Egy korábbi nyilatkozat alapján azt tudom, hogy az Arena egyszer 120 milliót ajánlott 4 évre (összesen, tehát évi 30 milliót). Ez nem kis pénz, de ha a Speedo csak fele annyira jó, mint amennyire annak tűnik, akkor sokkal többet fogunk elbukni 1 év alatt, mint amennyit kapunk 4 év alatt.
Nyílt pályázat biztos nem volt, hogy "nemhivatalosan" kerestük-e a Speedo-t, azt nem tudom.
Ezen tényekre alapozva találgatok, biztosat természetesen nem tudok, csak annyit, hogy az Arena hazai képviseletének korábban Kisteleki "MLSZ" István volt az ügyvezető igazgatója (lehet, hogy még most is az, nem tudom), aki ugyebár Gyárfással eléggé jóban van.
Milyen hangnemben? Kérlek ne állítsd be úgy, mintha elküldtelek volna a fenébe, itt vannak a hozzászólások, mindenki eldöntheti, hogy egy internetes vitafórumban megengedhetetlen volt-e a hangnem, amit használtam...
3 csapat döntött meg 7 másodperccel egy világcsúcsot, ez nálam falrengető, de volt ma is épp elég csúcs, szemezgethetnék onnan is. Mindegy, ez szemantikai kérdés, ezen tényleg nincs értelme vitatkozni, más a falrengető nekem, és más neked.
A dopppinggal kapcsolatos felvetés tökéletesen kizárható, és ezt szerintem te is tudod, belátod. Lényegében csak az amerikai, ausztrál, brit, holland és francia úszók használják az új mezt, és lényegében csak ők úsznak világcsúcsokat. Senki más nem doppingol, ebből az 5 nemzetből meg szinte mindenki? Gondolj bele, mennyi ennek az esélye, és ezek után mondd azt, hogy nem szőrszálhasogatás amit csinálsz. Ha akarod, akkor elismerem, hogy van kb. 0.01% esélye annak, hogy tényleg csak a doppingbotrány eltusolása a cél. Ráadásul megint felmerül a kérdés, hogy hogyan jön ide a dopping? Attól, hogy mondjuk néhányan doppingolnak is, még ugyanúgy lépni kellene ruha ügyben is, vagy nem?
Azt írod, hogy kijelentettem, hogy nem kérdezte meg senki Gyárfást, pedig de. JOGOS, nem tudtam róla, ha tudok, nyilván nem ezt mondom, bár ez megint szőrszálhasogatás, azt hittem már megegyeztünk abban, hogy nem figyelnek eléggé a problémára, és az eredeti hozzászólásommal is pont erre akartam rávilágítani. Az is elég meredek elképzelés, hogy a tájékozottság mértéke attók függ, hogy valaki olvas-e papír NS-t, márpedig te egyfolytában erre utalgatsz. Ma már 10-szer informatívabb sportportálok vannak a neten, pechemre a Gyárfás-interjú egyikben se volt benne. Ráadásul Gyárfás ezek szerint azt mondta, hogy majd az Arena megoldja a bajunkat és kész? Az újságíró meg ennyiben hagyta a dolgot? Te ennyiben hagytad volna?
Azt is írod, hogy Rupprathnak jóideje nincs semmilyen komoly eredménye (a "komoly" szót gondolom idézőjelbeérted, ezen a szinten minden eredmény komoly, ezt pont te fejtegetted tegnap, és egyet is értek vele, csak ugye Rupprathnak se mindegy, hogy az a komoly mennyire komoly). Te el tudod képzelni, hogy műbalhé, én meg tudom, hogy azóta Magnini is bejelentette ugyanezt, felbontja a szerződését az Arenával, és nem érdekli a büntetés. Ő is műbalhézik? Ő se ért el semmit? Egyáltalán, MILYEN ALAPON vonod kétségbe Rupprath szavait, mint laikus?
A Kovács Emesével kapcsolatos dolgokat nem én mondtam, hanem maga KOVÁCS EMESE. Aranyat szeretne nyerni Pekingben, a világ legjobbja akar lenni, és úgy érzi, hogy meg is vannak hozzá a képességei. Neki elhiszem, pláne, hogy látom mit úszott 17 évesen Arena mezben. Ugyanígy írhattam volna Gyurtát vagy Cseh Lacit is, emlékezz vissza miket mondtak róluk Athén előtt és után. Nem én, hanem a hazai szakértőgárda, a néhai úszópápát, Széchy Tamást is beleértve. Ráadásul ezzel megint csak engem akarsz diszkreditálni, ahelyett, hogy az igazságot keresnéd. Szerinted elég jók az adottságaik Gyurtáéknak ahhoz, hogy bennük legyen egy olimpiai arany? (Nem azt kérem, hogy mérget vegyél rá, én se kinyilatkoztatok, hanem csak a véleményemet mondom, erre talán te is vállalkozhatnál.)
A sörös ötlet alapjában véve nem lenne rossz, de emlékeim szerint kb. háromszor ittam sört életemben, és egyszer se ízlett. :) Persze ez ne legyen akadály, én nagyon szívesen beszélgetek veled, csak 30 évesen már nem könnyű leszervezni az ilyesmit (ez az amit az egyedülálló haverjaim sose akarnak megérteni...) :)
Én azt javasolnám, hogy nézzünk meg valahol együtt valami sporteseményt, ami mindkettőnket érdekel, de valószínűleg erre csak kicsit később kerülhet sor, személyes okok miatt. Mindenesetre ezt inkább beszéljük meg emailben, ha rákattintasz a nevemre, ott megtalálod a címet.
Elöljáróban annyit, hogy, ha ebben a hangenemben folytatod, akkor részeről kiszálltam a vitából...
"A váltós kommentedhez annyit, hogy a részidők közt ott volt a világ valaha úszott legjobb váltós 200-a. Ez az, ami szerinted nem falrengető."
A világ valaha volt legjobb váltós részideje attól nem jó, mert még sosem volt komoly váltó rövid pályás világversenyen. A színtiszta sprinterekből összeállított 4x200-as váltó semmilyen körülmények között nem úszhat falrengető eredményt.
"Ha meg elhiszed, hogy jó a ruha, akkor mi a bánatnak kötözködsz, és írsz ilyeneket, hogy porhintés, meg mendemonda???"
Kötözködésről szó sincs. A ruha is jó. De nem vagyok benne biztos, minden a ruha... Lehet, hogy így van, én nem tudom, és ezért is örülök, hogy beszélünk róla. Mi lenne, ha az egész ruhaügyet csak azért kreálták, hogy eltereljék a figyelmet a legújabb generációs géndoppingról (IGT?), amit nem tudnak kimutatni...?
"Az NS napilappal kapcsolatos kommented egyenesen sértő - aki az NS-t nem olvassa, az nem lehet tájékozott? Két hónapja nyomom a hazai és külföldi fórumokba a Speedo-s hozzászólásaimat, miközben ti itt heteken át a doppingról vitatkoztok, amiről persze egyikőtöknek sincs semmilyen konkrét adata. Ide is én raktam be a Rupprathos cikket, Schubert véleményét, stb, stb."
Te kerek-perec kijelentetted, hogy egyetlen újságírónak sem jutott eszébe, hogy erről a témáról faggassa a szakembereket. Erre írtam én, hogy, de, az NS-nek igen. Biztos én vagyok a hülye, amikor arra gondolok, hogy a sporttal kapcsolatos cikkeket a sportújságban kell keresni...
Még két dolog. Rupprathnak egyy jó ideje nincsen semmilyen komoly eredménye... El tudom képzelni, hogy műbalhé az egész... Ha pedig esetleg a fenti feltevés az igaz, akkor abba tökéletesen beleillik Schubert nyilatkozata.
"Ha Dr. Sós Csaba régóta tisztában van azzal, hogy a Speedo sokkal jobb, akkor hogy köthettünk szerződést az Arenával?????"
Egyrészt nem ő dönt róla... Gondolom... Másrészt (ez megint feltételezés, mert nem tudom a részleteket), ha választanod kell, hogy Arenát használsz, aki fizet évi 100 milliót. Vagy mindenki vegyen magának, amit akar, de pénz nincs (nem tudom, hogy a Speedo akart-e a támogatónk lenni), akkor elég egyértelműnek tűnik a döntés...
"Az eredményeinkkel kapcsolatban, szerintem kérdezd meg Lacit, Emesét, Gergőt, Gyurtát..."
megkérdeztem...
"aki ennél sokkal többre hivatott"
Még annyit, hogy, ha te azt állítod, hogy Emese többre hivaatott annál, hogy 1 mp-re megközelítse a világcsúcsot, akkor te nem is lehetsz más, mint egy komoly szakember. Más nem hiszem, hogy vállalhatna ilyen kijelentést. (ÉS EZT NEM AZÉRT MONDOM, MERT SZERINTEM NEM AZ, HANEM AZÉRT, MERT SZERINTEM ILYEN ÉN NEM JELENTHETEK KI, CSAK OLYAN, AKI EHHEZ EZERSZER JOBBAN ÉRT NÁLAM....)
viszont, lenne egy javaslatom. Üljünk, igyunk meg egy pár sört és beszélgessünk a témáról, mert szerintem sokkal érdekesebb, fontosabb és összetettebb, mint amiről egy forumban rendesen értekezni lehet....
Hát nemtudom, mikor kiirták, hogy 200 m hát következik, K.Coventry 2008 USA és az időeredmény a világcsúcs, mikor úszták a döntőt. Az európa csúcs még Egérkéé volt.
Tökmindegy, hogy mennyivel jobb a ruha. Ha csak feleannyira lenne jó, a magyar szövetségnek akkor is a FINA-ban kéne vernie az asztalt, hogy csináljanak valamit.
Általában véve igazad van, a pénz természetesen sokat számít. Ebben az esetben azonban senkinek nem volt megtiltva a hazai szövetség részéről, hogy a Speedo-val kössön szerződést, és ne az Arenával. Ez nem volt pénzkérdés.
Nézd, ha szerinted az mendemonda, hogy Belmonte az edzésen sehol nem volt, az EB-n meg 4 másodpercet javított a legjobbján 10 nappal később, és az egyetlen változás a ruha, akkor nincs miről vitatkozni.
A váltós kommentedhez annyit, hogy a részidők közt ott volt a világ valaha úszott legjobb váltós 200-a. Ez az, ami szerinted nem falrengető.
Ha meg elhiszed, hogy jó a ruha, akkor mi a bánatnak kötözködsz, és írsz ilyeneket, hogy porhintés, meg mendemonda???
Az NS napilappal kapcsolatos kommented egyenesen sértő - aki az NS-t nem olvassa, az nem lehet tájékozott? Két hónapja nyomom a hazai és külföldi fórumokba a Speedo-s hozzászólásaimat, miközben ti itt heteken át a doppingról vitatkoztok, amiről persze egyikőtöknek sincs semmilyen konkrét adata. Ide is én raktam be a Rupprathos cikket, Schubert véleményét, stb, stb.
Eleve nem értem, hogy miért engem akarsz diszkreditálni, és miért elég neked az, ha Gyárfás azt nyilatkozza, hogy az Arena is fejleszt új ruhát (hű de jó nekünk, biztos az is egyből ugyanolyan jó lesz, és persze kész is lesz Pekingre....) Engem ezzel nem igazán győzött meg. Ha meg szerinted is keveset foglalkoznak az úszással, akkor mi a f...enének vitatkozol velem, hisz ez volt az én állításom kezdettől fogva.
Ha Dr. Sós Csaba régóta tisztában van azzal, hogy a Speedo sokkal jobb, akkor hogy köthettünk szerződést az Arenával?????
Az eredményeinkkel kapcsolatban, szerintem kérdezd meg Lacit, Emesét, Gergőt, Gyurtát, vagy bárkit a magyar csapatból, hogy mi a véleményük arról, hogy jelenleg CSAK a ruha miatt esélytelenek egy VB vagy olimpiai aranyra, holott a tehetségük és az edzésmunkájuk alapján simán ott lenne a helyük. Nézd meg Verrasztó Evelyn arcát, amikor arról nyilatkozott, hogy Belmonte a semmiből verte agyon, nézd meg Emese arcát, amikor a Mongel elleni döntőről beszél. Eb-n döntőbe kerülni is nagyon-nagy siker, de nem annak, aki ennél sokkal többre hivatott. Ha ők elégedetlenek a helyzettel, akkor engedtessék meg nekem, hogy én is az legyek.
Én is versenyeztem fiatalon (nem úszásban), junior országos bajnoki címig vittem, mielőtt abba kellett hagynom tőlem független okok miatt. Mondhatjuk, hogy sikeres voltam, de kérdezd meg mi volt a véleményem arról, hogy vidékiként tizedannyi versenyzési lehetőségem volt, lehetetlen volt jó edzőhöz és felszereléshez jutni, stb, stb. Tőlem független okok miatt kerültem hátrányba. Elárulom, nem voltam tőle boldog, és inkább személyesen is részt vettem a szövetség ülésén, hogy kiderítsem mit lehetne tenni.
Lehet, hogy a rövidpályás VB-re előbb kellett beadni a nevezést, mint az EB-re és a kettő között történt a "váltás" az állampolgárságban. (Csak találgatok). Ha kettős állampolgár, akkor az EB-ket sem kell kihagynia :-)
A megyénként ~1 db 50 m-es versenymedence is elég kevésnek látszik (ezek sem mind fedettek, illetve csak időszakosan), ráadásul egy részük eléggé lepusztult: pl. néhány évvel ezelőtt a BVSC uszoda elég siralmas állapotban volt. Kellemes színfolt viszont az egri, igaz, annak fenntartása horribilis összegeket emészt fel.
Épülnek ugyan új uszodák, de azok szinte kivétel nélkül 25-ösök és van köztük olyan, amelyik kihasználatlanul áll, mivel az önkori képtelen fenntartani :-(
Arról nem is beszélve, hogy vajon hány tehetséget veszítük el azzal, hogy rengeteg városban nincs magas szintű versenyzőképzés... Gondoljatok bele, Ausztráliában nem sokkal laknak többen, mint nálunk, és hol tartanak... pénz, pénz, pénz....
(Ehhez még annyit hozzátennék, hogy a pl. kevésbé támogatott sportegyesületekban úszó gyerekek közül sokan csak akkor jutna el egy-egy jelentősebb versenyre, ha a szülő állja az összes költséget. Éves szinten ez akár százezrekben is mérhető, ami sok családban hatalmas terhet jelent.)
Nem. A sprintereknek egészen más az edzésprogramjuk, mint a közép és hosszútávúszóknak. Cseh Lac és Gyurta, illetve a pillangózók sok kilómétert teljesítenk edzéseken, hogy az erőnlétüket minnél jobb szintre hozzák, mert náluk arra van szükség. Míg a sprinternek a gyorsaságát kell tökéletesre fejleszteni, amihez intezív edzések kellenek. Természetes, hogy nagyobb intenzitással nem lehet 12 km-t úszni egy nap....
Takács Krisztián mesélte - aki jelenlehg a legjobb sprinter -, hogy amióta kevsebbet edz nagyobb intezitással sokat javultak az eredményei....
"A mai magyar csóró élsport pont úszásban nem igaz, egyetlen olyan sportág sincs a világon, amelyik ennyire népszerű, és ahol mi magyarok ennyire meghatározó szerepet töltünk be, a hagyományaink, az eredményeink, stb miatt."
Tényleg nagyon népszerű az úszás világszintén. Hazánkban nem annyira, sajnos. Viszont, hogy csóró-e, abban nem értünk egyet... Menj le a Komjádi uszodába, és nézd meg milyen körülmények között készül Gyurta, vagy Kovács Emese. Spari uszoda dettó. Látogass ki nyáron az országos bajnokságra és kérdezd meg az edzőket, klubvezetőket, amennyi pénzük van táplálkozáskutatókra, sportorvosokra, sportorvosi kutatásokra, felszerelésre, edzőtáborra. Kérdezz meg egy-két edzőt, hogy milyen vígan él meg a mesteredzői fizetéséből... Mennyire nyomja a vállukat a pénzkérdés, amikor pl Angliában font százezreket keresnek a regionális vezetőedzők...
Mellé ajánlom olvasmánynak az Edzőóriások című könyvet, amiben Kiss László hosszasan beszél arról, hogy a németek felszerelésben 20 évvel előttünk jártak már 20 évvel ezelőtt is... És, ha még élesebb kontrasztot akarsz, akkor szólítsd meg mondjuk Kerékjáró Tamást, hogy vajon az amerikaiknál mennyi pénzt költenek az úszásra...
Hidd el, brutális az a különbség, ami csupán a pénzzen múlik...
Basszus, arról akarsz meggyőzni, amit én is hiszek. Elhiszem, hogy ez a ruha jobb, mint a többi.
Mégsem használjuk, és én keresem a választ a miértre. Az nem hinném, hogy annyira egyszerű a válasz, hogy: azért, mert hülyék vagyunk és kész... Ha ez a válasz, akkor kár az egészről beszélni...
Már nincs meg az a két újság, amiben a cikkek voltak. Az egyikben Gyárfás Tamás arról beszélt, hogy rövidesen az Arena is ki fog jönni hasonló dresszel. A másikban dr. Sós Csaba azt mondta, hogy mindig is a Speedo gyártotta a legjobb ruhákat, és számára egyértelmű, hogy a ruha jó.
Egyébként fura, hogy azt mondod nem, hogy nem foglalkoznak eleget a kérdéssel, amikor még a sportnapilapot sem olvasod... akkor honnan tudod, hogy melyik média mennyit foglalkozik vele? /mellesleg hidd el, hogy nekem fáj a legjobban, ha keveset írnak az úszásról/ De fejezzük már be ezt a részét, mert sehova nem vezet....
Csak még egy pár pontosítás:
"Cseh fél medencét vert egy olyan Európára, ahol senki nem viselte a csodadresszt. Emese 2 mésodpercet javított a legjobbján, ami azóta kb. 10. helyre jó az aktuális világranglistán. Kis Gergő 7:51-et úszott, ami sehol nincs a világ 2-3 legjobb idejéhez képest, egyébként meg abban a mezőnyben sem volt egy árva LZR Racer sem."
Ez a bekezdés arra a felvetésedre volt válasz, mely szerint semmi értelme elutazni versenyezni... Szerintem a fenti eredményekért van értelme elutazni...
Emese 3. a világranglistán, 1 tizedre az elsőtől... Kis Gergő sehol sincs a világ legjobbjaitól... Persze, de egyébként is ez egy hülye szám. Nem szerepel az olimpia programjában, ha szerepelne, Gergő még messzebb lenne, DE. Gergő nem a világ legjobbja. (Még.) És engedtessék meg, hogy lelkesedjek akkor is, ha valaki nem dönt világcsúcsot, "csak" csodálatos versenyzéssel simán elveri a nem éppen névtelen ellenfeleit...
"A Pellegrinis érv már-már nevetséges, tekintve, hogy Manadou se Speedo-ban versenyez, és Pellegrini sem akárki, hogy ne úszhatna jobbat mint Manadou."
Nevetségesnek éppen nem mondanám...
"Ami meg a 3-4 másodperces kommentedet illeti, Liam Tancock ma 1.84 századdal döntötte meg a brit csúcsot 100 háton" - még így sem egy eget rengető idő...
"3 váltó úszott 7 (!) másodperccel jobbat, mint a régi világcsúcs tegnap" - És ez a rekord még sem egy nagy szám, egyrészt a rövid pályás váltórekordok nagyon le vannak maradva, a mostani rekordot is olyanok állították fel, akik egyrészt mint váltó sem a legjobbak 4x200-on, másrészt a részidők sem voltak falrngetőek...
"Stephanie Rice 6 (!) másodpercet javított az egyéni csúcsán és 2.5-öt a világcsúcson az ausztrál válogatón. Kb. 30 ilyet tudnék felsorolni csak az elmúlt 1 hónapból. Miről beszélünk????"
Megmondom miről beszélünk: arról, hogy vajon mi az oka annak, hogy nem tudjuk/akarjuk kipróbálni a ruhát. Egy percig sem vitatkoztam azzal, hogy jó a ruha...
"És ennek az is a magyarázata talán, hogy egy olyan ruhában, mint amiket erről írnak (sokkal jobban fenntartja a testet) sokkal jobb, több, nagyobb edzésmunkát is lehet elvégezi"
Ezzel kapcsolatban eszembe jutott Alain Bernard nyilatkozata: a kiugróan jó eredményeit azzal magyarázta, hogy sokkal többet edz, mint a riválisai: akár 5-6 ezret (!) is lenyom edzésenként. Ez csak azért különös számomra, mert ennyit egy magyar klubnál a középszintű 12-14 éves versenyzők is röhögve teljesítenek. Nyilván az úszás intenzitását és minőségét ebben az esetben nem lehet összevetni, de pl. anno Darnyiék 10-12 km-t is lenyomtak edzésenként ... lehet, hogy ma sokkal kevesebb is elég egy sokkal jobb eredmény eléréséhez ??
Ha, és állítólag... ez a baj, nem hiszem, hogy lehet egzakt értéket mondani... Egyrészt azért nem, mert nem nem mindegy, hogy milyen időből indul ki az illető. Nyilván, hogy a brit gyerek, aki 4:17-ről indult könnyebben javulhat könnyebben javulhat 4 mp-et, mint Laci, aki 4:09-ről. És ennek az is a magyarázata talán, hogy egy olyan ruhában, mint amiket erről írnak (sokkal jobban fenntartja a testet) sokkal jobb, több, nagyobb edzésmunkát is lehet elvégezi. Azaz, elképezlehető, hogy ebben a ruhában a brit tud annyit, vagy közel annyit edzeni, mint Laci, míg korábban nem tudott... Nehéz kérdés... Gyurta, ha 2 mp-et javítana, akkor az a világcsúcs közelében lenne, tehát meredek lenne kijelenteni, hogy ebben a ruhában Gyurtáé lenne a világcsúcs, noha én nagyon szeretném hinni, hogy tényleg így van... Addig, amíg nem próbálhatjuk ki kénytelenek vagyunk a "mendemondákra" hagyatkozni, amiről ki tudja, mennyi igaz és mennyi porhintés...
Jah, azóta még egy érdekesség, a brit Adlington 3 másodperccel döntötte meg Manadou 800-as Európa-csúcsát kb. 1 órája. Azt nem tudom, hogy a saját rekordján mennyit faragott. Természetesen britként Adlington is Racerben tolja.
Na, pont az utolsó kérdésedre nem válaszoltam, pedig azt szántad vitaindítónak. (Bocs)
Szóval, hogy ki a felelős? Bármilyen furcsa lesz, de itt sokkal inkább a kérdés a lényeg, és nem a válasz. Ez a kérdés az, aminek naponta el kellene hangoznia a médiában, márpedig tudomásom szerint ilyen még egyszer sem történt. 2 magyar nyelvű TV adó közvetíti élőben a rövidpályás vb-t, és egyszer sem hangzott el a közvetítések során ez a kérdés.
A választ persze én nem tudhatom, hisz soha életmben még csak messziről se láttam egyik magyar szakértőt se élőben, max TV-ben.
Kicsit ellentmondva saját magamnak, van egy még fontosabb kérdés: hogyan tovább? Ha 2012-ig Arenában fognak úszni a versenyzőink, akkor nem csak a pekingi olimpiát fogjuk elbukni.
Eamon Sullivan 72 századot javított a saját legjobbján január 1. óta 50 gyorson. 50-en!
Ráadásul az 1 másodperces becslés a gyorsra vonatkozik, a 200 mell majdnem fél perccel hosszabb, mint a 200 gyors.
Mireia Belmonte, a spanyol lány rendre 2 másodperccel kikapott az edzéseken Verrasztó Evelynéktől az edzőtáborban - 10 nappal az EB előtt. Az EB-n 4 másodpercet javított az egyéni legjobbján, és 2 másodperc előnnyel verte Evelynt.
Hihetetlen számomra, hogy továbbra is ezen vitatkozunk. Ébredjetek már fel!!!!!
Ha egy úszóedző azt állítja, hogy a tanítványai nem azért döntögetik halomra a rekordokat, mert ilyen-olyan csodálatos edzésmódszert dolgozott ki ő személyesen, hanem azért, mert a Speedo új ruhája másodperceket jelent mindenkinek, akkor hajlamos vagyok elhinni neki.
De mindegy, inkább leírom, még ha meg is bántok valakit - aki még most sem hiszi, hogy a ruha komoly előnyt biztosít, az vak, süket, vagy szándékosan ferdít.
A második bekezdésednek szintén semmi értelme, tekintve, hogy az Arena addig nem támogathatta a szövetséget pénzzel, amíg meg nem kötötték a szerződést. A mai magyar csóró élsport pont úszásban nem igaz, egyetlen olyan sportág sincs a világon, amelyik ennyire népszerű, és ahol mi magyarok ennyire meghatározó szerepet töltünk be, a hagyományaink, az eredményeink, stb miatt. Több Eb-t rendeztünk az utóbbi években, mint bármilyen más sportágban. Ha a szövetség meghirdeti, hogy támogatót keres, tutira itt nyüzsgött volna az összes komoly sportszergyártó cég.
Írod, hogy az NS kétszer foglalkozott vele, és még két másik fórumban is volt róla szó. Tehát összesen 4-5 alkalommal került szóba az elmúlt kb. 3 hónapban. Kb. annyi a tét, hogy 2012-ig bezárólag szereznek-e érmet a magyar úszók felnőtt VB-n vagy olimpián. NAPONTA 4-5 újságcikknek kellene megjelenni erről, nem hiszem el, hogy nem látják (nem látod) mekkora a tét.
A Kanadai szövetség a válogató idejére betiltotta, a győztesek, kerettagok számára kötelezővé tette az LZR Racert. A németeknél botrány van, az olaszoknál szintén, a válogatott több meghatározó versenyzője is tiltakozott az ellen, hogy Arenában kellett rajthoz állniuk az Eb-n. Az amerikai egyetemi bajnokságon is tilos volt LZR Racerben úszni. Ehhez képest nálunk volt 4-5 cikk, és szerinted én vagyok telhetetlen?
Apropó, azt írod, hogy elismerték a szakemberek, hogy a különbség reális. Hol? Mikor? Idézz bármilyen magyar edzőt vagy szakvezetőt, aki ezt mondta, bármilyen fórumban. Ráadásul nem most kéne észbe kapni, ha nekem laikusnak már két hónapja feltűnt a dolog.
Cseh fél medencét vert egy olyan Európára, ahol senki nem viselte a csodadresszt. Emese 2 mésodpercet javított a legjobbján, ami azóta kb. 10. helyre jó az aktuális világranglistán. Kis Gergő 7:51-et úszott, ami sehol nincs a világ 2-3 legjobb idejéhez képest, egyébként meg abban a mezőnyben sem volt egy árva LZR Racer sem.
A Pellegrinis érv már-már nevetséges, tekintve, hogy Manadou se Speedo-ban versenyez, és Pellegrini sem akárki, hogy ne úszhatna jobbat mint Manadou.
A doppingos kérdéseden csodálkozom, ez elmúlt két napban kb. háromszor hangzott el élő adásban a Sport TV műsorán a vitaminkoktél kifejezés. Nem a riporter szájából, hanem a szakértőéből. Kiss László kismilliószor utalt arra, hogy az amerikai csapat eredménye mögött dopping állhat, Túri György szintén, sőt, még Gyárfás is mondott ilyet. A közvélemény pláne doppingról beszél, nézd vissza a fórum utolsó oldalát, vagy bármelyik másik fórumot.
Laci legyen érmes, ámen, bár úgy lenne, és egy karton pezsgőt én is felraknék rá, de Cseh Laci korszakos tehetség, a pályája elején teljesen pariban volt Phelps-szel, nézd meg, hogy azóta hol tartanak egymáshoz képest. Nézd meg Gyurtát, és azt hogy kik verték meg most és milyen szerelésben.
Azt írod, hogy az újságban megjelent Kiss László, Gyárfás és a többiek véleménye. MI VOLT A VÉLEMÉNYÜK? MIK A TERVEZETT LÉPÉSEIK? Te tudod? Az úszóink tudják? Halad a dolog? Egy dolog halad, a Magyar Úszószövetség felkérte a Magyar Antidopping Csoportot, hogy kezdjen el vizsgálódni vitaminkoktél-ügyben. Nem én találtam ki, a Sport1 szakértője mondta.
Ami meg a 3-4 másodperces kommentedet illeti, Liam Tancock ma 1.84 századdal döntötte meg a brit csúcsot 100 háton, 3 váltó úszott 7 (!) másodperccel jobbat, mint a régi világcsúcs tegnap, Stephanie Rice 6 (!) másodpercet javított az egyéni csúcsán és 2.5-öt a világcsúcson az ausztrál válogatón. Kb. 30 ilyet tudnék felsorolni csak az elmúlt 1 hónapból. Miről beszélünk????
Állítólag 100m-enként 0,7-1 másodperc javulás érhető el a csodadresszel - nyilván úszásnemtől és egyéntől függően. Ha ez valóban így van - és nem csak a Speedo reklámfogása -, akkor Gyurta 200 mellen max. 2 másodpercet javíthatna vele, nem pedig 3-4-et. Cseh Lacinál 400 vegyesen jöhetne össze 3-4 sec javulás, amivel elvileg utolérhetné Phelpset, legalábbis megdönthetné annak jelenleg érvényben lévő világcsúcsát. Kérdés, hogy az amerikai mire lesz képes Pekingben: ha 4:03-4:04-re, akkor szvsz nincs az a csodadressz, amivel Laci utolérhetné :-(
Ja, hogy ő a főnök?! Az más. Ebben az esetben a hozzá-nem-értése bocsánatos bűn, sőt akár természetesnek is tekinthetjük :-D
Az ellenpélda a kedvenc sportriporterem, a radarfülű Szántó Dávid, akinek - amellett, hogy alaposan felkészült - valami félelmetes akasztófahumora van. Élvezem a lelkesedését és közvetítéseit (az úszó EB-ről is ő tudósított).
Először is: én úgy gondolom, hogy tényleg jó a ruha, az eredmények egyértelműen ezt mutatják. De biztosra nem mondhatok semmit, mert nem vagyok sem világklasszis úszó, sem mesteredző, akik körbejárta a kérdést... ezért nem mondhatom, hogy biztos, csak nagyon valószínűnek tartom, hogy a ruha tényleg jó.
"hogyan köthettünk a közelmúltban 2012-ig szóló szerződést az Arenával, ha a Speedo világcsúcseső már Melbourne óta tart?"
Eszembe sem jut mentegetni a szövetséget, és nincsenek is konkrét információim, de: -feltételezem, hogy az Arena támogatja a szövetséget pénzzel... A mai csóró magyar élsportban pedig nem igazán lehet packázni a szponzorokkal, és nem az valami 5000 €-s bírság miatt, hanem a milliók miatt, amit veszthet vele a sportág. Arról nem is beszélve, hogy egy szerződést felrúgni, sohasem elegáns, sőt, lehet, hogy súlyos kártérítés is dukál ilyenkor...
"- Miért nem ismerik el végre az itthoni szakemberek, hogy a különbség reális?"
Többen is elismerték már, mondom az NS kétszer is kolumnás anyagban foglalkozott a kérdéssel... (nem, nem az Online, annak szinte semmi köze a napilaphoz...)
"Miért éri meg jobban a szövetségnek az, hogy feleslegesen utaztatja, versenyezteti a úszóitit egy versenyképtelen úszódresszben, vagyonokat költve edzőtáborra, felkészülésre, stb, ha ennek eredményeként mondjuk Gyurta, Kis Gergő vagy Kovács Emese döntőbe se fog tudni kerülni a világversenyeken?"
Most ne lovagoljunk azon a logikai bukfencen, amit írtál, de ebben a versenyképtelen úszódresszben Cseh fél medencét vert Európára, Emese 2 másodpercet javított a legjobbján, Kis Gergő meg konkrétan hülyét csinált néhány igen komoly hosszútávúszóból, hogy akkor arról ne beszéljük, hogy Pellegrini sem Speedoban döntötte meg Manaudou (nem akárki az illető) világcsúcsát.
"- Végül pedig: miért beszének itthoni szakembereink folyamatosan doppingról, amikor bizonyítékaink nincsenek, és amikor egy ezerszer fontosabb problémáról kéne tárgyalni."
Én ilyenre nem emlékszem, hol hallottad, olvastad?
"Cseh Laci ma még az Arena kirakatembere, az olimpia után egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy az Arena sokat ér majd egy olimpiai 6-7. helyen végző versenyzővel."
Azért egy karton pezsgőt szívbaj nélkül feltennék arra, hogy Laci érmes lesz...
"hogy lehet, hogy egyetlen sportriporternek se jutott még eszébe, hogy akár Gyárfást, akár Kiss Lászlót, akár bármilyen hazai neves szakembert konkrétan megkérdeztek volna"
Megkérdezték őket, ők elmondták a véleményüket, az újságíró megírta és az újságban megjelent... Telhettlen vagy :) Gyárfás is megszólalt, és dr. Sós Csaba is... A SportTV-n Cseh Lacitól is kérdezték, de nem feszegette a témát Ágai (asszem ő vezette a műsort)
"Félreértések elkerülése végett, engem nem a rekordok vagy a győzelmek érdekelnek, egyszerűen csak a szívem szakad meg, hogy a hazai versenyzők évek alatt gondosan felépített munkája semmivé válik az itthoni porhintésben, miközben a hazai fórumok tele van lesajnáló megjegyzésekkel pl Gyurtáról, aki kb. 3-4 másodpercet tudna javítani a saját legjobbján az új ruhában."
Hidd el én is azóta ráncolom a homlokomat, mióta kipattant az ügy, de 3-4 másodperces javulásokkal doálózni azért kissé túlzás :)
De íme a vitafolytató kérdés: Ki felelős/hibás a kialakult helyzetért?