-A jó metszöollót nem igazán kell élezni, mert önélezös. Minél laposabb a pengéje, annál könnyebb metszeni vele. Vízhólyag ellen a legjobb forgónyeles metszöollót beszerezni, ill. szölönél nem jó a fogaskerekes/áttételes olló, mert túl szüken nyílik ahhoz, hogy a szölönél esetenként adódó vastagabb, több éves csapokat át tudja érni. A fürész azért nem jó, mert nem ad sima metszlapot. A fürészelt felület akár kétszerese is lehet kiterítve a metszettének, a kétszeres felületen kétszer annyi kórokozó juthat be.
-5 fok felett lehet metszeni, de figyelni kell a höérzetre, az a lényeg, nem a hömérö. Azaz, hiába van 0 fok, ha a szél miatt -6 foknak érezni, akkor tilos a metszés.
A hidegben való és/vagy a nedvkeringés beindulása elötti metszés elengedhetettlen kíséröje a sebkezelés.
A videó kapcsán, engedjétek meg, hogy a néhány tőke (max 1ha) szőlővel rendelkezők figyelmét felhívjam az aktuális teendőkre.
Minusz 5fokban ha nem muszáj, nem metszünk!!!!!!!!!
Addig amíg eljutunk a vessző szedésig van egy fontos dolog, amit a videó keszítője gyorsan "átugrott" és látszik elfelejtett/nem tudott ------> jelenleg még a metszőolló, szemzőkés karbantartása, élezése folyik. Ezt szezon előtt érdemes szakemberrel végeztetni. Akkor alkalmas munkára, ha egy sima fénymásoló lapot vágva szép, egyenes vágást tudunk tenni.
Igen, ez egy ideális esetben így működne. Korrekt szaporító anyag előállító cégnél így is működik. De igen sok oltvánnyal foglalkozó ember ( mint látjuk) nem igazán van a helyzet magaslatán. Szerinted ők honnan és hogyan szerzik be a csapvesszőket? A fajta azonosság hiánya már itt elindul... A javarészének nincs külön szaporító anyag előállító ültetvénye. Innen onnan összevásárolja, szedeti, kunyerálja... Erre írtam azt, hogy én csak abban az oltványban hiszek aminek én " szereztem" a csapvesszőjét.
Lehet, hogy a gyökeres alany ültetése és az abba történő oltás jobb megoldás, de ehhez a gyökeres alanynak jó kondícióban kell lenni.
3 évvel ezelőtt ültettem ki néhány, általam gyökereztetett alanyt a végső helyére. A következő évben terveztem beoltani, de úgy ítéltem meg, hogy nem elég erősek, ezért egy évet vártam és ekkor oltottam. Mindegyik megeredt és olyan erős vesszőket hozott, hogy ez évben már megkezdhetem a karok kinevelését.
Kellet volna egy oltványos kontrollcsoport is, hogy a különbséget le lehessen mérni de nincs. Hajlok azonban arra, hogy az egyéves várakozás ellenére az oltványokkal nem tartanék itt.
(Új telepítéshez én 2-300 db felett is már oltványt rendelek, ezres nagyságrendnél meg nem is kérdés, az alany-ültetés tényleg csak a pótlásokhoz meg a különleges fajtákhoz kell...)
Mit értesz azon, hogy "megvadult"? összevissza kihajtott alulról?
Nyilván úgy csinálom, hogy a felső állású rügyet leszámítva az elültetett vesszőt végig kivakítom, hogy ne hozzon hajtásokat mindenfele, ahogy az oltványkészítéskor is kell. Így csináltátok?
Ne viccelj már!!!!! Pont ez a lényeg! Én mint gazdálkodó, nem kívánok szaporitoanyag előállítással foglalkozni!!!!!! Szűken 4ezer a legkevesebb, ami kell egy hektárra. 4ezer első osztályú! Na és ha valaki szoleszkedni kezd, nem hobi szinten, akkor egy hektár kész ráfizetés!
Nem hiszem hogy lenne olyan szép a vesszőm telepítéskor, mint annak, aki ezzel foglalkozik üzemszerűen!!!!!
Az ültessünk alanyt és oltsunk rá című történet nálunk nagyon felemás módon sült el! A vad több helyen "megvadult"! Kiirthatatlan, elpusztíthatatlan. Sem fizikai, sem vegyszeres módszerek nem segitettek. Szerintem kész gyökeres oltványt/dugvanyt édemes lerakni, ha valaki pótolni szeretne.
Nemest a kutatóintézetektől, nagyobb termelőktől (a nagyobb szőlő-bortermelők általában foglalkoznak szaporítóanyag előállítással is, érdemes rákérdezni...)
Megerősítem, hogy a pótlás oltvánnyal egy katasztrófa, főleg ha sok éve van ott a hiány. Raktam már el gyökeres alanyt, egy fokkal mintha jobb lenne. A probléma csak a hason fekvős átoltás lesz ;-)
Igen, én is úgy gondolom, meg kell nevezni, akivel rossz tapasztalataink voltak, s azt is, akit jó szívvel ajánlunk.
Más (a helyben oltásról): ahogy kezdek egyre jobban belemerülni a témába, egyre több olyan könyvbe futok bele, amelyik termő szőlő pótlására mindenképp az alanyvessző vagy gyökeres alany ültetését javasolja oltvány helyett, azzal indokolva, hogy a már termő szőlőben az öreg tőkék nagyon nagy konkurenciát jelentenek a kis oltványoknak, míg az alany magában könnyebben megerősödik, s akkor át lehet oltani a megfelelőre.
Az már saját tapasztalatként is megvan, hogy a pótlásként ültetett oltványok eléggé lassan fejlődnek - szóval ez a része igaz. Idén lesz kipróbálva a javasolt megoldás, majd beszámolok az eredményről.
Így kell ezt, én nem hiszem hogy itt kellene magába őrlődnie mindenkinek, aki nem azt kapta amit kért, csak azért, mert hátha majd... Miért, mi lesz?
Gondoljátok, hogy az autószerelő topikban nem nevezik meg, aki barom vagy béna volt és kárt okozott? Vagy ott már mindenki kártérítési pert kapott a nyakába?
Itt kerülgeti mindenki az abasári témát, már egész Abasár belekeveredett, pedig (mivel mindenki tudja, hogy kiről van szó) ha elejétől az van, hogy Veressel volt gond, akkor nem keveredik bele az egész település.
Korábban már ítam talán, én évekig a Safruban veszegettem a gyümölcsfákat és oltványt, de az utóbbi két évben a 0%-ról kb 30-50%-ra csúszott a fajtatévesztés. Az a baj, mire felismertem, már késő. Ez nem egy általános budapesti oltványost jellemez, hanem csak a Safrut.
Jó kis Magyarország. Érdekes, hogy pont az olyan dolgokkal van probléma, ami csak évek múlva derülhet ki. Egészen biztos vagyok benne, hogy bizonyos esetekben nincs szó szándékosságról, elég ha egy kötegről leszakad a jelzés, meg hát akár már oltáskor is lehet tévedni, mert a vesszőkön nincs rendszám. De ha ezek a tévedések folyamatossá válnak, akkor az ellen valamit tenni kell.
Teszem fel valaki éppen nyugdíjba megy és eltervezte, hogy pld 50 tő csemegeszőlővel megkezdi a régóta dédelgetett álmait megvalósítani. Hozzászólásomban csak egy mondat erejéig utaltam
arra miért bosszantó ha nem azt vagy semmit kap az ember a pénzéért. woodruff fórumtárs
a teljesség igénye nélkül leírta mivel is jár az átvágás. Ezek után akik így járnak és elmesélik
a környezetükben, nem mondom jó reklám a csemegeszőlőnek.
Akkor viszont a te kompetenciád lenne ,például ezen a fórumon kiírni ,melyik oltványkészítő ellen ,hány panasz érkezett ,mert biztos ,hogy érkezett.
Nem pedig ködösítve ,név nélkül sopánkodni.
És mosni a mundér becsületét.
Hagy lássa a faluban a sok bárány ,ki a farkas.
Én legalább 5 alkalommal rendeltem a Veres Csabánétól kb 20-30 év alatt.
Ebből 2 alkalommal volt reklamációm,egyszer 2 -3 év múlva mikor láttam nem fajtaazonos,ekkor küldött helyette ingyen ,csak a posta költségét kellett kifizetnem.
Egyszer pedig 200-bb5 gyökerest rendeltem 3 éve ,kézben oltáshoz .
Amikor faragtam akkor derült ki,hogy el vannak feketedve a vesszők.
Mikor faragtam ,egyre lejjebb kellett vágnom.
Volt amelyik a gyökerektől 5 centire volt világosabb épp.
Felette egészen el volt feketedve.
Gondoltam nem csinálom végig mind a kétszázat .
Felhívom mit tegyek ?
Ekkor azt ajánlotta küldjem vissza.
Kértem másikat ,azt válaszolta nincsen másik.
Mikor visszaküldtem ,nem a teljes kifizetett költségemet térítette meg,ami 40 ezer forint volt + postaköltség.
Hanem küldött vissza 20 ezer forint fájdalomdíjat.
Pedig csomagoltam ,bosszankodtam ,postaköltségeket fizettem ,oda vissza .
Mert én a feladást is kifizettem , vagyok olyan gerinces.
Amit ö nem térített meg.
Mikor később visszahívtam ,mi volt a baja?
Csak annyit válaszolt ,nem is nézte meg mikor visszaküldtem .
Lehet talán el voltak fagyva.
Még arra se vette a fáradtságot ,hogy megnézze mi volt a baj?
Elfaragtam belőle vagy 50-et ,ezért nem is reméltem pénzt.
De az 50 oltott gyökeres vesszőből 3-4 maradt meg következő évben.
Ez már baj ,és bánat.
Ezért ki a felelős?
+ a drágán beszerzett ,különleges oltócsap!,amivel oltottam? ,aminek darabja némelyik 3000 forint volt ?
Ezeket ki téríti meg?
És a ráfordított munkaidő ? a kötözőszalag ? s.t.b. ? azt ki téríti meg ?
Ha így elültetem mind a 200 at oltás nélkül, vakon bízva ,egy se hajtott volna ki.
Mert a hajtásai mindnek el voltak halva.
Ezt ki térítette volna meg?
+ a ráfordított ásás,fáradtság + munkaidő,bosszúság .
Ezt ki térítette volna meg?
Még ezek után is bíztam benne ,és tavaly felhívtam,hogy tudna e küldeni 200 darab 5c gyökeres alanyt ,mire ő azt válaszolta most az nincsen.
Szerintem még neki állt feljebb.
Pedig én az ő helyében mindent megtettem volna ,hogy orvosoljam az esetet ,és beszereztem volna máshonnan.
De ő inkább lerázott.
Így egy fórumtárs által ajánlott pécsi oltványostól kellett beszereznem ,ami 100 százalékosan megeredt.
Az azonosításra szerintem: Olyan karkötöző ami lágy ráhurkolva és plomba. A plomba azonosítja a
termelőt és a fajtát is. (egyszerű szám alapján mint egy autónál a motorszám) Két évet ki kell bírnia. Amennyiben csalás és átverés történik, már rendezhető a dolog. Kihívnak egy hivatalos szakértőt, aki igazolja a dolgot jó pénzért és megy minden a maga útján. Azaz, fizeti a hamisító azt is. Ez a plombázás nem nagy költség és megoldható szerintem. Akarat kérdése.
Üdv.! Még szerencsés vagy, ha jól tudsz oltani. De, nekem nem jött be . Maradt a bujtás. Az tudja utolérni a többit, de az ugye nem vadalanyban van. Szerencse, hogy talán nem olyan "rizikós" a talaj, hogy feltétlenül oltvány kell.
Röviden én is leírom, hogy jártam a csemegeszőlő oltványokkal.
Az elmúlt 8-10 évben rendeltem, vásároltam oltványostól és kereskedőtől összességében több mint
200db-ot. Az eredmény fajtaazonosság szempontból eléri az 50%-ot. Néhány érdekes eset, csemegeszőlő helyett silány borszőlő féle 30-ból 15. Egyszer vettem 5db Moldovát az eredmény 1db Kozma Pálné, 2db Csaba Gyöngye, 2db Néró egyszerűen átcímkézték. Két éve rendeltem 3 helyről a következő fajtákat: Crimson Seedless 7db-ot mind más lett, 7db Angélát lett belőle 7db Suvenir, 7db Suzy ebből 4db Csabagyöngye lett, 7db Dunav-ból 2 volt az. A teljesség igénye nélkül írtam le a fentieket, nevek nélkül mert értelmetlen lenne bizonygatni és hadakozni. De azért sokan próbáljuk különböző szempontok alapján rendszerezni a fajtákat erre sok időt és energiát áldozunk ez a legbosszantóbb. Mivel második évesen már szinte minden tőke hoz termést ezért átoltással mentem a menthetőt így veszítek a legkevesebbet. Jelenleg 70 fajta vár a tisztes nevére talán az előzőkhez
képest kevesebbet kell átkeresztelnem, átoltanom.
A megoldást nem tudom, talán (nem újdonság) visszaazonosítható adatlap lenne a megoldás csak,
Kíváncsi lennék,meg merné-e ezt tenni nagyobb tételű rendelés esetén is (pl.1000db/fajta)??....kizártnak tartom!!
Azt már senki sem hagyná szó nélkül....az tuti.Azok akik,fajtánként csak pár db.-okat rendelnek...ott szabad a gazda,azok le vannak tojva.Tehát oda tudna figyelni,ha akarna....csak kis tételnél,úgyse fog senki perelni....
Szerencsére azért vannak még olyan oltványosok,akik foglalkoznak a "kicsikkel" is...
Én a kapzsiság számlájára írom az egész abasári kalandom. Háromszor rendeltem oltványt.
Először egy csemege szőlőből álló kis ültetvényt csináltam. Ellenálló fajtákat próbáltam a kínálatból.
Olyan 5-5 db fajtánként. Vagy 15 fajtából. Na akkor 95%-ban minden stimmelt. 2 év múlva kiválasztottam a legjobb fajtát, ami jól növekedett és a betegséget is a legjobban tűrte. " 2 fajtára esett a választás, amiból lugast terveztem a garázsok előtt. Kiépítettem a tartórendszert. (ami anyagban sem volt kis költség.) Megrendeltem 25 tövet hozzá ugyan attól a forgalmazótól Abasáron.
Elültettem és jött a meglepetés. A 20 tőből 8db nem az volt, mint kiderült. A fő baj, hogy olyan borszőlők voltak benne, ami nem is ellenálló fajta. A kínom nem ecsetelem. De amit az ábra mutatja
ugyanaz a termelő adta, mint aki a jót is előtte. Na? Akkor hogy is van? Nem volt szíve azt mondani, hogy kifogyott. Eladta a sz@rt is, hogy meglegyen a baksis. Pedig ez nem is tétel neki.
Legalább 3x rendeltem és minden alkalommal átvertek,nem azt kaptam amit szerettem volna...és még olcsónak se mondanám őket.
Összességében,utólag beazonosítva a fajtákat....kb. 40 % -os arányban mást küldtek,ami azt hiszem eléggé rossz arány.
Black magic helyett apró bogyójú,fehér borszőlő fajta,Viktória,Teréz,Éva,Helikon szépe helyett, ugyanazt a fajtát küldték el(ismeretlen fehér szőlő),4 oltvány Itáliából 3 fajtaazonos lett,a 4.már nem,Eszter helyett Néró,stb,stb...
Keszthelyről rendeltem 2 db Viktóriát,2 db Red Globe-ot,2db Palierit...a Viktória fajtaazonos lett,a Red Globe nem hajtott ki,a Palieri-nek volt pár cérnavékony gyökere,ennek ellenére megeredtek szépen,ám tavaly kiderült,hogy Hamburgi muskotály lett mindkettő(persze Palieri áron vettem őket)
Ne haragudjatok hogy beleszolok. Nem hiszem hogy nagy jogi csurcsavar lenne abbol ha valaki leirja a negatív tapasztalatat a konkretumok feltuntetesevel!!!!
A mi falunkban már 15-20éve is azt hallottam, ha szaporitoanyag, akkor Abasar, mert az a hazája. Abasár igy, Abasár úgy, de mindig csak Abasár. Nem is tudtam tőlem 15km távolságra is van iskola. Van Kiskőrös környékén is es Zalában es egy csomo helyen, de nekem a fejembe az van, "ABASÁR".
Úgy tervezem, ősszel betelepítek egy hektárt. Hiába van tőlem iszonyat messzi (150-160km saccolom), én onnan rendeltem.
Akkor és ott, volt. Gondolom nem arra utalsz, hogy valótlant írtam.
Mivel bizonyíthatóság hiányában vádlóból könnyen vádlottá válhatnánk, mi lenne, ha pozitív lista készülne ? Persze tudom, hogy könnyű ötletelni (pl. az elégedett vásárlók leírhatnák, kitől vették az oltványt).
Az mindenesetre szimpatikus, hogy egy képviselő kiáll a települése jó hírnevéért és a tisztességes emberekért.
Én tényleg a jobbítás szándékával mondtam, amit mondtam. Azt is mondtam, hogy ezt nem egyszerű dolog rendbe tenni. És azt is, hogy nem az én kompetenciám ezzel foglalkozni. Gondolom,
hogy az abasáriak érdeke a jó hírnév, az ő dolguk ezt felépíteni és megőrizni. Nekem az szimpatikus, hogy beleálltál ebbe az ügybe. Csak kitartást és jó munkát az ilyen jellegű dologhoz is!