Kiváncsi voltam, mit válaszolsz, ha már a Tied volt a válasz joga.
Valószínű az Issai-t ugyanott szerezte be, ahol az Oriental-t, ami valószínű porzós - eddig szinte minden valaha eladott példány az volt - , de azért nem árt közéjük még egy 'porzós' :)
Végülis az Issai legalább képes teremni, ha már nem tud mindent beporozni.
Tavasszal szeretnék 2-3 tő különböző fajta kivit ültetni. Már egy ideje olvasom a fórumot, elolvastam több fajtának a jellemzését, de nem tudtam eldönteni , melyeket válasszam. Milyen kombinációkat ajánlanátok?
Hát pontosan nem tudom hány éves lehet a kiwi,kb 5-6 ,de nem magról ültettük ez tuti azt hiszem annak idején még aBakker-től lett rendelve,kifejezetten látszik rajta,hogy oltott.Sajnos mind a két éven amikor virított,minden virágát ledobálta.Pedig önporzósnak lett mondva.Tavaj rendeltünk hozzá egy issai-t,de az még szerintem az idén nemfog virítani.Állitólag az minden fajtát beporoz.Mit tudtok erről,mi a véleményetek?Különben köszönök minden választ
Ja még valami: azt még csak el tudom képzelni, hogy szárazság, vízhiány miatt eldobáljon virágot egy kivi, de imádja a vizet, a sok csapadéktól inkább csak jobban érzi magát.
A neten találsz bőséggel képet termős és porzós kivivirágokról. Azokat nézd meg, és ha vissza tudsz emlékezni a tiéd virágaira, akár most is eldöntheted, ha nem marad a fotózás, ahogy Bombaba ajánlotta.
Azért, hogy egy jó tucat virágból egyetlen termést sem kötött, azt valószínűsíti, hogy te is a magról vetett, zömében porzós, gagyi-kivi dömping átvertje lettél. Ezt legkésőbb tavasszal a virágzáskor ki tudod deríteni.
Hány éves a kivi? Létezik önporzós, talán a Tied is az, bár jobb lett volna termő-porzó párost telepíteni. Jó lenne, ha a virágokról majd nagyon közeli, tiszta felvételt tudnál feltenni, akkor talán egyértelmű választ kaphatsz.
Szeretném kérdezni a mi kivinket ön porzósnak vettük,de2010-ben 2-3 db virága volt amit szépen sorban le is dobált.Azt ráfogtuk a sok csapadékra,de 2011-ben volt vagy 13-15 virág,csak azt is ledobálta .Lehet hogy nem is önporzós amit annak hitünk?
Úgy látom ez a topic haldoklik,hetek óta senki nem ír ide.A régi kivisek a másik két topikon írnak.Kár , mert most ,hogy beállt a hideg ,és a nappalok rövidebbek lehetne fórumozni.Láttam a dmkert. honlapján,hogy kínai kivieik is vannak.Vett-e már valaki ilyet,és mit lehet róluk tudni.Ugzan ezt szeretném tudni a "Jumbo" és a "kokuwa" minikivikről.Milyenek,hogy teremnek,mekkorát teremnek. Gyula 20-tól kérdezném,hogy kell dugványozni a minikiviket,ha lenne szíves megírni.
- Ami megnőtt 3,6 m magasra azt jövőre tovább futassam felfele vagy hajlítsam már le az 1,7-1,8m-es magasságban? Ha hajlítsam akkor ez mikor történjen? Ősszel tavssaz vagy tök mindegy?
Egyébként nem lehet máshogy nevelni csak ha felfele növesztem? Úgy értem oldalra futtatani vagy ilyesmi.
-Ami nem nőtt meg csak egy méteresre és azt ne vágjam vissza tavsszal hogy tök új hajtást hozzon és azt neveljem ki? Vagy folytassam 1-mről?
-Ti hogy takarjátok télire? Felcsirkéztem őket 30-40 cm magasan. Ez elég vagy szalmával is takarjam őket vagy csak valami hálót húzzak rá?
Pseudomonas variánsainak előfordulási ideje a kivifajtákon: Japán, Hayward, 1984 Olasz, Hayward, 1994 Olasz (Latina), Hort 16A 2008 Olasz (Latina, Ravenna), Hort 16A, Hayward, Jin Tao,CK3 2009 Egy olasz mg-i cikk, (REGIONE LAZIO Direzione Regionale Agricoltura Area Servizi Tecnici e Scientifici, Servizio Fitosanitario Regionale Le Batteriosi dell’Actinidia) amely tartalmaz ugyan néhány tévedést (pl. a betegség első Japán észlelését 1989-re teszi, és a Pseudomonas fajtáit kettőre korlátozza, viszont a fentebb említett tanulmány szerint jóval több van, ám ennek nincs igazán jelentősége), de a többi részében vannak helytálló megállapítások. Eszerint az egyik baktérium okozza a virág-nekrózist, a másik a levélfoltosodást. A fertőzést az időjárás, a művelésmód mellett a jégverés által okozott sérülések is jelentős mértékben elősegítik. Tünetek: - a virágok és rügyek megbarnulása, lehullása - nekrózisos levelek (sárga körben sötétbarna folt) - a törzs vagy termőkar sötétvörös izzadása - a a gyümölcsök összeszáradása - súlyosabb esetben a növény elpusztulása Megelőzés a minél kevesebb sérülés okozása a növényen, az eszközök fertőtlenítése, a seblezárás, a fertőzött növényről származó nyesedék azonnali elégetése, a növény cimkézése.
Másik olasz cikk, jobb az előzőnél (Il cancro batterico dell’actinidia (Pseudomonas syringae pv. actinidiae), részletes megelőző intézkedéseket tartalmaz, meg a már fertőzött ültetvény kezelését és általános kémiai védekezési tervet, a megelőző intézkedésekkel együtt.
Csak annyit tennék hozzá, hogy a szaporítóanyagot, mint hordozót egyetlen cikk sem említi, de nem is hiszem, hogy akár Japán, akár az olaszok kivi-dugványozással foglalkoznának, megvannak ők az általad javasolt mikroszaporított szaporítóanyagukkal, a jégesőt viszont mindkét olasz cikk megemlíti. Képeket érdemes megnézni a cikkekben, meg még néhány:
Az egész fórum elolvasása után ennyi maradt meg bennem, hogy csak virágzás után derül ki, hogy mit is vásároltam. Ezért próbáltam növelni a termésbiztonságot a fiú és a lány telepitésével. Nagyon drukkolok nekik és magamnak:-)))
Régebben a Füvészkertben láttam termő kivit a ház falára futtatva, de akkor még nem gondoltam, hogy nálam is megmaradhat. Azt hiszem újra ellátogatok hozzájuk, megnézem és konzultálok a kertészekkel:-)))
Akkor mond csak, hogy rájöttél, amikor tényleg rájöttél. Az pedig akkor lesz, ha megmutatta hogy mit tud teremni.
Addig csak tippelgetés, valószínűségek latolgatása lehet. Lehet hogy tényleg kicsit fog teremni, lehet hogy nagyot. Lehet hogy tényleg önporzós, de lehet termős is, vagy csak porzós. Szóval várd meg, hogy milyen virága lesz, illetve, hogy köt-e termést.
Ha egy dugványozott Jenny-t vettél, az tényleg önporzós, és akkor megbízható, de kicsi méretű termést várhatsz róla.
Ha valami magról nevelt példány, akkor kb. 90% az esélyed, hogy porzós lesz, kb. 8-9%, hogy termős, és 1-2%, hogy önporzós. Ez utóbbi két esetben még mindig bizonytalan, hogy mekkora lesz a termése.
Szóval drukkolj a szerencsédért, és várjál türelemmel!
Az "öntermékeny" 3 méteres még most is növésben volt, a 3 méteres szár vége lekonyult, tehát az is elfagyhatott:-(((
Csak annyit tudok róla, hogy a gyáli piacon vettem, azt mondták, önporzós. Akkor még semmit nem tudtam egyáltalán a kivikről, azóta olvasom a fórumot, kérek tanácsot és tájékozódom. Az már lejött, hogy kisméretű termése lesz, de támrendszer kell neki. Ezért sürgősen megépittettem. Mivel rájöttem, hogy kisméretű lesz a termése, ezért rendeltem rendes méretű fiút és lányt is. Most egyformán takartam őket és izgulok értük:-)))
Minden meg tud fagyni, a mammut és a rénszarvas is, ez így természetes.
Várd meg a tavaszt, akkorra kiderül mennyire volt kemény a tél, és milyen magasságig ért be jól a kiwid hajtása ahhoz, hogy azt túlélje. Egyébként majd kihajt abból a magasságból, ameddig rendesen áttelelt.
A levelek legyása teljesen természetes, azoknak nem is kell túlélnie egy telet. Ha a hajtás vége is ugyanolyan lottyadt, vízenyőssé vált, mint a levelek, akkor az is elfagyott már most Ez akkor lehet, ha még most is növésben volt, azaz új leveleket hozott, de ez ilyenkor már valószínűtlen.
Azon, hogy két fiatal növény nem egyformán viselkedik, nem érdemes csodálkozni, valószínűleg a Hayward nem érzte magát annyira jól, mint a porzós, vagy nem volt még olyan erős a gyökérzete, hogy a hajtást megindította volna a második, nyár végi növekedési periódusban. Bízz benne, hogy jövőre már komolyan megindul.
Fotókat nem csináltam, de megvolt az idei kiwiszüret.
Ez a 4. év, hogy termett a kiwink: 5 kiló lett, 107 szem. Ez súlyban duplája, szemszámban triplája a tavalyinak. Szóval a 2008-as 2(!) szemes első terméshez képest idén is szépen léptünk előre, de azért az átlagsúly jobb volt a megelőző 3 évben.
Eddig 7-8 dekás volt az átlag, és tavaly is több szem 10 deka felett volt, az idei termés apróbb: az átlag 5 deka alatt van, és a legnagyobbak is csak 7-8 deka közöttiek. Talán nem öntöztem eléggé, amikor növésben volt a termés (ezért nem érik el a legnagyobbak a 10 dekát), és sok köztük az olyan apró, amiben alig van mag, azaz rosszul termékenyült virágból fejlődött.
Ez utóbbit ma le is "ellenőriztem": a szüret után egy marék aprót bekötöttem egy zacskóba egy szem almával, hogy gyorsan beérjenek. Mára meg is puhultak, úgyhogy kezdhettem enni őket. Még azok a kis csökött szemek is zamatos édesek, klasszisokkal verik a szokásos bolti kiwit, és valóban elvétve van csak pár mag bennük.
Remélem jövőre ismét sikerül javítani a termésen, már szép számmal nőtt olyan vízszintes vessző, amit metszéskor meghagyhatok és számíthatok rá, hogy bőven fog virágozni.
Nagyon egyet gondoltunk! Én is várom, hogy tapasztaltabbak irjanak.
Felkupacoltam, sőt, az egyik áruházban kapható takaróval be is takartam + le is árnyékoltam őket.
A tavasszal ültetett, valószinűleg önporzós már kb. 3 méterre futott, még nem hajlitottam el a támrendszerre, de most a levelei megfagytak. A szár talán még nem, de mivel nem fás, lehet, hogy az is el fog fagyni? Akkor tavasszal mit hajlitsaK el a sürgőséggel idén megépitett támrendszerre? Nagyon tanácstalan vagyok. Kérek szépen segitséget. Most akkor meg tud fagyni a kivi, vagy sem? Azt sem értem, hogy az augusztusban vásárolt és kiültetett Tomuri fiú szépen elindult, kb. 1 métert nőtt, a Hayvard lány viszont egy árva hajtást, levelet sem hozott. Lehet belőle még valami? Igaz, hogy a lány napon volt, a többi árnyékosabb helyen. Lehet, hogy a nap nem tett jót neki?
Úgy látom már senki sem ír erre a topicra,pedig azt vártam volna ,hogy a régi kivisek beszámolnak majd a kivi termésekről és fotókkal lelkesítenek bennünket kezdőket.Itt nálunk a mínusz 6 fokos fagy levitte a kivik még megmaradt levelét,és a vesszők még zöld része is megfagyott.Remélem a többi résy jövő tavasszal kihajt.A napokban láttam először termő kivit erre mifelénk(Lugos,Románia), nagyon jó termése van az ismerősömnek, a kivijei 4 évesek.Remélem az enyémek is ilyen jól fognak teremni,mert ugyan abból a kertészetből vannak.Látta a családom is ,és mostmár elhiszik ,hogy náluk is megteremhet a kivi.
Azt tudnám mondani amit nekem mondtak korábban hogy ne izgulj hamarosan új hajtás tör elő a régiből és megindul a növekedés. Én is izgultam és a legangyobból a legtetején elindult egy hajtás ami gyorsan tör az égbe bár még csak 3,2 méternél jár. Hogy jövőre lehet e folytatni onnan ahol megrekedtek vagy érdemesebb e visszavágni és új hajtást kinevelni az engem is érdekelne.
Nálam a 13ból 1 nőtt meg ilyen magasra ami árnyékban volt és öntözve lett. Amik napon voltak és nem lettek öntözve ráadásul homoktalajon vannak csak egy másfél méterre nőttek. De jövőre építek nekik automatikus csepegtető rendszert ha minden jól megy.
Úgy látom a kivis topicon nem nagy a nyüzsgés.Már napok óta senki sem ír.Én most azt szeretném megkérdezni tapasztaltabb kivisektől,hogy a kivijeim amik a nagy melegtől már nem nőnek tovább,jövőre honnan folytatják majd a növekedést.Az 5 darabból mindegyik más más méretű,1,7o m és 3 ,o m nagyok,.
Gyula 2o-tól kérdezném , van 4 minikivim,egyenlőre még konténerben,és csak jövőre ültetném ki .A hely kb. 8 méter hosszú,elég-e ez a hely,vagy nagyobb kellene?