Nem akarok nagy butaságot irni, de ugy tudom, akármelyik magyar bankban kell adjanak izlandi koronát (ami foglalkozik valutaváltással), csak általában 2-3 nappal előbb igényelni kell. Ez nemb iztos, hogy megéri, mivel a banki valuta eladási árfolyam nem a legjobb, de ha beleszámoljuk a HUF/EUR és az EUR/ISK váltási veszteségeket is, akkor lehet, hogy mégis megéri...
Amugy meg inkább bankkártya, ahol csak lehet, mert az ugye devizaárfolyamon számitódik.
Középgyenge. Minap volt róla kritika itt az Index-en. Valahol félúton van Almodóvar és Csehov között, a főhős unatkozik, de jobb ötlete nincs. Aztán ezt megoldja az élet.
"a belföldi kis reptérnél, itt van a reptéri buszok fő csomópontja)"
ez így kicsit bénán hangzik, de nem ellentmondás, mert van egy kis reptér bent Reykjavík kellős közepén (Reykjavíkur Flugvöllur), innen mennek kis légcsavarosokkal a belföldi járatok, és a Loftleidirnél bármiféle Keflavíkba menő buszra fel lehet ugrani.
Ha repülővel mész, akkor Keflavíkon érdemes beállni a hosszabbik sorba, mert van egy pénzváltó még az útlevélvizsgálat előtt. Van még pár a vám után az érkezési csarnokban (bah, méghogy csarnok, na inkább szoba... :-))), de azoknak sokkal rosszabb az árfolyamuk, igaz sor nincs. Én a könnyebbik utat választottam, mint utóbb kiderült, nem érte meg.
Bent Reykjavíkban ha jól emlékszem valahol a Laekjartorg (városi buszok fő csomópontja) mellett, talán a Vonarstraeti sarkán volt egy Íslandsbanki, ahol jó árfolyam volt, de a Kringlan bevásárlóközpontban többféle bank is van (Íslandsbanki, Búnadarbanki, meg mittomén).
Ha nagyon embertelen napszakban kell, amikor más zárva van, akkor érdemes megpróbálni a Hotel Loftleidir-t (a belföldi kis reptérnél, itt van a reptéri buszok fő csomópontja), mert ott más órákban is nyitva van a pénzváltó.
A leomlott hídról én csak azt tudom, hogy volt, láttam képen a helyét, de nem tudom, merre lehet. Sajnos, olyannal tudtam csak beszélni, akit csoporttal vittek, úgyhogy fogalma sincs, merre járt :(
Magas...Szeles...
hehe.
Nekem is van egy kerdesem. Melyik az a vizeses amely folott volt egy a vilagon egyedulallo termeszetes hid, de valamikor a kozelmultban az a hid leomlott egy foldrenges kovetkezmenyekent?
Engem erint(ene). Eletkori limit mar csak Bajororszagban van, abba bele is futottunk egyszer, de szerencsere fel tudtunk mutatni egy gyereket es igy elfogadtak minket csaladnak.
Azt hiszem, nagyon felesleges kerdes, de azert felteszem. A Hvannadalshnukur-rol (Vatnajokull, legmagasabb pont Izlandon) tudtok valamit? Szeretnek ra felmenni, de egyelore gyujtom az infokat, hogy milyen is lehet.
Majd én igazságot teszek:) Neked van igazad:) Valószínüleg ők a saját honlapjukon csak jobban tudják, mennyi, a másik lehet még tavalyi infó is. A 400 ft barangoló kártya nem olyan rossz azért:) Túlélésre jó lehet:) Bár picit árukapcsolás szaga van, de ne menjünk bele:)
Viszont hatalmas pozitivum, hogy eltörölték az életkort...:) Igaz, engem még nem érint, de azért van akit igen...:)))
Egyébként 1400 ft, de abból 400 ft valami telefonkártya (?) :)
Egyébként ha ez működik, az praktikus dolog lehet..:)
2 éve 600 ft volt, de csak egy papirkártya volt, amit kis túlzással itthon is rajzolhattam volna magamnak.
A húgom a napokban váltott YH kártyát, azt mondta, a Szabadság téren. Emlékeim szerint valami Express iroda volt ott régebben, valszeg ott. De szerintem a Vista alagsorában is lehet, a sok kis üzlet valamelyikében, a nemzetközi diákigazolványt is ott csinálják.
Stopolni asszem 2x stopoltam, mindig nagyon kedvesek voltak, az egyik még kitérőt is tett a kedvemért (na nem nagyot, talán 5 km-t, de akkor is rendes volt tőle, pedig nem vagyok nagymellű szőke lány...:-)))))))
Azt azért be kell kalkulálni a stopba, hogy vidéken a forgalom nem valami nagy. De szerintem amúgy OK a stopolás.
OK, megnéztem a lapjukat még egyszer. Lehet másképp is értelmezni az ott foglaltakat, szerenécse. Csinálom itt a vaklármát :) Magamnak...
A YH-tagság egyébként itthon 1600 Ft manapság. Csak, hogy tudjátok. Hogy kiváltani hol lehet, az még kérdés, az első tippem, hogy a mo-i YH-ekben, eddig nem jött be, felmentem Csillebércre, átverekedtem magam a biztonsági őrön, majd a recepciós bula közölte, hogy nála ugyan nem.
Az bizony előfordulhat. Így sikerült egy egész napot pluszban eltöltenem Reykholt YH-ében, 1,5 napon keresztül folyamatosan zuhogott.
Na Reykholt, az aztán egy világváros. Kb 50 fős falu, van 10-15 ház, egy benzinkút, ami egyben bolt is, meg egy középiskola (!) melegvizű uszodával. A hely igazából csak azért fontos, mert ha a Biskupstungur vidéket (Thingvellir-Geysir-Skálholt körül) úgy akarod bejárni, hogy nem mész vissza aznap Reykjavíkba, akkor Reykholt-ban van csak YH. Ja, és nagy pozitívuma a reykholti YH-nak (az iskola épületében működik), hogy naponként 1 db uszoda-belépőt is kapsz hozzá ingyen.
Másrészt: a dupla ár hihetetlennek tűnik, akkora különbség nincs. Talán 10-20 százalékkal lehet több. Valszeg akkor kerül ilyen sokba, ha mint Bee írta, ott veszel YH kártyát. Az alapkoncepció ugyanis az, hogy a saját országodban olcsó, külföldön drága. Itthon tényleg valami 6-700 Ft, szóval azt gondolom megéri, mert hátha kell majd. Az, hogy előre foglalt vagy sem, az szerintem duma. Balszerencse akkor van, ha csak úgy beesel és nincs szabad szobájuk. De hogy nem foglalás esetén duplaár, azt nehezen hiszem.
Kocsiról sajnos nincs infóm, oda repülővel mentem, Izlandon belül meg busszal-stoppal.
Reykjavíkon belül azért érdemes busszal menni, mert parkolóhely a belvárosban nincs sok. Persze a belvároson belül amúgy is minden max 10 perc gyalog, ott nem nagyon kell busz. De ha a belvároson kívülre mész, akkor jól jön. Nem tudom változott -e azóta a szisztéma, de '98-ban az volt a rendszer, hogy az egyszeri jeggyel (150 ISK) egyszer át is szállhattál, tehát máris ott voltál bárhol. Amúgy a sofőrnek kell fizetni, és csak pontos összeget lehet, mert egy perselybe kell bedobni, váltás nincs.
Hetibérlet nincs, én mondjuk hosszabb időt voltam ,és vettem Graena Kortid-ot ("Zöld Kártya", ez a havibérlet). Nem voltam ugyan egy hónapot, de buszoztam annyit, hogy megérte. Rövidebb időre érdemes az egyszerű jegynél maradni. A bérletnek az volt az előnye, hogy áérvényes volt az SVR (ottani "BKV") városhatáron kívüli járataira is, így el tudtam menni vele Bessastadirba (az elnök rezidenciája), meg Laxnes-be is.
ennyi... :-))
Leif
(autós utazásról egyéb korifeusok nyilatkozzanak, én csak stoppoltam...:-)))))
Ha azt irják, biztos ugy van, de kérdezz utána, ha van telefonszám...
Én izlandi YH-ben még nem voltam, de már több más európai országban igaz volt, hogy a szálláshoz kell YH igazolvány, ami itthon valami 600 ft, odakünn meg a sokszorosa (belgiumban pl 350 BEF volt 2 éve)
Kösz a tippet, de amit Reykjavik helyett találtunk az még olcsóbb is, mivel kemping. Azért megjegyzem, amit mondtál, jól jöhet ez még nekünk, pl. ronda nagy eső esetén.
Tényleg, igaz, hogy a YH-ekbe a szállást a központban kell foglalni (Reykjavik), különben dupla az ára? Mert ezzel fenyegetnek a honlapjukon...
Azért ha más nincs, próba szerencse alapon meg lehet próbálni Reykjavíkot is. Nekem azt mondták (10 napot voltam ott), hogy ebből 3 nap már betelt, de azért csak menjek, mert mindig vannak lemondások. És tényleg volt helyem.
A buszokról egy dolgot azért nem árt tudni, mégpedig azt, hogy halálpontosak. Ez azért sem mellékes, mert a vidéki buszjáratok nem túl sűrűek. Én Skálholtból mentem vissza Reykjavíkba busszal, ki volt írva, hogy az aznapi egyetlen (!) járat 15.36-kor indul. 15.36-kor ott volt a busz és ment is. Figyelembe véve, hogy a következő busz pontosan 24 óra múlva indult, nem lett volna jó lekésni....:-))))
Épp ezért ott voltam már jóval korábban.
Oké, ez nyilván nincs mindenhol így, asszem Thingvellirbe már napi 2 járat is volt...:-)))))))