Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Sziasztok!!!!!Új vagyok itt,szeretném megkérdezni, attól akinek van kiültetve cikász,hogy télire ha kinn hagyom alaposan betakarom átvészeli-e!Válaszotokat előre is köszönöm!!!!!!
Kösz, ez 70 százalékban szerencse (jó választás és jó példány) és csak 30százalékban ügyesség (speciális talajba ültetés, tápozás és a tartási körülmények).
Saját dugvány, Osmocotot sosem használok. Az előfordulhat, hogy sok tápot kaptak, de azért fényképeztem kettőt belőlük, mert egyidősek, ugyanazt kapják, de nem egyformán néznek ki. Ha túltápozás, - ami éppen lehet - akkor lassan elmúlik, vége a tápozási időszaknak.
Több helyen olvastam, hogy ritkán ugyan, de nyugalmi időszakban is javasolják a tápozást.
Kertészetből érkezett citrusoknál láttam legtöbbször ilyen minden levelet érintő levél pöndörödést, főleg osmocote-os bogyókkal teli talajfelszínnél, tehát sztem megint vmi táp dolog lehet, talán ismét N túltengés, de nem tuti. Nálam ha ilyet vettem az új kihajtás után már nem volt problémás a levele.
Köszönöm a választ. A levelek több módon lehetnek hullámosak.
A sok nitrogéntől így:
A sok víztől furulyáznak (lelfelé kanalasodnak), próbálják a párologtató felületüket növelni,
a kevés víztől is kanalasodnak, de lefelé (csökkentik a párologtató felületüket. A kérdéses fotó leginkább a lefelé kanalasodásra utal, de ha nem öntözöm napokig, akkor is ilyen marad.
A teleltetőmön osztoznak a citrusok és a leanderek. Ahogy nőnek, szaporodnak a citrusok, olyan mértékben csökkentettem a leanderek számát. Ha a leák elfogynak, akkor jön a citrusok ritkítása.
A Karibit még 2010-ben a Cserkert-től vettem, azaz nyolcadik éve nyúzom. Nem tekintem nagynak, kb méteres fa, erős ágakal, sokat szokott teremni. Méretre a Nápolyi nagyobb valamivel, sűrűbb. Az egy évvel fiatalabb Máltai is kb ekkora volt, míg a télen tönkre nem tettem, de majd megnő újra.