A "mediterrán"-t megtalálod ott is, csak "atlantis" :) Ugyan is Portugália déli részén az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger vize keveredik, ezért ott melegebb, mint északabbra. Lisszabonnál az óceán hőmérséklete nem nagyon megy 20-21 fok fölé, de 2 hete amikor fürödtem, akkor épp annyi lehetett, vagy kicsit fölötte , mert nem volt olyan hideg mint máskor. Ez eléggé változó. Kétség kívül hidegebb, mint a tenger, és elsőre sokan visszafordulnak, de az ember ugye nincs mindig óceánparton, és a hullámokkal játszadozni is jó dolog, úgyhogy ki kell használni :) Friss infok időjárás/Portugália viszonylatában: www.meteo.pt
A Sete Rios kornyeke nem kimondottan belvaros, jobbat is talaltatok volna. Az algerve-i "nem tengerparti" szallodak a semmi kellos kozepen vannak, altalaban felig kesz -es valoszinuleg sosem elkeszulo - apartmanhazak mellett. ---------------------------- Cabo de San Vicente-nel aprilisban meg nem volt kint a hot-dogos (majusban kezdenek), viszont Sagresban ennyien voltak:
Van még valami,ami közérdeklődésre tarthat számot és most vettem észre. Adott ugye repjegykeresésre az általam már többször ajánlott skyscanner.net illetve manapság már skyscanner.hu oldal. Na most,ezen a lapon van lehetőség bérautót is keresni,de a tapasztalat az volt,hogy nem a legolcsóbb. Ellenben feltűntek a lapon ún.napi ajánlatok,amik ahogy megfigyeltem,mindig a tárgynaptól számított két hétre esnek és egyhetes bérletre vonatkoznak. Játszottam vele kicsit és pár napot lehet előre-hátra "csalni" mind az időtartamban,mind a kezdőnapban. Figyelemre méltó napi árakat dob ki,mintegy last minute ajánlatként,nyilván nem minden kategóriában,de low cost ajánlat mindig van. Íme: Malaga Ft 4608/nap Alicante Ft 4841/nap Faro Ft 4147/nap Mallorca Ft 5990/nap Barcelona Ft 5407/nap Lissabon Ft 6320/nap Azt hiszem ez több mint jutányos. A szokásos ár olyan 10-11e forinttól indul. Más megközelítésben a szokásos árért lényegesen komolyabb,kényelmesebb,biztonságosabb autót kaphat az ember.
Köszönöm mindenkinek,megszívlelem a tanácsokat. A helyzet az,hogy a páromnak és nekem nagyban eltér az igény-és toleranciaszintünk. Én mennék akár "nomádba" is,ő meg addig el nem indul,amíg minden nincs napi szinten lefoglalva,kifizetve jó előre. Persze ennek megszervezése mindig rámmarad,merthogy én úgymond jobban ráérek. Az általunk választott szállloda meg ugye öt csillag,saját medence,reptéri transzfer,opcionális szobaszintemelés a foglaltság függvényében,két napos tömegközlekedési jegy és büféreggeli tudatában nem tűnik drágának naponta 72,50-ért. Ráadásul biztos megfelel a nagysága igényszintjének is.
Lisszabonban nekunk nagyon bejott hogy egyszeruen a repteren odamentunk a pulthoz es azt mondtuk hogy laknank valahol, 1000 lehetoseg, es korrekt arak. Nem tudom milyen az igenyszinted, de 70EUR-nal olcsobban tuti van ketagyas ejszakankent.
Valaki felhozta itt az autot, Lisszabonban halal....ott tomegkozlekedni kell. De kimenni a legnyigatibb pontra, meg Estorilhoz jol jon. Delen(Algarve) meg kotelezo.
Ja es mi Juli vegen voltunk jo par eve, 18 fokos volt mindenhol az ocean...furdeshez a szept a jo,
Szóval Algarve, (néma e-vel a végén, és a V hang hangsúlyosabb a végén, és mintha finoman f hang lenne belőle - jól emlékszem :)) Képek szintén felirat nélkül - egyelőre...
dondee: Batus-t és guilla-t megerősítve én sem javaslom Lisszabonban és környékén az autót. Meg ha a tömegközlekedést használod akkor többet látsz az emberekből, mint amikor kocsival vagy.
A taxis témára visszatérve: Két tarifa van, a nappali és az esti, ezért lehetnek jelentős különbségek egy bizonyos viszonylaton..
Algarve: Nekem ezt jelenti: napsütés, turisták, turisták, strand, strand, strand. A sok külföldi "Allgarve"-ként emlegeti, amire a portugálok egyébként harapnak, nem meglepő, persze....Van azért pár hely, pl. Lagos, Sagres, vagy Cabo St. Vicente, ami figyelmet érdemel.
Néhány portugál szó, kifejezés: http://portugalia.wordpress.com/2007/06/01/portugaliaba-keszulsz-nehany-fontos-portugal-szo-kifejezes/
Az időjárással nem volt gond. Pl. sosem esett, bár a reggeli TV műsorokban mutattak olyan képeket, hogy az ország másik részében esett.
Algarve nagyon tetszett, a víz még kicsit hideg volt, de nem hagyhattam ki a strandolást. Mi Albufeirán laktunk, közel a centrumhoz és a tengerparthoz. Kocsival bejártuk a környéket a nyugati világítótoronytól egészen Taviráig. Van néhány nagyon szép, sziklákkal körül vett strand, főleg Lagos környékén. Már most is sok turista volt a környéken, rengeteg brit, szinte minden ki volt írva angolul a strandon vagy a vendéglőben.
Köszönöm,megtisztelsz a figyelmességeddel. A képek alapján nem volt gond az időjárással... Közben azért én is haladok,megvannak a repjegyek,fapadossal vetekedően olcsón a lufthansával 52e ft/fő mindennel oda frankfurti vissza milánói átszállással,megvan a szálloda (Corinthia Lissabon 145 euró/2 éj,biztosítanak reptéri transzfert és kapunk a szoba mellé kétnapos Colinas Cardot),a bérautó 7 napra 144 euró és az algarvei szálloda (San Sebastiao Albergaria,nem parti de újszerű,saját medencével) 6 éjszakára megfizethető 328 euró reggelivel. Majd meglátjuk,jól választottam-e.
Tökéletes. A 8-as is a Jeromosok kolostora, a Gulbenkian Planetárium melletti tornyok oldalról fényképezve. A 9-es a Palácio Nacional da Ajuda-hoz vezető utca. Hamarosan jön a többi kép :)
Az 1. talán a Rossio állomás 2.Elevator (felvonó) 3.Baixa sétálóutca 4.Ez a híres tér a Baixánál, talán Praca di Comercio a neve 5.Felfedezők emlékműve 6. Belém-torony 7.Jeromosok kolostora 8. nem tudom 9. utca a Tejo folyóhoz
Egy kedves barátom épp Portugáliában kerekezik. Madridig repülővel ment és onnan indul haza Ujhartyánba egy kis kerülővel Portugália felé.
Én szoktam lenni neki az "élő" szótár, mivel semmiylen idegen nyelvet nem beszél.
Segitségeteket szeretném kérni, ha leirnátok fonetikusan a vizet, a jó napot vagy ami ott szokás köszönés képpen, illetve a köszönöm szót..... portugálul.
Mivel ez a fórum nem dúskál képekben, teszek fel néhányat az első napom (Lisszabon) délelőttjéről. Szándékosan nem írom rá, hogy mi van a képem, legalább kicsit pörög a topik egy kis találgatással.
Annyira nem éreztem, hogy durván átvernének, hiszen a szállodából előzetesen azt írták e-mailben, hogy kb. 15 euró lesz a taxi éjszaka a reptérről, csomagokkal és pont annyi lett, ezzel letudtam a dolgot.
Állítólag egyes taxikon a csomag után is fizetni kell extrát, az Algarve részen pedig azt láttuk, hogy az esti és hétvégi fuvarok is felárasak.
Akkor jól átvertek téged is a taxisok. 4 kilóméter az út, és tőlünk 10 eurót kértek, de mivel kötelező menni a taxiórának, 4,35 volt az órában. 15 euró, az 1000 ft/kilóméter, akkor Pesten még olcsó a taxi.
Hat mivel a Lisboai repter benn van ugye a varosban es nem azon kivul, igy eleve benn vagy, ha nem is a belvarosban, oda tenyleg felesleges emiatt kocsit berelni. A tomegkozlekedes szerintem egesz jo, ellenben klasszul be tud lassulni egy csucsban (amennyiben nem metro) legalabbis amikor arra jartam ez volt a tapasztalat.
Bocs, hogy én válaszolok, de még frissek az emlékek..
Lisszabonban mi sem béreltünk autót, tökéletes a tömegközlekedés, + vonattal a legpraktikusabb kimenni Sintraba vagy Cascaisba. Autózni erre a pár napra Lisszabonban felesleges, csak állandó idegeskedés lenne a parkolás + forgalom miatt.
A repülőtérről könnyű bejutni kényelmes tömegközlekedéssel. Mi éjfél után érkeztünk, így maradt a taxi, ami 15 euró volt a Restaurados metróállomás közelébe.
Az Algarve más más dolog. Itt mi is kocsit béreltünk. Három napunk volt, rengeteg helyet sikerült kocsival bejárni a nyugati szélétől Taviráig. Csodás strandok vannak a part mentém, szerintem érdemes ezeket megnézni.
Na szóval,úgy leszünk,hogy két éj Lisszabon-egy hét algarve-két éj Lisszabon.
A kérdés:kell-e bérauto a lisszaboni napokra is vagy tömegközlekedéssel is megoldható kényelmesen a turistacsapdák végignézése?!
Fenntartásaim vannak a parkolási lehetőségekkel is de a reptérről bejutással is,azt viszont megspórolnám,hogy 4-5 napot a szálloda garázsában álló kocsiért fizessek.
Ha tudna segíteni valaki azok közül, akik Portugáliában élnek/éltek (pl. quilla, wekerlei) nagyon hálás lennék érte! Egyéni utazással kapcsolatos kérdésem lenne (Algarveba készülünk) és egy helyben (értsd Portugáliában) járatos ember jó tanácsa átsegítene jelenlegi hezitálásunkon.