Mitakeumi nem véletlenül indult ms10TD rangból, az új rendszer bevezetése óta ez a legmagasabb "beszálló rang". Ez persze nem garantálja, hogy bajnoki rangig viszi, mindenesetre nem rossz "előjel".
Az nem különösebben meglepő, hogy 11 győzelemre "beígérték" Mitakeuminak az ozeki rangot. Viszont azt kíváncsian várom, hogy egyrészről el tud-e majd indulni a szeptemberi tornán valamennyi yokozuna és ozeki, másrészről, hogy ha ezek mind egészségesek, és jó formában vannak, akkor mire megy majd ellenük az újdonsült ozeki jelölt. Mitakeuminak szinte biztosan minden yokozunával (3) és minden ozekivel (3) meg kell(ene) majd mérkőznie, ami azt jelenti, hogy legalább kettőt le kell(ene) győznie úgy, hogy a többiek ellen nem hibázik. Ha pedig esetleg megint yokozuna és/vagy ozeki "mentes" tornához lesz szerencsénk (amit én személy szerint nem szeretnék), akkor szinte biztosan ki lesz kövezve az út Mitakeuminak a 11 győzelemhez.
Azt gondolná az ember, hogy sekiwake rangúakkal sokszor megesik, hogy valaki tornát nyer. Hát nem, a 2000-es években ez csupán a harmadik eset, Musoyama és Terunofuji után. A történelem során is mindössze 26 ilyen eset fordult elő, és az "elkövetők" több mint a fele később yokozuna lett. De ozeki gyakorlatilag mindenki.
Azt tudja valaki, miért Takayasu nyert a 12. napon? Több lassítási szöget is megnézve elég egyértelműnek tűnt, hogy a lábujjai már jóval korábban kicsúsztak Takayasunak, minthogy Mitakeumi lerakta volna a talpát. De mivel ez onnan nem ennyire egyértelmű, a bírók helyében maximum újrajátszattam volna a meccset.
Nem láttam még a 12. napot úgyhogy a 11. napig bezáróan tudok csak véleményt mondani
Szegény Yoshikaze. Nem tudom mikor láttam utoljára ilyen gyászos szereplést bármelyik birkózótól. 0-15-ös "zensho makekosi"-ra konkrétan nem is emlékszem még. Lehet, hogy Yoshikaze fogja ezt majd bemutatni? Mitakeumi győzelmét nehéz lesz elvenni már, Takayasunak pedig egyetlen győzelem kéne már csak, de tartok tőle, hogy a 10. napon történő lesérülése (vagy csak az alapból is meglévő sérülésének tetőzése) miatt ez nehezebb lesz, mint mondjuk Mitakeuminak behúzni a címet. Tényleg elsöprő amit művel, még úgy is, hogy a nagyok távol vannak.
A 9. nap fő látványosságát szerintem mindenképpen a két ozeki szolgáltatta. Takayasu-nak ezt a test-csele még az idei foci VB-n is megállta volna a helyét, egy fabatkát nem adtam volna érte, hogy ezt onnan még megnyeri. Goeido-t pedig ennyire akrobatikusnak nem tudom mikor láttam utoljára, ha egyáltalán láttam valaha is. A kűzdöszellemük mindenképp dícsérendő.
Minél több meccsüket látom Aoiyamának és Ichinoyo-nak, egyre inkább kiütközik egy olyan tulajdonságuk, hogy ők szeretik idejekorán feladni a küzdelmeiket. Eddig is eléggé hasonló jelenség volt számomra e két birkózó, mintha egymás eltérő kontinensről származó alteregói lennének. De ez az utolsó pillanatos kiengedés úgymond elég zavaró náluk. Oké, lehet hogy nem tudnák már az adott meccset megnyerni, de legalább látnám, hogy a végsőkig próbálkoznak, mint mondjuk Ura, Hakuho, vagy épp Tochinoshin. Ha tippelnem kéne, miért adja fel ilyen könnyen a két óriás, azt mondanám, a túl nagy súlyuk miatt egyrészt hamarabb kifáradnak, másrészt egy esetleges sérülés jobban benne van a pakliban. De akkor is zavaró.
Eszméletlen, hogy Chiyonokuninak mekkora mázlija van. Két yokozunát "vert" fusen-nel! :-) Jó, ezért nem kap arany csillagot, viszont a két ingyen győzelem a yokozunák ellen jól jöhet a végelszámolásnál.
Érdekes egy basho lesz ez így. Nem is látom, hogy a jelenlegi formákat tekintve ki tudná megszorongatni Tochinoshint. Talán Takayasu, ha teljesen egészséges, meg esetleg Mitakeumi, bár ez nálam nagy kérdőjel, ahogyan Goeido is.