Ja, elfelejtettem írni, hogy mivel az egy zacskó élesztő több kenyérhez is elegendő, utána hajtsd vissza, ragaszd le, vagy tegyél rá egy zárócsipeszt (vagy mifenét) és tedd be a hűtőbe, napok múlva is felhasználható, semmi baja sem lesz.
A rozsliszt helyett lehet bármilyen egyéb lisztet is, teljes kiőrlésűt stb. A 400-160 gr arányt néha meg is fordíthatod, ha szeretitek a teljes kiőrlésű kenyeret: 400 gr. teljes kiőrlésű + 160 gr. fehér liszt és 3 nagy ad.kanál cukor ... a többi mint a simánál. Ehhez a teljes kiőrlésű programot használd (nálunk ez 3.40 órás, mert hosszabban dagaszt és keleszt)!
Ha friss élesztőt szeretnél használni:akkor egy kenyérhez kb. az élesztő kocka egyharmadát kell felhasználni. Egy csészébe kell tenni kb. 1 cm-nyi tejet, egy pici lisztet és az egyharmad élesztőt felfuttatni és utána ezt a kovászt kell a lisztbe készített mélyedésbe tenni.
Mi kb. 3 évet vettük a kenyérsütőgépet (2 dagasztó lapátja van és Hausmeister tip.) ,a kezdeti kísérletezéskor ugyan néha születtek lapos stb. kenyerek, de azóta mindig tökéletes, így bátran le merem írni Neked a receptet, ami tul. képpen a használati utasításban lévő recept. De ezek nem mind egyformák, az öcsémnek teljesen hasonló gépe van és a használati utasításban lévő recepttel nem sikerült, de amióta a miénket alkalmazza, az ő kenyerük is fini és magas. A megadott mennyiségek a nagyobb méretű kenyérhez ( 2 lb - kb. 1,3 kg) valók, a kisebbhez mindenből a fele kell! Rájöttünk, hogy elsősorban az élesztő fajtáján, illetve a hozzávalók mennyiségi arányán múlik az egész!! Az aszkorbinsavat pedig úgy ahogy van, el is felejtheted!!
Tehát: sima kenyér 310 ml víz 400 gr fehér liszt (BL55 sima, esetlen néha lehet BL65-ös erős fehér lisztet is kapni) 160 gr bio rozsliszt (Biopont Kft Budapest gyártja kb. 300 Ft/kg Herbáriában kapható) 2 kis adagolókanálnyi só 2 nagy adagolókanálnyi cukor (vagy méz, persze a fűszeres kenyérhez inkább cukor) 3 nagy adagolókanálnyi olaj (vagy vaj, de NEM MARGARIN - mert ez vizes és eltolódnak az arányok!!!, csak a különböző olajok ét-, vagy oliva-, illetve a rendes vaj felel meg a kenyérsütéshez) 2 kis adagolókanálnyi zacskós élesztő !!!!! ÉS EZ A LÉNYEG, mert nem mind1, hogy melyik. A kapható összes fajtát kipróbáltuk a legeslegjobb a SAF-INSTANT francia gyorsélesztő 11 g-os kiszrelésben - itt van a fotója: http://www.szilasfood.hu/?page=termek_kereso&termek_like=gyors%E9leszt%F5
A módszert biztosan ismered, de azért leírom: először a víz, majd a külön tálban összekevert kétféle liszt, persze csak sima fehérből is jó, ha nincs rozsliszted otthon. A lisztbe négy mélyedést kell készíteni egymástól kis távolságra, ezekbe mennek a hozzávalók, a só és az élesztő ne legyen egymás mellett!
Ezután az alapprogramon (3óra 30 perc), vagy ha sietsz, akkor a gyors programon (1.50 óra) megsütöd és kész.
Ha kedvelitek lehet beletenni egy kevés lenmagot, natúr napraforgómagot, natúr tökmagot - ezeket a Herbáriában meg lehet vásárolni. Már az elején beleszórhatod, nem kell megvárni a sípszót.
Ha FŰSZERES KENYERET szeretnél készíteni: inkább olívaolajat használj, és csak 1 kis adag.kanál sót és 330 ml vizet, a többi hozzávaló, mint a simánál. Szórj rá 1-1 kis adagolókanálnyi (vagy fél kanálnyi, ha nem szeretitek a nagyon fűszerest) szárított, vagy aprított friss tárkonyt, bazsalikomot, oreganot és petrezselymet. Nem kell megvárni a sípszót, már az elején bele lehet szórni.
OLASZ KENYÉR: ebbe is jobb az oliva olaj és csak 1 kis ad.kanál só kell, 310 víz, a többi mint a fehérnél, de kell bele 3 nagy adag.kanálnyi paradicsompüré, 2 kis ad.kan. bazsalikom és 2 kis ad.kan oregano, illetve amennyit gondolsz, ízlés szerint.
Próbáld ki és meglátod, hogy a kenyér mindig magas és nagyon finom lesz!! Nekem éppen most is sül egy kenyerem: rozs+fehér vegyes de csak lenmagom volt itthon, így azt szórtam bele :-) Majd írj, hogy milyen lett!
Tanácsot szeretnék kérni. Tesco kenyérsütőt vettem. 4 alkalommal lapos, kemény lett a kenyér. Akkor kezdtük el használni az aszkorbinsavat. Minden szuperül ment. Pici réteslisztet mindig tettem a kenyérbe (a használati útmutatóban pl. a fehérkenyeret csak rétesliszttel írja), de néha kenyérliszttel kevertem, néha BL55-el, néha teljes kiörléssel. 2 hónap után nem mintha nem kelesztett volna. Ragadós, tapadós, kemény, lapos kenyér lett. Kicseréltük. Az újjal 3 kenyeret sütöttem, mindegyik rossz lett. Képet is csatolok róla. Kicsit barnás a színe, kicsit ragad, tömör. Több aszkorbinsavat tettem bele, mint eddig, de az eddigiek is pont így néztek ki. Az élesztő por, de frissen vásárolt. Már liszttel is bizonytalan vagyok. Réteslisztől csináljam 100%-ban? Tud vki tanácsot adni, mit csináljak másként, h. megint finom és guszta kenyeret készítsek?
Bomann CB 593 kenyérsütő használati utasítására lenne szükségem. (Állítólag ugyanaz a Clatronic BBA 2605 is, tehát az is jó lenne.) Ha valaki beszkennelné és elküldené nekem, megköszönném.
Elrontani nem tudod, nyugodtan próbálkozz ;-) A programok nevét meg tudod nézni szótárban (pl. Vollkorn = teljes kiőrlésű), de az első egy "Normal" nevű szokott lenni, ami normál-nak felel meg. A Hell, Dunkel, Mittel pedig a sütési erősség: világos, sötét, közepes.
azt olvasom hogy neked az a Severin típusú kenyérsütőd van amilyen nekem:$ igazából bajban vagyok hisz nekem csak a német nyelvű használati utasítása van meg így nem tudom/nem merem használni :(:(szeretnélek megkérni ha megtennéd nekem azt a szívességet hogy bescanneled és elküldöd azt nagyon nagyon meg köszönném!!!!!!a tesómtól kaptam ö is használtan vette nekünk mert a 3 gyerek mellett jol jön a friss kenyér de nem találok sehol leírást a használathoz pedig egy csomó helyen kerestem már:$ de ha már neked nem kell hisz ismered akkor szívesen megvenném tőled!!!! mielőbbi válaszodat előre is köszi:Edit:)
azt olvasom hogy neked az a Severin típusú kenyérsütőd van amilyen nekem:$ igazából bajban vagyok hisz nekem csak a német nyelvű használati utasítása van meg így nem tudom/nem merem használni :(:(szeretnélek megkérni ha megtennéd nekem azt a szívességet hogy bescanneled és elküldöd azt nagyon nagyon meg köszönném!!!!!!a tesómtól kaptam ö is használtan vette nekünk mert a 3 gyerek mellett jol jön a friss kenyér de nem találok sehol leírást a használathoz pedig egy csomó helyen kerestem már:$ de ha már neked nem kell hisz ismered akkor szívesen megvenném tőled!!!! mielöbbi válaszodat előre is köszi:Edit:)
Szia! Nekem egy három és fél éves Trion "márkájú" - igazából névtelen - metro áruházból kapott legolcsóbb gépem van, de a teflon bevonatának kutya baja.
Szigorúan kézzel mosogatom el mindig, nem dörzsölöm a szivacs durvább oldalával, hagyom jól kiázni és utána kilötybötyölöm.
létezik e olyan kenyérsütőgép amelyik nem teflon bevonatos? vagy melyik az a fajta amelyikről nem jön le a bevonat? mert adalék anyag helyett a teflont esszük?
én fél éves használat után most vettem észre hogy hiányzik róla,és vannak olyan vélemények hogy a teflon egyáltalán nem egészséges,.
Nekem is hasznos volt olvasni a tapasztalataitokat így én is megosztok az enyémeket! Sejtésem szerint nem sokban vagy talán semmiben nem különbözik a Clatronic és Hausmeister hasonló gépeitől (kizárólag az importős és annak neve a különbség, mindegyik made in China)). Én a Saturn-ban találtam meg pár hónapja a legjobb áron. Szerintem nagyon jó gép, jók a programjai és nagy kenyeret, kis kenyeret egyaránt lehet vele sütni.
Teljes kiőrlésű kenyér sütésére használom ezt a kétlapátos gépet már több mint két hónapja, és eddig még egyszer sem kellett csalódnom az eredményben. A régi gépemmel sokkal bizonytalanabb volt az eredmény mert nem volt a programban előmelegítés. Egyetlen hátránya (nem tudom a többi masina hogyan van ezzel), de elég hangos így a reggeli friss kenyérillatról sajna nekem le kellett mondanom, vagy kelhetem a dagasztásra fél 4 kor :) Ettől függetlenül tudom ajánlani. Az időzítés is remekül működik és sütés után van egy óránk, hogy kivegyük a gépből, semmi baja nem lesz a kenyérnek.
Én a következő recept alapján dolgozok és már cukorbeteg hozzátartozónk is ezt fogyasztja:
program: 5 whole weat (teljes kiőrlésű), méret: 2 LB (90 dkg vagyis a kisebbik), szín: közepes
3,5 dl víz 1 kk cukor 1,5 kk só kb. 10 dkg fehér búzaliszt 40 dkg egyéb teljes kiőrlésű liszt (teljes kiőrlésű búza (legolcsóbb a Spar -ban), tönkölybúza, rozs, graham búza) 7 g szárított instant élesztő (Dr. 5ker) magvak, fűszerek (pl.: 3 ek lenmag, 3 ek búzacsira, 3-4 ek rozs, zab pehely (0,25 dl vízzel több kell), frissen őrölt koriander, 3 kk egész kömény, rozmaring)
Jobb lesz az állaga ha teszünk bele legalább 1 ek étolajat vagy olivaolajat.
Az így elkészített kenyér kb 75 dkg, és kb 250 forintba kerül, de egészséges és nincs benne semmilyen adalék!
Nemrég vettem anyámnak egy kenyérsütőgépet, néhányszor már sütött is vele, de nem túl jók a tapasztalatok. Először is volt, hogy nem sül meg teljesen a kenyér, a másik meg, hogy el kezd kelni a tészta, de aztán valamiért összeesik. Remélem nem kell visszavinni a gépet...
"Nincs rajta ez a klasszikus rész, melyen a szervizesemények vezethetőek." Nen izgulj, a garancialevélre nincs formai megkötés, a vásárlás idejét kell igazolni, és erre sok esetben elég a blokk is, ha azon egyértelműen azonosítható a termék és a vásárlás dátuma. Az általad hiányolt papír is csak a blokkal együtt lenne érvényes.
Sikerült beruháznom egy kenyérsütő gépre, valóban "csuda klassz dolog" :-)
Ugyan az első sütés nem úgy sikerült ahogy terveztem, mivel késő olvastam el, hogy van élesztő a lisztben, és a teteje beesett, de a második tökéletes lett, BL-55 felhasználásával :-)
Az eszköz: Moulinex Home Bread XXL OW500030 http://www.moulinex.hu/moulinex/prodhu.aspx?k=86&i=8603 Most az Auc... ban 20eft ért megvehető. Egy a probléma vele az éjszaka csendjét eléggé megtöri a hangja...
Eléggé fura, nem adtak hozzá/vagy csak én nem kaptam :-) / klasszikus jótállási papirt, csak a service papirt pecsételtéke le, melyen rengeteg szervizfelvevőhely van, kösztük természetesen a magyarországi. Nincs rajta ez a klasszikus rész, melyen a szervizesemények vezethetőek.
Azt már rég elolvastam, de nálam nem az a baj, a lapát forog, teljesen könnyen forgatható a tengelyen, az edény alatti rész is forog magára, csak valami miatt nem tudja megforgatni a lapátot, vagy ha forgatja is egy kicsit, mikor ellenállásba ütközik, megáll. Ez szerintem nem ugyanaz az eset.
Sziasztok, 1 kérdésem van: AFK kenyérsütőnk van, kétlapátos, 2 éve van meg, és most jelentkezett nála az első igazi probléma: nem akarnak a lapátok forogni, illetve elindulnak nagy nehezen, de a legkisebb ellenállástól is megállnak, így nem képesek megdagasztani a kenyeret, még kézi segítséggel sem. Vajon lehet ezen segíteni, vagy új gép vásárlásán kell gondolkoznunk? Előre is köszönöm a válaszokat, B.
Egy nagy kéréssel fordulok hozzátok,kaptam egyELTA125BA tipusu kenyérsütögépet,de használati utmutató nem volt hozzá.Ha van valakinek hasonló gépe megköszönném,ha elküldené az utmutatot vagy megirná,hol találhatnák hozzá leírást.Elöre is köszönöm Anita
Nem sokszor írok csak inkább olvasgatok . Viszont szeretnék egy
BEVÁLT tanácsot adni MINDENKINEK .
Az ilyen nehezen forgó lapáttal nem ajánlom használni a gépet. Aránylag rövid időn belül meg szorul . Az a baj ilyenkor ,hogy a lapáttengelye alatt van egy szimering és oda betud jutni a kovász és ott csak rakódik-rakódik és egyszer csak meg áll a tudománya.Füstbe ment kenyérsütés.
Rakjatok a sütő formába kb. 1 cm-nyi étolajat. Dcl-ben nem tudom ki fejezni mert nem szoktam mérni. Az a lényege a dolognak,hogy lepje el középen a szimeringet a tengely körül. Hagyjátok legalább 1 éjszakán át hogy ázzon. Elméletileg és nálam gyakorlatilag működik a dolog. Ha szükséges ismételjétek meg az áztatást.
Nálam ezek után a tengelyt forgatni tudom kézzel (nem a forgató kőrömmel ) belül a tengelyt.
Én ezt az atrakciót megszoktam ismételni hetente 1 x .
Remélem meg mentek mindenkit ezzel az egyszerű trükkel a felesleges pénz kidobástól, na meg a szervizbe járkálástól.
Kösz a tanácsot Robin! Felhívtam a szervizt, 4k a tál. Szerintem utoljára még megpróbálom. A szervizes azt javasolta, hogy a gépben lévő kis fém füleket addig hajlítgassam, amíg jó nem lesz. Faxa... (mellesleg szvsz. Digicat Vazul.at kommentjére írt)
Digicatnek igaza van, a gépeket túlnyomórészt Kínában és Tajvanban gyártják, lehet bennük selejtes, sajnos simán kirakhatták a polcra, hogy megvedd... Nem tudom, én is mernék-e most kenyérsütőt venni, nekem már 3-4 éve van kettő, és azok jól működnek. Sajnos nem sokkal utánuk kezdtek kijövögetni a teflontledobó szériák, már nem tesztelik, csak nyomják ki a piacra a termékeket, akkora a verseny. :( Ha egyáltalán nem jön be a cucc, és nincs újat venni, meg dagasztani sem akarsz, még mindig ott a dagasztás nélküli tészta ;)
Van egy már jópár éves kenyérsütőgépünk, Clatronic BBA 2605. A teflon tál kanál részénél valami tömítés kimehetett, mert nagyon nehezen forog már, félek, hogy leég a gép. Kéne egy új tál, de nem tudom ilyet lehet-e valahol szerezni.
Tudtok esetleg ajánlani valamit, hogy hol nézzek utána?
Kinézetre olyan, mint a Hauser BM 660, vagy a Hausemeister HM 1000.
Optimista vagy, ha név alapján azt gondolod Franciaországban vagy Németországban gyártottak valamit :-) Ráadásul ugyanazt a gépet több névvel is árusítják (a "márkásakat" is). Pl. az én Clatronic, német feliratos sütőmet legalább 3 másik névvel láttam már magyarországi üzletekben, más nyelvű feliratokkal is.
Azért ez mégis furcsa, hogy ilyet terveznek egyáltalán. Mondjuk eleve ott rontottam el, hogy francia terméket vásároltam... Köszönöm a tanácsot, nem bántom a szervizest, de lelki szemeimmel látom ahogy mondja a teflontál árát. Lassan több mint 30k-ban áll a 21k-s gép, és még így sem működik. Ha belegondolok abba, hogy egy Hauser 11k, és a németek talán egy fokkal jobban oldják meg a dolgot. Talán kéne löknöm egy levelet a Fogyasztóvédőknek, mert ezek szerint mindegyik ilyen. Ez meg így elég durva..
Szia! Én itt még nagyon új vagyok. Ma délelőtt fedeztem fel ezt a topicot! Nekem Hauser BM 801-es kenyérsütőgépem van. Ha azt beszkennelem nem lesz kicsit könnyebb a helyzeted? Nem tudom mennyi a különbség a két gép között, de szerintem nem lehet túl sok.
Hahó! Nekem 2000-es moulinexem van, szintén most karácsonyi darab. A tál nekem sem jön úgy ki, ahogy a leírásban van: mármint a fel- és hátrahúzással. Ezért két falapáttal nyúlunk alá a peremnél és így egyszerűen kijön.
A szakszervizes nem tehet a problémádról, ha valakinek, hát a gyártónak (konstruktőrnek) kéne a fejébe húzni a cuccost.
Egyébként jó kenyeret lehet sütni vele, az enyémmel legalábbis, úgyhogy NE ADD FEL!