A megvalósításról akkor lehet tárgyalni vagy gondolkozni, ha a jog nem bünteti már. Jelenleg pl. NÉmetországban pont ezen dolgoznak. Már nem büntetendő, de még , tudomásom szerint, nem alakult ki a lebonyolitás módja. Ettől függetlenül már igen régóta van pl. az egyik svájci, ezzel foglalkozó cég, kirendeltsége. Ha a jog engedi, gyorsan lebonyolítható a dolog. Egy biztos, az orvosok többsége ellenáll, de nem is az ő dolguk ez pl. Svájcban. Máshol nem ismerem a kivitelezés módját.
Egy rovid reszletet ki is emelek belole, mert talan ez az egyik leglenyegesebb:
(az ugyvedno...)
"...azzal kezdi érvelését, hogy a sikertelen öngyilkosságok magas számára hívja fel a figyelmet, s arra, hogy az ilyen esetek az érintetteket és környezetüket csak tovább traumatizálják.
Míg a bevégzett öngyilkosságok kapcsán a mozdonyvezetőket említi, akik már távolról látják a végzetes találkozást, ami aztán egész életükben kísérti őket. Ennél az eutanázia biztosan jobb megoldás, jegyzi meg az ügyvédnő, hozzátéve:
az élet jogi szempontból nem kötelesség. De az a tudat, hogy van, lehet kiút, a meghalni szándékozók felét arra ösztönzi, hogy ameddig csak lehet, kitolja a lezárás időpontját."
Igen ezt mondták a darabban is, nekem viccnek tűnik. Öngyilkos leszek, pechem van nem sikerül, börtönbe dugnak?
Persze, hogy messze vagyunk, de legalább szóba került. Én nem tudtam, de kiderült, hogy Spanyolországban is megengedett, pedig egy szigorúan katolikus ország. No meg a Benelux államokban, Ausztriában és Svájcot már eml0teni se kell, mert az annyira köztudott.
Örülök, hogy végre megmozdult valami, miközben sajnálom a direkt érintetteket. Nem tudom máshol hogy került erre a témára sor, de Németországban szintén néhány rámenős ember harcolta ki a törvényt, miszerint nem büntethető a segédkezés.
Nem sok új dolgot mondtak ... Az alkotmányjogász beszélt (szegénynek néha már a beszédét is alig lehet érteni) . Elmondta , hogy Brüsszelhez fordult , ahol november 28.-án tűzik napirendre a beadványát . Mert szerinte emberi jogról van szó .
A másik szereplő egy óvónő volt , aki három hónapja még dolgozott , ma meg már kerekes székben létezik . Létezik .... mert ez már nem élet , csak vegetáció .... mondta .
Mást nem igen tudok róla mondani , mert konkrétum nem nagyon , csak érzelmek voltak a riportban .
A csaj viszont petíciót indított (amiről nem derült ki , hogy hol lehet csatlakozni) , és fűnek-fának írt a témáról (kormánytagoknak , Orbánnak , eü-s akárkinek) .
őMa láttam egy erről szóló szindarabot. Nagyon érdekes, nézd meg az Örkény szinház honlapját. Egyébként az alkotmányjogász levelét is felolvasták, csak kár, hogy a szinésznő motyogott.:-(
Köszönöm, közben rábukkantam a facen angolul. Nagyon drukkolok nek, szegény még egy aránylag fiatal ember. Jó lenne ha kicsit megmozgatná a témát itthon.
Ha mondjuk ez altató túladagolással történne , simán beadhatná a házi orvos is (kétlem , hogy felvállalná ... csúcsfelelőség') . Vagy ha nem kell vénásan , akár sk ....
De erre nincs remény sem egyenlőre . Nem fontos a méltóságos kimúlás ...
jó, de özvi valamiféle listáról beszélt, mint az idősotthonoknál ... ami mondjuk, ha sok a jelentkező, és kevés az ember a feladatra, akkor OK, de szereintem, mivel láttam már állatorvosi elaltatást, simán egy HO is meg tudja csinálni a beteg otthonában ...
viszont lényegi eleme még az aktív eutanáziának is, h vki mondjuk jelentkezik egy ilyen programra, de az időpontot ő határozza meg ... igen, vki írta, h sokan nem mennének el időpontra, stb ... csakhogy ez nem egy ilyen ügy, amire az időpontot az intézmény adja ki ...
Ha valaki be akarja fejezni az életét, akkor el kell engedni. Egy injekciót magamnak beadni, semmi nehézséget nem jelentene. Ha vénás, azt nem tudnám, de bármi más, csak akarat kérdése.
Különben bármilyen műtét után min. egy hétig döfködtem magam hason, a véralvadás gátlóval.
Az eutanázia ma már a legtöbb nyugateurópai országban megengedett és több amerikai államban is.
a farkasokról szóló ismeretterjesztő filmekről azért érdeklődtem, mert valamikor, valahol láttam/hallottam/olvastam, vagy álmodtam, h amelyik farkas nem tud/akar(!) illeszkedni a falkába, az elűzik, vagy magától kel útra, és vagy egy másik falkában talál helyet, vagy pedig a falkák között van egy "senkiföldje" sáv, ahol rágcsálókon, esetlegesen rovarokon, kisebb vadakon eltengődik a "renitens" egyed, de meg nem ölik ... hagyják élni (bár idegen falkába való jelentkezésnél előfordulhat, h tényleg kinyírják) ... de maga a törzsfalka nem gyilkolja le ... na és ezt nem tudom, honnan van ez az információ ...