Keresés

Részletes keresés

kentaura Creative Commons License 2008.02.27 0 0 616
Akkor ha mondjuk a konyhába berakatsz egy légbeejtőt, jó esélyed van a páratartalom lecsökkentésére, és önmagában ez az 1 db légbeejtő nem is olyan horror, de azért érdemes átnézni az egész házat, illetve kérdéses, hogy mondjuk a szoba ablakokon, a fürdőszobában nem jelent-e meg a civilkontrol által is emlitett párásodás, mert akkor ott is illene légbeejtőt csináltatni. (vagy sűrűn szellőztetni fűtési idényben)
Előzmény: szafi30 (615)
szafi30 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 615
szia!

Próbálok mindenre választ adni:)
A vakolat tök jó, a penész miatt gondoltam, hogy újra"gyártjuk"
Nem potyog, illetve 1-2 helyen fel van hójagosodva, de csak a festék és egy kis glett/gipsz???? jön le vele, alatta kemény.
Ennek a falnak a külső oldalán nincs semmi látható probléma, a vakolat jó, nem vizes, nem foltos.

Az ablakok:X 1 új fa "thermoüveges", ami reggelre tiszta víz. Ez utólag lett beépítve 120x120, a pult felett van úgy a konyha 3/4 részénél, a másik az régi vékonyka fa ablak. Kétszer kell kinyitnod hogy levegő jöjjön. (nem tudom mi a szakszerű neve)
Ez az ablak a konyhabejáratnál a konvektor felett van, merőleges a másikra, úgy 3 méterrel arrébb.
Hű remélem érthető:)

A fürdőben van gázos átfolyós vízmelegitő a melegvíznek, a többi helységekben mindenhol konvektor van.
Előzmény: Civilkontroll (613)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.02.27 0 0 614
Szia Fede!

Az, hogy a falad hőszigetelési képessége mennyi, teljesen lényegtelen a páratermelést tekintve. Az első fűtési szezon meg fogja mutatni, hogy "bedunsztolt" lett-e a házad, vagy nem. A lényeg, hogy ha megjelennek az ablakok alján a páralecsapódások, és ott maradnak ébredés után egy órával is, akkor szellőzetlen a lakás. Ne várd meg, amíg a páralecsapódások eredményeként megjelenik a penész is, hanem mielőbb gondoskodj valamilyen energia-takarékos szellőzési megoldásról.
Előzmény: fede94 (601)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.02.27 0 0 613
Szia Szafi!

Fontos kérdés: a vakolatot azért kell leverni mert egyébként is olyan állapotban van, hogy újra kell vakolni, vagy csak a penész miatt akarjátok megcsinálni ezt a munkát?

Ha potyog a vakolatod belül, és a penészen kívül sóvirágos is a falad, akkor más lesz a baj. Ezért fontos lenne tudni, hogy ennek a falnak a külső oldalán is hullik-e a vakolat. Ha igen, akkor a sóvirágok, salétromosodás, látszik-e kívülről is, vagy csak ímmel-ámmal potyog, mert régi.

Kéne tudni, hogy milyen ablakaitok vannak. Régi kapcsolt geréb tokos, vagy újabb típusú thermo üveges-gumitömítéses (mindegy, hogy fa vagy műanyag). Valamint az is fontos kérdés, hogy van-e kéményes, nyílt égésterű gázkészülék a lakásban (kazán, cirkó, konvektor, boiler) vagy kémény nélküli gázboiler.

Ha elárulod ezeket a dolgokat, kicsit konkrétabb választ lehet adni a kérdésedre.
Előzmény: szafi30 (603)
pborisz Creative Commons License 2008.02.26 0 0 612
Ezt leginkább az előremenő víz hőfoka határozza meg, és persze az, hogy van-e valami (venti) ami gyorsabban szívja befelé a levegőt. Nálam falfűtés lévén ami még nincs is kellően szabályozva az előremenő víz hőmérséklete 40-45 fok volt hidegben is. Nem nagyon méregettem, hogy milyen meleg levegő jön be rajta, de hideg nem volt az biztos. Egyszer beraktam egy hőmérőt a csőbe, de ugye az nem igazán pontos mérés, az 32 fok-ot mért. Ami viszont még nem mellékes: a házon belüli cső, amit megtekertem az ötrétegűvel, az alumínium kályhacső. Viszont mivel az ötrétegű csövet hiába tekertem rá erre a csőre, esze ágában nem volt úgy maradni (pedig megszenvedtünk vele a párommal és a két gyerekkel :)) ), kicsit szétnyílott és gy már nem ért hozzá a csőhöz. Ekkor jött a nagy 5let :)). Alulról és két oldalról csináltam zsalut *cell-ből és kiöntöttem az egészet agyaghabarccsal (ebből van jó sok itthon :))) ). Így lett 2 db 1 m-es 20x20 cm-es agyagtömböm. Ez átmelegszik a előremenőtől és teljes felületén melegíti az alucsövet. Ráadásul hőálló agyag lévén sokáig tartja is a meleget, a fűtés kikapcsolása után is. Kicsit kókány módszer, de aprópénzből csináltam és gyakorlatilag szinte ez volt a konyhám fűtése azon a 2 m2 falon kívül. Bár ezt inkább temperálásnak hívják ha jól tudom :)), mert a konyhám hőszigetelése a béka feneke alatt van 100 m-rel, de a leghidegebb időben sem ment 13 fok alá a hőmérséklet :)
Remélhetőleg az idén már befejezem a fontosabb teendőket és a következő fűtési szezonban már esetleg pontos adatokkal is tudok szolgálni.
Előzmény: kolaloka (611)
kolaloka Creative Commons License 2008.02.26 0 0 611
Szervusz Pborisz!

Jól hangzik. A nagy hidegek alatt milyen meleg levegő jött be a csövön keresztül? Engem igazán ez izgat, mert most majdnem elegendő rés van a házon (a fürdőszoba tud egy kicsit penészedni), csak túl hideg levegő jön be rajtuk.

szia: kolaloka
Előzmény: pborisz (605)
Pachet Creative Commons License 2008.02.26 0 0 610

Sziasztok!

Nekem az a problémám, hogy mivel nincs teljesen kész még a házunk, a tetőtér még nincs leszigetelve. Viszont az alsó szinten végig a gerendák mentén megjelentek a penészfoltok. Mit tudok tenni, hogy eltűntessem ezeket? A napalinkat tavaly festettük újra, a kényes helyeket lekezeltük penészirtóval, de újra megjelent a penész. Amíg nem lesz leszigetelve a tetőtér, addig marad a folyamatos küzdelem? Vagy csavarjam feljebb a termosztátot 20-25 fokra , hátha attól jobb lesz? Help :)

szafi30 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 609
De fűtjük, bocs rosszul fogalmaztam. A konvektor melege már nem ér el a konyha végébe, ott érezhetően nagyon hideg van. Főleg a szekrények alatt.
Előzmény: pborisz (608)
pborisz Creative Commons License 2008.02.25 0 0 608

"Addig mig a lakás melege elér ott a fal nem penészes sehol."

Ezt hogy érted? Nem fűtitek a konyhát?

kentaura Creative Commons License 2008.02.25 0 0 607
Olvasd még el az 562, 581, 586, 593-as hozzászólásokat
Előzmény: kentaura (606)
kentaura Creative Commons License 2008.02.25 0 0 606

Alapvetően a levegő páratartalmát kellene lecsökkenteni. Ha ennek ellenére továbbra is lecsapódik a pára a szekrény mögött, akkor el kellene jobban húzni a faltól a szekrényeket és esetleg egy időkapcsolóval ellátott oszlopventillátort betenni az egyik oldalra, ami meginditja a légmozgást. A tuti megoldás a higroszabályozású szellőzőrendszer, de ha nincs rá keret, akkor egy páratartalom mérő a konyhába és ha 55 % fölé megy a pára, ki kell nyitni az ablakot amig le nem megy 45-50 %-ig

pborisz Creative Commons License 2008.02.25 0 0 605

Mivel ősszel csináltam a víz, szennyvíz, fűtésszerelést ezért már azóta "működik". Ha ezt lehet működésnek hívni :) Van egy cserépkályhám egy légtérben a konyhával, de ezen a télen nem használtuk, mert a kéményt nem tudtam befejezni. De nem is volt rá szükség, mert a fűtés elég jól működött még ilyen nagy hőveszteség mellett is, ami jelenleg van. Eredetileg azért "terveztem" így, mert minden helyiségben csináltam a mennyezeten egy 80 mm átmérőjű szellőző kivezetést, amin a levegő vándorlását egy "szabályozó tárcsával" (két több helyen kifúrt tárcsa, amik egymáson elfordítva nyitnak, zárnak) gondoltam megoldani. Ez jelen pillanatban egy több helyen kifúrt *cell :). Ahol nincs túlzott páraképzés (háló, gyerekszoba) ott ez van benne egyelőre, ahol meg van (vakolás alatt álló szoba, fürdőszoba) ott meg nincs benne semmi. Tehát a terv ugye az volt, hogy a bevezetőn jön befelé a levegő, ezeken pedig távozik. A mennyezeti kivezetéseken (mivel gipszkarton van majdnem mindenhol) beleállítottam egy-egy PVC csövet, ami kicsit túlnyúlik a födém szintjén, és ezek persze körbe vannak szigetelve, hogy a pára ne csapódjon ki rá.

Mondhatnám, hogy jól "működik", de ugye ezt mivel bizonyítanám :). Egy biztos: ahhoz képest, hogy elég sokat vakoltam folyamatosan egész télen (persze apránként), a párom naponta főz, elég sűrűn mos és a fürdőszobában tereget és az ablakokat nem nagyon kellett nyitogatni. A fürdőszobában minden száraz, egyedül a vakolás alatt lévő szobában kellett az ablakot törölgetnem egy-egy napig a vakolás után.

De az idén szándékozom végre befejezni a konyhát is rendesen és akkor majd kiderül, hogy ér-e valamit :)

Előzmény: kolaloka (602)
r0226 Creative Commons License 2008.02.25 0 0 604
A légmozgást kéne biztosítanod nem lezárni a pára útját.
szafi30 Creative Commons License 2008.02.25 0 0 603
Sziasztok! Sajnos nincs időm a visszaolvasásra, bár biztos vagyok benne, hogy a baj valahol már orvoslásra került, és ha valaki nem lusta ismételje meg önmagát.:)
Probléma: a konyhám 5mx1,7m hosszúkás. A konyha ajtajától távolodva a falak fekete penészesek a szekrények alatt. A szekrények lábakon állnak. Addig mig a lakás melege elér ott a fal nem penészes sehol. Most tavasszal szeretném ezt eltüntetni, mert 2 kisgyermeknek ez nem hiszem hogy jót tesz.

Kérdés: A fal VÁLYOG!!!!! Mivel tudnám lekezelni, miután levertük a vakolatot és újra vakoltuk, hogy a fal ne legyen ott nedves (páralecsapódás miatt). Vagy esetleg csempézzem le, igy le tud csorogni a viz, amit feltörlök? Vagy olajfesték?

Segítségeteket előre is köszönöm. Egy anyuka:)
kolaloka Creative Commons License 2008.02.24 0 0 602
Szervusz Pborisz!

Ez jól hangzik. Idén használtad már? Mi eszi bent a levegőt? Cserépkályha vagy gázkazán?

Előzmény: pborisz (589)
fede94 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 601
ha téglát leszigetelem, és mondjuk 0,2-0,25 k érték közti falam lesz így, akkor a párával mi lesz? kiszellőztetem és kész vagy ez már "bedunsztolt" ház lesz?
Előzmény: kentaura (562)
pborisz Creative Commons License 2008.02.23 0 0 600
Köszi a mindkettőtöknek :)
Egyelőre kínaiul hangzik, de majd megkérdezem az Alfás srácokat :)
Még jó, hogy ismerem őket.
Előzmény: klimakiraly (597)
KabirF Creative Commons License 2008.02.23 0 0 599
Előzmény: KabirF (598)
KabirF Creative Commons License 2008.02.23 0 0 598
Hát nálam ez:

bár ez fázishasitós kütyü, de nálam csak a falon kívül zúgatja a ventillátor

motort :-)

majd a rigók fütyülnek ha zavarja őket:::-)
Előzmény: pborisz (596)
klimakiraly Creative Commons License 2008.02.23 0 0 597
Helló!

Fali páratartalom érzékelős vezérlő nálunk is van nem aranyárban.

Páraérzékelő

Téma volt az elektronikus fordulat szabályzó is... a fokozat mentes trafós nem annyira zúgatja a motort mint a fázishasításos elektronikus...

K.K.
pborisz Creative Commons License 2008.02.23 0 0 596
Köszönöm a kielégítő választ!

A KabirF által felvázolt szabályozást mi adja? Van esetleg szabályozott légáramú gyári készülék is?
Előzmény: Civilkontroll (591)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.02.23 0 0 595
A ford. szabályzó viszont nem hülyeség, mert egy teafőzés és egy kondér pacal nem azonos mennyiségű szagot és párát jelent. :)))
Előzmény: KabirF (590)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.02.23 0 0 594
Köszi a rajzokat, de ebben a méretben nem tudom kibogarászni, hogy mi micsoda:(.
Küldd át légyszi, az amigeneracionk@invitel.hu -ra. Látható méretűben, és akkor átnézem.
Előzmény: kolaloka (588)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.02.23 0 0 593
A lényeg minden esetben az, hogy a fal és a bútor között áramló levegő ne tudjon olyan mértékben hűlni, hogy el tudjon indulni lefelé. Sokszor 3-4 cm is elég (válaszfalak) de van amikor 8-10 centire is szükség van, (szigeteletlen külső falak). Ha a légáram optimális, akkor a felfelé áramló meleg levegő a hideg falat fűti, nem az, akkor a hideg fal, a lefelé áramló levegőt hűti.
Előzmény: kentaura (586)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.02.23 0 0 592
Rajta lesz a ventilátor házán.
Előzmény: Harmatutca (585)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.02.23 0 0 591
Szia!

A válaszom iróniája nem Neked szól, hanem annak a nyelvtani fordulatnak, hogy a páraelszívót sokan szó szerint értik, és azt gondolják, hogy az általános páramentesítés eszköze. Ezért írtam azt, hogy "ha" arra gondolsz...

Azt gondolom, hogy az elszívó megvezérlése teljesen felesleges, kapcsoljátok be, amikor főz a feleséged, és kapcsoljátok ki, ha befejezte. Az előmelegített levegő beszívása pedig szintén energiapocsékolás, hiszen 6-900 m3 levegőt óránként max. akkor tudnál előmelegíteni, ha a kazán égésterén húznád keresztül. A csőben, ekkora áramlás mellett nincs ideje felmelegedni, viszont a fűtéscsövedet nagyon le tudja hűteni. Egyszerűbb, ha kinyitjátok (bebuktatjátok) az elszívóhóz legközelebb eső ablakot, és a hideg, csak az ablak és az elszívó közötti távon "száguld" át.

Házilag elszívót csinálni pedig azért nem igazán éri meg, mert ha minden elemét külön veszed meg, drágábban jössz ki, mint az egybeszerelttel. Az elszívókban használt ventik, direkt a nagyon párás-zsíros levegő elszívásához tervezett és gyártott készülékek, így bírják a strapát. Egy sima venti hamar be fog állni a rárakódó kosztól. Zsírleválasztót pedig megfelelő méretűt és hatásfokút csak "aranyárban" tudsz külön venni. Itt nem a 3.000.- Ft-os perforált alu lemezekre gondolok.

Szóval szerintem nincs értelme.
Előzmény: pborisz (583)
KabirF Creative Commons License 2008.02.22 0 0 590
Na ja... a konyhai elszívó a főzésnél segít.

Mondjuk az általad felvázolt problémákat kicsit csökkentettem:

zajos (volt) >>>kűlső falra tettem a ventillátort.

változtatható légáram>> fokozatmentes elektronikus szabályzó a venti elé
Előzmény: Civilkontroll (579)
pborisz Creative Commons License 2008.02.22 0 0 589

Szia!

Nálam a 100 mm átmérő szerintem elegendő. A talajban fekvő csövek hossza ha jól emléxem 10 m és a vége egy ásott "pincébe" vezet, valamint abba az irányba is lejt. A pince alja lejjebb van, mint a cső kivezetése, így pl. alá tudok rakni egy vödröt, amibe a hypos vizet engedem, amivel átmosom. Eredetileg úgy terveztem, hogy meghosszabbítom majd, és teszek bele egy befúvó ventit, de szerintem ezt már kihagyom. Vályogház lévén nyáron nincs szükség a hideg levegő befúvására, télen meg úgyis ott a hőcserélő, ami megmelegíti. Így tisztítani is könnyebb.

Egyébként a bejövő ág a konyhaszekrény mögött van a külső falon, így nincs gondom a fal lehűlésével és a penésszel sem.

Előzmény: kolaloka (587)
kolaloka Creative Commons License 2008.02.22 0 0 588
Szervusz Civilkontroll!

Itt vannak a rajzok. Tudom, ez messze nem pótolja a végső állapotot, dehát az még nincs is. A kályhák kizárólagos fűtési megoldást jelentenek. Arra gondoltam, hogy a nem fűtött helyiségeken keresztül kellene levegőt bevezetni a kályháknak, hogy az fölmelegedjen, illetve a fűtöttből oda ne áramoljon melegebb, párásabb levegő. Igazán most lenne jó betenni valamit, amíg még nincs meg a fal.

Előzmény: Civilkontroll (520)
kolaloka Creative Commons License 2008.02.22 0 0 587
Szervusz Pborisz!

Én is akartam ilyen rendszert, de az elsőnek túl kicsi lett a keresztmetszete, és nem teljesíti a következő követelményeket:
-a bent lecsapódó nedvesség egy pontra elvezethető legyen (pl. elszivárog)
-bent ne jelenjen meg az élet (-: különösen nem penész vagy káros bacik formájában
nem is mertem beüzemelni.

Előzmény: pborisz (583)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!