....Nincs "vissza hoditás" csak emigrácio-imigrácio van. Legális meg nem legális úton. K.b.27-30 millio ember él az USAban kiket besorolnak a " hispanic" categoriában mint azt teszik a feketebörü emberekkel mikor " afro-american" csoportba teszik. Ez nem jelenti azt hogy most érkezett mindegyik!!! Még azt se hogy jól beszél spanyolul! ( a Legtöbbje átkozott rosszul beszéli a spanyolt). Csak származási jelöltség saját bevallása. A texasi, californiai vagy arizonai "hispánic" amerikai(!) régebben él itt mint a legtöbb ír leszármazott. Nem beszélve arrol( mint már azt hiszem ebben a topicaban irtam) k.b. 1˝ millio amerikai tartaja magát magyar származásunak! A chicáno amit Tibor Arato olyan lenézöen ir ki régebbi amerikai mint talan az ö amerikai felesége családja. A legtöbbje nem beszél (és ha teszi akkor borzalmas rossz) spanyolul.
Nézzuk tehát melyik s hol vannak az "új" latinok...
T. MUMU!
Megmondtad!
"En is felvagyok haborodva a kultursokkunk kozepete mikkor idegen es szamomra kellemetlen szokasokat ,viselkedest,behoznak a meghitt kornyezetembe sot elakarnak uralkodni rajtam , rajtunk. Torokok , bosznyakok ,afganok ,arabok , valobban soha nem eltek itt .De a latinok , (meg egyszer irom ) , akiknek nem birom az eletstilusokat ,megis elobb voltak ott mint a magas civilizaciot teremto mai amerikai nemzet fiai.. "
Tóled idéztem és félretik?! Bocsánat a második kopiért!
T. Timur!
Talán elkéne igazodni? (amiket Teírsz nem az én mondásaim!!!)
Hiába, kénytelen vagyok újra irni. Föleg wizes irásai serkentek megint. Mán csak azért hogy lássa hogy nem minden magyar származásu itéli a dolgokat ugyan azon formában.
Oh! "a latinok" azaz a " hispánok". Már maga a közös elnevezés - agentintol a mexikoi emberig meglehetösen téves. Egy, pl. argentin és egy mexikoi közt a diferenciák nagyobbak mint pl.lengyel és egy szerb közt. Sokkal nagyobbak. A "hispánik" megnevezés az amerikai census azaz népszámlálo iroda egyik óriási tévedése. Pont olyan mint a nem hispánik vagy nem "afroamerican" amerikait " anglonak" nevezni. Mert persze az " anglok" azok lehetnek angol eredetüek de szláv, ír, magyar, zsidó, francia, német görög, skandináv stb.stb. milliok vannak beleolvadva.Az ismert tény az hogy a hóditás északon angol volt nagyobbrészt délen meg spanyol-portugál. Ezt mindenki tudja,nem? Most a XX-XXI században a 2 amerika ozmozisa majdnem elkerülhetetlen. De a Tibor, Mumu meg a többiek tuloznak ill. ismeret hiányban vagy erösebb - gyengébb rasszista tüneteket mutatnak itt. Erre fogok rátérni a folytatásban....
Tudod egy nagy hatalommal szemben mindnyajan erezhetnek kulonbozo modon.Egyik ketto volt most egy ,akkor kettobol lehetett valasztani .Volt Erdelybe egy mondas : Ce este USA ? Uniunea Sovietica Aialalta .Forditas :Mi az USA ? A masik Szovjetunio .A nevik roman aliteracioja miatt lehetett mondani...
Nekem szemelyesn mas a velemenyem mert sokat jartam ott .termeszetesen hozzajarul az is hogy nem penztelenul sem emigranskent.Igy konnyu.
De a masik oldalon gondold el mennyi pozitiv is atjon a sok szamukra nevetseges dolgok miatt (nevetseges talan csak azzert mert nem fogjuk fel abba a keretbe amiben az ott letezik )
Megint a masik oldalrol :
-Trudeau kanadai miniszterelnok mondta egyszer a kerdesre milyen erzes az USA szomszedja lenni ?
-Olyan mint ha minden este egy elefantal fekudnel az agyba.
Megint masik oldalrol.
-ki adja a legtob segelyt a legszegenyebb allamoknak ,
-ki adta a Marschall tervet (sajnos Mo-t nem engedtek az oroszok hogy felvegye )? Ez a terv allitotta labra Europat a haboru utan.
Szoval egy nagy allamrol nem lehet egy egyontetu velemenyt mint kivul allo adni .Kerdezd meg az ott elo es oda menekult honfitarsainktol.A legtobbje biztosan meg fog szidni. Ne vedd szivedre .Ok maskep latjak mint Te . Ennyi legyen megengedve mindnyajunknak.
Pont ez a topic kerdese : mi NEKED Amerika .Mert annyi egymasnak ellentmondo velemeny van rola.
Huhh!
Félreérthető!
Irigylem épitészetét, keritésnélküliségét, de nem irígylem szellemiségét valamint /csak tudomásom szerinti /embertelenségét!
Mióta megszülettem pozitiv a beállítotságom, de más!!
a hatlabu ,otszemu .
Meghalt Amerikaban Harsanyi Janos ( 1920-2000 ), Nobel dijas kozgazdasz .O volt a jatekelmelet apja . Ennek az elmeletnek alapjan (ennek logikajaval , strategiajaval) folytattak az amerikaiak a leszerelesi targyalasokat anno dacumal .
Hat eve kaptta meg a Nobel dijat .Tavaly haza latogatott a tobbi magyar szarmazasu Nobel dijasokkal .
Most mar ertem . Ezzel senkinek semmi baja. Mond meg a velemenyedat ..lesznek ra valaszok es te is ujra valaszolsz , semmi baj .Udv a hatlabu ,otszemu .
T. Mumu!
Legyél hatlábú, vagy ötszemű!
Engem csak az ember érdekel! / a Föld elfogadható törvényei szerint! /
Mégegyszer : szarok US- ra!
Becsülöm technikai tudását, fejlődését, de ... !
T. Mumu!
"En is felvagyok haborodva a kultursokkunk kozepete mikkor idegen es szamomra kellemetlen szokasokat ,viselkedest,behoznak a meghitt kornyezetembe sot elakarnak uralkodni rajtam , rajtunk. Torokok , bosznyakok ,afganok ,arabok , valobban soha nem eltek itt .De a latinok , (meg egyszer irom ) , akiknek nem birom az eletstilusokat ,megis elobb voltak ott mint a magas civilizaciot teremto mai amerikai nemzet fiai.. "
/Elnézést, nem igen szoktam másolni! de most nem bírom ki!!!/
Nem írtad a Magyarokat!
Lehet, hogy Ők másképp gondolják! ( Mármint a nem magyarok)
Hja es megegy magyarazat talan ezert van a felreertes :en egy Erdelybol menekult osztrak allampolgarsagu es Mo-n elo nyugdijas jogasz vagyok .Sokat jartam es jarok Amerikaban (USA es Canada )elobb uzletileg most inkabb baratok latogatasara.Ennyi.. A topicot pedig azzal a bevalott ohalyal nyitottam hogy minden velemenynek ( mellette es ellene ) de meginkabb benyomasoknak adjon helyet. Egy kaleidoszkop amiben minden irany kepviselt.Es neha informaciokkal segit.
Kedves wizes,mirol beszelsz ?.A beszamoloban nincs is allasfoglalas csak felmerese a helyzetnek.Meg mindig nem ertem mit kifogasolsz ? Es tenyleg honnan.
Nyugi,es magyarazd meg kerlek.Bekevel.
Most Innen vagy Onnan?
Én Itten vagyok, elfogadom, nem tagadom!
Leszarom, hogy ki hogyan akarja elfoglalni "Amerikát"
Ha odamentél, befogadtak, örülj!
Ne kritizálj, mert nem tudod, hogy befogadtak-e?
Ha nem, akkor fogadd el Magyarországot olyannak amilyen!
Elv!?
Úgy írsz mint egy fennsőbbséges Valaki!
Nem érdekel!!!! / De úgylátszik mégis/
Itt lakom, élek és minden baromságát elfogadom és elfogadtam!
Üdv!
Tiborom ,erted vettem meg a Blikket hogy husegesen beszamoljak nagyjabol a tudositas alapjan :Tamas Andras penteken hajnali negy orakor lepett ki a kotyelnyicsi elmegyogyintezet kapujan es 53 ev utan eloszor visszatert haza .Az ot evtizeden at vegetarianusnak tartott ferfi az uton ebedkor sonkat evett es tagra nyilt szemmel bamulta a kulvilagot.Pentek este erkezett meg a gep vele es a korhaz foigazgatojaval meg a psihiaterekkel reporterekkel.Persze ezzek azert koltottek aaz esemnyre annyi penzt hogy majd eladhassak a konycseppeket elohivo storyt a vilagnak.Mindegy hogy miert tettek de jot tettek.
Egyelorte az idegkorhazba viszik ,kozos szobaba egy 35 eves emberrel ,akivel beszelni fog (gondolom kivalasztott szemely ) es megszoktatjak az itteni korulmenyekkel, kideritik a most spontan rokoni kapcsolatot bejelentokrol mi a valosag. Ket honapot marad itt addig rendbehozzak fogsorat es muvegtagot kap amputalt laba helyere. Meg tudositok ha lesz mirol.
Kedves wizes dehogy haragszom meg , itt ha lehet nem emberek hanem elvek csaphatnak ossze..
Nem teljesen ertem kit itelsz el a kituras jelzovel , azt amit en irtam az akkori foldfoglalasrol vagy azt ami a latinok csinalnak most ...Szerintem az igazsagot nem az utan kell megitelni hogy mennyire kellemetlen nekunk..Sajnos meg igazsagot sem lehet tenni mert minden oldalon van egy kicsi .
En is felvagyok haborodva a kultursokkunk kozepete mikkor idegen es szamomra kellemetlen szokasokat ,viselkedest ,behoznak a meghitt kornyezetembe sot elakarnak uralkodni rajtam , rajtunk. Torokok , bosznyakok ,afganok ,arabok , valobban soha nem eltek itt .De a latinok , (meg egyszer irom ) , akiknek nem birom az eletstilusokat ,megis elobb voltak ott mint a magas civilizaciot teremto mai amerikai nemzet fiai..
Csak ennyit gondolok errol ,na meg arrol hogy fog ez kinezni ha nem vedekeztek ellene .Mert a demokraciaban-amelyik szisztemba en a legjobban szeretek elni -megis meg van az a hatrany hogy egy analfabeta barmilyenek akit talan odacsabitanak valami elvtelen igeretel a valasztoi urna ele,annyi beleszolasa van a politikai jovohoz mint annak a jol megfontolt ,helyzetet ismero polgarnak , aki nehezen hatarozza el kinek adja szavazatat.
Voltam ott, de azok sem tudnak sokat.
Koszonet, semmiert, Pestike.
Csak azert erdekel a fogoly elete tortenete, mert en is vasztettem csaladtagot Muszkafoldon.
Emlekeztek a regi notara; "Muszkafoldre lassan jar a posta."
Ja, most jut eszembe igazabol be sem mutatkoztam, es a topic kerdesre sem valaszoltam.
7 eve vagyok itt, New York City-ben elek. Amerika szamomra a lehetoseg jelentette, hogy felnojek, es onallositsam magam. Otthon nem dolgoztam, es semmifele hivatalos dologgal nem foglalkoztam (26 eves koromig egyetemre jartam, ekkor jottem ki). Itt meg kellett tanulnom, hogy a sajat labamra alljak, ha nem akartam, hogy uton-utfelen kihasznaljanak. Azt is koszonhetem Amerikanak, hogy egy kicsit kiszelesedett a latokorom. De ez gondolom mindenkivel igy van, aki tobb orszagban, kulturaban el. Viszont minel regebb ota itt vagyok, annal jobban magyarnak erzem magam. Arrol almodozom, hogy ha hazamegyek magyar dolgokkal foglalkozom (tortenelem, irodalom).
Van itt sok minden, amit szeretek, es sok minden, amit nem. De most nem akarom tul hosszura nyujtani a levelem.
Nekem AMERIKA?:
Észak, Közép és DéL Amerika!
USA helyett használják általában.
Miért?
T. Mumu!
"A hispanoamericanok -akiket kulonosebben nem szimpatizalok- nem elhoditjak hanem ha igazsagosak akarunk lenni , Californiaban ,Ujmexikoban ,Floridaban es mas nyugati parthoz kozeli allamba VISSZAHODITJAK Amerikat ,ahonnan kiturtak oket a mi legenyeink... "
Te is mindenkit ki akarsz túrni?
Ne tolakodj oda ahol Mások vannak!
Ne gyere ottani szövegekkel!
Tisztelettel wizes!
Sziasztok!
Én még eddig nem szóltam hozzá ehhez a topichoz és most is rögtön kérnék valamit!
A barátomnak kéne 1-2 napra szállás Los Angelesben vagy San Diegóban, vagy ahhoz közel, mert szerencsétlent összecsipkedték valami bogarak, teljesen kivan, és jó lenne, ha valahol összeszedhetné magát egy kicsit.
Ha van ismerosötök, aki ilyen rendes, vagy valami egyéb ötletetek, írjátok meg! Köszi!
Visszahoditast azt nemfogjak tudni megtenni a Latinok. De betolakodni es elfoglalni bizinyos helyeket azt csinaljak.
Mikor Floridaban elmentem a Mall-ban bevasarolni, mast sem hallot az ember csak Chicano dumat. Nem is tudnak halkan beszelni. Valosaggal kiabalnak egymasnak.
Mumu, feltetlen irj a Fogoj torteneterol ha lesz mit.
Tiborom,mert tudom hogy erdekel : Ma erkezik 56 ev utan haza Tamas Andras-nak nevezett (majd megtudjuk hogy hivjak valojabban) a leghosszabb oroszorszagi hadifogsagba elo emberre a foldnek...