Keresés

Részletes keresés

titusz99 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 991

kb 20x30-as dobozom lesz. Kijelző 20x04-es lcd vagy 3x8 -as 7szegmenses.

Az alap: Arduino MINI PRO (5-voltos).

Ezek megvannak.

Tápegységeket +a MAX6675-öt ma hozza a postás.

02.24-én rendeltem, 03.02-én adta postára,  03.11-én érkezik.

Még egy rotary encodert kellene szereznem.

Most az LCD-menüt próbálgatom aztán nekiesek.

A nyomtatáshoz még kellene fólia, nyomtató van.

Azt láttam, hogy van átlátszó ragasztós nyomtatható fólia is.

Plexi nekem macerás lenne, meg nehéz feliratozni.

Előzmény: John Zero (990)
John Zero Creative Commons License 2015.03.11 0 0 990

Én rajtuk gondolkozom, de még várom az árat. Szimpatikus, hogy fa rétegelt lemezt is tudnak vágni (5 mm-est pl.) így a doboz is megoldható. Plexiből nekik van átlátszó, akkor már csak a fólia kell.

http://www.3dhabvagas.hu/lezervagas

titusz: a fóliára nyomtatás lézerrel nem rossz, de ha maszkot akarsz, akkor nekem két fóliára kellett ugyanazt nyomtatni és egymás mögé tenni, és még úgy is csak 90%-os volt. De szerintem nem rossz.

Előzmény: titusz99 (989)
titusz99 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 989

Esetleg papírboltban átlátszó, nyomtatható fólia nem lenne jó?

Vagy csak írásvetítő fólia?

Ha lesz dobozom (közeljövő) akkor egy jó megoldás ilyen fóliára rányomtatni (akár színesben) ami kell (szöveg, ábra, stb.).

A4-es méret bőven elég lehet.

Előzmény: halaloszto (988)
halaloszto Creative Commons License 2015.03.11 0 0 988

obiban is kapsz kisebb plexit, meg dekoros cegeknel is kaphatsz vagott darabot.

pl: http://www.mkiplexi.hu/ de van sok kis ceg aki mindenfele plexi cuccot gyart es arul. nem az alapanyagkereskedot kell megtalald, hanem ilyen dekoros ceget.

a folia azert jo, mert abbol is vehetsz keveset, pl a meter szelesbol egy 10cm csikot olcson. es jatszhatsz a sotetseggel, ha keves akkor teszed duplan, triplan, nem fog latszani hogy tobb darabbol van. 

Vajk

Előzmény: John Zero (987)
John Zero Creative Commons License 2015.03.11 0 0 987

Köszi! Ilyet is találtam: http://www.ebay.com/itm/Grey-Smoke-Black-Tinted-Acrylic-Perspex-Sheet-Plastic-A5-A4-A3-in-3mm-5mm-/171578899756?pt=LH_DefaultDomain_3&var=470583011152&hash=item27f2e63d2c

De valóban az a gond, hogy ami Plexi lap, az legalább 1,5 m2-ben kapható és 10-15-20 ezer Ft, ami nekem túl sok (mennyiségben is, nekem kis lapok kellenek).

De a fólia jó tipp, köszönöm!

Előzmény: halaloszto (986)
halaloszto Creative Commons License 2015.03.11 0 0 986

mindenfele szines plexit es kesz. mogotte fekete kell legyen minden, hogy ne latsszon. egyszerubb az atlatszo plexi, es moge egy szines folia.

http://www.panton.hu/hu/termekeink/8300-szines-atlatszo-100cm-es/oracal-8300-atlatszo-folia-41-pink-50m-tekercs/674

Vajk

Előzmény: John Zero (985)
John Zero Creative Commons License 2015.03.11 0 0 985

Ha valakinek van ötlete, segítsen! Napok óta keresem, hogy milyen előlapot szoktak egy LED kijelző elé rakni?

Van egy (több) mátrixos led modulom, és tudom, hogy ilyen sötétített szürke/fekete lapot szoktak elérakni a hasonló gyártott rendszerekben (pl. LED futófényes kijelzők, reklámok).

De mi ennek a neve? Találtam PlexiGlass-t és Acrylic sheet-et, de abból is van sok fajta, 17%-os áteresztésű, stb. Van valakinek ötlete arra hogy mire keressek pontosan?

Trike. Creative Commons License 2015.03.10 0 0 984

Köszönöm mindeninek!

Most kicsit emésztem :)

Lacika71 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 983

Most játszok ezzel én is,a grbl tökéletesen lekezel 3 tengelyt és szinte minden g-kódot megeszik. A 9-es verzión már az előtolást tudod szabályozni potméterrel és a főorsónak pwm és irányjelet is küld. Meglepődtem,hogy a kis nano is tökéletesen tudja!

Előzmény: Trike. (970)
x20fan Creative Commons License 2015.03.09 0 0 982

Igen, ez pont a kevés és a sok között van. Ha egy kicsit sűrűbben számolunk, akkor a kerekítés miatt szebb lehet a rajzolat. A szebbet nem úgy kell érteni, hogy kevesebb lépcső, hanem jobban fog illeszkedni az elméleti görbére.

Előzmény: halaloszto (979)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.09 0 0 981

A ds1624 I2C vonalon VB6-ban írt szoftwerrel laptop extremcard rs232 csatolóval atomstabil hőfokmérő, 8 db.

Arduinón még nem próbáltam, később.

A max6675 vagy újabb csipes jó K hőelemmel, szintén stabil, több is csatlakoztatható egy arduinóhoz, most is mérek eggyel.

A ds18b20-ból rendeltem 5 db vízmentest, az lenne a puffer + egyéb hőfokra.

Termosztátot pro minivel építettem, K hőelemmel, gyakorol jelenleg.

Logolás inkább sd kártyára menne, nekem nem lényeges a távfelügyelet.

A helyszíni leolvasásra rendeltem még lcd panelt I2C vonalra, 20x4-est.

Előzmény: sur5al (977)
halaloszto Creative Commons License 2015.03.09 0 0 980

megkeressem? valahogy ugy mukodik, hogy pitagorasz tetel van benne. 

x*x+y*y=r*r

r negyzetet kiszamolod.

x mondjuk nullarol indul, annak a negyzete nulla. (x+1)^2=x^2+2x*1, tehat az x+1 negyzetet ki tudod szamolni az elozobol ugy, hogy hozzadsz ketixet meg egyet. 

igy mindig tudod az xnegyzetet. ezt kell kivonni az rnegyzetbol. ugye az elozo mar ki van vonva, tehat csak a (2x+1)-et kell kivonni. meg is van az uj ynegyzet.

az ynegyzetet meg ugyanigy szamolgatod, ha tul nagy akkor hozzaadsz (-2y+1)-et.

kb asszem sikerult is osszeszednem. 

0,0 kore rajzolok 10 sugaru kort. r^2=100, x indul nullarol, y 10-rol.

x=0, y=10

1. pont: 0,10

r^2=100

100-2*0-1=99 ez az uj r^2-x^2 azaz az uj szukseges y^2

az y=10, az y^2=100. ha az y csokkenne egyel akkor az y^2 100-2*10+1=81 lenne, az tul sok, ezert y-t nem csokkentjuk

2. pont 1,10

x-et novelem, az uj szukseges y^2: 99-2*0-1=99

mivel a kov y^2-em fent kiszamoltam hogy a 81, nem csokkentem az y-t meg mindig.

3. pont 2,10

x-et novelem, az uj szukseges y^2: 99-2*1-1=96

y marad

4. pont 3,10

x-et novelem, az uj szukseges y^2: 96-2*2-1=91

5. pont 4,10

x-et novelem, az uj szukseges y^2: 91-2*3-1=84

6. pont 5,10

x-et novelem, az uj szukseges y^2: 84-2*4-1=75

ez kisebb mint az y^2-em ami a 81

a kov y^2  az a 81-2*9+1=64

tehat az y 9-lett

7. pont 6,9

x-et novelem, az uj szukseges y^2:75-2*5-1=64

ez pont amennyi a kov y^2 

8. pont 7,8

x-et novelem, az uj szukseges y^2: 64-2*6-1=51

a kovetkezo y^2 az a 64-2*8+1=47

ez meg keves, ezert y marad

9. pont 8,8

es igy tovabb. ez az iven kivuli pontokat adja, ezert 10 pontra meg nem tul szep. de lehet a felbontast novelni, es akkor 1 egysegen belul pontos. ha jol lekodolod is kioptimalizalod, tok kompakt kis kod lesz belole.

Vajk

Előzmény: halaloszto (979)
halaloszto Creative Commons License 2015.03.09 0 0 979

vannak algoritmusok amikhez nem kell csak egesz szamokkal szamolni, es pixelre pontos.

tehat minden lepesben lepsz az x-el egyet, es kiszamolja hogy az y-al kell-e lepni es merre mennyit.

Vajk

Előzmény: x20fan (978)
x20fan Creative Commons License 2015.03.09 0 0 978

Vagy a sin/cos vagy az sqrt függvény kell, és vagy az

r^2=x^2+y^2

vagy az

x=r*cos(fi) y=r*sin(fi)

(r a kör sugara, x és y a két koorsdináta, fi az éppen számolt sugár x tengelyhez mért szöge)

módszerrel lehet a kör pontjait számolni. Kell egy lépésköz, ami ha túl durva, akkor nem használja ki a plotter rajzoló képességét, ha túl finom, akkor sokat kell számolni fölöslegesen. Kapunk egy számított pontot, mondjuk 0.95 és 0.32, és el kell végezni egy kerekítést, mert a plotter csak adott pontokra tud lépni. mondjuk 0.9-re és 0.3-ra, ettől a kerekítéstől lesz a körvonal lépcsős. Azt is meg kell nézni, hogy az előző pont két koordinátája közül nem egyezik-e meg valamelyik a most számított és kerekített koordinátákkal, mert akkor nem kell a tollat léptetni, hiszen éppen ott áll. Ha csak az egyik egyezik, akkor csak egy irányba kell léptetni.

Előzmény: Trike. (973)
sur5al Creative Commons License 2015.03.08 0 0 977

Kösz neked is! A DS1624 a megbízhatatlanabb fajta vagy keverem valamivel? Olvastam itt, hogy van szenzor, ami olcsó és vacak, meg olyan, ami olcsó és sokkal jobb.:D

Gépre biztosan nem kötném fixen, esetleg a WiFivel bekötött távoli menedzsment szóba jöhet, mint amit az olvtárs linkelt. Mondjuk ha mindent elviszünk ilyen nagyon trendi irányba, akkor internet/router nélkül nem tudok majd fűteni?:DDD

MAX31850K ha jól értem egy illesztő tetszőleges K-type szenzorhoz. Tehát akár a mostani szenzoraimat is felhasználhatom, csak nem a REX C-100-ba mennek majd, hanem minden szenzor 1-1 ilyen illesztőre. 4 helyen mérném a hőt, akkor 4 ilyen kis panel kellene majd. Ez darabonként, Londonból 25-30EUR körül van, nem olcsó. Ami zavaró még, hogy ez 3,3V-ra gyártott változat, szóval azt is illeszteni kell az 5V boardhoz, ha jól értem.

Volt itt valami egyszerűbb, talán ds1820-es szenzor, ami 2-3EUR áron van és könnyen kapcsolható az Arduino panelhez. Egy adat szálra fűzhető, meg az adaton táplálható táppal. Ez miért előny? Ha már elviszek hozzá egy nulla pontot, meg az adatot, akkor nem fér bele a 3. szál drót odaágazása? Az 1 vonalas felfűzés címzésileg mit jelent? Minden tranyónak van saját azonosítója, vagy távolság alapján lesznek megsorszámozva/lehet lekérdezni őket vagy hogyan megy ez? Ja megvan, közben megtaláltam, itt a titok: 

"unique silicon serial number". Jól hangzik. Minden ilyen kis vacak egyedi számot kap? Hehe. Kár, hogy csak 125 fokig jó, a füstre más fog kelleni. A fenti MAX a hosszú K-val vagy van jobb?

Motorok, csengő meghajtása mivel megy? Relésor?

Kijelzésre tipp? Jó egy pár soros panel is, némi szöveg, pár szám, akár váltóban:

WAT.PRI.FOR: 74

WAT.PRI.BAC: 65

WAT.SEC.FOR: 70

SMO.OUT: 182

Előzmény: Törölt nick (969)
sur5al Creative Commons License 2015.03.08 0 0 976

Köszönöm, ez nagyon hasznosnak tűnik! Emésztgetem.:D

Előzmény: x20fan (968)
Prof Creative Commons License 2015.03.08 0 0 975

Növelni kell a felbontást, komoly mértékben. Vagyis az egy lépés közben megtett utat jelentősen csökkenteni kell (ne 2 mm legyen, hanem 0,2 vagy 0,05 pl, ami már egész elfogadható). Ha máshogy nem megy, áttételezni kell, de ez esetben a mechanikai tökéletlenség miatt esélyes, hogy az irányváltásoknál gondjaid lesznek a pontossággal.

Szép munka mindenesetre.

halaloszto Creative Commons License 2015.03.08 0 0 974

hogy hogyan kell kort kozeliteni lepcsosvonallal az minden szamitogepes grafikaval foglalkozo konyvben az elso par fejezetben benne van.

mi a celod? hogy valami grafikai progibol tudjad hajtani? g kod ertelmezot bizok benne nem kell  irj, csak irt mar valaki.

Vajk

Előzmény: Trike. (973)
Trike. Creative Commons License 2015.03.08 0 0 973

Ezt értem, de mit írnál a kódba, mondjuk egy kör esetén?

Előzmény: x20fan (972)
x20fan Creative Commons License 2015.03.08 0 0 972

Léptetőmotorral sose lesz egyenes, csak az x/y irányokban. És nem kell egyszerre lépni, csak kellő finomságú lépésekkel, amiktől a vonal már egyenesnek látszik.

halaloszto Creative Commons License 2015.03.08 0 0 971

ez nagyon kiraly!

latszik jo regenszedtem szet utoljara optikai driveot, abban nem stepper volt a fejmozgatas.

Vajk

Trike. Creative Commons License 2015.03.07 0 0 970

Sikerült a stepper próba.

Olyat csinált már valaki, hogy soros porton küldött mondjuk G kódot az Arduinonak, ami vezérelte a stepper motorokat?

Illetve a két tengelyt hogy lehet egy időben mozgatni? (nekem csak egymás után sikerült, azért is lett lépcső a ferde vonalból)

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.04 0 0 969

Nem mint profi, csak barkácsolóként.

Ds1624 csipekkel 8 ponton I2C buszos hőfokmérő kapcsolást építettem ki, VB6 programmal laptopról.

Stabil, de további pontok kiépítése eddig nem sikerült, más I2C eszközök buszra telepítése hibát generál, vagy az arduinoval nem sikerül kommunikálni vb6-ból.

MAX31855 csipekkel van arduinós kapcsolás, kód, 15 ponton tud mérni K hőelemmel, az arduino vezérlésre is jó.

https://learn.adafruit.com/adafruit-1-wire-thermocouple-amplifier-max31850k

Van olcsóbb 1 vezetékes szenzor.

http://www.electronics-lab.com/blog/?s=arduino+lm35

Előzmény: sur5al (964)
x20fan Creative Commons License 2015.03.04 0 0 968

Esetleg ha ezt valami weblap formájában készítené és ott is lehetne beleavatkozni a működésbe?

Igen, itt egy példa wifivel és ledekkel:

https://petestechprojects.wordpress.com/2014/12/19/leds-control-through-esp8266-arduino-web-page/

Előzmény: sur5al (964)
Trike. Creative Commons License 2015.03.03 0 0 967

Köszönöm.

Most már jön-megy :)

Előzmény: vfp (966)
vfp Creative Commons License 2015.03.03 0 0 966
Előzmény: Trike. (965)
Trike. Creative Commons License 2015.03.03 0 0 965

Üdv mindenkinek. 

Végig kerestem a fórum folyamát, de nem találtam stepper motorral foglalkozókat.

Összeraktam egy kis próba áramkört stepper motorral, de csak egy irányba tudom forgatni. Hogy tudom változtatni a forgásirányt?

sur5al Creative Commons License 2015.03.03 0 0 964

Kicsit felzavarnám az állóvizet.:D

Köszönettel végigolvastam a topikot. Ami lejött nekem, itt vannak zsír profik, akik Arduino recept könyvet esznek reggelire, meg olyanok is, akik tetszőleges karakter kombinációt próbálnak megetetni az Arduino IDE-vel, hátha felismeri, mint parancsot.:D Úgy érzem, én valahol a kettő között vagyok/leszek. Majd meglátjuk.:D Láttam már programozást, meg csináltam is, picit munkából is, de már régen. Commodore+4 Basic-től C++-ig volt pár dolog. Talán felfrissíthető. Forrasztani is tudok, ha kell, de az SMD alkatrészek beültetése azért már nem a kenyerem.:D Minden esetre köszönöm a sok infót, amit itt lehet olvasni. Sok mindent (talán) megértettem és sok minden még jobban összezavarodott.

Rögtön két projekt is van a fejemben, ami nem feltétlen Arduino specifikus, ebből rögtön jön is a kérdés, hogy mi lesz a megfelelő platform. Olvastam itt Arduinoról, mbed, és RaPi profizmusról és egyéb lapkagyártói készletekről. Nem vagyok elkötelezve, a célnak legmegfelelőbbet választanám.

1. Vízteres kandalló működtetése.

Van egy vezérlőtáblám és egy REX-C100 alapú megoldásom, ami ezt többé-kevésbé meg is valósítja.

A irányjelző flag és a beavatkozók humán alapúak jelenleg.:D

Ami a továbblépésre sarkall: gyűjthetnék adatokat a működés elemzésére, egy kijelzőn monitorozhatnék több információt (akár fényújság-szerűen futtatva, nem kell 7" színes kijelző), a rendszer aktívan tudna jelezni nekem, ha úgy állítom be. Pl. "Rakd meg a tüzet, különben kialszik!":D Esetleg ha ezt valami weblap formájában készítené és ott is lehetne beleavatkozni a működésbe? WiFi router és ADSL internet van, ethernet kábellel sincs messze a kandalló. 

Jelenleg K-type érzékelők vannak a rendszerben (rövid és hosszú is), meg pár analóg hőmérő itt-ott. Lehetőleg az összes hőfokra szükségem lenne. Ahogy olvastam a mezitlábas 1 szálra fűzhető termisztorok jók lennének, ill. ezek gondolom csak csőre/lapos felületre szoríthatók, merülőhüvelyes ill. füstáramba belógó szondás nincs. Vagy használjam a meglévőket (is) valamilyen illesztővel?

Az irányítandó ketyerék jobbára AC230V tápról járnak, a riasztó egyedül DC, de az is 12V. Valahogy ezt is illeszteni kell.

Igazából szórakozásból csinálom, sok pénzt nem ölnék bele.

2. Azonosítóval vezérelt macskaajtó.

Van két cicánk, akik ki-be járnának, de nem csak akkor, amikor nyitogatjuk az ajtót. Van egy szellőzőcső a falban, ami télen persze zárva van a hideg miatt és nyáron is gond időnként, hogy más macskák is "betévednek" rajta. Jó lenne rá szerkeszteni egy olyan elhúzódó/elforduló zsalut, ami a hideg/meleg zárást is meg tudná oldani és automatikusan nyílna, ha a macskáink jelennek meg a közelben. A fal kb. 50cm vastag, a vezérlésnek mindkét oldalról működnie kellene, de ajtó elég, ha belül lenne. Egy 5,25-ös optikai drive-ból kihozható? Láttam olyan videót, ahol a nyakban hordott RF chip volt az azonosító...

+1x nagyon köszönöm a sok hasznos infót!

Köszönettel várom az ötleteiteket!

Előzmény: sur5al (580)
x20fan Creative Commons License 2015.02.26 0 0 963

Van az asm volatile("") módszer, azzal gondolom el lehet érni assemblyből bármit.

Előzmény: Törölt nick (962)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.25 0 0 962

Az Atmel-t nem ismerem még olyan mélyen mint a PIC-eket, de ott regiszterszintű műveletekkel lehetett "lökdösni" egy kicsit a kvarcot. nem a lent leírt szorzó verzióra gondoltam.

Ott anno azt csináltam, hogy mértem a hőmérsékletet, és ennek megfelelően kapcsolgattam biteket ki be az oszci sfr-jében.

Nem kellett szorozni meg ilyesmi, ez elég jó kompenzációt adott anno.

Az Atmelben nem tudom, van-e ilyen lehetőség. De ha van is, akkor azt nem az Arduino "IDE"-ből kell kezelni.

Előzmény: x20fan (955)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!