Szia Chilkoot járó! Köszi szépen a tanácsot, holnap be is vetem! Amúgy tegnap a dúsított saramból úgy csalogattam elő a sárgán csillógo részecskéket (arany?) és a többi, homokszemnél nagyobb, fekete és barna szemcsét, hogy a kannába amiben volt az anyag öntöttem kb. 4-5 liter vizet, majd elkezdtem körkörösen mozgatni, hogy örvény legyen benne és jól felkavarja az aljáig az iszapot, majd azután elkezdtem átönteni egy másik vödörbe a vizet, fokozatosan lassuló tempóban, majd amikor már alig volt víz az iszapos vödörben és majdnem 90°-os szöget zárt be a másik vödörrel a benne lévő sár tetején összegyűlt ez a barnás feketés-aranyosan csillogó "zacc", amit az összetömörödött iszap tetején maradt minimális víz áramlása a vödör szája felé sodort, ekkor kicsit feljebb húztam a vödör száját, hogy az anyag ne folyjon ki és egy másik tálkába csurgattam, majd ezt ismételgettem, mígnem csak a szürke homok maradt a vödörben. Érdekesnek és hatásosnak tűnt számomra, hogy a csillogó részeket így el tudom választani a homoktól, de gondolom ti majd jót kacagtok ezen az együgyű eljárásomon!:D:D (végül is valóban mókás) A lényeg a lényeg, most van egy tál "cuccom", amiben minimális a homok aránya, viszont annál több a fekete, barna, arany és egyéb színű szemcsék száma. köszi még egyszer a módszert üdv. fempaba
Fempaba! Ahhoz, hogy találj néhány szemcsét nem kell pad, elég egy tányér, de ne fehér legyen, mert abban nem vaszed észre! Valamilyen kék, vagy zöld kutyatál, ami lehetőleg koptatott is legyen! amikor már vörös, vagy fekete homokod van, akkor csak kicsivel legyen több víz benne, mint az 1-2 evőkanál homok. Megprögeted a víz tetején a tányért, ettől a szélére oszlik a homok, aztán a kezedbe veszed a tányért, és elkezded benne lassan forgatni a vizet, de csak annyira, hogy az alja soha ne legen szárazon. A homok a tányér belseje felé fog mozogni, és a szélén maradnak az aranyszemcsék. Ezt csak annak írom, aki nem látja még...
Szia fempapa . Ha már turkálóba indulsz javaslom hogy , használt posztó kabátot vagy egyéb posztó ruhát vegyél és azt utánna tudod darabolni ,a gyapju termékek nem lesznek jók !! Nagyon megszivják magukat vizzel és körülményes a kitisztitásuk is !!! A dunai sóder mindenhol arany tartalmú csak a dusulásuk nem egyforma !!
Vagyis ha Esztergomnál állsz neki a mosásnak ott is fogsz aranyat találni egyedül az idő a kérdéses !
Szia papaver . A géppel nem a vizalatt doldozunk a dunán ,hanem a parton állva ugyhogy nem kell a buvár felszerelés . Egyszerüen a parton vesszük fel a sodert és mossuk át . Tudnod kell azért nem sokat dolgoztunk vele ,a elözőekben leirtam az okokat . Én hiszem ,hogy ez a gép segitsége lehet az embernek ,csak a helyi körülményekhez kell optimalizálni !!!!!! Lehet érdemes két gépet csinálni az egyből ,ami könyebben mozgatható és szállitható ,a kapacitása még akkor is töbszöröse annak amit egy ember saját kezűleg el tud végezni . És azonnal két csapat tud dolgozni !!! Megadom a email cimem , Jozsmag@gmail.com .
Szia Anton! Esztergom környékén lakom, így kézenfekvőnek találtam az esztergomi Duna szakaszt, pontosabban egy Esztergomtól nyugatra lévő dunai sóderbánya melletti partszakaszon próbálkoztam.(Ahogy olvastam, lehet hogy ezen a szakaszon minimális az arany előfordulási lehetősége, de egy próbát azért megér.:D) Azért gondoltam arra a helyre, mert egyszer onnan rendeltünk sódert, és telis-tele volt aranylemezkékkel! (Onnan tudom hogy arany, hogy a rokonságban volt egy ékszerkészítő ötvösmester.) Persze ez nem jelenti azt, hogy még most is van ott arany. A tanácsod megfogadom, és egy kipróbálom a "posztót" is, habár beszerzése nem hinném hogy bonyodalom mentes na meg pénztárcakímélő lenne, így jobb híján maradok a 100% gyapjúnál (turkálóban 300 forintért rengeteg 100%-os gyapjú pulcsit lehet már venni, gondolom ez is megteszi), és kipróbálom azzal is. Köszönöm szépen. Üdv. fempaba
Szia ászdáma! Megkaptad a levelemet? Melyik az igazi neved? Késmárki Anton és/vagy József? Eddig a nickneveddel együtt hármat használtál. Jó kondiban lehetsz. A 6"-es proline dredge papíron két emberes. A PCA10-es biztosan ellát két embert a T-80-as kompresszort nem tudom, de gondolom. Van búvárruhád? Száraz vagy nedves? Át lehet a Dunához alakítani a dredgedet, de nem biztos, hogy érdemes. Írjál kérlek egy e-mailt és elkűldöm neked a papírokat.
Szia Papaver . Nem volna nehéz vele dolgozni csak ,nehéz az ideális gépet összehozni .Sokkal jobban jártam volna ha mondjuk csak a 2.5 ös gépet kapom meg amit akár egy ember is könnyedén tud mozgatni . Az ácsi partra mire leverekeded magad , már az energiád nagyrészét elhasználtad . Egy kissebb könnyebb géppel öröm lenne dolgozni és biztos eredményes is !!!!
Szia fempapa ,tényleg nagyon kezdő vagy még !! fontos kérdés hol kezdtél neki az aranymosásnak ?? Lehet moshatsz naphosszat de egy annyi nem sok, arnyszemcse nem fog a birtokodba kerülni !! Ha megtalálod a megfelelő helyet ,annyit kell tenned hogy rakod a sodert és öntöd a vizet az arany előbb utóbb megmutatja magát . Legyél türelmes !!!!! Ha javasolhaton ,ne a gumiszőnyeggel kezdjél ,sokkal jobb ha egy finom posztó van a padon . Késmárki Anton .
Sziasztok! Csináltam egy ilyen dúsítványt: (bocs,de nem tudom direktlinkbe)
http://img717.imageshack.us/i/p2018280410.jpg/
Remélhetőleg van benne arany is, de nem tudom elválasztani többi részecskétől, hiába lötykölöm serpenyőben, együtt mozog az egész. A "sárga részecskék" pedig nem nagyon akarnak elkülönülni, de valószínű, hogy én vagyok a béna... Ti hogyan csináljátok? köszi...:D fempaba
Először is köszi az infót! A padomat még a hagyományos, meringülős módszerrel használom, de tervezem szivattyús- zuhanyos átalakítását! Amúgy a pad nem túl hosszú, a pontos mérete 130x45 cm, ezt csak azért közlöm, mert arra is gondoltam, hogy esetleg ez miatt lehet a baj. Természetesen megfogadom tanácsod, és nagyobb szögre állítom, hátha nem csak homokot fogok. Apropó, a meringülős megoldásnál gondolom nagyon kell ügyelni a helyes "öntözésre", azaz megfelelő vízmennyiség adagolásra, mert gondolom ez döntő lehet a homok vs. arany megtapadása szempontjából, mármint ha nagy sunggal öntöm a vizet azzal kimosom a megtapadt aranyszemeket, ha pedig épp hogy csak csurgatom az összes "szmötyi" bennragad... nah, akkor próbára fel! Köszönöm még 1x és minden jót kívánok! üdv. fempaba
Nem írtad, hogy a padodat szivattyúval, vagy meringülővel használod, ez fontos lehet a problémád megoldásánál. A saját tapasztalatom szerint a bordás guminak nagyobb szög kell, hogy jól dolgozzon. Posztónál ez nem jön be, de a gumi másképpen működik, a bordák mögött egy kis örvény alakul ki, ha telítve van a borda homokkal, akkor ez a kis örvény sem alakul ki rajta. Sanos ezt nehéz elméletben elmagyarázni, de próbáld meg a nagyobb szöget, és egyszerre ne tegyél fel sok anyagot, én csak akkor rakok rá új anyagot ha a padon már csak vörös szín látszik.
A lehető legnagyobb zöldfülű vagyok jelenleg a szakmában. Azért mondom ezt, mert miután vasárnap szinte kiolvastam a fórumot, hétfőn már meg is építettem a mosópadom, és ma már túl is vagyok az első bevetésemen. Mit ne mondjak, több- kevesebb sikerrel. Vannak azonban bagatell jellegű problémáim, amire mindeddig nem találtam megoldást, és szeretném ha segítenétek. Az egyik ilyen apróság az, hogy mikróbordás gumiszőnyeggel borítottam a padot, amivel az a baj, hogy 1 perc után a barázdák teljesen telítődnek homokkal, és ez után mér szinte semmi sem tapad meg. Ha pedig kicsit erélyesebben locsolom a vizet levisz mindent és szintén nem lesz benne semmi. Láttam a videókat, meg képeket, hogy a bordák között ott kuksolnak az aranylemezkék maximum egy szem homok társaságában. Állítottam a dőlésszögön is, de az se oldotta meg a helyzetet és hasonló szituáció érvényesült. Szóval azt szeretném kérdezni, hogy hogy lehetséges az, hogy folyik a víz nincs homok és gyűlnek az aranyszemek? Mert eddig teljes mértékben azon az állásponton vagyok, hogy a mikróborda inkább kedvez a homoknak, mint bármely más részecskének. De természetesen ez nem szegte kedvem, és hazavittem vagy két kiló "dúsított" sarat, majd azzal kísérletezem itthon. Válaszotokat előre is köszönöm! Tisztelettel -----------------------------fempaba
Még ha a Kárpátmedencében is, de nem ő az egyetlen. Viszont még senkiről se hallottam az elmúlt tíz évben, aki ne adta volna fel.
ászdámá: Küldtem neked e-mailt megkaptad? Pumpa helyett jobb lett volna szívattyút írnom. Szóval egy Honda HP500 vagy két HP400 esetleg HP350-asok vannak rajta. A levegő kompresszor lehet T-80-as vagy PCA10-es. Melyik? A fogyasztás miatt is kérdezem.
Úgy emlékszem már korábban is szó volt a bányatavakról. Már többet is végig kutattam, eddig eredménytelenűl.
Szia davej , sok érdekeset irsz látom otthon vagy a témában !
Merre szoktál mosni ??? Én már Csepel szigettel szemben (hatos ut kivezető szakasz ) is mostam meglepett de volt arany ! és nem kellett nagyon messze menni ami nagyon fontos tényező.
Szia ,pumpa az nincsen vagy nem tudom hogy mire gondolsz ! Kompresszor az egy buvár ellátására alkalmas ! Javaslom a neten nézd meg a cég neve PROLINE !
Egyébiránt a bányatavakban előfordulnak kisebb rögök is, amit már tud a géped kezelni.
" A Duna egész magyarországi szakaszán az arany apró pikkelyekben megjelenik. Érdekes arany-elõfordulásokról tudunk a Duna-terasz kavicsait feltáró kavicsbányákból (Csepel-sziget, Budakalász stb.). Itt kivételesen 0,05-0,1 g-os szemcsék is elõfordulnak. Az aranynak a megjelenése ezeken a területeken csak a talajvízszint alatt mutatható ki. Meggondolandó lenne kotrással létrehozott bányatavak alját aranyra végigvizsgálni. Feltételezhetõ ugyanis, hogy a kotróhajók kanalaiból a vízzel együtt az igen apró de a víznél jóval nehezebb aranypikkelyek a vízzel visszafolyva a tavak alján leülepedtek. De itt kell felhívni a figyelmet arra, hogy nem mind arany, ami fénylik! Nagyon sok bejelentést tettek már a hivatalos szervekhez olyan aranyleletekrõl, amelyek "macska-aranyra" vagyis kifakult biotitra vonatkoztak. A biotit szilikátásvány, a magmás kõzetek egyik gyakori elegyrésze, amely a mállás során aranysárga csillogó pikkelykékké esik szét, így elsõ ránézésre hasonlóságot mutat az arannyal."
Valószínűleg kis módosítással lehetne a Dunán is használni, csak a pad részre posztó, vagy mikrobordás gumiszőnyeget kéne rakni és az áramlást is vissza kéne venni.
A másik dolog, hogy ez már tényleg gépi aranymosásnak számítana, amihez engedély kell a bányászati hivataltól. (Úgy értem ezzel lazán át lehet mosni 20-30 köbméter sódert egy nap alatt, ami azért már meglátszódik a parton.)
Ami még eszembe jutott, hogy ki lehetne próbálni bányatavakon. Azokban mondjuk marha kevés az arany, max 50 mg/köbméter, viszont ha átmosol 20 köbmétert, akkor az már 1 gramm. Persze lehet, hogy a fogyasztása többet visz el, mint ami az aranyból bejön.
Az alföldön rengeteg bányató van, csak a tulajoktól kéne engedélyt kérni.
Szia Kornél ,a gépről minden adatot megtalálsz a neten ird be a Google ba hogy PROLINE DREDGE és nézd meg a cég honlapját ,ott több gépet is találsz a kicsitől a nagyig . Várom válaszod . Anton
Szia davej ,valóban igazad van ! De a gép müködési elve alapján a Dunán is lehetne hsználni . Mi a legnehezebb az aranymosásban ? ha már megvan az arany ,a megfelelő mennyiségü sóder átmosása ,na ez a gép ezt tudja igazán !!!! A probléma ott kezdődik ,hogy nem a saját mosó asztalával kell használni ,ugyanis azzal semmi eredényt nem lehet elérni valóban . Én több próbát csináltam és vannak tapasztalataim ,ötleteim ,eredményem nem nagyon .Ezért gondoltam hogy megosztom másokkal is ezt a dolgot ,mert talán én csinálok rosszul valamit . Köszi a hozzászólásod ! Szia
Mi itt a kis-Magyarországban a partra hordalékként kirakódott aranyszemcséket (lemezkéket) mossuk. Attól tartok, hogy ennek Kaliforniában van a legjobb helye.
Sziasztok ,szívesen beszélgetek aranymosás témában ,mindenről . Van egy nagy aranymosó gépem üzemeltetéséhez vállalkozó fiukat lányokat keresek !! A gép megnézhető a neten Proline Dredge 6inc Kaliforniában vásároltam !! Várom a kérdéseket ! Üdv mindenkinek Késmárki Anton .