Keresés

Részletes keresés

wekerlei Creative Commons License 2010.06.11 0 0 5112
Én viszont 35 - 40 fokos melegben az óceán hüvös vizét kellemesebbnek érzem, mint pld. a Balatont.
Előzmény: doondee (5110)
AstroMAN Creative Commons License 2010.06.10 0 0 5111
A "mediterrán"-t megtalálod ott is, csak "atlantis" :) Ugyan is Portugália déli részén az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger vize keveredik, ezért ott melegebb, mint északabbra. Lisszabonnál az óceán hőmérséklete nem nagyon megy 20-21 fok fölé, de 2 hete amikor fürödtem, akkor épp annyi lehetett, vagy kicsit fölötte , mert nem volt olyan hideg mint máskor. Ez eléggé változó. Kétség kívül hidegebb, mint a tenger, és elsőre sokan visszafordulnak, de az ember ugye nincs mindig óceánparton, és a hullámokkal játszadozni is jó dolog, úgyhogy ki kell használni :)
Friss infok időjárás/Portugália viszonylatában: www.meteo.pt
Előzmény: doondee (5110)
doondee Creative Commons License 2010.06.10 0 0 5110

Ostobaságot kérdeztem de csak földrajzilag.

Szóval a kérdés az Algarve-Lisszabon viszonylatban értendő.

Gibraltártól nyugatra nehéz lesz "mediterran"-t találni.

Előzmény: doondee (5109)
doondee Creative Commons License 2010.06.10 0 0 5109

Ez a vízhőfok a Földközi tengeri részre is igaz vagy csak az óceánira?

Nagyon nem mindegy és most még megcserélhetem a szeptemberi úticéllal.

Előzmény: egerszegi (5103)
doondee Creative Commons License 2010.06.10 0 0 5108

Kifizetve még egyik sincs csak lefoglalva és az utolsó napig lemondható az összes.

Konkrét ötlettel előrébb lennék.

Az algarvei meg képeken befejezettnek tűnik és főleg alvásra fog szolgálni,kiindulópontként a kirándulásokhoz.

Másrészt semmire nem vágyom kevésbé mint egy zsúfolt felkapott túristaközpontra tömve zajos fél-vagy egészen részeg brit tizenévesekkel.

De nyitott vagyok és még van kis híján egy hónap az indulásig.

Előzmény: neomedia (5106)
Elk Creative Commons License 2010.06.10 0 0 5107
A sziklás tengerpartot ismerem, Lagos, Ponte de Piedade. Mi márciusban voltunk arra, szakadó esőben. Nem tudtunk lemenni a vízhez.
Előzmény: -Batus- (5101)
neomedia Creative Commons License 2010.06.10 0 0 5106
A Sete Rios kornyeke nem kimondottan belvaros, jobbat is talaltatok volna.
Az algerve-i "nem tengerparti" szallodak a semmi kellos kozepen vannak, altalaban felig kesz -es valoszinuleg sosem elkeszulo - apartmanhazak mellett.
----------------------------
Cabo de San Vicente-nel aprilisban meg nem volt kint a hot-dogos (majusban kezdenek), viszont Sagresban ennyien voltak:
Előzmény: doondee (5104)
doondee Creative Commons License 2010.06.09 0 0 5105
Van még valami,ami közérdeklődésre tarthat számot és most vettem észre.
Adott ugye repjegykeresésre az általam már többször ajánlott
skyscanner.net illetve manapság már skyscanner.hu oldal.
Na most,ezen a lapon van lehetőség bérautót is keresni,de a tapasztalat az volt,hogy nem a legolcsóbb.
Ellenben feltűntek a lapon ún.napi ajánlatok,amik ahogy megfigyeltem,mindig a tárgynaptól számított két hétre esnek és egyhetes bérletre vonatkoznak.
Játszottam vele kicsit és pár napot lehet előre-hátra "csalni" mind az időtartamban,mind a kezdőnapban.
Figyelemre méltó napi árakat dob ki,mintegy last minute ajánlatként,nyilván nem minden kategóriában,de low cost ajánlat mindig van.
Íme:
Malaga
Ft 4608/nap
Alicante
Ft 4841/nap
Faro
Ft 4147/nap
Mallorca
Ft 5990/nap
Barcelona
Ft 5407/nap
Lissabon
Ft 6320/nap
Azt hiszem ez több mint jutányos.
A szokásos ár olyan 10-11e forinttól indul.
Más megközelítésben a szokásos árért lényegesen komolyabb,kényelmesebb,biztonságosabb autót kaphat az ember.
doondee Creative Commons License 2010.06.09 0 0 5104
Köszönöm mindenkinek,megszívlelem a tanácsokat.
A helyzet az,hogy a páromnak és nekem nagyban eltér az igény-és toleranciaszintünk.
Én mennék akár "nomádba" is,ő meg addig el nem indul,amíg minden nincs napi szinten lefoglalva,kifizetve jó előre.
Persze ennek megszervezése mindig rámmarad,merthogy én úgymond jobban ráérek.
Az általunk választott szállloda meg ugye öt csillag,saját medence,reptéri transzfer,opcionális szobaszintemelés a foglaltság függvényében,két napos tömegközlekedési jegy és büféreggeli tudatában nem tűnik drágának naponta
72,50-ért.
Ráadásul biztos megfelel a nagysága igényszintjének is.
Előzmény: egerszegi (5103)
egerszegi Creative Commons License 2010.06.09 0 0 5103

Lisszabonban nekunk nagyon bejott hogy egyszeruen a repteren odamentunk a pulthoz es azt mondtuk hogy laknank valahol, 1000 lehetoseg, es korrekt arak. Nem tudom milyen az igenyszinted, de 70EUR-nal olcsobban tuti van ketagyas ejszakankent.

Valaki felhozta itt az autot, Lisszabonban halal....ott tomegkozlekedni kell. De kimenni a legnyigatibb pontra, meg Estorilhoz jol jon. Delen(Algarve) meg kotelezo.

Ja es mi Juli vegen voltunk jo par eve, 18 fokos volt mindenhol az ocean...furdeshez a szept a jo,

Előzmény: doondee (5098)
-Batus- Creative Commons License 2010.06.09 0 0 5102
mármint jól emlékszem-e a kiejtésére?
Előzmény: -Batus- (5101)
-Batus- Creative Commons License 2010.06.09 0 0 5101
Szóval Algarve, (néma e-vel a végén, és a V hang hangsúlyosabb a végén, és mintha finoman f hang lenne belőle - jól emlékszem :)) Képek szintén felirat nélkül - egyelőre...

AstroMAN Creative Commons License 2010.06.09 0 0 5100
dondee: Batus-t és guilla-t megerősítve én sem javaslom Lisszabonban és környékén az autót. Meg ha a tömegközlekedést használod akkor többet látsz az emberekből, mint amikor kocsival vagy.

A taxis témára visszatérve: Két tarifa van, a nappali és az esti, ezért lehetnek jelentős különbségek egy bizonyos viszonylaton..

Algarve: Nekem ezt jelenti: napsütés, turisták, turisták, strand, strand, strand. A sok külföldi "Allgarve"-ként emlegeti, amire a portugálok egyébként harapnak, nem meglepő, persze....Van azért pár hely, pl. Lagos, Sagres, vagy Cabo St. Vicente, ami figyelmet érdemel.

Néhány portugál szó, kifejezés:
http://portugalia.wordpress.com/2007/06/01/portugaliaba-keszulsz-nehany-fontos-portugal-szo-kifejezes/

-Batus- Creative Commons License 2010.06.08 0 0 5099
Az időjárással nem volt gond. Pl. sosem esett, bár a reggeli TV műsorokban mutattak olyan képeket, hogy az ország másik részében esett.

Algarve nagyon tetszett, a víz még kicsit hideg volt, de nem hagyhattam ki a strandolást. Mi Albufeirán laktunk, közel a centrumhoz és a tengerparthoz.
Kocsival bejártuk a környéket a nyugati világítótoronytól egészen Taviráig. Van néhány nagyon szép, sziklákkal körül vett strand, főleg Lagos környékén. Már most is sok turista volt a környéken, rengeteg brit, szinte minden ki volt írva angolul a strandon vagy a vendéglőben.

Előzmény: doondee (5098)
doondee Creative Commons License 2010.06.08 0 0 5098
Köszönöm,megtisztelsz a figyelmességeddel.
A képek alapján nem volt gond az időjárással...
Közben azért én is haladok,megvannak a repjegyek,fapadossal vetekedően olcsón a lufthansával 52e ft/fő mindennel oda frankfurti vissza milánói átszállással,megvan a szálloda (Corinthia Lissabon 145 euró/2 éj,biztosítanak reptéri transzfert és kapunk a szoba mellé kétnapos Colinas Cardot),a bérautó 7 napra 144 euró és az algarvei szálloda (San Sebastiao Albergaria,nem parti de újszerű,saját medencével) 6 éjszakára megfizethető 328 euró reggelivel.
Majd meglátjuk,jól választottam-e.
Előzmény: -Batus- (5085)
-Batus- Creative Commons License 2010.06.08 0 0 5097
Tökéletes. A 8-as is a Jeromosok kolostora, a Gulbenkian Planetárium melletti tornyok oldalról fényképezve. A 9-es a Palácio Nacional da Ajuda-hoz vezető utca.
Hamarosan jön a többi kép :)
Előzmény: Euronymus (5093)
lacoste28 Creative Commons License 2010.06.08 0 0 5096

http://www.tripadvisor.co.uk/Hotel_Review-g189158-d248988-Reviews-Hotel_Villa_Rica-Lisbon_Estremadura.html

En nagyon tudom ajanlani ezt a hotelt,aki Lisszabonban jar!Ket percre a metro,amivel minden elerheto.

wekerlei Creative Commons License 2010.06.08 0 0 5095

Camping vagy Parque Campismo (park kampizsmo).

Előzmény: jeszyne (5094)
jeszyne Creative Commons License 2010.06.07 0 0 5094

SZIA

A kempinget hogyan irják Portugáliában, tudnál segiteni. Nagyon köszönöm az előbbieket is.

Jeszyné

Előzmény: Törölt nick (5092)
Euronymus Creative Commons License 2010.06.07 0 0 5093
Az 1. talán a Rossio állomás 2.Elevator (felvonó) 3.Baixa sétálóutca 4.Ez a híres tér a Baixánál, talán Praca di Comercio a neve 5.Felfedezők emlékműve 6. Belém-torony 7.Jeromosok kolostora 8. nem tudom 9. utca a Tejo folyóhoz
Előzmény: -Batus- (5090)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.07 0 0 5092

- víz: água (ágvá)

- jó reggelt: bom dia (bondiá)

- jó napot: boa tarde (botár)

- jó estét: boa noite (boánojt)

- viszlát: adeus (ádeus)

- köszönöm: obrigado/obrigada (obrigad)

Előzmény: jeszyne (5091)
jeszyne Creative Commons License 2010.06.07 0 0 5091

Egy kedves barátom épp Portugáliában kerekezik. Madridig repülővel ment és onnan indul haza Ujhartyánba egy kis kerülővel Portugália felé.  

Én szoktam lenni neki az "élő" szótár, mivel semmiylen idegen nyelvet nem beszél.

Segitségeteket szeretném kérni, ha leirnátok fonetikusan a vizet, a jó napot vagy ami ott szokás köszönés képpen, illetve a köszönöm szót..... portugálul.

Köszönöm én is Jné Mari

-Batus- Creative Commons License 2010.06.06 0 0 5090
Mivel ez a fórum nem dúskál képekben, teszek fel néhányat az első napom (Lisszabon) délelőttjéről. Szándékosan nem írom rá, hogy mi van a képem, legalább kicsit pörög a topik egy kis találgatással.

-Batus- Creative Commons License 2010.06.06 0 0 5089
Annyira nem éreztem, hogy durván átvernének, hiszen a szállodából előzetesen azt írták e-mailben, hogy kb. 15 euró lesz a taxi éjszaka a reptérről, csomagokkal és pont annyi lett, ezzel letudtam a dolgot.

Állítólag egyes taxikon a csomag után is fizetni kell extrát, az Algarve részen pedig azt láttuk, hogy az esti és hétvégi fuvarok is felárasak.
Előzmény: Törölt nick (5087)
jet set Creative Commons License 2010.06.05 0 0 5088
A gugli map szerint 9,6km.
Ettől függetlenül átvernek a taxisok.
Előzmény: Törölt nick (5087)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.05 0 0 5087
Akkor jól átvertek téged is a taxisok. 4 kilóméter az út, és tőlünk 10 eurót kértek, de mivel kötelező menni a taxiórának, 4,35 volt az órában. 15 euró, az 1000 ft/kilóméter, akkor Pesten még olcsó a taxi.
Előzmény: -Batus- (5085)
quilla Creative Commons License 2010.06.05 0 0 5086
Hat mivel a Lisboai repter benn van ugye a varosban es nem azon kivul, igy eleve benn vagy, ha nem is a belvarosban, oda tenyleg felesleges emiatt kocsit berelni. A tomegkozlekedes szerintem egesz jo, ellenben klasszul be tud lassulni egy csucsban (amennyiben nem metro) legalabbis amikor arra jartam ez volt a tapasztalat.
Előzmény: doondee (5084)
-Batus- Creative Commons License 2010.06.05 0 0 5085
Bocs, hogy én válaszolok, de még frissek az emlékek..

Lisszabonban mi sem béreltünk autót, tökéletes a tömegközlekedés, + vonattal a legpraktikusabb kimenni Sintraba vagy Cascaisba. Autózni erre a pár napra Lisszabonban felesleges, csak állandó idegeskedés lenne a parkolás + forgalom miatt.

A repülőtérről könnyű bejutni kényelmes tömegközlekedéssel. Mi éjfél után érkeztünk, így maradt a taxi, ami 15 euró volt a Restaurados metróállomás közelébe.

Az Algarve más más dolog. Itt mi is kocsit béreltünk. Három napunk volt, rengeteg helyet sikerült kocsival bejárni a nyugati szélétől Taviráig. Csodás strandok vannak a part mentém, szerintem érdemes ezeket megnézni.
Előzmény: doondee (5084)
doondee Creative Commons License 2010.06.05 0 0 5084

Na szóval,úgy leszünk,hogy két éj Lisszabon-egy hét algarve-két éj Lisszabon.

A kérdés:kell-e bérauto a lisszaboni napokra is vagy tömegközlekedéssel is megoldható kényelmesen a turistacsapdák végignézése?!

Fenntartásaim vannak a parkolási lehetőségekkel is de a reptérről bejutással is,azt viszont megspórolnám,hogy 4-5 napot a szálloda garázsában álló kocsiért fizessek.

Előzmény: AstroMAN (5082)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.04 0 0 5083
Kedves Fórumozók!

Ha tudna segíteni valaki azok közül, akik Portugáliában élnek/éltek (pl. quilla, wekerlei) nagyon hálás lennék érte! Egyéni utazással kapcsolatos kérdésem lenne (Algarveba készülünk) és egy helyben (értsd Portugáliában) járatos ember jó tanácsa átsegítene jelenlegi hezitálásunkon.

Köszönöm előre is, ha írsz egy emailt!

További jó fórumozást!
P.
Előzmény: quilla (5065)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!