Hogy osszinte legyek ,meg vagyok lepve hogy a kozvelemeny kutatas olyan nagy Bush gyozelmet josol ,bar most allitolag csak 3 % a kulonbseg de az is egy ilyen nagy oszagba eleg sok.
Kivancsian figyelem hogy egy bevalott vallasos zsido mint alelnok jelolt mennyi szavazatot hoz es mennyit visz el .
Ma kezdodik a >Democratic National Convention<
Majd meglatjuk mit tudnak fozni a Gore taborban,hogy elonyben lepjenek.
Szerintem melyik jobban tud hazudni az nyer.
Teljes mertekben egyetertek ezzel a hozzaszolassal. Nem olyan jo az, ha tobb fele nyelv van, meg ha annak is latszik. Pl. a fonokom szulei Puerto Rico-iak, de o mar itt szuletett New York-ban. O teljesen amerikainak vallja magat, nem spanyolnak, vagy Puerto Rico-inak. Sokszor panaszkodik nekem, hogy a templomaban mar egyre tobbet beszelnek spanyolul, es az angolul beszelok (mint o is) kisebbsegben vannak. Most mar ugy erzi, hogy ezeket a kisebbsegben levo angol anyanyelvueket "2. class citizen"-ekkent kezelik. (Ez a templom a South Bronx-ban van.)
Kedves Timur,
Mit jelent az, hogy "ezek a spanyolok regebbi amerikaiak, mint Tibor, vagy en, nem beszelve a gyongyikekol" (nem szo szerinti idezes)? Azt akarod ezzel mondani, hogy attol fugg, hogy milyen jo allampolgar valaki, hogy milyen regota van itt?
En nem banom, hogy egyes nepek hogy viselkednek, de alszentseg lenne a reszemrol azt allitani, hogy szeretnek egy spanyol kornyeken lakni. Nem azert, mert rosszabb a kulturajuk, csak mas. Sajnos, az egyetemen is gyengebb eredmenyeket ernek el. (pl. a New Jersey Allami Egyetem (Rutgers) dekankja kozzetett ilyen statisztikai adatokat, amit persze diszkriminacio, stb. titulaltak.) Ennek, ugy gondolom, kulturalis okai vannak. Persze, sokan azt mondjak, hogy "kisebbseg", "hatranyos helyzet", stb, de sok esetben nagyon keves idot forditanak a tanulasra.
Engem speciel ezek a dolgok azert zavarnak, mert hiaba teszek barmit az egyetemen, sok mindenbol kiesek, mert nem vagyok "kisebbseg". Valoszinu, hogy egy jobb egyetem MBA programjara se tudok bekerulni, mert eleve megvan adva, hogy hany % feketet, es spanyolt fel kell venni. Ahhoz, hogy bejussak, nekem max. pontu GMAT tesztet kell irnom. (ez felveteli MBA programra, az angol resze nagyon nehez).
Tiborom,a legujabb hirek a hadifogolyrol : Bar tobb csalad ismerne fel benne edesapjat meg ferjet is az edigi ismeretek szerint Turocszentmartonbol valo (mai Szlovakia,Martin ) es Katalinpusztan kerult hadifosagba. 1947 januarjaba idegosszeomlas miatt (de leht mas idgbaj is ) elvittek a Moszkvatol 1000 km.re fekvo korhazba ahol semmit sem ertett senkivel sem beszelt kb.53 eve. Az ottani foorvos ( helyesbitett verzio ) aki Mo-n toltotte katonasagot jott ra hogy magyarul motyog valamiket (addig romannak tartottak ) es igy kerzlt a hir a magyar kovetsegre.innen tovabb mar tudott az esemenyeket.Kedvedert tovabb kovetem es ertesitlek.Gondolom inkabb a topicba hatha mast is erdekel.
Akkor Tanar Ur, remellem, hogy az Angol nyelv marad hivatalos Americaban. Nekem a Spanyol nyelv nem hangzik lagynak. Ha uzleti ugyben hasznaljak Amerikan kivul az rendben van. Nem szerretnem ha America Spanyolizalva lenne. Ugyan ez a velemenyem minden mas nyelvre is. Az is rendben van, hogy valaki akarja tanulni a Spanyol, Nemet vagy mas nyelvet. Azomban nincs szukseg arra, hogy Americaban (Babel)Babeli zur-zavar legyen, mert te buszke vagy a Spanyol nyelv tudasodra.
Timur akkor rendben van. A baj abban all hogy itt de foleg a politikai topicokban allando a gyanakodas es a skatulyba helyezes . Mindenki tartozna eszerint egybe .De az elet talan mas ,nem mindenki valami elvnek a devotatja ,az elkotelezetje , es igy a velemenye se egyontetuen egyik oldalon van .Plane ha egy ilyen hataros topicot probalod keretbe tartani ,ehhez muszaly belole a legtobbet kihozni ugy hogy a legtobb valosagot tukrozze . Az pedig sokszor ellentmondo.Mi magunk is idok folyaman de neha ritkan egyidoben is tobb hatas alatt allunk es tobb dimenzioju megallapitasokat teszunk..
Most vissza a szemelyemre .Tehat hogy ne legyen ketseg .Erdelyben valobban a nepek kohojaba szulettem.Apam magyar volt es egyik dedapja a besztercei Gregorian csalad sarja ,azoke az ormenyeke akik annak idejen a torokok elol ide menekultek.
Az anyam ujaradi svab csaladbol szarmazik ,az apja meg kompos volt a Maroson ,o mar nem tudod jol nemetul ugy hogy en a helyi dialektust ertettem valahogy es nagy nehezsegekkel szamolhattam Ausztriaba. A gyermekkori lakasunk az aradi eleg nepes zsido fertalyaban volt es legtobb baratom zsidok voltak es maradtak.Eppen ezert mereszkedtem egy relativ harmonikus Zsido topicot vezetni ami egy idegbajos felszolalo kivetelevel megmaradt toleransnak ami nagy dolog az ilyen temanal.
Masodik felesegem roman ,ezert a kapcsolatert otthon sok kritikat kapott a testvereitol.Magat miutan mar 26 eve Ausztriaba elunk osztraknak (allampolgarnak ) nyilvanyitja es lojalisan az is. Otthon miutan Romaniaba romanul kezdtunk beszelni itt is Mo-n romanul beszelunk egymassal.O 4 nyelvet en 6 nyelvet beszelek es otthon nalunk kb.ennyi nyelvu kony van es barat. Magyarul irtam az erdelyi ujsagokba annelkul hogy valaha is magyarul tanultam volna az iskolaba (haboru alatt olyan helyen laktam ahol nem volt ilyen iskola ) es magam kezdtem anyanyelvemen beszelni.Irasaimat mindeg kijavitotta a szerkeztoseg meg a parizsi Irodalmi Ujsagba is (Meray ).Nemetul tartottam eloadasokat a szakmamba de franciaul is sokat olvastam es irtam.Ma mint nyugdijas letelepedtem anyanyelvem hazajaba annelkul hogy felvettem volna a magyar allampolgarsagot.Igy nem tartom magam erdemesnek a magyar politikaba beleszolni .Legtobb szabad idomet meg mindig az EU joggal toltom el es tanacsokat adok ingyen es bermentve mert nem kereshetek annelkul hogy ne veszitenek az ado altal penzt.A hobbym lett ez a nett de vedekezek ellene hogy veszoparipam es szenvedelye ne valjon.Nyelvtanra mar nincs ido es gepelni is rosszul gepelek bar javulast latok mar a praktika altal.Szamitok olvasoim ilyen fajta toleranciajara.Egyesek kritizaljak a stilusomat mint oktatoet de ez talan a koromtol es tapasztalatomtol fug ,magamba egyaltalan nem erzem valamibben jobbnak magamat mint a tobbieket.Ebbol neha kritikak szarmaznak amiket konzekvensen probalok ellemezni ebbol szarmazik hogy makacsnak is neznek..Nem vagyok minden aron harmonia vadasz csak ha a harmonia a konfliktus vitaiba tisztul le.Semmilyen radikalis erzesem nincs senki irant de boldogan sorakoztatom fel ezeket az erveket egymas ellen hogy kideruljon a temak sokfele oldala. .Ja es a kedves szo egy nev elott nem csak szokas vagy protokoll hanem igaz erzesbol jovo orom egy vita partner megszolitasban mind addig mig bar lehetunk tokeletesen ellentetes velemenyen a partner is tiszteletel es az ellenfel megbecsulesevel vitazik.Ennyit most mar magamrol.
.... Most pedig beszléjünk a spanyol nyelvröl. Itt bizonyára kissé elfogult leszek. Természetesen nekem ez a "kedvenc" nyelvem. Majden azt mondtam hogy " anyanyelvi szinten irom és beszélem", de sajnos(?) jobban. A magyar már nem annyira gördülékeny. Fiatalon kerültem ki. Délamerika egyetemein tanitottam tanultam. Itt is. De a post- gradom az madridi. Irásaim legtöbbje spanyolul van kiadva stb. Tehát értehetö nem?
Europa elvesztette annak idelyén a nagy lehetöséget egy közös nyelvre, mikor felhagyott a latinnal.
A spanyol egy lágy, kellemes csengésü,képletes nyelv. A nagy latin nyelv igazi örököse.
Az USAban mint már irtam a 2.3. generácio( hispánic) borzalmasan (vagy nem) beszélik. Viszont van több mint 20 millió amerikai ( nem hispanic!) aki ma keményen tanul spanyolul. A nyelv varázsa miatt na meg azért mert az amerikai vállalatok és az állami szervek egy pluszt fizetnek ha több nyelvet beszélsz s föleg ha spanyolt. Pl. A Floridai vállakozok szervezete kemény hangú felhivást intézett az oktatasi szervekhez hogy a spanyolt az iskolákban magasabb szinten kell tanitani mert nincs elegendö alkalmazott azokra a poziciokra ahol a nyelv szükséges. A dél és középamerikai érdekeltségeik igy követeleik meg. De ez nem jelenti azt hogy az USA 2 nyelvü lesz. Sajnos.
Itt irnak egy páran de kevés figyelmet szenteltek a maga idejében az amerikai történelm olvasgatására. Az amerikai függetlenségi háboruk idejében sokan ugy kiabáltak a német nyelv ellen mint ma egy páran itt( a topicon) a spanyol ellen. T.i. az északi részen Wisconsin stb. a német uralkodott. Akkor is volt egy ilyen buta kezdeményezés mint ma az " english only". Nem volt rá szükség. Lassan-lassan eltünt a német. Sajnos igy van és lesz ez a spanyolal is. De nem az én házamban. A srácok mind perfekt spanyolok. Plusz portugues. Ezért már a nyári vakácios meloban is dupla fizetést kapnak.Na és a DON Quijotet eredetiben olvassák.
Létezik az hogy valaki egy másik nyelv tudása ellen beszéljen? Mai napig azt hittem hogy nem. Tévedtem.
Kedves MUMU, ( nem szeretek le " kedvesezni" senkit de követem szokásod).
Kissé rasszista izü ( talán tévedek) szavaidat nem értem. Na meg azt se hogy az amerikai népkeveredése ez esetben a "hispanic" ellenes (megint tévedek?) nyilatkozataid gunyosan ill. furcsán hangzanak. Tudod miert nem értem? Mert itt az indexen olvasgatok néha-néha. S ha jó memoriám nem hagyott cserben, vélem emlékezni arra hogy Te örmény eredetü vagy ( az is), meg hogy sváb vér is folyik ereidben. Magyar is vagy meg roman is. Nem emlékszem hogy szláv örökséged van -e? Osztrák állampolgár de MO-on élsz. Szóval kedves barátom igy a dolog ugy nézne ki hogy ôseid valahol a vándorlok keresztutjánál laktak. S az arra járo népek többen bekopoktattak. Ami nem is rossz. De mond ami Nálad és Neked jó az miért lenne rossz másnak. Csak nem a Haider befolyása alá keröltel Te is. ( legközelebb maj örményül irok).Baráti üdvözlettel.
Kedves Timur ,nekem tetszik dokumentalt hozzaszolasod es tanultam is belole (egyes dolgokat nelkule is ismertem ) Csak az allandoan hasznalt rasszista es faszista jellemzesel jo lenne egy kicsit gazdasagosabban banni !
Ha olvastal volna mas topicokat is tolem tudnad hogy valobban ennek az ellenkezoje az igaz. Te osszeteveszted a targyilagosag kereseset es minden velemenyt kepviseltetni akaras topicgazdai koteleseget a partelhajlasal.
A dolgoknak sok oldala van .Bar balloldali embernek ismernek , en megis megengedem magamnak hogy nyilt legyek a mas velemenyekkel szemben is .A visszahoditast persze metaforikusan kell erteni ,azt hogy egyes helyeken ujra tobbsegbe lesznek a hispano americaiak vagy pontosbban mondva spanyolul beszelok.Nekem innen Europabol ez csak egy jelentes ereig erdekes ,valamint a hasonlatert ami ugyan ilyen helyzeteket mutat elfogyobban levo talan tul civilizalt egykes csaladok nepei es agreszivebb , demografiailag erossebb, nepek kozott akik rendszerint meg ma nem rendelkeznek talan eppen a szokasaguk miatt (nagy csalad ,szegenyseg ,tanulasi anyagi nehezsegek )egyugyan olyan muveltsegi es civilizacios nivon a nepesegbe fogyo ottlakokal (errol persze nem is tehetnek es perse fel is kell oket emelni ,lasd az amerikai egyetemeken egy idoben ,talan most is praktizalt pozitiv diszkriminbacios lepeseket a szines boru egyetemistak helyenek biztositasara. A civilizacios sokk az valo es vele a vedekezesi reflex. Ez nem mindig rasszismust vagy fasismust jelent ehhez tobb pontosag kellene ezeknek a fogalmaknak definalasanal .De en is megvallom Neked hogy ezek a kulturdifferenciak amikel talalkozok, talan csak a korom miatt ellenszegulest es vedekezest valt ki belolem.Ezert en meg nem lennek rasszista.Olvasatok el peldaul Mr.Spock amerikai magyar szarmazasu tarsunk itteni (topic elejerol )jelenteset , akkor mikor felesegevel egy szabadsag alatt egy neger orvoshoz ment felesege kezelese miatt.Az orvos aki igen lekiismeretesen vegezte munkajat ,a vegen megkerte Mr.Spockot hogy ne jojjon tobbszor oda (talan hogy ne veszitse el exklusziv szines klienturajat ) Szoval akkor a szines orvos rasszista volt-e vagy csak a feherekre illik ilyet mondani.
Es kedves Timur meg azt szeretnem bevallani Neked hogy felesegem hanem is spanyol , de latin nyelvek egyiket tartja sajat anyanyelvenek es mi otthon bizony ezzen a nyelven beszelgetunk...
.... Igazán sajnálnám ha Tibor vagy bárki más sértönek venné irásaimat. Nem ez a cél. Csak ez a véleményem.
Most meg kitérnék egy pár közhelyre melyek olvashatok itt a témával kapcsolatban.
1-A Mall-ban kiabáló( spanyolul) emberek.. Érdekes, kevés annyira orditozo nép van mint a magyar. Europa varosaiban az utcán 50 méterröl -radar nelkül- tudja az ember ha egy csoport magyar sétálgat..
De ez szokás dolga. Az angol nem kiabál, de az olasz? atya isten. A francia? Ettöl még olaszország nem sz@r. Francia se. stb.
Külömben tudni kéne azt hogy egy Miami- azaz floridai MALL - föleg nyáron- 70%a az délamerikai turista. Érkezik évente 15-18 millió délamerikai Miamiban. Vásárolni, szokazni. Jó üzlet Floridának meg az USAnak. (a floridába érkezö turisták száma 40-45 millió évenet, 15 millóval több mint a spanyolországi).Tropus, vidám, temperamentumos. Alaszkába csendesebbek az emberek.. talán ha oda járnál..
2)Spanyolul nyomtatnak ( az állami szervek) ahelyett hogy ezek... megtanulnának stb. stb.
A külömbözö localis vagy federal szervek saját munkájukon segitenek ha több nyelven adnak ki hivatalos dolgokat. Olcsobb és gyorsabb lesz a munkájuk. Igy pl. egy 65 éven tuli egyén ki legalább már 15 éve residens az USAban az állampolgári vizsgát ( történelem, közigazgatás) anyanyelvén teheti le ha erre van alkalom. Spanyolul van. De nem csak spanyolul adnak ki hivatalos iratokat. Pl. ezelött 6 hónappal a chikágoi polgármester kiadatott egy brosurát arrol hogy milyen szolgálat hol, mikor, kinek jár, hol kell szvazni és hogy hogy, stb. stb. stb. 84 nyelven!!!!! Igen 84 nyelven! Viva America!!! Itt nem kicseszni akarnak az emberekkel hanem segiteni öket. Nem csak az autok meg a $$$$$$ teszik Amerikát azzá ami hanem ezek a ""kis" dolgok is amit az emberek soha nem felejtenek el!
A következö kiadásban remélem már betudom fejezni? Más dolgom is van a fene vigye el.
....A mexicoi bevádorlok. 8-9 millió legális, elsô, második, harmadik generácios. Inkább amcsik mint mexicoiak. Persz lévén az " anyaország " közel a szokások, nyelv, rokoni látogatások stb.lassubbá teszik a " beolvasztási" folyamatot. S ez baj? Mennyi kinai él itt. 150 éve jöttek s ma is " chinatown" az ahol lakik. Valakit zavar ez? Csak egy esetleges rasszitát. Ez AMERIKA. Nem a haideri ausztria. Hál istennek.
Van 6 millió nem legális ( illegális ) mexicoi itt. Ez az amitöl félnek s joggal az amerikai hatoságok. Hogy ezeknek a száma növekedjen és tultegye( már most is) a kontroll lehetöségét. Ez remélem lassan le lesz állitva habár nem könnyü dolog.
Nem csak azért nem könnyü leállitani mert a hosszú határ ellenörzése nehéz. Azért is, s föleg azért mert ez a MUNKAERO a 5x-6x olcsobb mint az amerikai. Vagy valaki gondolja hogy élhet itt 6 millió mexicoi csak ugy feketén s nem dolgozik? S ha igen akkor kinek teszi a ruszkiknak? Az amcsi farmerek hoztják öket, na meg sok gyár is. Californiában nem lenne mezögazdaság ha ezek a szegény melosok nem dolgoznának hajnaltol estig 400-600 dollárért havonta. Biztositás, betegsegély stb. nélkül! Ezért van az hogy az AFLO-CIO most már kezdi szervezni öket. Mán ideje volt! Tehát érthetö a hipokrita duma az " illegalisok" ellen miközben olcso munkaeronek használjuk öket? Nem egy állami politika ez de igy van. Most majd szépen mederbe lesznek lassan lassan téve a dolgok. Pár év. Persze nehéz lesz megmagyarázni a mexicoiaknal hogy hogyan is lesz közös gazdasági piac ( mán van) de az emberek meg nem járhatnak szabadon át az USAban? . Majd kitalalnak valamit.
Hát ez a 6 millios mexicoi szerencsétlen, kizsákmányolt emberek jelenléte az ami a 300 millios amerikát " hóditja" ide vagy oda! Mert a többi az legális imigráns, sôt régebbi amerikai mint Tibor,vagy én nem is beszélve a " gyöngyikékröl".
T'om hogy hosszúra nyult a dolog de még nem fejeztem be....következik a folytatás.
Tudom, hogy kulombozo helyekrol, orszagokbol erkeztek, a spanyolul beszelo nepek. Bocsanat, hogy egy kalap ala vettem oket. Akkor igy irom; Nem birom a Cubaiakat meg a Mexikobol betolakodottakat. Na most boldog vagy Timur.
A keleti partvidék északi részen a portoricoi s azok leszármazotjai élnek legtöbben. Ezeknek a státuszát ismeritek. Ezek nem "hóditanak vissza" forditva volt a dolog. K.2-3 millió a számuk. Legtöbbje az USAban született és rosszul vagy nem beszél spanyolul. De ettöl még lehet büszke a származására vagy nem? Sokan a szegényebb réteghez tartoznak föleg a nagyobb városokban ( New York)ezért talán könyebb mondani hogy" hispánic" s nem "szegény amerikai" mint ahogy négerezik a feketéket, kik szintén régebben élnek amerikában mint a legtöbb nyálas száju rasszista leszármazott.
Florida 2 millió cubai, s k.b. 1˝ középamerikai. Az utobbiak 60% nem legális formában a középamerikai országok gazdasági, polgárháboruk stb. menekültjei. Szorgalmas, napi 14 órát melozo,(félfizetésért) emberek. Lassan- lassan megoldodik helyzetük s remélhetöleg legálissá válik ittlétük.
A cubaiak. Az mult évszázad elejétöl s a az maerikai-spanyol háboru befejezése után - tipikus tolerás amerikai stilusban- az amcsik 1 millió spanyolnak adtak cubában beutazási azaz emigracios engedélyt mert ugy vélték hogy Cuba fejlödésére szökség van ezekre. Igazuk volt. Ezek az emberek lettek az akkori Cuba közép és felsö osztálya. Amig jött Fidel barátunk ( ki szintén spanyol -galiciai - szülök gyereke). Ezek emigráltak Floridába. A cubai" visszhoditok" 80-85%-a ezekböl kerül ki. Kiválo tehetségüek. Munka vagy az üzleti téren. Az hogy ma Florida déli sarka - Miami- egy kifejlett terület ez nekik köszönhetö. A többi 15% (cubai) azok " normális" caribi lakosság tipusai azaz spanyol-indian-afrikai keverék. Szintén dogosak, jó humorú vidá emberek. A cubaiak jól beszélik a spanyolt még a gyerekek is mert ha nem akkor nem kapnak kaját! Persze az itt született második s már harmadik generácio szivesebben beszél angolul. De jól ért és beszél spanyolul a legtöbbje. Sajnos ugy 30-40 év mulva a spanyol egyre ritkábban lesz itt nyelv.
Azt hiszem a hogy a fennmaradt 13-15 millio " hispánic" az az ami a Tibor meg a többi csörét molesztálja, .... maj folytatom.
Tudom hogy nem a Te mondásaid...sôt... Csak amint látom Te irsz válaszaidban a leglogikusabban .. pedig nem élsz, s nem is jártá itt. Ezért cimeztem Neked ( na meg a többieknek is) mert érdmesnek tartom hogy lásd a külömbséget....ha érdekel.
....Nincs "vissza hoditás" csak emigrácio-imigrácio van. Legális meg nem legális úton. K.b.27-30 millio ember él az USAban kiket besorolnak a " hispanic" categoriában mint azt teszik a feketebörü emberekkel mikor " afro-american" csoportba teszik. Ez nem jelenti azt hogy most érkezett mindegyik!!! Még azt se hogy jól beszél spanyolul! ( a Legtöbbje átkozott rosszul beszéli a spanyolt). Csak származási jelöltség saját bevallása. A texasi, californiai vagy arizonai "hispánic" amerikai(!) régebben él itt mint a legtöbb ír leszármazott. Nem beszélve arrol( mint már azt hiszem ebben a topicaban irtam) k.b. 1˝ millio amerikai tartaja magát magyar származásunak! A chicáno amit Tibor Arato olyan lenézöen ir ki régebbi amerikai mint talan az ö amerikai felesége családja. A legtöbbje nem beszél (és ha teszi akkor borzalmas rossz) spanyolul.
Nézzuk tehát melyik s hol vannak az "új" latinok...
T. MUMU!
Megmondtad!
"En is felvagyok haborodva a kultursokkunk kozepete mikkor idegen es szamomra kellemetlen szokasokat ,viselkedest,behoznak a meghitt kornyezetembe sot elakarnak uralkodni rajtam , rajtunk. Torokok , bosznyakok ,afganok ,arabok , valobban soha nem eltek itt .De a latinok , (meg egyszer irom ) , akiknek nem birom az eletstilusokat ,megis elobb voltak ott mint a magas civilizaciot teremto mai amerikai nemzet fiai.. "
Tóled idéztem és félretik?! Bocsánat a második kopiért!
T. Timur!
Talán elkéne igazodni? (amiket Teírsz nem az én mondásaim!!!)
Hiába, kénytelen vagyok újra irni. Föleg wizes irásai serkentek megint. Mán csak azért hogy lássa hogy nem minden magyar származásu itéli a dolgokat ugyan azon formában.
Oh! "a latinok" azaz a " hispánok". Már maga a közös elnevezés - agentintol a mexikoi emberig meglehetösen téves. Egy, pl. argentin és egy mexikoi közt a diferenciák nagyobbak mint pl.lengyel és egy szerb közt. Sokkal nagyobbak. A "hispánik" megnevezés az amerikai census azaz népszámlálo iroda egyik óriási tévedése. Pont olyan mint a nem hispánik vagy nem "afroamerican" amerikait " anglonak" nevezni. Mert persze az " anglok" azok lehetnek angol eredetüek de szláv, ír, magyar, zsidó, francia, német görög, skandináv stb.stb. milliok vannak beleolvadva.Az ismert tény az hogy a hóditás északon angol volt nagyobbrészt délen meg spanyol-portugál. Ezt mindenki tudja,nem? Most a XX-XXI században a 2 amerika ozmozisa majdnem elkerülhetetlen. De a Tibor, Mumu meg a többiek tuloznak ill. ismeret hiányban vagy erösebb - gyengébb rasszista tüneteket mutatnak itt. Erre fogok rátérni a folytatásban....
Tudod egy nagy hatalommal szemben mindnyajan erezhetnek kulonbozo modon.Egyik ketto volt most egy ,akkor kettobol lehetett valasztani .Volt Erdelybe egy mondas : Ce este USA ? Uniunea Sovietica Aialalta .Forditas :Mi az USA ? A masik Szovjetunio .A nevik roman aliteracioja miatt lehetett mondani...
Nekem szemelyesn mas a velemenyem mert sokat jartam ott .termeszetesen hozzajarul az is hogy nem penztelenul sem emigranskent.Igy konnyu.
De a masik oldalon gondold el mennyi pozitiv is atjon a sok szamukra nevetseges dolgok miatt (nevetseges talan csak azzert mert nem fogjuk fel abba a keretbe amiben az ott letezik )
Megint a masik oldalrol :
-Trudeau kanadai miniszterelnok mondta egyszer a kerdesre milyen erzes az USA szomszedja lenni ?
-Olyan mint ha minden este egy elefantal fekudnel az agyba.
Megint masik oldalrol.
-ki adja a legtob segelyt a legszegenyebb allamoknak ,
-ki adta a Marschall tervet (sajnos Mo-t nem engedtek az oroszok hogy felvegye )? Ez a terv allitotta labra Europat a haboru utan.
Szoval egy nagy allamrol nem lehet egy egyontetu velemenyt mint kivul allo adni .Kerdezd meg az ott elo es oda menekult honfitarsainktol.A legtobbje biztosan meg fog szidni. Ne vedd szivedre .Ok maskep latjak mint Te . Ennyi legyen megengedve mindnyajunknak.
Pont ez a topic kerdese : mi NEKED Amerika .Mert annyi egymasnak ellentmondo velemeny van rola.
Huhh!
Félreérthető!
Irigylem épitészetét, keritésnélküliségét, de nem irígylem szellemiségét valamint /csak tudomásom szerinti /embertelenségét!
Mióta megszülettem pozitiv a beállítotságom, de más!!
a hatlabu ,otszemu .
Meghalt Amerikaban Harsanyi Janos ( 1920-2000 ), Nobel dijas kozgazdasz .O volt a jatekelmelet apja . Ennek az elmeletnek alapjan (ennek logikajaval , strategiajaval) folytattak az amerikaiak a leszerelesi targyalasokat anno dacumal .
Hat eve kaptta meg a Nobel dijat .Tavaly haza latogatott a tobbi magyar szarmazasu Nobel dijasokkal .
Most mar ertem . Ezzel senkinek semmi baja. Mond meg a velemenyedat ..lesznek ra valaszok es te is ujra valaszolsz , semmi baj .Udv a hatlabu ,otszemu .
T. Mumu!
Legyél hatlábú, vagy ötszemű!
Engem csak az ember érdekel! / a Föld elfogadható törvényei szerint! /
Mégegyszer : szarok US- ra!
Becsülöm technikai tudását, fejlődését, de ... !
T. Mumu!
"En is felvagyok haborodva a kultursokkunk kozepete mikkor idegen es szamomra kellemetlen szokasokat ,viselkedest,behoznak a meghitt kornyezetembe sot elakarnak uralkodni rajtam , rajtunk. Torokok , bosznyakok ,afganok ,arabok , valobban soha nem eltek itt .De a latinok , (meg egyszer irom ) , akiknek nem birom az eletstilusokat ,megis elobb voltak ott mint a magas civilizaciot teremto mai amerikai nemzet fiai.. "
/Elnézést, nem igen szoktam másolni! de most nem bírom ki!!!/
Nem írtad a Magyarokat!
Lehet, hogy Ők másképp gondolják! ( Mármint a nem magyarok)
Hja es megegy magyarazat talan ezert van a felreertes :en egy Erdelybol menekult osztrak allampolgarsagu es Mo-n elo nyugdijas jogasz vagyok .Sokat jartam es jarok Amerikaban (USA es Canada )elobb uzletileg most inkabb baratok latogatasara.Ennyi.. A topicot pedig azzal a bevalott ohalyal nyitottam hogy minden velemenynek ( mellette es ellene ) de meginkabb benyomasoknak adjon helyet. Egy kaleidoszkop amiben minden irany kepviselt.Es neha informaciokkal segit.
Kedves wizes,mirol beszelsz ?.A beszamoloban nincs is allasfoglalas csak felmerese a helyzetnek.Meg mindig nem ertem mit kifogasolsz ? Es tenyleg honnan.
Nyugi,es magyarazd meg kerlek.Bekevel.