Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2012.02.15 0 0 720

Kiváncsi voltam, mit válaszolsz, ha már a Tied volt a válasz joga.

Valószínű az Issai-t ugyanott szerezte be, ahol az Oriental-t, ami valószínű porzós - eddig szinte minden valaha eladott példány az volt - , de azért nem árt közéjük még egy 'porzós' :)

Végülis az Issai legalább képes teremni, ha már nem tud mindent beporozni.

Előzmény: Arth_ur (719)
Arth_ur Creative Commons License 2012.02.15 0 0 719

Az az oriental gondolom az "Oriental Delight", az egy tényleg öntermékeny szőrös (Actinidia deliciosa) fajta .

"állitólag az issai mindegyikhez jó!"

Én pedig állítólag egy csodaszép angyalszívű tündérke vagyok!

Mondani könnyen tudom, csak valahogy az információforrást nem találom, amivel ezt alá is tudnám támasztani... :-(((

Előzmény: katalin1220 (718)
katalin1220 Creative Commons License 2012.02.15 0 0 718

A kiwi neve:orientál állitólag az issai mindegyikhez jó!

Előzmény: Arth_ur (716)
saba40 Creative Commons License 2012.02.03 0 0 717

Sziasztok

Tavasszal szeretnék 2-3 tő különböző fajta kivit ültetni. Már egy ideje olvasom a fórumot, elolvastam több fajtának a jellemzését, de nem tudtam eldönteni , melyeket válasszam. Milyen kombinációkat ajánlanátok?

Sanyi

Arth_ur Creative Commons License 2012.01.31 0 0 716

Nem is azt írtam, hogy ti ültettétek magról, hanem hogy magról nevelt növényt is adhattak el nektek.

Mosz akkor ez a kivi ugyanúgy (kopasz) minikivi kéne hogy legyen, mint az issai, vagy a boltban is árult nagy, szőrös kivinek vettétek?

Én most hallom először, hogy "az issai mindent poroz".

Előzmény: katalin1220 (714)
bombaba Creative Commons License 2012.01.31 0 0 715

Eddig nem mondtad, hogy kopasz kiviről van szó, pedig ez lényeges info.

Kiviből a legritkábban forgalmaznak oltottat, mondhatni egyáltalán.

Az Issai egy kopasz kivi, eddig csak önporzós fajtájával találkoztam.

Előzmény: katalin1220 (714)
katalin1220 Creative Commons License 2012.01.31 0 0 714

Hát pontosan nem tudom hány éves lehet a kiwi,kb 5-6 ,de nem magról ültettük ez tuti azt hiszem annak idején még aBakker-től lett rendelve,kifejezetten látszik rajta,hogy oltott.Sajnos mind a két éven amikor virított,minden virágát ledobálta.Pedig önporzósnak lett mondva.Tavaj rendeltünk hozzá egy issai-t,de az még szerintem az idén nemfog virítani.Állitólag az minden fajtát beporoz.Mit tudtok erről,mi a véleményetek?Különben köszönök minden választ

Arth_ur Creative Commons License 2012.01.28 0 0 713

Ja még valami: azt még csak el tudom képzelni, hogy szárazság, vízhiány miatt eldobáljon virágot egy kivi, de imádja a vizet, a sok csapadéktól inkább csak jobban érzi magát.

Előzmény: Arth_ur (712)
Arth_ur Creative Commons License 2012.01.28 0 0 712

A neten találsz bőséggel képet termős és porzós kivivirágokról. Azokat nézd meg, és ha vissza tudsz emlékezni a tiéd virágaira, akár most is eldöntheted, ha nem marad a fotózás, ahogy Bombaba ajánlotta.

Azért, hogy egy jó tucat virágból egyetlen termést sem kötött, azt valószínűsíti, hogy te is a magról vetett, zömében porzós, gagyi-kivi dömping átvertje lettél. Ezt legkésőbb tavasszal a virágzáskor ki tudod deríteni.

Előzmény: katalin1220 (710)
bombaba Creative Commons License 2012.01.27 0 0 711

Hány éves a kivi? Létezik önporzós, talán a Tied is az, bár jobb lett volna termő-porzó párost telepíteni. Jó lenne, ha a virágokról majd nagyon közeli, tiszta felvételt tudnál feltenni, akkor talán egyértelmű választ kaphatsz. 

Előzmény: katalin1220 (710)
katalin1220 Creative Commons License 2012.01.27 0 0 710

Sziasztok

Szeretném kérdezni a mi kivinket ön porzósnak vettük,de2010-ben 2-3 db virága volt amit szépen sorban le is dobált.Azt ráfogtuk a sok csapadékra,de 2011-ben volt vagy 13-15 virág,csak azt is ledobálta .Lehet hogy nem is önporzós amit annak hitünk? 

kerteszpeti Creative Commons License 2011.12.23 0 0 709

Üdv mindenkinek!

Áldott ,békés Karácsonyt,és sikerekben gazdag,boldog Új Évet!

Tisztelettel kertészpeti.

Gyula20 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 708

Szia kerteszpeti !

Azt nem tudom , hogyan kell a minit szaporítani , de én az alábbiak szerint

gyökereztetek.

Kora tavasszal , kicsit alakítom az öregebb  kiviket . A levágott vesszőkből vágok 30-40 cm-es darabokat , lehetőleg erősebbeket .

Ezeket leszúrom a földbe kb, félig- de úgy , hogy legalább két rügy maradjon ki a földből.

Ha a végleges helyén gyökereztetem , kicsit megtisztítom a talajt a gyomnövényektől ,

később sokkal nehezebb.

Mivel a gyökérzete elég magasan van , földfelszín közelben , kapálni nem túl célszerű .

Gyökereztető helyen , nincs ilyen probléma , az nálam egy fa alatt van és viszonylag

gyommentes.

A leszúrás után jól belocsolom , szinte beiszapolom.

Mostanában nem nagyon használok gyökereztető hormont.

A végleges helyre ültetett vesszőket az első évben a nap irányából takarom.

Ezt nagyon fontosnak tartom , ellenkező esetben csak küszködik a növény .

Naponta locsolom , kivéve ha éppen esik az eső.

Idősebb korában is legalább hetente locsolom.

Ez a módszer nálam bevált.

Üdv.:Gyula

Előzmény: kerteszpeti (706)
mmjutka Creative Commons License 2011.11.27 0 0 707

Húúúú! Köszönöm a szép tanulmányutat a telelő növényeid között.  Láthatólag jól érzik magukat. Szédületes gyűjtemény.

Annak a polcnak a jobb szélén, amin a kefe van, szóval a polc jobb szélén mi az a fekete? Hőmérő, pára?

Előzmény: Törölt nick (703)
kerteszpeti Creative Commons License 2011.11.26 0 0 706

Üdv mindenkinek!

Úgy látom ez a topic haldoklik,hetek óta  senki nem ír ide.A régi kivisek a másik két topikon írnak.Kár , mert most ,hogy beállt a hideg ,és a nappalok  rövidebbek lehetne  fórumozni.Láttam  a dmkert.  honlapján,hogy kínai kivieik is vannak.Vett-e már valaki  ilyet,és mit lehet róluk tudni.Ugzan ezt szeretném tudni  a  "Jumbo" és  a "kokuwa" minikivikről.Milyenek,hogy teremnek,mekkorát teremnek. Gyula 20-tól kérdezném,hogy kell dugványozni a minikiviket,ha lenne szíves megírni.

aBaluuuu Creative Commons License 2011.11.04 0 0 705

Sziasztok:)

Pár gyakorlati kérdésben tudnátok tanácsot adni?

Tavasszal ültettem a kivijeim.

- Ami megnőtt 3,6 m magasra azt jövőre tovább futassam felfele vagy hajlítsam már le az 1,7-1,8m-es magasságban? Ha hajlítsam akkor ez mikor történjen? Ősszel tavssaz vagy tök mindegy?

Egyébként nem lehet máshogy nevelni csak ha felfele növesztem? Úgy értem oldalra futtatani vagy ilyesmi.

-Ami nem nőtt meg csak egy méteresre és azt ne vágjam vissza tavsszal hogy tök új hajtást hozzon és azt neveljem ki? Vagy folytassam 1-mről?

-Ti hogy takarjátok télire? Felcsirkéztem őket 30-40 cm magasan. Ez elég vagy szalmával is takarjam őket vagy csak valami hálót húzzak rá?

http://www.panoramio.com/photo/58904299

bombaba Creative Commons License 2011.10.30 0 0 704

Aiol19 figyelmébe a kivi bakteriózisáról:

http://www.atlasplantpathogenicbacteria.it/_/Ferrante-Scortichini.pdf

Pseudomonas variánsainak előfordulási ideje a kivifajtákon:
Japán, Hayward, 1984
Olasz, Hayward, 1994
Olasz (Latina), Hort 16A 2008
Olasz (Latina, Ravenna), Hort 16A, Hayward, Jin Tao,CK3 2009
Egy olasz mg-i cikk,
(REGIONE LAZIO
Direzione Regionale Agricoltura
Area Servizi Tecnici e Scientifici, Servizio Fitosanitario Regionale
Le Batteriosi dell’Actinidia)
amely tartalmaz ugyan néhány tévedést (pl. a betegség első Japán észlelését 1989-re teszi, és a Pseudomonas fajtáit kettőre korlátozza, viszont a fentebb említett tanulmány szerint jóval több van, ám ennek nincs igazán jelentősége), de a többi részében vannak helytálló megállapítások. Eszerint az egyik baktérium okozza a virág-nekrózist, a másik a levélfoltosodást. A fertőzést az időjárás, a művelésmód mellett a jégverés által okozott sérülések is jelentős mértékben elősegítik.
Tünetek:
- a virágok és rügyek megbarnulása, lehullása
- nekrózisos levelek (sárga körben sötétbarna folt)
- a törzs vagy termőkar sötétvörös izzadása
- a a gyümölcsök összeszáradása
- súlyosabb esetben a növény elpusztulása
Megelőzés a minél kevesebb sérülés okozása a növényen, az eszközök fertőtlenítése, a seblezárás, a fertőzött növényről származó nyesedék azonnali elégetése, a növény cimkézése.

Másik olasz cikk, jobb az előzőnél (Il cancro batterico dell’actinidia
(Pseudomonas syringae pv. actinidiae), részletes megelőző intézkedéseket tartalmaz, meg a már fertőzött ültetvény kezelését és általános kémiai védekezési tervet, a megelőző intézkedésekkel együtt.

Csak annyit tennék hozzá, hogy a szaporítóanyagot, mint hordozót egyetlen cikk sem említi, de nem is hiszem, hogy akár Japán, akár az olaszok kivi-dugványozással foglalkoznának, megvannak ők az általad javasolt mikroszaporított szaporítóanyagukkal, a jégesőt viszont mindkét olasz cikk megemlíti.
Képeket érdemes megnézni a cikkekben, meg még néhány:

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.27 0 0 703

https://plus.google.com/u/0/photos/117869398470600629479/albums/5372901290161986353/5372902617799509762

citrus04 Creative Commons License 2011.10.24 0 0 702

Az egész fórum elolvasása után ennyi maradt meg bennem, hogy  csak virágzás után derül ki, hogy mit is vásároltam. Ezért próbáltam növelni a termésbiztonságot a fiú és a lány telepitésével.  Nagyon drukkolok nekik és magamnak:-)))

Régebben a Füvészkertben láttam termő kivit a ház falára futtatva, de akkor még nem gondoltam, hogy nálam is megmaradhat. Azt hiszem újra ellátogatok hozzájuk, megnézem és konzultálok a kertészekkel:-)))

Szép estét kivánok!

Előzmény: Arth_ur (701)
Arth_ur Creative Commons License 2011.10.23 0 0 701

Akkor mond csak, hogy rájöttél, amikor tényleg rájöttél. Az pedig akkor lesz, ha megmutatta hogy mit tud teremni.

Addig csak tippelgetés, valószínűségek latolgatása lehet. Lehet hogy tényleg kicsit fog teremni, lehet hogy nagyot. Lehet hogy tényleg önporzós, de lehet termős is, vagy csak porzós. Szóval várd meg, hogy milyen virága lesz, illetve, hogy köt-e termést.

Ha egy dugványozott Jenny-t vettél, az tényleg önporzós, és akkor megbízható, de kicsi méretű termést várhatsz róla.

Ha valami magról nevelt példány, akkor kb. 90% az esélyed, hogy porzós lesz, kb. 8-9%, hogy termős, és 1-2%, hogy önporzós. Ez utóbbi két esetben még mindig bizonytalan, hogy mekkora lesz a termése.

Szóval drukkolj a szerencsédért, és várjál türelemmel!

Előzmény: citrus04 (700)
citrus04 Creative Commons License 2011.10.23 0 0 700

:-)))

Köszönöm a biztató szavakat!

Az "öntermékeny" 3 méteres még most is növésben volt, a 3 méteres szár vége lekonyult, tehát az is elfagyhatott:-(((

Csak annyit tudok róla, hogy a gyáli piacon vettem, azt mondták, önporzós. Akkor még semmit nem tudtam egyáltalán a  kivikről, azóta olvasom a fórumot, kérek tanácsot és tájékozódom. Az már lejött, hogy kisméretű termése lesz, de támrendszer kell neki. Ezért sürgősen megépittettem. Mivel rájöttem, hogy kisméretű lesz a termése, ezért rendeltem rendes méretű fiút és lányt is. Most egyformán takartam őket és izgulok értük:-)))

Szép estét kivánok!

Előzmény: Arth_ur (699)
Arth_ur Creative Commons License 2011.10.23 0 0 699

Minden meg tud fagyni, a mammut és a rénszarvas is, ez így természetes.

Várd meg a tavaszt, akkorra kiderül mennyire volt kemény a tél, és milyen magasságig ért be jól a kiwid hajtása ahhoz, hogy azt túlélje. Egyébként majd kihajt abból a magasságból, ameddig rendesen áttelelt.

A levelek legyása teljesen természetes, azoknak nem is kell túlélnie egy telet. Ha a hajtás vége is ugyanolyan lottyadt, vízenyőssé vált, mint a levelek, akkor az is elfagyott már most Ez akkor lehet, ha még most is növésben volt, azaz új leveleket hozott, de ez ilyenkor már valószínűtlen. 

Azon, hogy két fiatal növény nem egyformán viselkedik, nem érdemes csodálkozni, valószínűleg a Hayward nem érzte magát annyira jól, mint a porzós, vagy nem volt még olyan erős a gyökérzete, hogy a hajtást megindította volna a második, nyár végi növekedési periódusban. Bízz benne, hogy jövőre már komolyan megindul.

Az "öntemékenyről" mit tudsz?

Előzmény: citrus04 (697)
Arth_ur Creative Commons License 2011.10.23 0 0 698

Fotókat nem csináltam, de megvolt az idei kiwiszüret.

Ez a 4. év, hogy termett a kiwink: 5 kiló lett, 107 szem. Ez súlyban duplája, szemszámban triplája a tavalyinak. Szóval a 2008-as 2(!) szemes első terméshez képest idén is szépen léptünk előre, de azért az átlagsúly jobb volt a megelőző 3 évben.

Eddig 7-8 dekás volt az átlag, és tavaly is több szem 10 deka felett volt, az idei termés apróbb: az átlag 5 deka alatt van, és a legnagyobbak is csak 7-8 deka közöttiek. Talán nem öntöztem eléggé, amikor növésben volt a termés (ezért nem érik el a legnagyobbak a 10 dekát), és sok köztük az olyan apró, amiben alig van mag, azaz rosszul termékenyült virágból fejlődött.

Ez utóbbit ma le is "ellenőriztem": a szüret után egy marék aprót bekötöttem egy zacskóba egy szem almával, hogy gyorsan beérjenek. Mára meg is puhultak, úgyhogy kezdhettem enni őket. Még azok a kis csökött szemek is zamatos édesek, klasszisokkal verik a szokásos bolti kiwit, és valóban elvétve van csak pár mag bennük.

Remélem jövőre ismét sikerül javítani a termésen, már szép számmal nőtt olyan vízszintes vessző, amit metszéskor meghagyhatok és számíthatok rá, hogy bőven fog virágozni.

Előzmény: kerteszpeti (696)
citrus04 Creative Commons License 2011.10.23 0 0 697

Nagyon egyet gondoltunk! Én is várom, hogy tapasztaltabbak irjanak.

Felkupacoltam, sőt, az egyik áruházban kapható takaróval be is takartam + le is árnyékoltam őket.

A tavasszal ültetett, valószinűleg önporzós már kb. 3 méterre futott, még nem hajlitottam el a támrendszerre, de most a levelei megfagytak. A szár talán még nem, de mivel nem fás, lehet, hogy az is el fog fagyni? Akkor tavasszal mit hajlitsaK el a sürgőséggel idén megépitett támrendszerre? Nagyon tanácstalan vagyok. Kérek szépen segitséget. Most akkor meg tud fagyni a kivi, vagy sem? Azt sem értem, hogy az augusztusban vásárolt és kiültetett Tomuri fiú szépen elindult, kb. 1 métert nőtt, a Hayvard lány viszont egy árva hajtást, levelet sem hozott. Lehet belőle még valami? Igaz, hogy a lány napon volt, a többi árnyékosabb helyen. Lehet, hogy a nap nem tett jót neki?

Szép napot kivánok mindenkinek!

Előzmény: kerteszpeti (696)
kerteszpeti Creative Commons License 2011.10.21 0 0 696

Üdv mindenkinek!

Úgy látom már  senki sem  ír  erre a topicra,pedig azt vártam volna ,hogy a régi kivisek beszámolnak majd a  kivi termésekről és fotókkal lelkesítenek  bennünket kezdőket.Itt nálunk  a mínusz 6 fokos fagy  levitte a kivik  még megmaradt levelét,és  a  vesszők  még  zöld része is megfagyott.Remélem  a többi résy jövő tavasszal kihajt.A napokban  láttam először termő kivit erre mifelénk(Lugos,Románia), nagyon jó  termése  van az ismerősömnek, a kivijei 4 évesek.Remélem az enyémek is ilyen  jól fognak teremni,mert ugyan abból a kertészetből vannak.Látta a családom is ,és mostmár elhiszik ,hogy  náluk is megteremhet a kivi.

kerteszpeti Creative Commons License 2011.09.30 0 0 695

Köszönöm Gyula  2o  az Ön válaszát.Tisztelettel kertészpeti.

Gyula20 Creative Commons License 2011.09.30 0 0 694

SZia Kerteszpeti !

Szerintem 1,5- 2 m tőtávolság tartás a mini kivinél elegendő , illetve úgy is nevelhető .

Csak valamiféle tartószerkezet kell , nem áll meg a saját lábán.

Az idén igen jó a mini kivi termés , szép nagyok és sok van .

Főleg az öregen.

A legnagyobb méretü az öreg kivi termése. A következő az öreg kivi vesszőjéről gyökereztetett  ,harmadik éves.

A legkisebb a piros kivi.

Érdekes , hogy a piros kivi közelében lévő saját" fejlesztésű"zöld kivik kicsit sárgák

és az ízük sem egészen olyan mint az távolabb lévő zöld kivik.

A zöld kivik mézédesek, reggelire elég 10-15 db.Nekem!

A piros kivi termése kicsit menta ízű  és elég aprócska.

Ha a mini kivik tővének vastagsága már olyan ceruza szerü - én kiültetném még az idén.

Sohasem fagyott még el mini kivim.

A szőrös kivit már nem igazán kell gondozni,főleg nem locsolni ha kint van, nem cserepes.

Javaslatom az, hogy a fagyok elött kupacold fel földdel vagy 20 cm . magasságban.

Kelet -Dél irányból / napjárás / tegyél elé valamiféle naptakarást , hogy ne repedjen meg a töve .

Olyam méteres magasságig szoktam a nap felöl takarni , egészen a fagyok elmúltáig.

Úgy tünik , hogy nálam ez a módszer bevált.

Még az időseb kivi törzseket is takarom.

Üdv:Gyula

Előzmény: kerteszpeti (692)
aBaluuuu Creative Commons License 2011.09.27 0 0 693

Azt tudnám mondani amit nekem mondtak korábban hogy ne izgulj hamarosan új hajtás tör elő a régiből és megindul a növekedés. Én is izgultam és a legangyobból a legtetején elindult egy hajtás ami gyorsan tör az égbe bár még csak 3,2 méternél jár. Hogy jövőre lehet e folytatni onnan ahol megrekedtek vagy érdemesebb e visszavágni és új hajtást kinevelni az engem is érdekelne.

Nálam a 13ból 1 nőtt meg ilyen magasra ami árnyékban volt és öntözve lett. Amik napon voltak és nem lettek öntözve ráadásul homoktalajon vannak csak egy másfél méterre nőttek. De jövőre építek nekik automatikus csepegtető rendszert ha minden jól megy.

Előzmény: kerteszpeti (692)
kerteszpeti Creative Commons License 2011.09.25 0 0 692

Üdv mindenkinek!

Úgy látom a kivis topicon nem  nagy  a nyüzsgés.Már napok óta senki sem ír.Én most azt szeretném megkérdezni  tapasztaltabb kivisektől,hogy a kivijeim  amik  a nagy melegtől már nem nőnek tovább,jövőre  honnan folytatják majd a növekedést.Az 5  darabból mindegyik  más  más  méretű,1,7o m  és 3 ,o m  nagyok,.

Gyula 2o-tól kérdezném , van  4  minikivim,egyenlőre még konténerben,és csak jövőre  ültetném ki .A hely  kb. 8 méter hosszú,elég-e ez a hely,vagy  nagyobb kellene?

Arth_ur Creative Commons License 2011.09.18 0 0 691

Igen ez a két lehetséges variáció van, de választani neked kell! Mindkét esetben biztonságos, alapos takarás kell.

Előzmény: santaro (690)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!