Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Van valakinek ötlete, hogy "ő" milyen fajta lehet? (Nő, mint a bolondgomba, friss hajtásai sötét vörös/bordó színűek, elvétve található rajta egy-egy tövis... Amikor hozzám került, akkor túlöntözött és -tápozott volt, szinte alig volt rajta levél, nem kis törődésbe került, amíg helyrejött... Egyetlen, porzós virág volt rajta, a terméséről senki sem tud semmit... Jelenleg egy 50-es körüli dézsában van, nem kicsi növény...)
Citrusokra semmilyen méretben nem szoktuk a "cserje" megnevezést használni.
3 rövid kijelentő mondat végén sem szoktunk 10-15 felkiáltójelet használni. Vannak más írásjelek is, amik alkalmasak egy mondat befejezésére. Javaslom alapvető citrusos könyvek - pl. Peter Klock: Citruskert teraszon és balkonon - elolvasását tájékozódásként, mielőtt beleveted magad a "legnagyobb gyűjtemény" létrehozásába.
Szia!!!Euréka citrom, grapefruit, ciaculi mandarin, a többi sajnos nem maradt meg!Ezért próbálok beszerezni minél több félét,mert mifelénk nem nagyon van aki ezzel foglalkozna és szeretnék én az első lenni akinél több fajtája megtalálható!!!
Sziasztok!!!Szeretnék érdeklődni,hogy kinek van több féle eladó citrusféléje!Dugvány is lehet!Szeretnék vásárolni minél több félét!Előre is köszönöm!!!!
A citrusfa-nál sokféle citrus van. Általában nem szoktak teleltetni, ezért ilyenkor - szeptemberben - féláron szoktak kiárusítást tartani. Most még nencs kiárusítás, de akit érdekel, figyelje.
Köszönöm szépen!Most nyár elején vettem a Horváth kertészetben Nagykállón. Pár ága le volt vágva. Itthon egy nagyobb cserépbe átültettem és félárnyékba tettem a kinti pince tetejére az ovodába és egész nyáron locsolgattam permetezgetve. Néha kapott tápot. Még most ez az első termése. Oltvány , az egyik képen látszik is. Kandírozni szeretném majd a termését.
Sokáig kerestem a neten valami információt a kumkvatok és limakvat metszéséről, de csak annyit találtam, hogy csak "szükség szerinti" formára igazítás szükséges.
Évek óta próbálkozom pl. egy limakvattal, amit karikára tekerve vettem, szép volt a pár darab kis sárga golyóval, de a következő évben és azóta már tanácstalan voltam a metszésével. Idén elfogyott a türelem, drasztikus metszést csináltam.
Ilyen volt májusban:
Mostani állapot:
Jövőre még a formával ki kell valamit találni, de most ezt a termést megnézem.
Egy Nagami kumkvatról többször tettem fel fotót, 4 éves körül van, még csak pár darabot termett. A fő gond az volt, hogy mindig sárgák voltak a levelei kb augusztusra. Ilyen volt májusban, és most:
Részben már virágzott, de még újabb virágokat is hoz, és nem sárgul.
Lehet, hogy ezt a "csutkára metszést" fogom a jövőben rendszeresen csinálni, ha a termés olyan lesz, mint most látszik.
Ausztrál citromról szeretnék érdeklődni,mekkora lesz a termése?20cm-es fácska volt tavasszal,60-70cm-es ágakat nevelt,6db ujjnyi citrom van rajta.Vízszintesen hozta az ágait,így egy méter széles lett.Sűrű,nagy tövisei vannak,behozatal előtt legalább felére visszavághatom?
Neked köszönhetően beszereztem egy kis Buddhát. Nagyon remélem, hogy sikerül életben tartanom:o))) Néha elfog a kétely, hogy lehet, hogy túl bátor voltam:o(
Nem látom értelmét a növekedést befolyásoló tápozásnak hideg teleltetésnél, tehát NPK adagolását. Mikroelemeket és vasat, valamint ha sárgulás van esetleg savanyítás még elmegy télen, bár az sem érzem teljesen szükségesnek.
A nyugalmi időszak azért van hogy ne növekedjen, ezt nem kell még indikálni is táppal. Persze enyhébb teleltetésnél mondjuk 15-20 fokon lehet hogy kell egy kis táp, de mondjuk ez nem épp ideális teleltetés.