Keresés

Részletes keresés

klimakiraly Creative Commons License 2008.04.24 0 0 632
Szia!

Olcsó párátlanítógép, szerintem.

Üdv. Klíma Király
Előzmény: Dunit (630)
r0226 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 631
Szia.
Inkább a szellőzést old meg.
Előzmény: Dunit (630)
Dunit Creative Commons License 2008.04.23 0 0 630

Sziasztok !

Lenne egy kérdésem.,

Egy belső, ablak nélküli fürdőszobában néhol penészes a fal. Nem igen hőhidak miatt, - nincs gyakorlatilag külső fal - , hanem a nagy páraterhelés miatt.

Tudtok e ajánlani valami tartós fertőtlenítőt ?

Üdv. D.

nemazoty Creative Commons License 2008.04.09 0 0 629
Sziasztok!

A beepitetlen tetoter aljat szeretnem leteriteni therwoolin-nal (vagy vmi hasonloval). Ez megoldana a gerendak vonalaban kialalakulo peneszproblemat? Mert a lakas bent tobb helyen peneszesedik (ketszeri gletteles es festes utan. a nyilaszarok egyenlore regi huzatos fabol vannak, jovore csere szinten fa nyilaszarokra, huzat nelkul ;) ) A peneszfoltok erdekes modon a padlozat felett is megjelentek. Bepottyosodott a fal. Van valami tuti irto modszer rajuk?
Olvastam a Koprox nevu anyagrol. Errol van valami konkret tapasztalata valakinek?
http://kepfeltoltes.hu/view/080409/penesz1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/080409/penesz2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
studenac101 Creative Commons License 2008.04.09 0 0 628
Axióma Creative Commons License 2008.03.31 0 0 627
Hm, latom, hogy ez mar egy durvulas utan lecsengett. Mondjuk azert azt nem komalom, hogy mar korabban bebizonyitottuk, hogy a szelloztetes nem kerul tobb futesi energiaba mint a telepitett paraerzekelos szelloztetes, erre itt ujra feltunik valaszkent... nem zavartatja magat a szaki.
Axióma Creative Commons License 2008.03.31 0 0 626
Ugy latszik, en mar csak igy honapos kesesekkel jutok hozza...
1. Teljesen mindeyg, miert van hulyeseg a weblapon. Ha hulyeseg, akkor ki kell javitani olyanra, ami tovabbra is kozertheto, de legalabb _helyes_.
2. Nem azt hianyoltam, hogy nincs benne tobb tudomany, hanem hogy ami le van irva az legyen korrekt. Ami nem korrekt, az ne legyen leirva. Nancsi neni ha nem akar magyarazatot, akkor nem megy annyira bele, de ha akar, akkor o is korrektet akar!
3. En igenis trehany nemszellozteto vagyok. A kovetkezo hazunkban aktiv szelloztetes lesz (foldregiszter, hocserelo stb.). De az akkor is hulyeseg, hogy a kisgyerekes csalad nem szelloztet 6-tol 10-ig, foleg annak fenyeben, hogy utana te beszerelsz egy rendszert, ami igenis pont hogy szelloztet, raadasul pont akkor. Gondolom 6 es 10 kozott azert mondtad, hogy nem szelloztet, mert hideg lenne, es nem ok allitjak a futes mennyiseget; akkor viszont ezentul miattad lesznek nathasak a gyerekek... mar ha tenyleg azert nem szabadna. Vagy futhetik pluszban a lakast meregdraga nappali aramrol. Nincs kulonbseg, hogy lassan szelloztetsz, vagy gyorsan, ha ugyanannyi a legcsere, de raadasul te instance beepitesz egy (tobb) lyukat a falba, amelyik plusz hohid.
4. Azt NEM hiszem el, hogy a munkaitok 60%-a olyan peneszes lakas, ahol kulso hoszigeteles VAN, de jol zarodo ablakok NINCSENEK. A peneszedes oka nem a kulso hoszig., az csak javit a helyzeten, hanem a jo ablakok, ami ront. Ami miatt valahogy szelloztetni kell. Erre lehet megoldas a rendszered, lustaknak mint en, de csak es kizarolag a kezi szelloztetes helyett. Es ugyanannyi energiapazarlassal (sot: aki kezzel szelloztet, az jellemzoen a melegebb nappali idoszakban teszi meg ugyanazt a legcseret, amit a kutyud egesz 24 orara szetkenve).
5. Igaz, de a kovetkeztetes rossz. Ha mar peneszes = nem eleg a legcsere, akkor persze legcsere IS kell. De hoszig-gel - mivel a magasabb falhomerseklethez ua. leghomerseklet mellett magasabb rel.paratartalom-% tartozik mint harmatpont, ezert a hoszigeteles _javit_. Termeszetesen onmagaban, szelloztetes nelkul NEM megoldas. De javit! Es ha mar a szellozes megvan, akkor a hoszig. tovabb javithat.
6. OK, ha nem mondtad, hogy a hohid a megoldas a peneszmentesitesre, akkor legy szives mutasd meg a te gondolatmenetedbol taplalkozo bizonyitasomban, hogy hol a hiba. Mert ha nincs hiba a kovetkeztetesi lancban, akkor bizony kozvetve azt mondod.
A somogyiak peldaja nem jo, mert nem mondta senki, hogy szelloztetes nem kell. Te viszont kinyilatkoztatod, hogy hoszigeteles nem kell. Ez a kulonbseg, es tovabbmegyek, ez a baj.
7.
- Az OK, hogy a falkozephez kepest nagyobb a kulso felulet. Ellenben a lecsapodas nem a falkozepen van, hanem a fal belso feluleten. Arra vonatkoztatva hogy mered? A kulso hoszig. a teglavastagsag miatt a sarokra vonatkoztatva mar mind a ket iranyban a hoszig. felulet "belso" pontjanak tekintheto, akkora tulnyulas van.
- a festekben levo tapanyaghoz (szerves anyagokhoz, mint pl. muanyag - ld. margarin csak par hidrogenben ter el a mua.-tol) -- bar ezt festo szemmel eppen probaljak cafolni nekem
- OK, javitok: allandosult paratartalom-tartomany, amin belul a lakas levegoje mozog, es aminek a felso szele is a normalis maximum alatt van, ami a normalis (embereknek kellemes), es nem a harmatpont. Bar trivialis, hogy a harmatpontnal alacsonyabb a kellemes, ki szeret 100% paratartalomban ucsorogni barmely hofokon?
- Szelloztetesi elmeletedet cafolom. A user kiszelloztet, tipikusan energiatakarekosan alul. Aztan mikor magas megint a paratartalom (ld. hiszterezis), akkor megint egy keveset. Az viszont ugyanolyan homersekletek mellett nagyon nem mindegy, hogy akkor cserelsz ki x m3 levegot, mikor 10%-kal rosszabb mint a kinti, vagy amikor 25%-kal. Utobbi minden bizonnyal energiatakarekosabb. A kutyud meg ha jol remlik a benti relativ paratartalom ara'nya'ban nyit, azaz max.-ra van akkor ha mar elerted a beallitott maxot, de mar alatta is szelloztet.
Mondjuk ettol meg szelloztetesre jo a rendszer, csak ne allitsd, hogy a gondosan szellozteto otthonulonel is jobb.
Vegezetul: a marketing engem max. taszit, ami felhaboritott, az a felrevezetes, vagy inkorrekt magyarazat. Ezert alltam neki en is vitazni. Csinalni azert nem akarom, mert van egy szakmam amit szeretek es alkalmazottkent megfizetnek, nekem nem alternativa egy vallalkozas, ami bizonytalan es veges eletu (elvi szinten, ha megfeleloen epulne minden uj haz).
Azt meg eleg durva allitani, hogy en mindenkit kiutaltatok innen, tekintve, hogy talan ha 3x hozzaszoltam korabban ehhez a topichoz, akkor is csak a "modern" paratlanitonkat meseltem el. De ezt meg ahol kb. otthon erzem magam parh. topicban ott se tennem meg, a topic es a forum mindenkie.

Ellenben van egy ajanlatom: ha elhagyod a teljes hulyito hokuszpokuszt, es a mostani hazunkba ertelmes modon bele tudod szerkeszteni az aktiv szellozest ugy, hogy egyetlen foldregiszterbol jojjon a kinti levego, akkor me'g - termeszetesen masok ajanlataval osszevetes utan, ahol nem ar hanem ar/ertek merce van termeszetesen - akkor lehet egy melod is belole (nem biztos, hogy meg az iden, mert a hoszigeteles fontosabb).
Előzmény: Civilkontroll (544)
r0226 Creative Commons License 2008.03.20 0 0 625
Várunk egy másik ütemet.:-)))
Előzmény: elso_utemes (623)
elso_utemes Creative Commons License 2008.03.20 0 0 624
Kép a készülékről:
para
elso_utemes Creative Commons License 2008.03.20 0 0 623
PÁRAMENTESÍTŐ

Eladó Conrad-os PÁRAMENTESÍTŐ
alig használt, eredeti dobozban. "A kompakt és helytakarékos készülékkel nagyobb szerelési munka nélkül csökkentheti a levegő nedvességét a fürdőben, a mosó- vagy tároló helyiségekben. Üzemi feszültség 230 V/50 Hz; teljesítmény felvétel kb. 33 W; nedvesség kivonó kapacitás 250 ml/nap 30°C és 80% relatív páratartalom mellett, 0,5 liter űrtartalmú víztartály; max. 50 m²-es helyiségekbe alkalmas. Méret: 15,4x21,8x13 cm. Súly kb. 980 g"

Ár: 8.000 Ft
Telefon: 06306857300
Big Samu Creative Commons License 2008.03.05 0 0 622
Köszönöm.
Előzmény: Civilkontroll (621)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.03.05 0 0 621
Szia Samu!

Minimális a légáteresztő képessége. De pontosan azért, hogy ne okozzon problémát pl. olyan szeles napokon, mint a múlt heti vihar, van rajta lezáró retesz. Tehát mindenképpen meg tudod oldani, hogy ne jöjjön rajta a hideg, ha nem akarod.
Előzmény: Big Samu (620)
Big Samu Creative Commons License 2008.03.02 0 0 620

Kedves Civilkontroll!

1-2 hete már segítettél nekem néhány válasszal penész-ügyben. Az Általad alkalmazott szellőzőrendszerrel kapcsolatban lenne még kérdésem. Azt szeretném megtudni, a falba épített szellőzők zárt állapotban, tehát amikor nincs szükség a belső páratartalom csökkentésére, mennyire engedik át a hideget. Természetesen elsősorban a téli mínuszok miatt kérdezem, hogy nem lesz-e esetleg miattuk azok zárt állapota esetén is túl hűvös a lakás. 

Azért kérdezem, mert végiggondolva a leírtakat, az ablakba épített megoldás szerintem nálam nem csak az alumíniumborítás miatt nem jöhet szóba, hanem mert az ablakkeretre kívülről szintén aluból szalugáter van felerősítve.

Köszönöm előre is.

Előzmény: Civilkontroll (618)
KabirF Creative Commons License 2008.03.01 0 0 619
Ha meg üveggyapot filcet terítesz a padlásra....
akkor a födémszigetelési számlád sem lesz sok :-))
(kb. feleannyi mint a kőzetgyapot)
Előzmény: kentaura (617)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.02.28 0 0 618
Így már kicsit könnyebb...:)

Ebben az esetben ne vakoljatok semmit. Csak felesleges pénzkidobás. Mivel fa ablakaitok vannak, nem jöhet szóba ablakba építhető légbevezető, csak a fali verzió. Vályogfalnál kicsit macerásabb a beépítésük, de megoldható. Nézd meg a honlapunkat, (a nevemre kattintva megtalálod az adatlapomon) és olvasgasd, ha gondolod kitöltesz egy űrlapot, kimegyünk, és megnézzük, hogy mit lehet konkrétan tenni. Ahhoz, hogy pontos és korrekt megoldási javaslathoz juss, muszáj látni a lakást, de ez még nem kerül pénzbe. :)

Előzmény: szafi30 (615)
kentaura Creative Commons License 2008.02.27 0 0 617
Ha kiteritesz minimum 10 cm, inkább 20 cm közetgyapot filcet a padláson, az egyrészt csodákat tesz a fűtésszámlával és megszunik a plafonon a páralecsapódás, másrészt utána majd fel tudod tekerni és beépiteni a tetoterben is.
Előzmény: Pachet (610)
kentaura Creative Commons License 2008.02.27 0 0 616
Akkor ha mondjuk a konyhába berakatsz egy légbeejtőt, jó esélyed van a páratartalom lecsökkentésére, és önmagában ez az 1 db légbeejtő nem is olyan horror, de azért érdemes átnézni az egész házat, illetve kérdéses, hogy mondjuk a szoba ablakokon, a fürdőszobában nem jelent-e meg a civilkontrol által is emlitett párásodás, mert akkor ott is illene légbeejtőt csináltatni. (vagy sűrűn szellőztetni fűtési idényben)
Előzmény: szafi30 (615)
szafi30 Creative Commons License 2008.02.27 0 0 615
szia!

Próbálok mindenre választ adni:)
A vakolat tök jó, a penész miatt gondoltam, hogy újra"gyártjuk"
Nem potyog, illetve 1-2 helyen fel van hójagosodva, de csak a festék és egy kis glett/gipsz???? jön le vele, alatta kemény.
Ennek a falnak a külső oldalán nincs semmi látható probléma, a vakolat jó, nem vizes, nem foltos.

Az ablakok:X 1 új fa "thermoüveges", ami reggelre tiszta víz. Ez utólag lett beépítve 120x120, a pult felett van úgy a konyha 3/4 részénél, a másik az régi vékonyka fa ablak. Kétszer kell kinyitnod hogy levegő jöjjön. (nem tudom mi a szakszerű neve)
Ez az ablak a konyhabejáratnál a konvektor felett van, merőleges a másikra, úgy 3 méterrel arrébb.
Hű remélem érthető:)

A fürdőben van gázos átfolyós vízmelegitő a melegvíznek, a többi helységekben mindenhol konvektor van.
Előzmény: Civilkontroll (613)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.02.27 0 0 614
Szia Fede!

Az, hogy a falad hőszigetelési képessége mennyi, teljesen lényegtelen a páratermelést tekintve. Az első fűtési szezon meg fogja mutatni, hogy "bedunsztolt" lett-e a házad, vagy nem. A lényeg, hogy ha megjelennek az ablakok alján a páralecsapódások, és ott maradnak ébredés után egy órával is, akkor szellőzetlen a lakás. Ne várd meg, amíg a páralecsapódások eredményeként megjelenik a penész is, hanem mielőbb gondoskodj valamilyen energia-takarékos szellőzési megoldásról.
Előzmény: fede94 (601)
Civilkontroll Creative Commons License 2008.02.27 0 0 613
Szia Szafi!

Fontos kérdés: a vakolatot azért kell leverni mert egyébként is olyan állapotban van, hogy újra kell vakolni, vagy csak a penész miatt akarjátok megcsinálni ezt a munkát?

Ha potyog a vakolatod belül, és a penészen kívül sóvirágos is a falad, akkor más lesz a baj. Ezért fontos lenne tudni, hogy ennek a falnak a külső oldalán is hullik-e a vakolat. Ha igen, akkor a sóvirágok, salétromosodás, látszik-e kívülről is, vagy csak ímmel-ámmal potyog, mert régi.

Kéne tudni, hogy milyen ablakaitok vannak. Régi kapcsolt geréb tokos, vagy újabb típusú thermo üveges-gumitömítéses (mindegy, hogy fa vagy műanyag). Valamint az is fontos kérdés, hogy van-e kéményes, nyílt égésterű gázkészülék a lakásban (kazán, cirkó, konvektor, boiler) vagy kémény nélküli gázboiler.

Ha elárulod ezeket a dolgokat, kicsit konkrétabb választ lehet adni a kérdésedre.
Előzmény: szafi30 (603)
pborisz Creative Commons License 2008.02.26 0 0 612
Ezt leginkább az előremenő víz hőfoka határozza meg, és persze az, hogy van-e valami (venti) ami gyorsabban szívja befelé a levegőt. Nálam falfűtés lévén ami még nincs is kellően szabályozva az előremenő víz hőmérséklete 40-45 fok volt hidegben is. Nem nagyon méregettem, hogy milyen meleg levegő jön be rajta, de hideg nem volt az biztos. Egyszer beraktam egy hőmérőt a csőbe, de ugye az nem igazán pontos mérés, az 32 fok-ot mért. Ami viszont még nem mellékes: a házon belüli cső, amit megtekertem az ötrétegűvel, az alumínium kályhacső. Viszont mivel az ötrétegű csövet hiába tekertem rá erre a csőre, esze ágában nem volt úgy maradni (pedig megszenvedtünk vele a párommal és a két gyerekkel :)) ), kicsit szétnyílott és gy már nem ért hozzá a csőhöz. Ekkor jött a nagy 5let :)). Alulról és két oldalról csináltam zsalut *cell-ből és kiöntöttem az egészet agyaghabarccsal (ebből van jó sok itthon :))) ). Így lett 2 db 1 m-es 20x20 cm-es agyagtömböm. Ez átmelegszik a előremenőtől és teljes felületén melegíti az alucsövet. Ráadásul hőálló agyag lévén sokáig tartja is a meleget, a fűtés kikapcsolása után is. Kicsit kókány módszer, de aprópénzből csináltam és gyakorlatilag szinte ez volt a konyhám fűtése azon a 2 m2 falon kívül. Bár ezt inkább temperálásnak hívják ha jól tudom :)), mert a konyhám hőszigetelése a béka feneke alatt van 100 m-rel, de a leghidegebb időben sem ment 13 fok alá a hőmérséklet :)
Remélhetőleg az idén már befejezem a fontosabb teendőket és a következő fűtési szezonban már esetleg pontos adatokkal is tudok szolgálni.
Előzmény: kolaloka (611)
kolaloka Creative Commons License 2008.02.26 0 0 611
Szervusz Pborisz!

Jól hangzik. A nagy hidegek alatt milyen meleg levegő jött be a csövön keresztül? Engem igazán ez izgat, mert most majdnem elegendő rés van a házon (a fürdőszoba tud egy kicsit penészedni), csak túl hideg levegő jön be rajtuk.

szia: kolaloka
Előzmény: pborisz (605)
Pachet Creative Commons License 2008.02.26 0 0 610

Sziasztok!

Nekem az a problémám, hogy mivel nincs teljesen kész még a házunk, a tetőtér még nincs leszigetelve. Viszont az alsó szinten végig a gerendák mentén megjelentek a penészfoltok. Mit tudok tenni, hogy eltűntessem ezeket? A napalinkat tavaly festettük újra, a kényes helyeket lekezeltük penészirtóval, de újra megjelent a penész. Amíg nem lesz leszigetelve a tetőtér, addig marad a folyamatos küzdelem? Vagy csavarjam feljebb a termosztátot 20-25 fokra , hátha attól jobb lesz? Help :)

szafi30 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 609
De fűtjük, bocs rosszul fogalmaztam. A konvektor melege már nem ér el a konyha végébe, ott érezhetően nagyon hideg van. Főleg a szekrények alatt.
Előzmény: pborisz (608)
pborisz Creative Commons License 2008.02.25 0 0 608

"Addig mig a lakás melege elér ott a fal nem penészes sehol."

Ezt hogy érted? Nem fűtitek a konyhát?

kentaura Creative Commons License 2008.02.25 0 0 607
Olvasd még el az 562, 581, 586, 593-as hozzászólásokat
Előzmény: kentaura (606)
kentaura Creative Commons License 2008.02.25 0 0 606

Alapvetően a levegő páratartalmát kellene lecsökkenteni. Ha ennek ellenére továbbra is lecsapódik a pára a szekrény mögött, akkor el kellene jobban húzni a faltól a szekrényeket és esetleg egy időkapcsolóval ellátott oszlopventillátort betenni az egyik oldalra, ami meginditja a légmozgást. A tuti megoldás a higroszabályozású szellőzőrendszer, de ha nincs rá keret, akkor egy páratartalom mérő a konyhába és ha 55 % fölé megy a pára, ki kell nyitni az ablakot amig le nem megy 45-50 %-ig

pborisz Creative Commons License 2008.02.25 0 0 605

Mivel ősszel csináltam a víz, szennyvíz, fűtésszerelést ezért már azóta "működik". Ha ezt lehet működésnek hívni :) Van egy cserépkályhám egy légtérben a konyhával, de ezen a télen nem használtuk, mert a kéményt nem tudtam befejezni. De nem is volt rá szükség, mert a fűtés elég jól működött még ilyen nagy hőveszteség mellett is, ami jelenleg van. Eredetileg azért "terveztem" így, mert minden helyiségben csináltam a mennyezeten egy 80 mm átmérőjű szellőző kivezetést, amin a levegő vándorlását egy "szabályozó tárcsával" (két több helyen kifúrt tárcsa, amik egymáson elfordítva nyitnak, zárnak) gondoltam megoldani. Ez jelen pillanatban egy több helyen kifúrt *cell :). Ahol nincs túlzott páraképzés (háló, gyerekszoba) ott ez van benne egyelőre, ahol meg van (vakolás alatt álló szoba, fürdőszoba) ott meg nincs benne semmi. Tehát a terv ugye az volt, hogy a bevezetőn jön befelé a levegő, ezeken pedig távozik. A mennyezeti kivezetéseken (mivel gipszkarton van majdnem mindenhol) beleállítottam egy-egy PVC csövet, ami kicsit túlnyúlik a födém szintjén, és ezek persze körbe vannak szigetelve, hogy a pára ne csapódjon ki rá.

Mondhatnám, hogy jól "működik", de ugye ezt mivel bizonyítanám :). Egy biztos: ahhoz képest, hogy elég sokat vakoltam folyamatosan egész télen (persze apránként), a párom naponta főz, elég sűrűn mos és a fürdőszobában tereget és az ablakokat nem nagyon kellett nyitogatni. A fürdőszobában minden száraz, egyedül a vakolás alatt lévő szobában kellett az ablakot törölgetnem egy-egy napig a vakolás után.

De az idén szándékozom végre befejezni a konyhát is rendesen és akkor majd kiderül, hogy ér-e valamit :)

Előzmény: kolaloka (602)
r0226 Creative Commons License 2008.02.25 0 0 604
A légmozgást kéne biztosítanod nem lezárni a pára útját.
szafi30 Creative Commons License 2008.02.25 0 0 603
Sziasztok! Sajnos nincs időm a visszaolvasásra, bár biztos vagyok benne, hogy a baj valahol már orvoslásra került, és ha valaki nem lusta ismételje meg önmagát.:)
Probléma: a konyhám 5mx1,7m hosszúkás. A konyha ajtajától távolodva a falak fekete penészesek a szekrények alatt. A szekrények lábakon állnak. Addig mig a lakás melege elér ott a fal nem penészes sehol. Most tavasszal szeretném ezt eltüntetni, mert 2 kisgyermeknek ez nem hiszem hogy jót tesz.

Kérdés: A fal VÁLYOG!!!!! Mivel tudnám lekezelni, miután levertük a vakolatot és újra vakoltuk, hogy a fal ne legyen ott nedves (páralecsapódás miatt). Vagy esetleg csempézzem le, igy le tud csorogni a viz, amit feltörlök? Vagy olajfesték?

Segítségeteket előre is köszönöm. Egy anyuka:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!