Keresés

Részletes keresés

NattyDread Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10723

Éli nem volt a helyzet magaslatán, finoman szólva:

"1
És a gyermek Sámuel szolgál vala az Úrnak Éli előtt. És abban az időben igen ritkán volt az Úrnak kijelentése, nem vala nyilván való látomás.
2
És történt egyszer, mikor Éli az ő szokott helyén aludt, (szemei pedig homályosodni kezdének, hogy látni sem tudott),
3
És az Istennek szövétneke még nem oltatott el, és Sámuel az Úrnak templomában feküdt, hol az Istennek ládája volt:
4
Szólott az Úr Sámuelnek, ő pedig felele: Ímhol vagyok!
5
És Élihez szalada, és monda: Ímhol vagyok, mert hívtál engem; ő pedig felele: Nem hívtalak, menj vissza, feküdjél le. Elméne azért és lefeküvék.
6
És szólítá az Úr ismét: Sámuel! Sámuel pedig felkelvén, Élihez ment, és monda: Ímhol vagyok, mert hívtál engem. És ő felele: Nem hívtalak fiam, menj vissza, feküdjél le."

Előzmény: ösztöke (10687)
NattyDread Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10722

Még jó, hogy az Utolsó Ítéletre csak azok mennek, akik nem hisznek az Úr Jézusban, jó szórakázást hozzá! :P

Előzmény: Tafkó Birgut (10711)
NattyDread Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10721

Én most ezt iszom majd este, ez a kedvenc vörösborom :D

http://bortarsasag.hu/hu/wine/sauska-cuvee-13-2010-villany

Perzsian Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10720

Mit, hogy az említett emberek szerint az alkohol keménydrog-e? :D

Persze megértem, hogy ilyeneket írsz, hiszen alátámasztást nem tudtál hozni erre (sem).

Előzmény: Tafkó Birgut (10717)
Perzsian Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10719

Vagyis nincs ilyen.

Előzmény: Tafkó Birgut (10718)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10718

Járj utána...

Előzmény: Perzsian (10716)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10717

Azt én mán most tudom. Te - úgy tűnik - majd c sak akkor fogod megtudni...

Előzmény: Perzsian (10715)
Perzsian Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10716

Például?

Előzmény: Tafkó Birgut (10714)
Perzsian Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10715

Mi az utolsó ítéletkor? Akkor kuglizod ki, hogy az alkoholt kemény drognak tartja-e a dr. Zacher Gábor, Funk Sándor meg a Csernus Imre?

:DDD

Előzmény: Tafkó Birgut (10711)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10714

Számtalanszor...

Előzmény: Perzsian (10712)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10713

Érdekes, nem: ha Mojzes valóban részegítőt rendelt, akkor miért rótta meg Annát Éli föltételezett mámorosodásért? Telejsen életszerűtlen…

Előzmény: ösztöke (10707)
Perzsian Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10712

Én tényt írtam le. Hoztál ilyen bibliai idézetet? Nem hoztál. Innentől meg lehet pattogni.

Előzmény: Tafkó Birgut (10710)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10711

Majd az uccsó ítéletkor...

Előzmény: Perzsian (10709)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10710

Miért hazudsz...?

Előzmény: Perzsian (10708)
Perzsian Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10709

Szóval nincs ilyen. Értem.

Előzmény: Tafkó Birgut (10696)
Perzsian Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10708

Nem tiltja, pláne, hogy eddig egy tiltó igeverset sem tudtál felmutatni (mivel nincs is).

Előzmény: Tafkó Birgut (10706)
ösztöke Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10707

Leülhetsz fiam, egyes!

Előzmény: Tafkó Birgut (10705)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10706

Az Ige tiltja. Kivéve veszendőnek...

Előzmény: Báthory Ödönke (10702)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10705

"gondolom a saját nyelvüket csak ismerik:"

Csak Éli nem ösmeri a saját nyelvit, és nem tudta, hogy Mojzes mámorítót rendelt, ugye...?

Előzmény: ösztöke (10699)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10704

"Mindenképpen hibázott (hiszen egy imádkozó ember ledorongolni vétek"

Aszitte, hogy részeg, és mámorát dorongolta. Ha Mojzes mámorosodást rendelt volna, akkor dícsérte volna, hogy azt teszi, amit Mojzes rendelt...

Előzmény: ösztöke (10701)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.07.04 0 0 10703

Ezen fordításokat mán évekkel ezelőtt kitárgyaltuk. Konokabb vagy, érczhomlokúbb. S jól is van ez így...

Báthory Ödönke Creative Commons License 2012.07.03 0 0 10702

Nem az Ige tiltja, hanem egy felekezetnek az emberi rendelése.

b

Előzmény: Tafkó Birgut (10691)
ösztöke Creative Commons License 2012.07.02 0 0 10701

Mindenképpen hibázott (hiszen egy imádkozó ember ledorongolni vétek), úgyhogy ezt kár felhozni a törvény ellen. A törvény meg előírja, hogy vegyél, juhot, marhát, bort, erős/mámorító italt (azaz jájint ami bor, vagy shékert: ami erős, alkohol tartalmú ital), mindent amit a lelked megkíván az ünnepre, írva van.

Előzmény: Tafkó Birgut (10693)
ösztöke Creative Commons License 2012.07.02 0 0 10700

Na itt van a részleteseb Strong:

http://www.blueletterbible.org/lang/lexicon/lexicon.cfm?Strongs=H7941

shaker jelelntése:

strong drink, intoxicating liquor

erős ital, alkohol tartalmú ital

ösztöke Creative Commons License 2012.07.02 0 0 10699

Ide rakok a magyarok mellé egy pár fordítást, elsőként a zsidó fordítást; gondolom a saját nyelvüket csak ismerik:

IMIT - Dr. Bernstein Béla fordítása

"26. És adjad a pénzt mindazért, amire vágyik lelked: marháért, juhért, borért és részegítő italért, mindenért,

http://www.zsido.com/konyv/9/95/Dvarim_Mozes_5._konyve/Roe_%285Mozes_11_2616_17.%29

dr. Hertz J. H. fordítás (a britt birodalom főrabbia):

Deut 14,26
És add ki a pénzt mindarra, amit a lelked kíván: marhára, juhokra, borra és részegítő italra, mindenre, amit kér tőled a lelked: és egyél ott az Örökkévaló, a te Istened színe előtt és örülj, te és házad népe.

------------------------

A Vulgáta szerint:

Deut 14.26
et emes ex eadem pecunia quicquid tibi placuerit sive ex armentis sive ex ovibus vinum quoque et siceram et omne quod desiderat anima tua et comedes coram Domino Deo tuo et epulaberis tu et domus tua

Az aláhúzott szavak: bor, erős ital

Itt ellenőrizhető, http://translate.google.com

La Bible Jeruzsalem (francia):

Dt 14,26
lŕ tu échangeras cet argent contre tout ce que tu désireras, gros ou petit bétail, vin ou boisson fermentée, tout ce dont tu auras envie. Tu mangeras lŕ en présence de Yahvé ton Dieu et tu te réjouiras, toi et ta maison.

http://translate.google.com/#fr|hu|vin%20ou%20boisson%20ferment%C3%A9e

Luther biblia:

5.Mose 14,26
und gib das Geld für alles, woran dein Herz Lust hat, es sei für Rinder, Schafe, Wein, starkes Getränk oder für alles, was dein Herz wünscht, und iß dort vor dem HERRN, deinem Gott, und sei fröhlich, du und dein Haus

http://translate.google.com/#de|hu|Wein%2C%20starkes%20Getr%C3%A4nk

bor, erős ital

Előzmény: ösztöke (10698)
ösztöke Creative Commons License 2012.07.02 0 0 10698

Dehogynem. Te magad is idézted a V. Móz. 14, 26-ot:

Itt egy pár fordítás:

Károli

5 Móz. 14,26
És adjad a pénzt mindazért, amit kíván a te lelked: ökrökért, juhokért, borért és vidámító italért és mindenért, amit megáhít néked a te lelked, és egyél ott az Úrnak, a te Istenednek színe előtt, és örvendezzél te és a te házadnak népe.

SZIT

5Móz 14,26
Vásárolj a pénzen bármit, amit kívánsz, marhát vagy juhot, bort vagy szeszes italt, bármit, amit csak megkívánsz, és egyél ott Istenednek, az ÚRnak színe előtt, és örvendezz házad népével együtt!

Káldi

5 Móz 14,26
és azon pénzen végy, a mi csak neked tetszik, akár a csordából, akár a juhokból, bort is és egyéb részegithetőt, és mindazt, mit lelked kiván; és egyél a te Urad Istened előtt, és vendégeskedjél te és háznéped, 

MBT

5Móz 14,26
Vásárolj a pénzen bármit, amit kívánsz, marhát vagy juhot, bort vagy szeszes italt, bármit, amit csak megkívánsz, és egyél ott Istenednek, az ÚRnak színe előtt, és örvendezz házad népével együtt!

De megnézheted a szótárat is, a héber alapján (tudom, te annak se hiszel, na meg trolibusznak is fordíthatják ezért trolibuszt ittak) Íme:

bort (yayin),

http://classic.net.bible.org/strong.php?id=03196

(shekar): részegítő, erős ital. szeszes ital

http://classic.net.bible.org/strong.php?id=07941

1) erős ital, mámorító ital, erjesztett vagy alkoholtartalmú italok

http://concordances.org/hebrew/7941.htm

definition: intoxicating drink, strong drink

lefordítva: mámorító ital, erős ital

Előzmény: Tafkó Birgut (10692)
Paleokrites Creative Commons License 2012.07.02 0 0 10697

" Hozd ide, hadd egyem az én fiam vadászatából, hogy megáldjon téged az én lelkem; és oda vivé, és evék; bort is vive néki és ivék. "

Szőlőtőhöz köti szamarát, és nemes venyigéhez szamara vemhét, ruháját borban mossa, felöltőjét a szőlő vérében. Bortól veresek szemei, tejtől fehérek fogai. "

" Szólj Izráel fiainak, és mondd meg nékik: Mikor férfi vagy asszony külön fogadást tesz, nazireusi fogadást, hogy így az Úrnak szentelje magát:  Bortól és részegítő italtól szakassza el magát; boreczetet és részegítő italból való eczetet ne igyék, és semmi szőlőből csinált italt se igyék, se új, se asszú szőlőt ne egyék.  Az ő nazireusságának egész idején át semmit a félét ne igyék, a mi a szőlőtőről kerül, a szőlő magvától fogva a szőlő héjáig. "

" És monda a király Sibának: Mit akarsz ezzel? Felele Siba: A szamarak a király háznépéé legyenek, hogy rajtok járjanak; a kenyér pedig és a füge, hogy a szolgák megegyék, és a bor, hogy igyék, a ki megfárad a pusztában. "

" És ímé a munkásoknak, a favágóknak, a te szolgáidnak adok húszezer véka cséplett búzát és húszezer véka árpát, húszezer báth bort és húszezer báth olajat. "

" És a mik szükségesek, tulkok, kosok, bárányok, égőáldozatra a menny Istenének, búza, só, bor, és olaj, a jeruzsálemi papok szava szerint adassanak nékik naponként és pedig mulasztás nélkül,"

" A mit minden napra készítenek vala: egy ökröt, hat kövér juhot, és madarakat is készítének nékem, minden tíz napra vala mindenféle bor bőségesen; és mindemellett sem kivántam be a helytartó kenyerét, mert nehéz vala a szolgálat ezen a népen. "

" Ímé, bensőm olyan, mint az új bor, a melynek nyílása nincsen; miként az új tömlők, csaknem szétszakad. "

" Akkor felserkene az Úr, mintegy álomból; mint hős, a ki bortól vigadoz; "

" És bort, a mely megvidámítja a halandónak szívét, fényesebbé teszi az orczát az olajnál; és kenyeret, a mely megerősíti a halandónak szívét. "

" Jőjjetek, éljetek az én étkemmel, és igyatok a borból, melyet töltöttem. "

" Adjátok a részegítő italt az elveszendőnek, és a bort a keseredett szívűeknek. Igyék, hogy felejtkezzék az ő szegénységéről, és az ő nyavalyájáról ne emlékezzék meg többé. "

" Vígasságnak okáért szereznek lakodalmat, és a bor vídámítja meg az élőket "

" És szerez a seregek Ura minden népeknek e hegyen lakodalmat kövér eledelekből, lakodalmat erős borból; velős, kövér eledelekből, megtisztult erős borból; "

" És választ tőn az Úr, és mondá az ő népének: Ímé, adok néktek gabonát, bort és olajat, hogy megelégedtek vele, és nem adlak többé titeket szidalomra a pogányok között. "

" És senki, a ki ó bort iszik, mindjárt újat nem kiván, mert azt mondja: Jobb az ó. "

" És hozzájárulván, bekötözé annak sebeit, olajat és bort töltvén azokba; és azt felhelyezvén az ő tulajdon barmára, vivé a vendégfogadó házhoz, és gondját viselé néki. "

" Hasonlóképen a vén asszonyok szentekhez illő magaviseletűek legyenek, nem patvarkodók, sem sok borivás rabjai, jóra oktatók; "

" Azért tehát törekedjünk azokra, a mik a békességre és az egymás épülésére valók. 20. Ne rontsd le az ételért az Isten munkáját. Minden tiszta ugyan, de rossz annak az embernek, a ki botránkozással eszi. Jó nem enni húst és nem inni bort, sem semmit nem tenni, a miben a te atyádfia megütközik vagy megbotránkozik, vagy erőtelen.  Te néked hited van: tartsd meg magadban Isten előtt. Boldog, a ki nem kárhoztatja magát abban, a mit helyesel. A ki pedig kételkedik, ha eszik, kárhoztatva van, mert nem hitből eszik. A mi pedig hitből nincs, bűn az. "

Előzmény: Tafkó Birgut (10690)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.07.02 0 0 10696

Kugli a legjobb barátod...

Előzmény: Perzsian (10689)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.07.02 0 0 10695

"a gyermeknek és állapotos nőnek adnád a piát nagy mennyiségben?"

Télleg ezt tenném...?

Előzmény: Perzsian (10688)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2012.07.02 0 0 10694

"Éli meg dorgált egy imádkozó ember a szentélyben, azért mert azt hitte, részeg"

Amit nem tett volna, ha Mojzes részegítőt rendel, vagyis Mojzes nem részegítőt rendelt...

Előzmény: ösztöke (10687)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!