen megrepedezni.

 

 persze lehet rövidebb ideig sütni de mi így szeretjük.

 

 

 

 

 

A kenyér sütőben sütés nálunk se vált be ez a módszer nekünk nagyon jó, legalább tíz éve így sütöm boltit nem veszünk. 

Előzmény: Törölt nick (1880)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1918

Az a helyzet, hogy legalább ezer liter a fagyasztó-kapacitásunk, ha minden fagyasztónk üzemel. (Igaz, ez már évek óta nem fordult elő.)

 

A fűszer- és gyógynövény szárításhoz érdemes keríteni valami régebbi szakkönyvet. (Könyvtár.) Tényleg úgy van, ahogy írtam: nem mindegy, hogy melyiket hogyan szárítjuk, ha a lehető legtöbb hatóanyagot meg akarjuk őrízni.

A füvesemberek "zsigerből" tudták, mit kell a padláson, mit kell a színben, és mit kell a tűző napon, nyerényen szárítani. Ez a tudás javarészt már elveszett, pontosabban csak innen-onnan lehet a mozaikjait összeguberálni.

Előzmény: Törölt nick (1917)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1917

Jó annak, akinek van hely a fagyasztójában... én már oda jutottam, hogy a babot és a tököt is üvegbe raktam. Teli is van majdnem minden üvegem, már azt nézem, hogy melyik tárolásra használt üveget tudnám kiüríteni. 

Én a fűszer és gyógynövényeket mindig zárt helyen, lehetőleg sötétben vagy félsötétben szárítom. Sose teszem őket a gépbe. Persze lehet kivétel, most tavasszal a medvehagyma utolját már géppel szárítottam, mert nagyon lassan száradt, kezdte elveszíteni a színét.

Előzmény: neduddgi(én) (1916)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1916

Mi csak fagyasztani szoktuk az ugyanígy megdinsztelt sóskát. Hely van dögivel. :o)

 

Valamikor rettenetesen régen az anyukám rakta így el üvegbe. Természetesen nem fordította fejre, de egyébként stimmel a "recept".

 

Előzmény: Törölt nick (1911)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1915

Nade ki a frásznak van manapság annyi aranya, amennyibe egy jó asszony kerül?!

Még ha kecskéért adnák...

Igaz, kecském sincs, de akkor esetleg beállíthatnék egy nyájat a tanyára...

 

Előzmény: Törölt nick (1907)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1914

"A fűszer-/gyógynövények szárítására is kiválóan alkalmas egy ilyen gép."

 

Hogy a klasszikusokat idézzem: Ez így, ebben a formában nem igaz...

 

Különösen a gyógynövényeknél nem mindegy, mit hogyan szárítassz. Van, amire a forró, száraz, fénymentes padlás az igazi. Van, amit lassan, szellős, árnyas helyen kell szárítani. Van, amit gyorsan, a tűző napon.

 

A fűszernövényeknek a nem ideális szárítással legfeljebb gyengébb lesz az aromája, de azt használatkor érzed, és többet teszel az ételbe. A gyógynövények viszont részben-egészében a hatóanyagukat veszíthetik el, ennek a mértékét viszont közvetlenül nem érzed, így nem is tudod a dózist megfelelően korrigálni.

 

Vagyis vannak olyan fűszer- és gyógynövények, amiket az aszalóban is jól lehet szárítani, de elég soknál ez több-kevesebb minőségromláshoz vezet.

 

 

Előzmény: Deryan (1890)
krnemarika Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1913

Köszönöm.

A fagyóba is így szoktam, dinsztelve. Akkor ezzel a módszerrel az üvegbe is mehet.

Előzmény: Törölt nick (1911)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.11 0 0 1912

 a nőnek egy jó pasi ér aranyat, a pasinak egy jó asszony:)

Előzmény: Törölt nick (1908)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.10 0 0 1911
Előzmény: Törölt nick (1909)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.10 0 0 1910

Szilvaaszalás. Minden évben igyekszem sokat csinálni. A Nemtudom szilva nem magvaváló, apró, azt egészben szoktam. Az idén nem sikerült eljutnom hogy szedjek. De sok beszterceit tervezek. Amíg az idő engedi tepsiben szikkasztom, szúnyogháló alatt, csak a befejezés megy géppel. Napokig kell szárítani, ráadásul a régi gépemen nagyon laposak voltak a tálcák, még a felezett besztercei is fennakadt. Vettem egy olcsó aldisat tavaly, a lényege a magasabb tálca, amibe símán befér a méretesebb szilva is. Ennek a hőfoka is állítható (ki tudja működik-e). A gépbe elég kevés fér, úgyhogy a szilva projekt betart egy darabig. Szerintem elég egyszerű szerkezet, szinte mindegy, hogy milyen márkát vesz az ember, inkább a külsőre kell ügyelni, mint a tálcamagasság is.

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.10 0 0 1909

Úgy rémlik a konyhaasztalos Különleges lekvárok topikban valaki leírta a sóskaeltevés módját az idén tavasszal. De lehet, hogy rosszul emlékszem, majd megkeresem.

Előzmény: krnemarika (1906)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.10 0 0 1908

Hát igen....

De részemről azért inkább egy jó asszony.....

:-)

Előzmény: Törölt nick (1907)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.10 0 0 1907

egy jó asszony aranyat ér

egy jó pasi is

Előzmény: Törölt nick (1904)
krnemarika Creative Commons License 2014.08.10 0 0 1906

Szoktatok eltenni üvegbe sóskát? Egy bevált receptre lenne szükségem. Eddig a fagyasztóba tettem, de már nincs benne hely.

krnemarika Creative Commons License 2014.08.10 0 0 1905

Gyönyörű és biztosan finom kenyér!

Kovásszal készíted?

Előzmény: ZsuR (1899)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!