A parlament nem-felosztása újabb bizonyíték arra, hogy képviselőink nem minket, hanem kizárólag magukat képviselik. Remélem név szerinti szavazás lesz.
Nem megyek. Egyenlőtlen küzdelem, hogy én a hóban óbégassak, ők meg a fűtött Parlamentből röhögjenek rajtam. Nem bót.
Tudok jobbat, javaslom: Aki találkozik egy kormánypárti országgyűlési képviselővel az utcán/boltban/kocsmában, az menjen oda hozzá, nézzen a szemébe, és mondja meg neki, hogy nagyon dühös rá. Legszívesebben pofán vágná, de ez egy jogállamban nem megoldás.
AZ SZDSZ-nek az utolsó esélye, ha belemegy az oszlatásba... Akkor erre építheti a kampányát... Ha továbbra is kitartanak Gyurcsányi mellett, akkor tényleg végük... (Nem mintha bánnám, de a Gyurcsányi-féle ámoknak futása sokkal több kárt okoz, mint az SZDSZ parlamenti léte vagy nem léte...)
"...az MSZP-nek hozzá kellene járulnia a parlament feloszlatásához, mert ezzel erkölcsi alapot szerezne magának ahhoz, hogy újraépítse magát."
Ezzel egyetértek. Sajnos a privát érdekek erősebbek, mégis reménykedek, hogy lesznek annyian okosak és bátrak, hogy "jól" szavazzanak. Az SZDSZ álláspontok háttere sokkal bonyolultabb. Igaza van azoknak, akik azt mmondák, az SZDSZ fél a bukástól. Félhet. De az még nem a "liberalizmus" bukása, ha egyáltalán van ilyen.
Az már külön "tészta" mi lesz az egész ügy következménye. Van egy olyan érzésem, hogy egyelőre a gazdaságot és a társadalom állapotát tekintve semmi új. Mert miért is lenne, ill. lehetne.
"Sok munkahelyet lehet teremteni az új pénzzel és az is az egyetlen megoldás. Ám itt a legfontosabb, a munkahelyteremtés terén kamatmentesnek kell lennie a támogatásnak, esetlegesen nem visszatérítendőnek."
A történelmi jövőre soha nem szabad mondani, hogy "ennek kell lenni", "ez lesz", ez nem lehet". Ezért nem vonom kétségbe a lehetőségét felvetéseinek. Vannak dolgok azonban, amelyek megkerülhetetlenek. ezért vettem ki a fenti idézetet. A munkahely teremtéés. Nem munkahelyteremtésről szól a nemzetgazdaságtan, általában a közgazdaságtan, hanem piacteremtésről. (Ezt nem érti meg pl. az egyébként jól képzett Orbán Viktor sem.) A terméket el kell tudni adni!Ez így van a cseregazdaság kialakulása óta. A marketing tudományok atyja P. Kotler a múlt század végén írt egy remek könyvet a piacról. Aztán, a famulusaival együttműködve írt egy másikat a 21. század küszöbén, amelyben bevalja, hogy "sajnos" a marketing nem úgy működik, ahogy elképzeltük. (Már int Ő és követői.)
Vagy megtaláják Magyarországon, hogy melyek azok a szellemi és tárgyi termékek, amelyekre egy nagyobb önállóságot lehet építeni, a világgazdaság részeként (!) vagy kénytelenek a hátsóudvarban elviselni az alacsonyabb rendű élet feltételeit.
Minden más csak ábránd. Lehetséges egy ilyen mai Széchenyi nemzetgazdász? Lehetséges, ha felismeri a világ működését -amelyik tőlünk független - miként ő, és abban meg tudja alkkotni a reális, illeszkedő nemzetgazdaságot. Vagy jön Kossuth a revolúcióval, ami csak arra lesz jó, hogy szétzihlálja az országot. Szomorú, de így van. A megoldás, tehát több féle lehet, és hogy melyik társadalmi alakulat lesz erre képes azt még m egjósolni sem lehet.
Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő szerint pártja számára nem lenne kockázatos, ha az európai parlamentivel együtt előrehozott országgyűlési választásokat is tartanának, ugyanis egyszer mindenképpen át kell lépniük az 5 százalékos küszöböt. Az Országgyűlés feloszlatásáról szóló népi kezdeményezésről, valamint az ugyanezt javasló ellenzéki indítványról hétfőn tárgyal és várhatóan szavaz is a törvényhozás. A népi kezdeményezést azután tűzték napirendre, hogy az Országos Választási Bizottság a hónap elején hitelesítette a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány által összegyűjtött aláírásokat. A fideszes Navracsics Tibor és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt országgyűlési határozati javaslata március 8-i hatállyal oszlatná fel a parlamentet, mivel szerintük minél előbb hiteles, és számon kérhető Országgyűlésnek és kormánynak kell irányítania az országot.
Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek azt mondta, hogy pártja tartja magát korábbi döntéséhez, miszerint nem támogatja a parlament feloszlását. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben nem ez az alapvető kérdés, hanem az, hogy a válságban milyen megoldásokat találnak az ország számára.
Ezzel együtt szintén Horn Gábor, múlt hét csütörtökön, a Liberális Gazdasági Konferenciát lezáró beszédében teljesen alkalmatlannak nevezte a válságkezelésre Gyurcsány Ferenc elképzeléseit.
Az asztalon lévő javaslatok használhatatlanok a válság kezelésére - mondta az SZDSZ ügyvivője, aki szerint "hiteltelen, cselekvésképtelen a kormány".
Horn Gábor úgy vélte, nem lenne kockázatos az SZDSZ számára, amennyiben június 7-én előrehozott választásokat is tartanának Magyarországon.
"Mondhatjuk most is azt, hogy ezt már nem. Lehet előrehozott választás. Én időnként, amikor éjszaka felriadok rossz álmaimból, azt gondolom, lehet, hogy ez egy lehetséges megoldás ma Magyarországon. És az SZDSZ számára ez nem is kockázat, mert nekünk mindenképpen meg kell ugranunk június 7-én az 5 százalékot, ugorjuk meg egyszer. Az sokkal jobb és olcsóbb, mint kétszer. Nincs ezzel baj. A probléma az, hogy azt nem tudom: az ország elviseli-e ezt. Ezt nem tudom. És igazából nem tudok rá válaszolni, se így, se úgy. Viszont ebben kísérletezni nagyon nehéz" - fejtette ki Horn Gábor.
Az MDF frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: a 10 tagú képviselőcsoport megszavazza a parlament feloszlásáról szóló mindkét indítványt. Herényi Károly emlékeztetett arra, hogy az MDF tavaly ősszel is így döntött, amikor maga adta be a parlament feloszlatásáról szóló javaslatot.
Mindeközben az Országgyűlés feloszlatását szorgalmazta több résztvevő az MSZP társadalompolitikai tagozata által szervezett országos vitanapon szombaton. Olyan vélemények is elhangzottak, a jelenlegi politikai elit alkalmatlan arra, hogy kivezesse a válságból az országot. A felszólalók között Szabó Lajos Mátyás volt kerületi polgármester úgy fogalmazott: az MSZP-nek hozzá kellene járulnia a parlament feloszlatásához, mert ezzel erkölcsi alapot szerezne magának ahhoz, hogy újraépítse magát.
A Merre tovább MSZP című, az MSZOSZ székházában tartott tanácskozáson Szanyi Tibor, az egyetlen országgyűlési képviselő résztvevő közölte, ő nem fogja támogatni hétfőn az Országgyűlés feloszlatását. Parlamenti képviselőként mandátumát az MSZP kongresszusa határozta meg, ez pedig a kormány támogatását jelenti - emelte ki.
Tiszteletem! Valóban. A történelem során volt már rá példa, hogy ez a tőkeközpontosított világ a befektetések megvonásával és bojkottal tört meg egy nemzetet, a gazdaságán és iparán keresztül. Ez volt az I. világháború utáni Németország. Túl erős és túl humánusnak mondható birodalom volt. Tudom, tisztában vagyok a veszéllyel és sajnos számolnunk kell is az ilyen lépésekkel. Ha itt afféle igaz forradalom kezdődne, utána lenne itt nagy éhínség. Éppen ezért fontos egyeseknek, azoknak ott fent, hogy gazdaságunkat tönkretegyék. A nyerő kártyák egy része a kezükben van, hiszen mi, akik mezőgazdaságban kiemelkedő ország voltunk, mára agonizálunk. Nem a mi hibánk, többélű néma fegyverek bevetése után lett mindez. Ezt is eredményezte a politika és a politikusokat madzagon rángató dörzsöltkezű páholytestvérek utasításai. Beismerhetjük, csapdában vagyunk, s nem kicsit, nagyon. Mindezek mellé valami készül a világban és meglátásom szerint csúnya lesz, nagyon csúnya. Ez a világválság újabb nagy háborút sejtet, s nemcsak azért, mert történelmi példa van rá, hanem mert érzékelhetően affelé zajlanak a - szerintem - generált események. Ha megvalósulnak a tervezett ambíciók, akkor véleményem szerint bezárul a kör és véglegesen megtarthatja uralmát ez a szűk klikk, elit. A tudás és energia a kezében lesz (a lényeg), s mindenki más majd őket szolgálja, hogy élhessen. Micsoda ragyogó világ lesz. Néhány évtizedre datálom, de talán csak néhány év, legrosszabb számításként kettő-három. S hogy mi a helyzet eközben velünk? Példának okáért 2-3 év szűken elégséges a túlélő "kenyér"-földek megteremtésére. Ehhez túlélőkormányzat alakítása szükséges, a Magyar Nemzeti Bank újra kézbevétele, új pénz és sok-sok államosítás is elengedhetetlen. No persze a bankóprés működtetését az új központi bankunk a kormányzat engedélyével teheti meg. Sok munkahelyet lehet teremteni az új pénzzel és az is az egyetlen megoldás. Ám itt a legfontosabb, a munkahelyteremtés terén kamatmentesnek kell lennie a támogatásnak, esetlegesen nem visszatérítendőnek. A valutaalap hiteleket felülvizsgálni, és a kezdeti mosolygós egyezkedő hangnemből fokozatosan áttérni a hitelek megtagadása opcióig,s ennek idővolumene összeköttetésben lehetne az esetleges bojkott kezdete elötte/utáni túlélési minimumérték elérésével. Mert tényleg sokminden múlik a kenyéren. Gazdasági potenciálunkat mindemellett növelhetjük a Kárpát-medence újraegyesítésével, de ezt azt hiszem nem kell hangsúlyoznom. Egy, illetve már 2 sajnálatos esemény is lehetőséget teremt. Két sportoló sajnálatos halála is újabb lehetőség, amit meg kell ragadni. Nemhiába, az életben semmi sem történik véletlenül, csak meg kell ragadni. Hiszen íme, a történelem a bizonyítéka, hogy a Kárpát-medence csak egyben erős, külön-külön, részekre darabolva egy sebzett, elkergethető, elpusztítható emberhad. Sokmindent és nagyon gyorsan kell tennünk, hiszen 2-3 év (minimálisan számolva) kevés idő, ám elég elszántaknak kell lennünk. És természetesen elengedhetetlen, hogy felismerjük, felfogjuk, hogy leghamarabb unokáinktól kaphatunk dícsérő szavakat.
Sok a kiaknázható lehetőség. És persze a mai viszonyokat tekintve a válságkormány név is helytálló, ugyebár - csakhogy pozitív médiasugallatos hangot adjak a dolognak.
Összegezve a dolgot, olyan összetett a probléma és annak megoldása, hogy ihajj.
Áhítattal olvaslak, különösen azért, mert nyilvánvalóan többen vagy - föltéve, hogy tudsz magyarni elemi szinten. És olyan félelmetes, amit írsz..!
De ti engem sehonnan sem távolítottatok el - engem a legjobb hazafiak mindenütt megismertek, akár egyszerre, különböző helyeken is, és mindenütt ünnepelve fogadtak.
He ti mind megmondanátok holnap a képviselőknek, hogy jobb, ha feloszlatják magukat, szerinted az hatna? Szerintem ez kevés - meg kell nézni, árulnak-e Molotov-koktélt a Ház büféjében, mint anno a Szabadság téri székházban...
De azt nem szeretném, ha megint Toroczkai vezetne bennünket - ügynök, tudod?
felkészülve várunk. 2006-ban is "próbálkoztál" mindenhol, akkor is felismertünk és eltávolítottunk (legalábbis vidéken, ezért nem "tudtál" csak Pesten randalírozni.
Különben NEM akarunk tüntetni. Ha felosztjatja magát a holnapi szavazással ez a parlament, légy nyugodt, nem megyünk tüntetni. ( ez benne a spontán rész)
Ezt, kiknek köszönhetjük? Múlt hét hétfőtől Magyarországon az államcsőd kockázata állandósult. Ennek negatív hatását már mindenki meg fogja érezni. Erre volt csak képes ez a bagázs, azonnal el kell tűnniük a közéletből.
elqró továbbra sem akarja a válságot megoldani, helyette válságmagyarázó roadshowt indít ahol személyesen magyarázza el mindenkinek, hogy az ő felelőssége miatt tart itt az ország és nem az mszp-szdsz miatt.
"S hogy aztán a magyar nemzet képes-e felfogni jelen világunkban fontosságát lépéseinek, már egy másik kérdés. A történelem kereke nem állt meg és mindnyájan részesei vagyunk, magunk is alakíthatjuk, nemde?!" Ez érdemi válasz volt. Így lehet gondolatokat megvitatni. Sajnos vagy sem, nincs időm a Fórumon "lógni". Belenézek, hogy valamelyest tájékozódjak egy icsi, de valószínűleg meghatározó csoport véleményéről. Megkülönböztetésül, a topik sok résztvevőjétől, inne áttérek az önözésre.
Azthiszem megértem az agályait és a felháborodását. Minden oka megvan rá. A kkövetkeztetéseket azonban nem tudom elfogadni. Bár lehetséges lenne, még a mi életünkben az a változás, amelyet vázolt. Sajnos nem. Egyelőre - a válság átmeneti állapota ellenére - a kapitalista társadalmi rend tovább fog élni. A globalizációnak még rengeteg tartaléka van Afrikában, Délamerikában, és bizonyos értelemben Ázsiában is. Áltatnjuk magunkat, ha azt véljük, hogy itt, Európa közepén önállósulni tudunk.
"Európa közepén ezt a lépést megtenni borítékolhatóan változásokat eszközöl az egész világon. És bátran megtehetjük, hiszen elégedetlenek vagyunk a mai világ berendezkedését illetően." Boritékolhaóan nem eszközöl változásokat a világon. Túl kicsi a gazdasági pontenciálunk ahhoz, hogy ezt eredményezhetné. Olyan ez, mint azok a tisztességes emberek, akik a társadalmi igazságtalanságok miatt éhségsztrájkot kezdenek. Vagy meghaltak, vagy feladták. Erre a nemzeti "tisztesség" vállalásra vajon hányan lennének képesek? É, ha itt képes lenne a nagy többség, mi lenne a nemzetközi tőke válasza? "Ahogy akarják, hölgyeim és Uraim!" és becsapnák az ajtót. Piacnak is túl kicsik vagyunk. (Ráadásul még olyan fanatikusak sem vagyunk, mint a tibeti hazafiak.) És ezen az állapoton a királyság intézménye sem tud változtatni.
A civiliuzáció és a technikai fejlődés kérdései külön, de ehhez tartozó kérdések.
"Én részemről nem kívánom támogatni a világegyetem legalantasabb civilizációjává való válásunkat."
Egyetértek. De minden valóban humánus gondolatunk, cselekvésünk háttere a realitás, ha nem akarunk még nagyobb felfordulást, mint ami van. Hírdetni kell az ember ember voltát, minden megaláztatás elutasítását, de az emberek kenyérrel "is" élnek. Ameddig nem tudunk biztonságosan "kenyeret" adni, addig félő, hogy akaratunk ellenére az említett szektákhoz lehetünk hasonlóak.
Nemmel szavaz a parlamentoszlatás népi kezdeményezésére holnap az SZDSZ – ezt mondta Kóka János a Pont 7-ben.
A frakcióvezető azonban hozzátette: a Fidesz–KDNP azonos témájú indítványáról viszont attól függően szavaznak, hogy az MSZP megszavazza –e a Reformszövetség programját. Kóka János szerint ugyanis ez a program az egyetlen és utolsó lehetőség a válságból való kilábalásra, amit ha elutasítanak, rövid idő alatt összeomlik az ország gazdasága.
Az SZDSZ frakció ugyanakkor, akik korábban szintén elutasították a javaslatot, megváltoztathatja álláspontját. A liberálisok hétfőn újra egyeztetnek arról, hogy miként voksoljanak.
„Holnap fog az SZDSZ frakció erről tárgyalni a napirenden lévő feloszlatási dolgokról. Azt szeretnénk, ha a lehető leggyorsabban kapna választ ez a krízis a kormánytól és cselekvőképes kormánya lenne az országnak. Ez élvez nálunk prioritást.” – mondta Gulyás József szdsz-es országgyűlési képviselő az ATV Híradónak.
Amennyiben holnap a parlament nem szavazza meg a feloszlatását, ugy este hat órától az ország minden településénak főterén békés demontsrációval fejezzük ki tiltakozásunkat, hogy semmibe veszik a választópolgárok akaratát, érdekét. Ezek magukon kívül már rég nem képviselnek ott senkit. Elfelejthetik a sokat hangoztatott "képviseleti demokráciát". Ne adjunk okot arra, hogy a "karhatalmat" ismét ellenünk fordíthassák. Békés demonstrációt, de minden településen.