Keresés

Részletes keresés

Tibor Arato Creative Commons License 2000.09.24 -1 0 1395
Kedves Mumu; Ha egy kicsit kesve is, de koszonom az informaciot a Hadifogolyrol. Ez egy csodallatra melto tortenet.

Remellem senki sem tud egy ilyen tehetseges szep kislanyt utalni mint "Britney"

A jovoben ha valaki olyasmit ir amit nehez lenyelnem,probalom elnezni.

Mumu Creative Commons License 2000.09.23 0 0 1394
Kedves ch.latod ugye mondtam,termeszetesen minden helyzetbe van az embernek egy velemenye :feluletes elso,aztan egy kis panik hogyan fogom itt megszokni,aztan egy komoly nekifeszules,gorcsok talan,stress,de egyre jobban tagul a lathatar,mar nem minden nagyon jo vagy nagyon rossz,aztan ujabb kapcsolatok ott kint,ha szerencsed van ertekesek vagy eletbevagok es az idotol es helyzetol fuggoen integralas vagy egy megszilardult velemenyel hazautazas.Az integralas eseten termeszetesen mar inkabb oda tartozol es formalodo amerikai csaladod altal (ha igy fordul eleted)mar idegenebben latod az oshazat.Az az idotol fug mennyit es hogyxan voltal Mo-n es mennyit es hogyan vagy Amerikaban.
A vegen a teljes integraltak de akik nem tagadjak le szarmazasukat es multjukat ,olyanok lesznek talan mint Tibor.O es egy kicsit mar en is (enyhito korulmeny nalam hogy tobb mint husz ev utan most Mo-n elek igy megint kozeledek a magyar kulturajahoz) megvedi uj hazajat de ugyanolyan erzekenysegel figyeli az anyanyelve orszagat.
Te most ezzel melyik fazisba vagy kedvesd ch.?
Tibor Arato Creative Commons License 2000.09.23 0 0 1393

Minden

ch. Creative Commons License 2000.09.22 0 0 1392
Szia Mumu!

Szia Mindenki!

Jo regen jartam erre, nem csak a topicban, de az indexen is. A heten aztan valahogy megis erre vetodtem. Igaz, regebben sem gyakran szoltam hozza a temahoz, de kovettem.
Most azonban kinyomtattam az osszes hozzaszolast!
Tegnap este az volt az olvasmanyom! Mondanom sem kell, hogy nem vegeztem, szoval egy ido utan megforditottam a papirkoteget es a veget neztem at.

Amit hozza szeretnek tenni: Mumu, rendesen megijesztettel! Mar biztos nem emlekszel ram, es a szilveszteremre, ezert idezek:
"Tulajdonkeppen benne van meg a TE massagod, ami ha sokig maradsz talan eltunik." (267. hozzaszolas)
- kerlek, olvasd vissza, amit irtam, nem akarom az egeszet atmasolni, de igazabol ez a mondat ijesztett meg. Lattam kozel egy evvel ezelotti onmagam, azt a lelkes, bolond, racsodalkozo leanyzot, aki azokat a sorokat irta. Es latom mostani eletemet.

Igazan jo volt, elolvasni a hozzaszolasokat, mert szinte ujra ateltem az elso par honapomat, amikor minden uj volt itt, csak forgattam a fejem korbe-korbe. Nagyon jo volt "latni" azokat a dolgokat, amik erkezesemkor feltuntek. Ami ijeszto, hogy ezek mar nem szurnak szemet, talan megszoktam?

Remekul erzem magam, jo tarsasag vesz korul, rendesek a korulmenyeim, az angolom naprol-napra jobb (vegre "igazi" konyveket is tudok mar olvasni, kezdetben csak az egyszeru megfogalmazasu noi ujsagokat ertettem), sokat kirandulunk, ezer szep helyet lattam es meg hatra van a tobbi!
Igazan szerencses vagyok!

De mar valahogy mas. Mas szemmel nezek korul. Termeszetesen latom az arnyas reszeket is, valamennyire beletekinthettem a "valodi" eletbe. Ezt eddig is ereztem, de ahogy visszaolvastam a regi hozzaszolasaimat kedvet kaptam, hogy a faxokat is elolvassam, amit anyukamnak irtam (mar jo kis koteg osszegyult) Kezdetben 4-5 oldalt is osszeutottem, akar ketnaponta, aztan ritkultak az elmenyeket reszletezo irasok, mara pedig mar csak akkor irok az orszagrol, benyomasaimrol, ha valamerre kirandulunk (Boston, Philadelphia, Niagara-vizeses, stb.).

Szeretek itt lenni, jol erzem magam, persze neha elviselhetetlen a honvagy (ezen elsosorban a csaladom, barataim hianyat erzem), bar neha magam is csodalkozom, milyen gyoran eltelt ez a kozel egy ev, el sem hiszem, hogy ennyi ideje tavol vagyok otthontol. Mintha itt mashogy forogna az oramutato - sokkal-sokkal gyorsabban...

Kedves, Mumu es Tobbiek, ezentul megprobalom kovetni a beszelgeteseiteket, ugy gondolom, tanulok belole, es kerdezzetek batran, ha erdekel a velemenyem!

Udv N.Y.C.-bol,
ch.

Tibor Arato Creative Commons License 2000.09.22 -1 0 1391
Remellem hamarossan letersz rolam es mondasz valamit ami mindenkit erdekel. Nemtudok en olyasmit mondani amiben nem kotsz bele.
Orulok, hogy vannak olyan tagok itt akik nem arrol a farol estek le mint te.
Ja, magyarazd meg Mumu-nak a fizikai torvenyeket.
Előzmény: Shamil Baszajev (1388)
Mumu Creative Commons License 2000.09.22 0 0 1390
Kedves howdy,Isten hozott.A lelkembol beszeltel.Pont igy gondoltam el a topicot mikor ugy fogalmaztam hogy mi NEKED Amerika.Ez igy erdekesd,ahogy leirtad.Dehogy kell egy unisolo velemeny.Pontosan igy mutatja meg a mi (de mas nepek is)ellentmondasokkal teli ,velemenyet errol a hatalmas viragzo es ugyanakkor a kivul elo idegenkedest provokalo orszag-kontinensrol.
Ezert kedves Baszajev persze hogy minden szabad csak a masik megbecsuleseben.Nem is latok itt semmi bajt.Csak empatiaval es egy megelolegezett joindulatal kell fogadjuk egymast.olellek.
szappan Creative Commons License 2000.09.22 0 0 1389
Ne haragudj nem irtam le eleg reszletesen.Elveszem az elorecsomagolt vonalkoddal ellatott termeket elbattyogok a penztarosig ,eldontendo kerdesere hatarozott plasztikkal valaszolok,majd O az altalad leirt modon tovabbpasszolja a pakololegenynek,aki beleteszi vagy 5 10 zacsiba. A hely Florida Publix.Udv szappan
Előzmény: Cowboy (1385)
Shamil Baszajev Creative Commons License 2000.09.22 0 1 1388
Tisztelt MUMU.Nem haragszom rád, sem Tibor Aratora,csupán azt stilust használtam hozzászólásaimban amelynek szellemiségében ő ir.Gondolom tanultad az elemiben Newton törvényét akció reakció.Ha valaki személyeskedő hangnemet ütött itt meg,akkor az ő volt.
Csak néhány ezekből:"Sokan ide jönnek és jártatják a pofájukat olyasmiről amiről nem tudnak semmit"
"Minek jöttél többször a tengerentúlra,ha nem tetszett Amerika Wise guy=okostojás"
"Nem tudsz semmit"
Mint emlitettem nem élek Európában,de sokat járok haza,3 havonta.Nekem sincsenek már sajnos rokonaim otthon.De remélem 44 év mulva sem lessz "homályos" számomra Magyarország.Azomban az a hangnem amelyet Tibor Arató használ itt a topicban sértő,konstruktív vitára alkalmatlan.De ha az ő nivóját kellene definiálni tudnék rá vulgárisabbb jelzőket is találni.
- Azt hogy hogyan kell másokat kioktatni,tökéletesen elsajátitotta az Egyesült Allamokban 44 év alatt.

Tisztelettel:Shamil Baszajev

Előzmény: Mumu (1349)
Tibor Arato Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1387
Ertelek Mr.Parser.

Nekem nem volt tanacsos othol maradni az 56-os buli utan. Szomoruan hagytam el hazamat, mint egy szamuzott.

44 ev hosszu ido, Magyarorszag mart kezd homajos lenni nekem, de azert van sok szep gyermekkori emlekem amire jo visszanezni.
En nem egy Magyar lakta varosban elek, szoval csak a netten tudom a Magyart gyakorolni.

Előzmény: Törölt nick (1381)
Tibor Arato Creative Commons License 2000.09.21 -1 0 1386
howdy Kedves; Nekem mart nincs senkim Magyarorszagon, de en is ugy ereztem 20 evvel ezelot mint te. Allig vartam, hogy Ferihegyen leszaljak.
Ket osztaly tarsammal tartom a kapcsolatot, neha meglatogatom oket, UK-ben meg Nemetorszagban. Ok is 56-ban leptek le.
Bocs, hogy neha valaki begerjeszt es kilepek a hambol. Van aki csak szorakozasbol kezd el valami hujeskedest.
Előzmény: howdy (1383)
Cowboy Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1385
Nem tudom, hol élsz? Itt texasban a pacal elöcsomagoltan van a hütöpultban, a pénztáros pedig csak elhúzza a vonalkód leolvasó elött és részéröl be van fejezve.
Előzmény: szappan (1322)
break2 Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1384
'yeah' [=igen] :-)
Előzmény: howdy (1383)
howdy Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1383
Hetek óta olvasgatlak titeket, és eszem ágában sem volt hozzá- és beleszólni, de most nem bírom ki.Szerintem egy "Mi neked Amerika" topic nem szólhat másról, mint különböző vélemények egymás utáni sorrendjéről. A leírt kis szösszenetek bemutatják íróikat, a jó megfigyelő (kellő fantáziával) kikövetkeztethet egy egész életsztorit a sorok közül. Érdekesek. A stílus is tanulmányozásra méltó. A vitázók, akik foggal-körömmel védik a saját, objektív igazukat, stílusukkal a saját, néha minden egyéb érték felé emelt nemzeti kultúrájukat mutatják be sajátos módon.
És senkinek sem lehet igaza, hiszen Amerika mást jelent egy ott sosem járt, kőbányai bőrfejűnek, az évente Floridába látogató újgazdagnak, a feketén dolgozó szerencsevadászoknak, az oda nősült/férjhez ment szerelmeseknek, az 56-os magyar emigránsoknak, stb.

Az én Amerikám jó hely, ahol életem párja megfelelő lehetőségeket kapott a kutatásaira. Itt nem frusztrálja a tudósokat a pénz annyira, mint Magyarországon. Az én Amerikám a Grand Canyon meg a sivatag és az óceán - ahol csodákat lát az ember. Van még sok minden, amit szeretek, mégis Budapesten járatom iskolába általános iskolás korú gyerekeimet, mert fontosnak érzem, hogy tökéletesen beszéljék/értsék az anyanyelvüket, tanuljanak magyar irodalmat és történelmet, mielőtt világpolgárokat nevelek belőlük. Én 3 idegen nyelvet beszélek, és tolmácsként/idegenvezetőként bejártam a fél bolygót, Szibériától Új-Mexikóig. Szerencsém volt sokszor, és találkozhattam olyan káprázatos emberekkel ezekben az országokban, akik révén nagyon pozitív benyomásaim alakulhattak ki, és ha később történt is velem néhány megdöbbentő dolog, megtanultam, hogy nem szabad általánosítani. Az amerikaiak sem mind pozitív hősök, ill. csúnya rossz emberek. Pont mint bárhol máshol. Néha elnézegetem őket, sokan nem is tudják, mekkora mázlisták, hogy oda születtek. Élnek burokban. Az idősödő 56-os magyaroknak is jó hely Amerika. De "szívet cserél az, ki hazát cserél", nem? Szakképzett ifjú nemzedékek is letelepedhetnek itt, és vidáman élhetnek az USA-ban, ha nem jut eszükbe nap mint nap egy jó kis meggyleves, vagy az otthonhagyott barátok, vagy a gellérthegyi panoráma. Szeretem Amerikát, jól érzem magam benne, mégis imádok leszállni Ferihegyen és rohanni a mamámhoz.
Parser, veled egyetértek szinte mindenben. Break2, üdvözöllek. Arató Tibor, veled sosem szeretnék vitatkozni. Tiszteletem mindenkinek, és köszönet a jó kis hozzászólásokért. Jó ide bejönni olvasgatni.
Howdy
Ma még Budapestről, de néhány nap múlva megyek vissza Albuquerquebe további benyomásokat szerezni mindannyiunk Amerikájáról.

break2 Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1380
azert en elobb utobb vissza megyek MO-ra elni:
1. vagy 1-2 evvel azutan, hogy meglesz az allampolgarsagom (es akkor amcsikent elhetek MO-n)
2. vagy majd nyugdijas koromban
3. vagy ha hirtelen nagyon sok penzem lenne ( nem sok esely van ra)
Előzmény: Mumu (1377)
Yoo Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1379
Kedves Pestiutca!

Köszönöm válaszod, megpróbálom elérni topictársas.:))) Bár igazából csal elvi szinten érdekel, fogalmam sincs, mit csinálnék, ha nyernék egy állampolgárságot.:)))

Előzmény: pestiutca12 (1367)
Mumu Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1377
Megint egy velemenyen kedves Parser.Csak abban nem hogy break2 nem tartozik sehova.Gondolom utonb van a 3.csoport fele.
Tibor Arato Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1376
Mr. Parser; Pontossan igy van.
Beilleszkedni egy masik orszag eleteben nem egyszeru. Hosszu ido kell hozza. Eppen ezert panaszkodnak az uj bevandorlok mert minden furcsa nekik. Na meg a rovid idore jott latogatok sem latjak a teljes kepet.

Azomban, hogy Magyarorszagon is megvannak azok a lehetosegek mint Americaban. Nehez elhinnem.

A masik dolog; Nekem sem tetszik, hogy America a vilag rendore akar lenni. Persze ki tudja; Talan ez megakadalyoza a 3.vilag haborut.

Az uj elnok jelolt Bush, fegyverkezni akar, tul gyonge az americai hadiero, mondja O. Szerintem nekunk igazan nincs szuksegunk egy ujjab hideg haboru elkezdesere.
Udv. Sky.

Előzmény: Törölt nick (1373)
break2 Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1374
es akkor en hova tartozom, aki 5 eve jottem el MO-rol?

amugy 1-t ertek az eszreveteleieddel altalaban

Előzmény: Törölt nick (1373)
Tibor Arato Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1372
Mind ebben igazad van Farkas ur. Kepzet munkas hiany van Americaban. Ezert kenytelenek hujeket felvenni sok boltban, cegnel.
Ha te programozo vagy es ertesz electronic dolgokhoz; Miert nem a szamitastecnikai boltban dolgozol a Sub Way helyet.

Americaban a cegek maguk tanitjak be a munkasaikat. Legalab is ahol en dolgoztam,mindig voltak szakmai tanfolyamok uj munkasoknak.

En nyugdijas mechanikus vagyok es rengeteg uj tagot tanitottam be annak idejen a Caterpillar cegnel.
Rokonoknal laksz Charlotte City-ben ?
Mindig hallani,a hirekben hogy cegek programozokat keresnek; mi a te problemad, hogy nem talalsz job allast. Meg lassu vagy a nyelvben, biztos. Sokszor a dolgok lassan mennek, de ha fiatal vagy elered celodat idovel.
En 20 eves voltam mikor uj eletet kezdtem es 4 evig tartot megmaszni a letrat. Jo eletem volt a cegnel, 55 eves koromban mentem nyugdijban, dupla nyugdij penzt huzok. Remellem neked is igy sikerul majd. Udv. Tib.
P.S. Oktober elejen megyunk a Chartotte-ti ismerosokkel, Myrtle Beach South Carolinaban szorakozni. Nem tudom meg, hogy hol talalkozunk veluk.

Előzmény: MrMillerFun (1352)
pestiutca12 Creative Commons License 2000.09.21 -1 0 1371
Igy értettem én is. Tanulni. Nem szapulni.
Előzmény: break2 (1370)
break2 Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1370
szvsz a negativbol is lehet (sot kell) tanulni
Előzmény: pestiutca12 (1369)
pestiutca12 Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1369
Ez igy van minden országban.

De tölünk függ, hogy a pozitivbol tanulunk, vagy a negativon nyavalygunk.

Előzmény: break2 (1368)
break2 Creative Commons License 2000.09.21 0 1 1368
en most ezt a ravenShadow cimu konyvet olvasom ami ha nem is az indian 'holokausztrol' szol, de azert fontos szerepet jatszik benne a Wounded Knee-i meszarlas, ahol tenyleg tobb szaz Lakota-sziu indiant lottek csak ugy le.

szoval van az amcsiknak mit szegyelniuk is

es van mire buszkeknek lenniuk is.

Előzmény: pestiutca12 (1367)
pestiutca12 Creative Commons License 2000.09.21 -1 0 1367
Yoo, utolag olvastam amit irsz az "indianholokauszt"-rol. Hát persze hogy igy volt. De ha belegondolok, Arpád apánk se bánhatott valami kedvesen az itt talált nomád népekkel:-))))))))

Ettöl függetlenül, ez a "holokauszt" azert nem nevezhetö holokausztnak.
Az indiánok sokat tanultak a telepesektöl, és visa-versa. De ahhoz hogy ezt megértsd, bele kellene menni jobban a történelembe és ez itt nem egy forum erre. De ha sikerülne egyszer ide kijuss, szivesen elviszlek Plymouth-ba, ahol felmehetsz a Maylower-ra, elmehetsz a Plymouth Plantation-re, stb. és "akkor élö" - (1620 körül "élö) emberekkel tudsz beszélni küzdelmeikröl, kapcsolataikrol, megélhetésükröl, stb. Nagyon sok mindent tanultam en is mikor a nyaron ott voltam.

Előzmény: Yoo (1357)
pestiutca12 Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1366
Drága Yoo,

Jaj neharagudj, nem tudtam, hogy teged is erdekel a zöldkártya! Igen, utánanéztem, és MsOutsidernek elküldtem az informáciot e-mailben éppen az elött, hogy az uj computerem "kilehelte lelkét".

Igy pillanatnyilag csak a munkahelyemröl tudlak olvasni titeket, de e-mailt innen nem tudok küldeni sajnos.

Ugyhogy amig ujra lesz gépem, talán tudnál kapcsolatot talalni MsOutsider-el, biztos szivesen segitene.

És ahogy neki is irtam, ha bármi további kérdés lenne, csak jelezzétek - válaszolok ahogy tudok. De sietni kell mert a jelentkezés csak Oktober 2 - November 1 között lehetséges a kovetkezo evi lottora!

Előzmény: Yoo (1357)
pestiutca12 Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1365
Kedves MrMillerFun,

Izgulok neked, hogy megtaláld a szépet és a jot is ebben a nagy Amerikában!

Előzmény: MrMillerFun (1352)
remenykedve Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1364
kedv.break2!

Sajnos igazad van elismerem bocsi csak egy picit dühös voltam sok mindenre aztán megszaladt. Máskor jobban utánanézek mielött leirok valamit is . Most hogy már egy liter kolát megittam viszont mennem kellene tanulni. Ma még nem volt tul sok időm rá. Végig pihentem. A tanácsot köszi
és ha véletlenül is kitudnék menni Amcsiba feltétlen szolok nektek hogy milyen is volt :persze sajna messze van az nekem. De ha van egy-két álltalad fényképezett k... jó tájkép tengerröl v. sivatagról vagy bármiről ami tuti Amcsi please küldj egyet.
ui:egy tuti jó napot szereznél nekem!!!
Na megyek Csáo
off
Re

Előzmény: break2 (1362)
pestiutca12 Creative Commons License 2000.09.21 -1 0 1363
Shamil Baszajev,

Te lenézed Amerikaban élö rokonaid mentalitását, mert szerinted ha valakinek az országrol alkotott véleménye nem egyezik meg az övékkel, "személyeskedö hangnemet használnak"

De olvasd csak el amit te irtal Tibornak.

Ahelyett hogy konkrétumokat, érveket használnál vele szemben - primitiv gorombaságokkal intézed el mondanivalodat, anélkül, hogy végül is valami értelmeset mondtál volna.

"...ugyan azt a szar dumát tolták mint te..."
"...56-os hamburger zabálo..."

Szerinted ez az az Europai intelligencia amit itt kellene használni a vitatkozásokhoz?

Akkor én sajnállak téged.

Minden országban van jo is és rossz is.

M.O. kis ország, kevesebb rossz.
Amerika nagy ország, több rossz.

Erre magadtol is rájöhettél volna.

Előzmény: Shamil Baszajev (1339)
break2 Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1362
szoval neked ugy van velemenyed az USA-rol(=szar), hogy meg nem voltal itt? Nincs azzal semmi baj (hogy velemenyed van), nekem is van mindenfelerol velemenyem ahol meg nem voltam , vagy amit meg nem probaltam, de tudom, hogy egesz mas lesz ha eljutok oda/kiprobalom.

Egy 'elokep' az nem sajat tapasztalaton alapul. Ha az ember igazi velemenyt akar kialakitani akkor szvsz elso kezbol kell szerezni. Persze ha nem akar vagy nem tud akkor ugy is jo.

Engedekeny kedvemben vagyok ma. :-)

Előzmény: remenykedve (1361)
remenykedve Creative Commons License 2000.09.21 0 0 1361
Az gáz de köszike.
Épp a volt oszt.társam ment most ki egy évre tanulni . Itt az idelye vele is beszélnem. Szegényke nagyon parázott hogy mi van ott kinn.
Na majd mesélek róla.
off
Re

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!