Végül is, ha a korábban felsorolt nevek közül (úgy vettem ki) senki sincs tökéletes formában, akkor az ugyan olyan jó, mintha mindenki toppon lenne, mert így is kiszámíthatatlan és szoros végeredményre lehet számítani. Csak azok a kissebb sérülések maradjanak is meg kicsinek.
2. nap
Az esélyesek nagyon szépen lehozták a meccseiket. A Jokozunák igazi, rangjukhoz méltó bemutatót tartottak. Hakuho az erőt, Kakutyu a taktikát, Kisenosato pedig a kűzdő szellemet képviselte, ezutóbbi mellesleg messze a nap meccse volt, végre ugyan azt a Kisenosato-t láthattam, akit annak idején még Ozekiként megkedveltem.
Egyvalamit mondjuk nem értettem. Hogyhogy ilyen korán összekerült Takayasu és Ichinoyo? Azt hittem, a sanyakuk csak féltáv környékétől ugranak egymásnak.
Pusztán amiatt, hogy a megszerzett rangjukat megőrizhessék, avagy esetleg magasabb rangcsoportba
léphessenek elő, Kisenosato, Tochinoshin és Mitakeumi esetében kéne komolyabb motivációt látnunk -
érthető okokból.
Kise - ről írtatok már ez ügyben, valószínűleg ez még áll is, tehát Ő puszta létéért kell küzdjön - ez az elszántság eléggé látszott is rajta az 1. napi mérkőzésén.
Tochinoshin kado ban Ozeki és rajta is eléggé látszott az 1. napi összecsapásán, hogy nem szeretné
az utolsó 5 - 6 napra (a Yokozunák, Ozekik és Mitakeumi elleni összecsapásokra) hagyni a kado ban -
állapot ravasz / fogós kérdésének eldöntését.
Azután itt van Mitakeumi (akinek édesanyját is mutatta a kamera egy lelkesen neki szurkoló nőcsapat
társaságában). Az Ő számára is igazi tétje van ennek a tornának már a Kyushu Basho szempontjából
is. Emiatt én azért azt feltételezem, hogy lesz motivációja, ami az 1. napon még nem igazán látszott
oly - annyira, ámde - ahogy a tenisz szak-topicokban írni szokták az igazi guruk - a klasszsnak tudnia
kell a megfelelő mértékben emelnie a produkciójának színvonalán, éppen a következő ellenfél várható
teljesítményéhez.
Ami pedig Hakuhot illeti, az Ő esetében pedig azt figyeltem meg (ha jól láttam), hogy mintha egy kicsit
leadott volna a test - tömegéből. Elég gyorsnak, robbanékonyabbnak is mutatkozott Tamawashi ellen.
Amint az előző hsz.-ben is írtam, Yutakayama keltette még fel a figyelmemet, akinek Takayasu jutott
és derekasan helytállt ellene, bár végül az Ozeki győzött. Ezenkívül még az utóbbi tornákon vészesen
gyengélkedő Yoshikaze is nagyot alakított azzal az emlékezetes szabadstílusú birkozó produkciójával,
aminek végén nem igazán lehetett eldönteni, hogy az Ő sarka, vagy a kirepülő ellenfél ért - e előbb
talajt a ringen kívül. Minden esetre a produkciója ippont ért, nagyon látványos és imponáló volt.
mivel én elég szorosan követtem a felkészülési időszakot (jungyo és később a keikokat)
a következőket tudom mondani:
kise: nem volt rossz a felkészülése, de igzán kiemelkedőt sem nyújtott. keményebb ellenfelek ellen nem ment neki annyira... remélem össze tudja magát szedni.
takayasu: a felkészülés alatt rásérült a korábbi sérülésére, edzésnapokat kellett kihagynia, a keikokon nem igazán tündökölt, tőle nem várok igazán semmit.
mitakeumi: gyenge felkészülésen van túl, gyakorlatilag a magasabb rangúaktól minden esetben simán kapott ki, szerintem kizárt, hogy ozeki címért vagy jusóért menjen, hacsak nem hull ki megint az összes yokozuna és ozeki.
hakuho: lábujj és térdsérülése meg mindig nem gyógyult teljesen, a keikokon ennek ellenére nagyot ment, igaz arra vigyázott, hogy ne túl erős ellenfeleket kapjon.
kakuryu: neki nagyon meggyőző volt a felkészülése, de az állapota neki sem tökéletes, bármikor lesérülhet újra.
tochinoshin: nem gyógyult meg júliusi sérülése, fájdalmai vannak, elmondása szerint a legfontosabb célja a kachi koshi.
Fúú, ez a torna ahogyan kezdődött, az első nap nézése közben elkapott egy régi hangulat. Az a hangulat, amikor egy szumótorna elé úgy ülhettem le (90-es évek végefele) hogy nem tudhattam, ki nyeri a tornát, de volt 4-5 potenciális esélyes, és ez nagyon izgalmassá tette az akkori versenyeket. Most ugyan ezt érzem, bár lehet hogy ezt csak a boldog tudatlanság mondatja velem, nem néztem utána ki milyen formában volt a felkészülési meccsek alatt, de amit a korábbi tornák tapasztalatai alapján mondhatok, és amit jelenleg látok, az az, hogy:
Tochinoshin, Mitakeumi, Hakuho, és Kakuryu is esélyes lehet a végső győzelemre, de ne feledjük a visszatérő Kisenosato-t, aki szerintem földöntúlian nagy bizonyítási kényszer alatt áll (bár mintha fogyott volna, de a mentalitása tán ismét a régi), és persze Takayasu is ott van, mint a fekete ló. Ő még soha nem nyert tornát ellenben az előbb felsoroltakkal, de ha egészséges, mindig hoz egy stabil magas szintet.
És szépen kérem, óh, a keresztény és a sintó istenteket is, hogy ezen a tornán NE LEGYEN SÉRÜLÉS!
Mitakeumi nem véletlenül indult ms10TD rangból, az új rendszer bevezetése óta ez a legmagasabb "beszálló rang". Ez persze nem garantálja, hogy bajnoki rangig viszi, mindenesetre nem rossz "előjel".
Az nem különösebben meglepő, hogy 11 győzelemre "beígérték" Mitakeuminak az ozeki rangot. Viszont azt kíváncsian várom, hogy egyrészről el tud-e majd indulni a szeptemberi tornán valamennyi yokozuna és ozeki, másrészről, hogy ha ezek mind egészségesek, és jó formában vannak, akkor mire megy majd ellenük az újdonsült ozeki jelölt. Mitakeuminak szinte biztosan minden yokozunával (3) és minden ozekivel (3) meg kell(ene) majd mérkőznie, ami azt jelenti, hogy legalább kettőt le kell(ene) győznie úgy, hogy a többiek ellen nem hibázik. Ha pedig esetleg megint yokozuna és/vagy ozeki "mentes" tornához lesz szerencsénk (amit én személy szerint nem szeretnék), akkor szinte biztosan ki lesz kövezve az út Mitakeuminak a 11 győzelemhez.
Azt gondolná az ember, hogy sekiwake rangúakkal sokszor megesik, hogy valaki tornát nyer. Hát nem, a 2000-es években ez csupán a harmadik eset, Musoyama és Terunofuji után. A történelem során is mindössze 26 ilyen eset fordult elő, és az "elkövetők" több mint a fele később yokozuna lett. De ozeki gyakorlatilag mindenki.
Azt tudja valaki, miért Takayasu nyert a 12. napon? Több lassítási szöget is megnézve elég egyértelműnek tűnt, hogy a lábujjai már jóval korábban kicsúsztak Takayasunak, minthogy Mitakeumi lerakta volna a talpát. De mivel ez onnan nem ennyire egyértelmű, a bírók helyében maximum újrajátszattam volna a meccset.
Nem láttam még a 12. napot úgyhogy a 11. napig bezáróan tudok csak véleményt mondani
Szegény Yoshikaze. Nem tudom mikor láttam utoljára ilyen gyászos szereplést bármelyik birkózótól. 0-15-ös "zensho makekosi"-ra konkrétan nem is emlékszem még. Lehet, hogy Yoshikaze fogja ezt majd bemutatni? Mitakeumi győzelmét nehéz lesz elvenni már, Takayasunak pedig egyetlen győzelem kéne már csak, de tartok tőle, hogy a 10. napon történő lesérülése (vagy csak az alapból is meglévő sérülésének tetőzése) miatt ez nehezebb lesz, mint mondjuk Mitakeuminak behúzni a címet. Tényleg elsöprő amit művel, még úgy is, hogy a nagyok távol vannak.
A 9. nap fő látványosságát szerintem mindenképpen a két ozeki szolgáltatta. Takayasu-nak ezt a test-csele még az idei foci VB-n is megállta volna a helyét, egy fabatkát nem adtam volna érte, hogy ezt onnan még megnyeri. Goeido-t pedig ennyire akrobatikusnak nem tudom mikor láttam utoljára, ha egyáltalán láttam valaha is. A kűzdöszellemük mindenképp dícsérendő.