Keresés

Részletes keresés

monobombola Creative Commons License 2015.08.04 0 1 3701

Az első a turiszoffisz. Ad  vagy három címet meg térképet és árat. Megnézem. Még sohasem foglaltam előre. (95-től.)

Előzmény: enddav90 (3700)
enddav90 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 3700

Ide is kiírom, hátha valaki tud rá írni.

Sziasztok.

Már több mint 15 éve járunk horvátba, eddig mindig volt lefoglalva szállás. Most viszont úgy alakult, hogy későn derült ki a konkrét időpont és olyan szállást ami megfelelt volna nem találtam. Ezért most egy kicsit izgulok és azokhoz szólna a kérdésem akik már voltak úgy, hogy nem foglaltak szállást.

Leértek a tengerpartra és faluról falura, városról városra bementek minden apartmanhoz hátha van hely, vagy hogyan zajlik a keresés?

Vasárnap este (augusztus 9.) indulnánk ketten, és hétfő délelőtt érnénk oda. (Makarska környéke, Ploce felől megközelítve).

Gradacon van egy turista iroda, oda mennék elsőnek, de ha ott nincs semmi akkor mit ajánlotok, hogyan tovább?

Mamcus Creative Commons License 2015.08.04 0 0 3699

Kedves Slatka Vila

Köszönöm a válaszod.

Egy korábi bejegyzésedben olvastam már erről amit írtál , de akkor ezek szerint továbbra sem változott semmi, úgyanúgy ezt az utat ajánlod.

Szeretném még megkérdezni a véleményed arról, hogy mi reggel Blagajból indulunk tovább Budva felé.  A Google szerinte legjobb útvonal  STOLAC - BILECA-  VILUSI

Mi a véleményed erről az úrvonalról ?

Előre is köszönöm :)) Szép napot Neked

Előzmény: SlatkaVila (3689)
The_Rible Creative Commons License 2015.08.03 0 0 3698

Tudod, rám lehet számítani :)

Hajnali három körül értünk oda, a tetőcsomagtartón lapraszerelt bútorokkal. Egy szem határőr előbotorkált totál álmosan, próbált bevilágítani az autóba, de látszott rajta, olyan kómás, hogy nem lát semmit. A személyikre csak rápillantott. Kézzel feltekerte a sorompót, és ennyi. Semmi kérdés, hogy mit viszünk a tetőn. Ez volt az EU-belépés.

Előzmény: emojnarode (3695)
natenedu Creative Commons License 2015.08.03 0 0 3697

A francba ezt a horvát topikba szántam elnézést.

natenedu Creative Commons License 2015.08.03 0 0 3696

Akkor engedjetek meg egy friss tapasztalatot, hátha segít valakinek számolni:

Oda: péntek hajnal 4-es indulás (így a Plitvicei terv elmaradt), déli érkezés a következő útvonalon:

Budapest

M7

Letenye

Zágráb

Split

Sestanovac-i lehajtó

Brela

Sima út, sehol semmi várakozás, Luckónál kb. 3 kocsi volt előttem.

Vissza_ szombat de.11 órási indulás, este 10 érkezés. a következő útvonalon:

Brela

Arzano

Livno

Banja Luka

Brod

Drávaszabolcs

Budapest

Bosznia:

A határokon összesen nem álltunk fél óránál többet. Egy radarral találkoztam, az lakott területen mérte a szemből jövőket, aki ott száguldott megérdemelte (volna) a büntetést. Nagyjából betartottam a sebességkorlátokat, egy-két útépítés után "kintfelejtett" 20-as(!) táblát kivéve amik km-eken át tartottak volna, teljesen indokolatlanul.

Csak Magyarországon pályáztunk. Gyakorlatilag nem volt semmi forgalom, talán a Vrbas völgyében volt egy pár teherautó ami lassított, ott valamiért a szembe forgalom is erős volt (szlovén, osztrák, svájci rendszámok, szerintem szerb vendégmunkások), de az sem volt vészes. Az út jó minőségű, még a hírhedt M15-ös is be van szépen foltozva. Ugyanakkor Vodicéből induló ismerősök a horvát pályán éjfél után értek haza, fizetőkapuknál sokat, határon kevesebbet vártak, volt útépítés és két baleset miatti késés is. 90-100-as tempó végig követési távolságon belüli haladás.

Bolti árak: (Studenac, Konzum)

Tej: (liter 2,8): 5 kuna

Zsemle: 1,10 kuna

Víz: 6 literes 12 kuna

Sör: 6-12 kuna

Gdínnye: 4 kuna

Parton:

Pizza: 50-70 kuna

Fagyi: 7-8 kuna (a lapát eltűnt, de nem húzzák le a kanalat, így is kb 2 gombócnak felel meg)

Makréla: 45 kuna (körettel)

Tintahal: 70 kuna (körettel)

Haltál: 220-250 kuna (2 személyes)

Sör: 12-18 kuna

Kávé 7, Kapu 12 kuna

Élménycuccok (fishpicnik hajó, ejtőernyő, rafting, ilyesmik) 200-300 kuna körül indulnak.

Tengeri cipő 50-70 kuna

Hirtelen ennyi.

Az idő csodálatos (és egyenletesen az), a tenger meleg és tiszta. Menjetek, ne agyaljatok annyit.

emojnarode Creative Commons License 2015.08.03 0 0 3695

Szevasz, The Rible. Köszönöm a helyzetjelentést. Nem "dolgoztam" hiába.

Előzmény: The_Rible (3694)
The_Rible Creative Commons License 2015.08.02 0 1 3694

Egyébként jelentem, hogy az új nemzetközi Cepikuce határátkelőt szombat hajnalban teszteltem, és működik.

The_Rible Creative Commons License 2015.08.02 0 0 3693

Bocs, közben látom, hogy valszeg olvastad az útleírásomat néhány évvel ezelőttről. Nem tudok arról, hogy az út megjavult volna. Kalandnak, egyszer viszont megteszi.

Előzmény: szabolcs75 (3688)
The_Rible Creative Commons License 2015.08.02 0 0 3692

Miért nem keresel rá, olvasol vissza ezen a fórumon? Inkább javaslom a Mostar-Stolac-Trebinje útvonalat. A Sutjeskán keresztül nem egyszerű.

szabolcs75 Creative Commons License 2015.08.02 0 0 3691

Köszönöm, ezt ismerem, jártunk is erre két éve. Csak most Trebinjébe igyekszünk.

Előzmény: oleandro (3690)
oleandro Creative Commons License 2015.08.02 0 0 3690

foca - hum - durmitor - biksic - kotor

SlatkaVila Creative Commons License 2015.08.02 0 0 3689

Szia Mamcus!

Én Klobuk felé mennék :) ( pénteken is volt a egy kis káosz... mármint Klobuk-nál, a montenegróiak kicsit be voltak lassulva oda is vissza is... ) Herceg Novi felé szerintem nagyobb a sorra lehet számítani ( én Trebinje-ben élek, tehát hallom is, tapasztalom is, de mi a szombati napon messziről elkerüljük a határokat :)))) Ha Herceg Novi felé mennél, akkor ott számítani kell 3 eurós útdíjra is.

Szombaton minden gáz... Dubrovnik Augusztusban a legzsúfoltabb, szombaton turnusváltás, azaz mindenki megy minden irányba! Még valami- ha Trebinje-ből átmentek Dubrovnikba, akkor az Ivanica-Brgat határ sem egyszerű, ma reggel is lefelé szerény becslésem szerint 3 órás sor volt... ( hétvége... turisták + a helyiek, akik a tengerhez szeretnének lejutni ) ha onnan továbbmentek Igalo irányába, akkor ugye ott is sorra lehet számítani, mind a határon, mind útközben.

Remélem tudtam segíteni, üdv :)

Előzmény: Mamcus (3687)
szabolcs75 Creative Commons License 2015.08.01 0 0 3688

Sziasztok!

Montenegrói nyaralásunkat (tranzitszállás odafelé: Trebinje, visszafelé Mostar) tervezgetve a napokban visszaolvastam az elmúlt két év termését, sok-sok érdekes infóval gazdagodtam, ezúton is köszönet érte.

A Szarajevo - Foca - Gacko - Bileca - Trebinje (M18, M20) útvonalról elég kevés, illetve egymásnak ellentmondó információt találtam. Egy 2013-as hsz-ben azt olvastam, hogy nehezen járható, tavaly valaki azt írta, hogy OK. Ez annak köszönhető, hogy időközben átépítették, vagy inkább annak, hogy más a T. Olvtársak ingerküszöbe? :)

Úgy látom, Szarajevóból Trebinje felé legtöbben a Mostar - Stolac - Ljubinje útvonalat használjátok. Ez azért van így, mert az általam említett útvonal a mai napig nehezen járható, vagy Mostar népszerűsége a fő indok?

Hazafelé mindenképpen a Kotori öböl - Trebinje - Ljubinje - Stolac - Mostar útvonalon haladunk majd, mivel Mostar lesz a célállomás. Viszont - hogy minél többet lássunk az országból - odafelé kipróbálnánk a másik útvonalat is, amennyiben jól járható.

Mamcus Creative Commons License 2015.07.31 0 0 3687

Sziasztok

Jövő pénteken indulunk Montenegróba Bosznián keresztül.  Szeretnénk megnézni Visokót, Szarajevót, Mostart, Blagajt, így kétnaposra terveztük az utazást. Lesz egy szállásunk Mostar mellett.

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy Mostar után Trebinje felé haladunk tovább, de innen merre érdemes tovább menni ha Budva az uticél ?

1., Trebinje - Herceg-Novi - Komp - Budva

vagy

2 Trebinje - Klobuk - Grahovac - Risan - Budva  ?

Időben majdnem ugyanannyit ir a Google, km-ben nem,  de mi a véleményetek melyik jobb útvonal ?

Érdekelne, melyik határátkelőn lehet esetleg nagyobb forgalom, milyen látnivalók esnek még útba, ami mellett kár lenne csak áthaladni ?

Ha útbaejtjük Dubrovnikot is Trebinje után, akkor Kotor felé szombaton mennyire nagy a forgalom a tengerparton, lehet haladni vagy nagyon araszolós ?

Előre is köszönöm

emojnarode Creative Commons License 2015.07.30 0 0 3686

Akkor még egy hangyányi off. Szóval, köszönöm a képeket, a beszámolód is összecseng egy hasonló ottani helyzetjelentéssel. Érdekes képek, igaz, hogy mediterrán, de mintha nem az jönne le belölük, mint a megszokott balkáni hangulat. Ettől független, nem csalódtam képeidben. Nézegetem őket továbbra is. Üdv neked István, ha van még a tarsolyban hasonló, megbombázhatsz privátban is, él még a régi címem.

Előzmény: bokor.istvan (3685)
bokor.istvan Creative Commons License 2015.07.30 0 0 3685

Örülök az örömnek, a Panda jól teljesített :-)

Nekem egy 41 éves Bogaram van, ami simán megtesz (megtett) akár 6000 kilométeres utat is.

Boszniában is járt többek között :-) De most egyéb megfontolások miatt itthon pihent a garázsban :-)

Előzmény: leijona (3683)
leijona Creative Commons License 2015.07.30 -1 0 3684

Végignéztem a képeket. Egy kicsit én is ott voltam. Köszi! :)

Előzmény: bokor.istvan (3682)
leijona Creative Commons License 2015.07.30 -1 0 3683

Méginkább off: éljen a világot járt kicsi Panda!!! Szép utat bejárt.

Üdv.: Pandatulajdonos leijona:)

Előzmény: bokor.istvan (3682)
bokor.istvan Creative Commons License 2015.07.30 0 0 3682

Nagyon OFF!

Kedves emojnarode itt vannak a képek, Írtam egy kis rövid beszámolót is, ha nem haragszol. :-)

http://www.flickr.com/photos/bokoristvan/sets/72157655026630289

Ma reggel még éreztem a szandálomban a Szardíniáról származó homokot, port és mindazt ami ott belekerült.12 napot voltunk ott, 1700 kilométert autóztunk a bérautónkkal, egy FIAT Pandával.Valamennyire próbáltam készülni, néhány dolgot feltétlenül szerettem volna látni, a többit pedig a szerencsére bíztam. Mint ahogy lenni szokott egy-két dolog nem sikerült, pl a Giara fennsík a vadlovakkal, de a sziget rendes volt és adott helyette mást. Nem ringatom magam ebben a hitben, hogy teljes összehasonlítást tudok tenni a görög és egyéb szigetekkel, de Szardinia páratlanul szép ami a természetet illeti. Érdekes, az épített dolgok terén évszázados ugrások vannak, úgy mint a görögöknél. Ennyire változatos és ráadásul gyorsan változó tájat még sehol sem láttam. Nem lehetett elszakadni ettől. A korrektség jegyében megnéztünk egy-két várost, felkerestünk néhány strandot de mindig visszamentünk az erdőbe a hegyek közé. Apropó strand, az egyik hely amit mindenképp - az az apró kvarckristálygolyókból lévő strand volt, ahová kétszer is elmentünk, hisz páratlan élmény azokon a gyöngyökön mezítlábazni. A nagyobb települések melletti strandokat kivéve meglehetősen kevesen vannak a vízparton, és ahogy észrevettem a vízben még sokkal kevesebben. Azok viszont ott a vízben is mobiltelefonálnak szorgalmasan és fülrepesztően ordítva mint valami vadszamár. Nem is csoda ha visszamenekültünk az erdőbe. Elképzeltem meddig bírnám ki egy ilyen emelt hangon ordítozó nővel egy fedél alatt, hát kb addig amíg megtalálnám az ajtót. A sziget belseje lenyűgöző. Kb óránként jön szembe egy kocsi, minden tele van madárral, láttunk nyérceket, rókát, nyulat, keselyút és persze amire nem számítottam - flamingókat. Megtudtam egy hölgytől kb 5000 van állandóan a szigeten. Vonuláskor több. Egy csendes este egy kivilágított autóparkolóban egy kis faluban teljes csendben nézelődött tőlem kb 6 méterre egy olyan 50-60 kilós vaddisznó. Sajna a tengerben nem láttam, pedig vannak képek a neten a partokon a vízben hűsölő vaddisznókról. Sok helyen olvastam a vasuti átjárókról, és arról, hogy nem lassít senki, pedig se sorompó se lámpa. Na ez tényleg így van. Először én is megálltam, hiába, a beidegződés. Aztán már a sinen átmenve láttam, onnan sem látnék semmit, hiszem a kanyarok miatt kb 10 méterre lehet belátni a pályára. A sineknél mindig letekertem az ablakokat, hátha meghallom a vonatot. Egy nap azután minden kiderült. Épp egy elhanyagolt apró vasutállomás mellett ejtőztünk. Az állomások nagyon lepusztultak elhagyottak. Ill az egész vasút az, az összes gépészettel együtt. Nos ott ejtőztünk, mikor jött egy fiatal srác robogón és bement az épületbe. bent csörömpölt egy darabig, aztán előjött egy csomó lánccal. Mindjárt kitaláltam minek az neki, jön a vonat! Így is lett. Mikor a vonat már hallható volt, emberünk kifeszítette a láncot amin egy tábla lógott, felvette a fényvisszaverős mellényt és beállt a kereszteződésbe. jelzett a vonatnak egy tárcsával, hogy üres az átjáró az meg átrobogott mindhárom utasával. utána a lánc elrak és mehet tovább minden. Megkérdeztem naponta hányszor? Kétszer - volt a válasz, reggel meg este. Az utak melletti táblák a nagyobb utaknál teljesen elfogadhatóak, azután már olaszosan trehányak, még azután pedig kétségbeejtően borzalmasak. Én tényleg jól tájékozódom segédeszközök nélkül is, de itt a táblák a térkép a GPS és a józan ész olyan ellentmondással voltak, hogy hihetetlen. Nem mesélek róla, élje át mindenki. Az emberek nagyszerűek, minden elismerésem a szárdoké. Nyíltak barátságoosak. Persze vidéken, a város már megrontotta őket is. Egyszerűen nincsenek rá szavak mennyire megnézik az embert. Mondhatnám megbámulnak, minden mozdulatomat követik, olyan alaposan megnéznek ahogy engem még senki soha. Ilyen lehet jó nőnek lenni smile hangulatjel. Zavarba ejtő. A városokban falvakban vannak itt ott szép részletek, de alapvetően unalmasak. Jó ahogy a tereken padokon összeülnek beszélgetni, ez nagyon tetszett. Tényleg alig várják, hogy megszólítsd, máris öntik rád az infót, hiába mondtam, hogy én nem parlaitaliano vagyok. Nehezen jöttünk el Szardiniáról. Mondtam a nejemnek, az amugy is agyonhasznált szandálját ássuk el valahová, ha kell majd visszajövünk érte...... Amit nem sikerült az a szárd pizza, a pecorino sajt, és a Szamársziget. Kettőnknek 100 eu lett volna, és az nekünk sok pénz. A szigetlakók is spórolósak lehetnek, mert nem használnak papíralapú céltáblát, hanem a kresztáblákat lukasztják át kissebb nagyobb kaliberű fegyverekkel. Némelyiket egészen szellőssé teszik, ne állja utját a szélnek.

Előzmény: emojnarode (3666)
ersekildiko Creative Commons License 2015.07.30 0 0 3681

János! Ha nem "kéne" a tengerre menni :(, akkor se férne bele minden (most már látom). Így ebből a 3+3 napból próbáljuk a legtöbbet kihozni. De biztos vagyok benne, hogy jövünk még!

emojnarode Creative Commons License 2015.07.30 0 0 3680

Ildi! Ha Konjicban jártok és utazásotok időpontja egybeesik egy, a Tito barlangban szervezet kiállítás időpontjával, van némi esélyetek, hogy bemehettek. Hogy mindent meg tudtok-e nézni benne, abban én is bizonytalan vagyok, ugyanis ahogy The Rible is írta, látogatása engedélyköteles.

Előzmény: ersekildiko (3679)
ersekildiko Creative Commons License 2015.07.29 0 0 3679

Nincs időnk már engedélyek megszerzésére (nem is tudom érdekelne-e?), ha Jablanica vagy Konjic nem tetszik húzunk tovább, hamarabb érünk Blagajba :) a Borci tóra ránézek, kösz az ötletet.

Előzmény: The_Rible (3677)
The_Rible Creative Commons License 2015.07.29 0 0 3678

Egyébként egyetértek, én is évek óta mondom, hogy a nyaralásunk fénypontja a boszniai csavargás. A tenger mindig ugyanaz, de Boszniában mindig valami új kaland vár ránk.

Előzmény: ersekildiko (3676)
The_Rible Creative Commons License 2015.07.29 0 0 3677

Jablanica és Konjic nem különösen érdekes helyek. Ha meg tudod addig szervezni, akkor Konjic felett érdekes lehet a Tito bunker meglátogatása, de ehhez minisztériumi engedély kell. Ha van időd, szép kitérő a Borci tó és környéke, szintén Konjicból.

Előzmény: ersekildiko (3676)
ersekildiko Creative Commons License 2015.07.29 0 0 3676

Minél közelebb kerülünk az induláshoz, annál több szépséget találok a boszniai útvonalon :)

- Lassan ott tartok, hogy már nem is vágyom a tengerhez, de oda végül is egy csoportot viszünk az nem annyira nyaralás, inkább munka 

- 2 nap Szarajevó adott, azon nem akarunk változtatni, eddig azt terveztük, hogy Mosztárban töltenénk a harmadik éjszakát, de akkor kimaradna Blagaj, Pocitelj  (voltunk már ott, de nagyon régen)

Ezt gondoltuk ki, kérlek véleményezzétek:
- Indulás Szarajevóból 9-kor Mosztár felé. Útközben Jablanica, Konjic és sok-sok megállás a Neretva völgyben.
- Így feltételezem kb. 4-5 óra alatt érnénk Mosztárba. Itt egy 2 órás pihenő, inkább csak beköszönnénk (Mosztárban is jártunk már régebben)
- majd Blagaj, amire szintén úgy 2 órát terveztünk. Ahonnan bő 1/2-1 óra alatt érnénk a Pocitelj melletti szálláshelyünkre.
- Gondolom ekkorra már nem lenne kedvünk felmenni a várba, de másnap reggel ott kezdenénk

- Így 9-10 körül innen indulhatunk Trogírba, ahova dél körül meg kéne érkeznünk.

Szerintetek?

Szajci Creative Commons License 2015.07.29 0 0 3675

http://www.hercegovina.info/vijesti/hercegovina/neum/neum-umro-nakon-ugriza-poskoka-iako-je-odmah-dobio-serum-94732

Halálos kígyómarás Neum környékén. Az ellenanyagot megkapta, de mégis meghalt

sfi Creative Commons License 2015.07.28 0 0 3674

Sziasztok, csak egy gyors infó a neumi határokról. :) Vasárnap átmentünk oda-vissza, nagyon gyorsan ment. Nem volt sehol sor, van külön eu és all kapu. Az eu-t tovább osztották, szerintünk csak találomra irányították az autókat. Minket oda és vissza is a "kiválasztottak" közé irányítottak, a busz sávba. Ott még irat ellenőrzés sem volt, gyakorlatilag meg sem álltunk az autóval a határokon.

Most vasárnap sajnos irány haza, megpróbáljuk az ivanicai határt ismét. Múltkor úgy tűnt, hogy délelőtt Ho felé, délután valószínűleg Bosznia felé húzósabb az átkelés. Reméljük, nagyobb szerencsénk lesz, mint idefelé délelőtt. :)

ersekildiko Creative Commons License 2015.07.28 0 0 3673

Köszönjük, a jó kívánságokat, így lesz!

Előzmény: Direkt_ (3670)
ersekildiko Creative Commons License 2015.07.28 0 0 3672

Kösz, Zsazsi! sejtettem, hogy ilyen :( örülök, hogy a képek alapján nemcsak nekem tetszett meg, de nem vágyunk most effajta furfangokra :), a másikba megyünk.

Előzmény: zsazsi30 (3671)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!