Helyes kis iras, bar sziven szurt, hogy lerasszistaztal - milyen gyujtoszot javasolsz hasznalni, amennyiben a jovoben afroamerikai ill spanyol temakat kerulgetnek?
Technikai problemaim vannak. A PC egy lemon volt, visszavittem es a visszakapott penzen vettem egy uj Dell Computert. Most tapasztalodom..... Ugy nez ki, hogy ez super!
Ahogy tudom hogy mit csinalok, jelentkezem.
Udv
Majdnem elfelejtettem; A ma esti hirekben bemondtak, hogy az USA kormany jovahagyta 600.000 viza kiadasat. Szoval johetnek a kulfoldi szakemberek Americat gazdagittani.
Hallo Pestike; Minapsag ritkan hallani feloled.
Jol mukodik az uj PC-d, meg vagy elegedve vele ?
Felesegemtol kaptam egy DVD-t ajandekban azzal szorakozom. Nagyszeru hang, kristaly tiszta kep, elvezet nezni a mozikat rajta.
Kedves palodz,a szinesboru baratod szavai (mintha vers lenne)nagyon szepek es azert ertekelem mert abbol a protestbol jonnek amit en is tobbszoros kisebbsegkent (magyar Erdelyben,enigrans Ausztriaban,dadogos annakidejen)ereztem.
Mert oda tettell a tobbe kevesbbe fasistak kozze,kerlek legy szives olvasd at ujra a hozzaszolasomai,hozzaszolasaimat,es idezd azt a resszt amit annak tartasz.Tisztalelkiismeretel valalom annak megvitatasat.
Ugyanakkor eppen ezert nem lennek hajlando ezt a kerdest kegyeletbol elkerulkni vagy ajtatosan szemeimet ideoda mozgatni ha a szinesborueókrol jon szo.
Eppen ugy utalom ha egy zsidot bantanak,az mindjart antiszemitizmustnak minositi azt,bvagy ha egy erdelyi honfitarsam lop,csal vagy mast csinal,lezarjak es magyarellenes lepesnek veszik.
Mert erre hajlanak az ugynevezett profesionalis almodozok es moralistak.
CSAK OK NEM TUDJAK MEGVALTOZTATNI A DOLGOKAT,mert egy masik extremitasboo induklnak ki "a szeressuk egymast gyerekek"-bol aminek ebben a naiv formajaban nincs hatasa.
Igenis van egy szinesboru problema Amerikanan es ha a kezdeti helyzetfelalasnak ketsegtelenul a feher ember az oka,az akkori mentalitasa ma kegyetlennek es embertelenek latszik,nekunk ez a valosag mert mi ma elunk tehat nekunk kegyetlen es embertelen,de ketsegkivul a felszabadito harcban kialakult egy negersovinizmus is,egy kontra lenezes es elzarkozas a feherekel szemben.ha meg is ertjuk ezt a viselkedest akkor is eppen ugy kell ellene harcolni mint a feher rasszizmus ellen ,plane azert mert ez most a mai tortenelmi szakaszban kezdodott.A szinesboruek (eppen ugy mint a ciganyok)maguk kell hogy sajat emanciopacuiojukat vezesek.ma ,az europai ciganysagal szemben,a negerek ki alakitottak mar a sajat intelektuelleiket aki egy ressze mar belatja a toleraóncia es kolaboracio erdemeit masik ressze kulonbozo okokbol(nincs ra most hely analizalni)pedig a separacuio es rasszizmus vonalat vezetne karier erdekekbol is.
A segitseg amit USA ad a nehez korulmenyek kozott eloknek,itt special a szinesboru pozitiv numerus clausus hasznalhatosagat meg lehetz vitatni.Sok erv van melette de ketsegtelenul siok ellene is:mert kitermel egy parazita egyetemista reteget egy konnyen szerzett diplomat.
Mindegy,ezek a problemak leteznek es igy semmi belyegzot nem kell azokra tenni akik ezt vitatjak ha nincsenek az extermbe.Mert csak egy probalkozas kozos velemenyt eredmebnyezni es aztan annak atz alapjan agalni,hozhat valami kezelfoghatot.Tiszta szoba,joakaratu vita es ellenvelemeny meg nem turelmetlen rasszizmus.
Olelek.
Erdekes amit irtal Paloch, ez valoban igy van. De en nem vagyok Afroamericai ellenes, csak ugy mondom ahogy van. A bortonok lakoinak 75%-a Fekete ember. Az a ket iker atleta a stafetaban futot, nehany eve az utcan lakot elzulten. szerencsere megtudtak forditani az eletuket.
Aki dolgozik, jol megtud elni Americaban.
Az furcsa nekem,hogy Afroamericainak hivjak magukat es sohasem voltak Afrikaban. En mart regen itt elek, de nem tartom magamat Hunamericainak. Itt mindenki americai, nincs szukseg mas nevre. Egyszer mondtam egy fekete munkatarsamnak; Orulhet, hogy Amerikaban szulettel, mert nagyon pocsek elet van az afrikai kontinens sok reszen. Allandoan haboruskodas van; Kulombozo torzsek utaljak egymast annyira, hogy legyilkoljak, meszaroljak egymast. Mast sem lat az ember a TV hirekben, csak szomorusagot Afrikaban. Apro gyerekek ehenhalnak stb.
En nem sertettem meg senkit pajtas, csak a nev valtoztatgatasokat irtam le. Ami igaz. Erre pedig nincs szukseg. Mindenki AMERICAI itt!!!!
az hasonlit egy kicsit erre
male and female are born
man and woman are made
--------------
(nagyon) szabad orditasban:
a him es nosteny gyerekek azok szuletnek
a fiukat es lanyokat azokat nevelik
Orvendek elmenyeiteknek howdy es szappan.Ezek megmaradnak es valobban ez is a Ti Amerikatok lesz amig eltek.Meselhetittek majd az unokaknak.Ok mar nem azt latjak majd mint ti.Olyan hamar valtozik Amerika.Plane delen varok valtozast.
aha! Taos Puebloban meg en imadok szenvedni. A te Taosodnak nincs sok koze az indianokhoz, ha jol ertem... Ja es voltunk Las Vegas 2-ben (NM) - helyes kis hely. Kicsit talan szerenyebb, mint a nevadai lasd index.kalifornia....de nagyon minekemamerikai. Szia break :-)
Nekem meg itt panaszkodnak a feher boru ferfiak, hogy kvota van a munkahelyeken es megszabtak a nok, ill. a spanyol ill. az afroamerikai munkaero aranyat. Tehat inkabb a feherek maradnak ki az eloleptetesekbol Nemregen pedig egy kaliforniai egyetem regeszevel beszelgettem az ottani felveteli rendszerrol - kifejezetten elony a szinesboruseg. Tisztara mint az en idomben volt a kisz tagsag. Szegeny szappan! Talan a jovo het vege? Az eleg hosszu lesz. Asszem mi elmegyunk White Sands + Carlsbad, olyan szep az ido. Hogy mondjak Aspen tree magyarul? Nagyon tetszik howdynak ahogyan besargul igy osszel.
En ugy tapasztalom,hogy egy feketenek sokkal nehezebb egyaltalan csak bekerulni is egy normalisabb allasba,bar lehet,hogy ez azert van mert meg Tibortol is delebbre vagyok.Tenyleg kuul hetveged volt Howdy irigyellek is erte en egesz hetvegen dolgoztam mint egy allat,bar igaz,a vizilabda dontot lattam.
En ugy tapasztalom, manapsag mar elony nem feher borunek lenni Amerikaban. Tovabbtanulasnal, jobb allasokban, ket azonos kepzettsegu/kepessegu jelentkezo kozul biztosan a szinesborut valasztjak.
Mikor is fogunk mi itt tartani cigany ugyben?
Annnnnyira "mi nekem Amerika" hetvegem volt, hogy csak na. Motorral vegigszagoldottunk a vadnyugaton, Taosban aludtunk, saloonban vacsiztunk, Santa Fe-ben setalgattunk, malnat szedtunk utkozben, kaktuszlevet ittunk, nagyon cool volt. Ha meg a vizilabda dontot is lathattam volna, az lett volna a tokely.
Az integracio egy nagyon nehez kerdes marad (lasd szinesboru sportolokat is ).De nem csak ott.Itt van peldaul Hunyadi Emese,magyar leany aki mikor meg dolgoztam a munkatarsam,beosztottam volt egy osztrak bankban.O gyorskorcsolyazo , olimpiai bajnok.
Mikor meg nem volt az , akkor o volt az "Ungarin" mikor megnyerte az arany ermet Ausztrianak akkor "Unsere Goldgraffin" mert a neve utan a nemesek kozze soroltak majd aztan mikor nem volt formaban egyzeruen "...ungarischer Abstammung .." Tehat forditok:A magyar leany,a mi aranygrofnonk es a ..magyar szarmazasu Emese.
Persze, hogy buszkek vagyunk rajuk. Nemelyik nagy elet valtozason ment at.
Nem szinesborueknek hivjak magukat; Elosszor Neger aztan Szines ezutan meg fekete, most meg Afrikaiamerikaiak-nak hivjak magukat.(Ez hivatalos)
Udvozollek Szappan.
Bocsanat nem mindeggyik futot a rendor elol.
Kedvse Tibor. Ezek a Szinesboru sportolok,nem hiszem hogy a rendor elol futottak gyermekkorukban,szerintem Ok joggal elvarhatjak,hogy a sajat nepe(legalabb)buszkeseggel nezzen fel rajuk.
Most csak par percem van irni, de meg kell koszonnom azt a sok ertekes velemenyt es tanacsot, amit irtatok!
Koszonom, hogy aterzitek es komolyan veszitek a dilemmamat.
Az idom szorit a dontesre es jol esett, hogy tisztan felvazoltatok a realitast, a lehetosegeket. Hisz eddig elsoorban magamban oroltem, ha a Kedvesemmel errol beszeltunk, o csak azt latta - ezt persze nem lehet a hibajanak felhozni -, hogy "egyszeru, visszajossz, dolgozol, tanulsz es majd minden jo lesz, minden kialakul, bldogan elunk,, mig meg nem halunk" Ez persze kicsit banalis de leegyszerusitve ez volt a velemenye.
Nehany het mulva hazamegyek, par hetig pihenek, korulnezek es erezni fogom, mit kell tennem.
A csalad, akinek gondoskodom a kutyairol "megorzi nekem az allast. Persze helyettesiteni fog valaki.
Micsoda karrier!:))))))))))
Gondoljatok el, annyira megszerettek ok is es a kutyak is,, hogy megigertek, ha visszajovok, visszakapom a munkat. Szerintem ez tenyleg szep toluk es a munka komolysagahoz merten eleg elismeres! Sot! A legkisebb kutyat (harom van) nekem szeretnek ajandekozni. A kutyus akkor szuletett,, amikor en hozzajuk kerultem, igy a pici engem fogadott el gazdinak.
Szoval, ez igy mind szep es jo, de persze a vegso dontesnel nem ezt fogom elsodlegesen figyelembe venni.
Most csak ennyi idom volt, de tenyleg csak meg akartam koszonni a hozzaszolasokat!
Utana meg 1964-ben.
Magyarok huszonnegy eve nem voltak bajnokok vizipoloban.
Termeszetesen az USA az elso.Nem akarok itt rosszmaju lenni mert nem is erdemelitek meg,de azert halkan megkerdeznem a negereken kivul akik jol futnak (egy par feher uszo ,tornasz kivitelevel)hany feher sportolo tehat a lakosag nagy reszet kepviselo reteg nyert arany ermet ?
Az Olympic-nak vege van. A gyosztesek orommel, a vesztesek, meg szomoruan mentek haza.
Erdekes, hogy ujra a Ruszkikkal kellet a Magyaroknak kuzdeni. Ez uttal a 13-6 Magyar gyozelem utan, nagyon baratsagossan viselkedtek egymassal szembe. Persze ez nem igy volt Belbourne-ben 65-ban, de hat ilyen a politika.
Az USA jo sok ermet osszeszedet; Szerencsere a Negerek gyorsan tudnak futni. Mart fiatal korukban gyakoroljak, futnak a rendor elol.
Keves lasagne,udvozolek kozotunk.Bevallom en sem vagyok a szabad tanitasi rendszer hive,de en oreg vagyok,lehet csak generacios problema nalam.Varom hogy ha visszatersz ujra irsz,ezzutal a rovid ido elmenyeirol.Neha ezek sokal tipikusabb mert friss szemmel es gyorsan feldolgozva kapunk meg.
Sziasztok. Most járok kb a 400. hozzászólásnál, tehát nem vagyok naprakész.
Sok érdekes dolgot olvastam eddig. Előre bocsájtom, én azok közé tartozom akik szkeptikisan nézik azt amit amerika "csinál".
Most csak így hirtelen: (az oktatásnál járok épp) Hogy alakulhat ki egy gyerekben érdeklődés valami iránt, amiről esetleg fogalma sincs? Szerintem ezért nem ér semmit a liberális oktatási rendszer. Kicsit durvábban: ez az idősebbek élettepasztalatát kérdőjelezi meg azáltal, hogy a gyerek azt csinál amit akar. Ez szép lassan anarchiához is vezethet és akkor igencsak ellentmondásos helyzetbe kerülhetnek. Úgy mint szabadság és rend.
Ilyen dolgokban mindig Hobo száma, a jöjj vissza vándor jut eszembe, annak is a következő sora: A szabadság magányos dolog. És milyen igaz. Csak látni kell az összefüggéseket. Valahol meg kell húzni a határt. Ismerni kell saját korlátainkat, de ahol a fejedbe verik, hogy mi vagyunk minden ami jó, ezt nagyon nehéz felismerni. Akinek sikerül az tényleg megbecsülést érdemel részemről.
Egyébként 14-én megyek nyújorkba. Egy hétre. Nem amerikába: a barátnőmhöz (-ért? jó lenne)
Igen,par perc alatt itt is volt a hire.Nekem o marad a legszinesebb (kicsit bohem,emberi)kanadiai politikus meg a nehez nyelvkonfrontaciok idejeben is.
O tole szarmazik az a tolem sokszor idezett mondata,arra a kerdesre hogy erzi magat egy ilyen eros szomszed mint az USA mellett: "Mint egy elefantal az agyban... "