Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Persze, kérhetsz. Hajdú-Biharban lakom. Van egy másik fám is, amit Kavkazként vettem a DM kerttől, de nem az. Lövök is néhány fotót róla nem soká és remélem a fórumtársak beazonosítják. A cseréről meg majd beszélünk, most nincs konkrét kívánságom és helyem se nagyon van.
Üdv! Itt olvastam, hogy van Nikita datolyaszilvája. Kérdésem, hogy tavaszi oltáshoz kérhetnék 2-3 db oltóvesszőt? Fizetnék is érte, vagy tudnék adni cserébe sokféle növényből oltóvesszőt.
Gondolom sokakat érdekel az, hogy mi történik a be nem érett zöld gyümölcsökkel.November elején szedtem le ezeket a zöld Costatákat.A 2011. év ilyen volt a gyümölcsök nagy része nem sárgult illetve nem érett be.Az utolsó kép a mai napon készült. a kakiszilvák ilyen állapotúak. Ugyan besárgultak, némelyik már kezd rothadni. Élvezeti értékük igen gyenge.Ezzel azt szerettem volna bizonyítani, hogy a gyümölcsök ugyan hosszú idő alatt besárgulnak és bepuhulnak de csersavasak maradnak, kissé édesek de szerintem fogyasztásra alkalmatlanok.A lényeg: csak sárga esetleg 2/3 részig sárga gyümölcsöket szüreteljünk le.Ez a megállapítás nem vonatkozik a keményen édes fajtákra amelyek zöld vagy félig sárga állapotban is fogyaszthatók.
Datolyaszilvát mindig tavasszal kell kiültetni a kertbe, mert átlagos magyar klíma csak fentartással alkalmas datolyaszilva számára. Nem tudjuk előre milyen lesz a tél, de a konténeres fa O,-1-3 C hőmérsékleten gond nélkül kitelel konténerben, biztos nem fagy el. Ha kiülteted már alig gyökeresedik, de ilyen fiatal csemete fagyérzékenyebb mint az 1-2 éve már kertben lévő fa. Két fajta közül a Rojo Brillante -17 C esetleg -18 C fokig télálló. A Tipo -18,-19 C fokig télálló, de a fiatal csemeték fagyérzékenyebbek. Vannak fagytűrőbb fajták az idősebb Costata -22,-23 C fokig télálló, de fiatal 1-3 éves csemete korban fagytűrése átlagos. Ukrán hibridek Rosseyanka, Nikitskaja Bordovaja=Nikita's Gift kisebb gyümölcsűek, de fagytűrőbbek, jóval -20 C fok alatti hőmérsékletet is elviselnek. Nikita a jobb.
Ezt a két fajtát ültettem én is. Cserépben szerintem előbb megfagy a gyökere, mint elültetve, letakarva. Én inkább ősszel ültetném. Ugyanezt a két fajtát vettem tavasszal párban. Nagyon későn indultak el a tavaszi ültetés után.
Most készülök venni konténeres csemetét, semmi tapasztalatom nincs datolyaszilva termesztés kapcsán. Azt szeretném kérdezni, ha megveszem a csemetét akkor azt elkell ültetnem, vagy tarthatom az udvaron konténerben, azt ha nagy hideg van akkor bevinném a garázsba, tavasszal fagyok után ültetném ki. Ez így járható út ?
2 fajta van a faiskolában Rojo Brillante és Tipo – szerintetek melyiket vegyem meg ?
Az időjárástól függ nagymértékben az érés. Az érési folyamatokat gyorsítja a hűvös éjszakák és azt követő napsütéses nappalok váltakozása. Ez most egy kedvező időszak, ha még két hétig ilyen marad az időjárás, akkor szedésre érettek lesznek a gyümölcsök. Akkor sincs baj, ha kissé zöldek maradnak a gyümölcsök, mert utóérő. Leszedés után a fakobb éretlennek látszó gyümölcsök is finomra érnek tárolás során, vagy almákkal nejlonzacskóba zárva gyorsítható az érés.
Az első fagyok megjelenéséig hagyom a fán a gyümölcsöket. Október vége november elején jön el a szüret ideje. A Nikita korai érésű október közepétől szüretelhető, de finomabb ha marad még két hétig a fán.
Szeretném megkérdezni hogy tudja-e valaki hogy hol lehet most kapni Virginiana alanya oltott nikitskaja bordovaja fajtát kapni? Fagyos környékén próbálkoznék vele.
én félrerakok faleveleket, és ha nagy mínusz van az előrejelzésben akkor az oltás környékét megrakom levéllel...korábban nem szoktam mert tartok tőle hogy ha ősszel körberakom akkor beköltözik az egér és megrághatja a fát...ráadásul ha sok hó is van a nagy hideghez akkor meg elég hóval körbekupacolni jó vastagon, az is kiváló hőszigetelő
Télen takarjátok valahogy a kákik tövét? Műanyag hálóval körbe vannak kerítve a fáim. Szórjak köré szalmát? Idén tavasszal lettek ültetve, tavalyi oltások.
Idén már 20 termést tartott meg a Jiro-m (tavaly kettőt), pedig vagy százat elszórt a nyáron. Már sárgul, sőt két szem korán beérett; fáról szedve is édes, finom (ez a nagy előnye). Remélem még vagy egy hónapig nem lesz fagy, télen meg max -15.
Igen, az almás megoldás -az etilén gáz által- meggyorsítja a puhára érést. Az etilalkoholos verzióval pedig csak a csersavtartalom csökken így a gyümölcshús kemény marad. És van még széndioxidos érlelés is, ahol szintén csak a csersav csökken.
Nekem az utolsó kettő nem jött be. Maradt benne csersavasság.
Ja és még jó csersavmentesítő megoldás az aszalás. De azt Rosseyankával még nem próbáltam. A nagyobb gyümölcsű fajtákból nagyon finom aszalvány készül.
A Russian Beauty /=Rosseyanka/ gyümölcse puhára érlelve teljesen elveszti a csersavasságát. Finom édes, krémes. Olyasmi, mint a jó édes sütőtök.
Hideg fekvésbe csak fajhibridet ajánlok. (pl Nikita) Sőt nem csak a fajtából érdemes hidegtűrőt, hanem alanyból is. A virginiana alanyra oltott fa később indul be tavasszal, ezért nem fagy le a kérge, mint a már korábban induló, lében lévő lótusz alanyos fáknak.
Csersavas. Mielőtt fogyasztani szeretnéd, egy zacsiba, vagy lezárt vödörbe rakd alma mellé 3-4 napra. Ilyenkor kemény marad a húsa, de sokat csökken a csersavas íze. Megédesedik.
Ha puhábban szereted, akkor 1-2 cent pálinkát itass fel egy ronggyal, vagy vattával, és azt tedd alma helyett a vödörbe/zacsiba.
Amúgy, ha hosszabb tárolás a cél, akkor alma mellett tárolni nem szabad. Nem lehet vele egy légtérben. Csak közvetlen fogyasztás előtt.