Keresés

Részletes keresés

gaston63 Creative Commons License 2021.10.24 0 0 1342

Pfff, a fotó lemaradt.

 

Előzmény: gaston63 (1341)
gaston63 Creative Commons License 2021.10.24 0 0 1341

Az Anonymus.

Előzmény: gaston63 (1339)
gaston63 Creative Commons License 2021.10.24 0 1 1340

Nikita.

Előzmény: gaston63 (1339)
gaston63 Creative Commons License 2021.10.24 0 2 1339

Szia!

 

Persze, kérhetsz. Hajdú-Biharban lakom. Van egy másik fám is, amit Kavkazként vettem a DM kerttől, de nem az. Lövök is néhány fotót róla nem soká és remélem a fórumtársak beazonosítják. A cseréről meg majd beszélünk, most nincs konkrét kívánságom és helyem se nagyon van.

 

Előzmény: szucsl57 (1338)
szucsl57 Creative Commons License 2021.10.23 0 0 1338

Üdv! Itt olvastam, hogy van Nikita datolyaszilvája. Kérdésem, hogy tavaszi oltáshoz kérhetnék 2-3 db oltóvesszőt? Fizetnék is érte, vagy tudnék adni cserébe sokféle növényből oltóvesszőt.

 

Előzmény: gaston63 (1326)
zotya papa Creative Commons License 2021.10.23 0 0 1337

Diosphyros kaki-zöld gyümölcsök.

 

Gondolom sokakat érdekel az, hogy mi történik a be nem érett zöld gyümölcsökkel.November elején szedtem le ezeket a zöld Costatákat.A 2011. év ilyen volt a gyümölcsök nagy része nem sárgult illetve nem érett be.Az utolsó kép a mai napon készült. a kakiszilvák ilyen állapotúak. Ugyan besárgultak, némelyik már kezd rothadni. Élvezeti értékük igen gyenge.Ezzel azt szerettem volna bizonyítani, hogy a gyümölcsök ugyan hosszú idő alatt besárgulnak és bepuhulnak de csersavasak maradnak, kissé édesek de szerintem fogyasztásra alkalmatlanok.A lényeg: csak sárga esetleg 2/3 részig sárga gyümölcsöket szüreteljünk le.Ez a megállapítás nem vonatkozik a keményen édes fajtákra amelyek zöld vagy félig sárga állapotban is fogyaszthatók.

 

november eleje

2011-ben írtam

123János Creative Commons License 2021.10.21 0 0 1336

Datolyaszilvát mindig tavasszal kell kiültetni a kertbe, mert átlagos magyar klíma csak fentartással alkalmas datolyaszilva számára. Nem tudjuk előre milyen lesz a tél, de a konténeres fa O,-1-3 C hőmérsékleten gond nélkül kitelel konténerben, biztos nem fagy el. Ha kiülteted már alig gyökeresedik, de ilyen fiatal csemete fagyérzékenyebb mint az 1-2 éve már kertben lévő fa. Két fajta közül a Rojo Brillante -17 C esetleg -18 C fokig télálló. A Tipo -18,-19 C fokig télálló, de a fiatal csemeték fagyérzékenyebbek. Vannak fagytűrőbb fajták az idősebb Costata -22,-23 C fokig télálló, de fiatal 1-3 éves csemete korban fagytűrése átlagos. Ukrán hibridek Rosseyanka, Nikitskaja Bordovaja=Nikita's Gift kisebb gyümölcsűek, de fagytűrőbbek, jóval -20 C fok alatti hőmérsékletet is elviselnek. Nikita a jobb. 

Előzmény: lmaria (1331)
lmaria Creative Commons License 2021.10.20 0 0 1335

Köszönöm a válaszod, igen, ha jól belegondolok igazad van !

Előzmény: gesszti (1334)
gesszti Creative Commons License 2021.10.20 0 0 1334

Ezt a két fajtát ültettem én is. Cserépben szerintem előbb megfagy a gyökere, mint elültetve, letakarva. Én inkább ősszel ültetném. Ugyanezt a két fajtát vettem tavasszal párban. Nagyon későn indultak el a tavaszi ültetés után. 

Előzmény: lmaria (1331)
gaston63 Creative Commons License 2021.10.17 0 0 1333

Köszi, ez meg van. Igazából az eltarthatóság feszít.

Karácsonyra jön haza a lányom, Erazmus-os, programon keresztül

külföldön tanul, szeretném ha ő is enne belőle.

Senkinek semmi praktika?

 

 

Előzmény: 123János (1328)
gaston63 Creative Commons License 2021.10.17 0 0 1332

Ha nincs más gyümölcs, sztem. szedjed. Mi el leszünk

még novemberig a szőlővel, aztán jöhet a káki.

Előzmény: Lactarius Curtis (1327)
lmaria Creative Commons License 2021.10.17 0 0 1331

Sziasztok ! 

Most készülök venni  konténeres  csemetét, semmi tapasztalatom nincs datolyaszilva termesztés kapcsán.  Azt szeretném kérdezni, ha megveszem a csemetét akkor azt elkell ültetnem, vagy tarthatom az udvaron  konténerben, azt ha nagy hideg van akkor bevinném a garázsba,  tavasszal fagyok után ültetném ki.  Ez így járható út ?

2 fajta van a faiskolában  Rojo Brillante és Tipo – szerintetek melyiket vegyem meg ?

 

Köszönöm a válaszokat !

 

123János Creative Commons License 2021.10.17 0 1 1330

Az időjárástól függ nagymértékben az érés. Az érési folyamatokat gyorsítja a hűvös éjszakák és azt követő napsütéses nappalok váltakozása. Ez most egy kedvező időszak, ha még két hétig ilyen marad az időjárás, akkor szedésre érettek lesznek a gyümölcsök. Akkor sincs baj, ha kissé zöldek maradnak a gyümölcsök, mert utóérő. Leszedés után a fakobb éretlennek látszó gyümölcsök is finomra érnek tárolás során, vagy almákkal nejlonzacskóba zárva gyorsítható az érés. 

Előzmény: s189 (1329)
s189 Creative Commons License 2021.10.17 0 0 1329

Szép napot!

Nálam a Tiopo az idén hozott először  6 db. virágot, abból 5 db kötött és szépen fel is nevelte.  Nálam 3. éves a fa. De még zöldek a termések.

Be fognak érni?

Ez az első termés!

123János Creative Commons License 2021.10.17 0 0 1328

Az első fagyok megjelenéséig hagyom a fán a gyümölcsöket. Október vége november elején jön el a szüret ideje. A Nikita korai érésű október közepétől szüretelhető, de finomabb ha marad még két hétig a fán. 

Előzmény: gaston63 (1326)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2021.10.17 0 0 1327

Jó kérdés. Nálam is érik a Jiro, mikor szedjem le? Persze ennek előnye, hogy egyből fogyasztható, az előörs finom is volt.

 

Előzmény: gaston63 (1326)
gaston63 Creative Commons License 2021.10.16 0 0 1326

Sziasztok.

Meddig érdemes a fán tartani a gyümölcsöket?

A Nikitas Gift már szép színű. Szedjen vagy várjak a fagyokig?

A minél hosszabb eltarthatóság a cél.

Tavaly december közepére beérett mind.

Mondjuk én szúrtam el, egy légtérben volt az almával.

 

 

 

tipego Creative Commons License 2021.10.11 0 0 1325

Sziasztok! 

 

Szeretném megkérdezni hogy tudja-e valaki hogy hol lehet most  kapni Virginiana alanya oltott nikitskaja bordovaja fajtát kapni? Fagyos környékén próbálkoznék vele.

Köszönöm szépen a segítséget.

Üdv 

Mett90 Creative Commons License 2021.10.10 0 0 1324

Virginiai alanyos datolyaszilvát keresek akinek van eladó jelezze kérem!

Lactarius Curtis Creative Commons License 2021.09.29 0 1 1323

Egyetértek, a fügékre is havat szoktam lapátolni. De -15 fokig nem kell takargatni semmivel a datolyaszilvát.

Előzmény: TK421 (1322)
TK421 Creative Commons License 2021.09.24 0 0 1322

én félrerakok faleveleket, és ha nagy mínusz van az előrejelzésben akkor az oltás környékét megrakom levéllel...korábban nem szoktam mert tartok tőle hogy ha ősszel körberakom akkor beköltözik az egér és megrághatja a fát...ráadásul ha sok hó is van a nagy hideghez akkor meg elég hóval körbekupacolni jó vastagon, az is kiváló hőszigetelő

Előzmény: gesszti (1321)
gesszti Creative Commons License 2021.09.24 0 0 1321

Télen takarjátok valahogy a kákik tövét? Műanyag hálóval körbe vannak kerítve a fáim. Szórjak köré szalmát? Idén tavasszal lettek ültetve, tavalyi oltások. 

Előzmény: Lactarius Curtis (1320)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2021.09.23 0 0 1320

Idén már 20 termést tartott meg a Jiro-m (tavaly kettőt), pedig vagy százat elszórt a nyáron. Már sárgul, sőt két szem korán beérett; fáról szedve is édes, finom (ez a nagy előnye). Remélem még vagy egy hónapig nem lesz fagy, télen meg max -15.

Tsao Creative Commons License 2021.09.23 0 0 1319

Igen az jo fajta

Előzmény: szucsl57 (1312)
diospyros Creative Commons License 2021.09.13 0 1 1318

igen, pl. a pálinkás csersavmentesítés nem mindig hoz eredményt.

de fajtafüggő is. pl. Tipo-ból nehezebben tüntethető el a fanyarság.

de évjárattól is függ...

Előzmény: Zéró. (1316)
gesszti Creative Commons License 2021.09.11 0 1 1317

Bocs, összekevertem. 

Előzmény: emendasajt (1314)
Zéró. Creative Commons License 2021.09.11 0 1 1316

Igen, az almás megoldás -az etilén gáz által- meggyorsítja a puhára érést.
Az etilalkoholos verzióval pedig csak a csersavtartalom csökken így a gyümölcshús kemény marad.
És van még széndioxidos érlelés is, ahol szintén csak a csersav csökken.

Nekem az utolsó kettő nem jött be. Maradt benne csersavasság.

Ja és még jó csersavmentesítő megoldás az aszalás.
De azt Rosseyankával még nem próbáltam.
A nagyobb gyümölcsű fajtákból nagyon finom aszalvány készül.

Előzmény: emendasajt (1314)
Zéró. Creative Commons License 2021.09.11 0 1 1315

A Russian Beauty /=Rosseyanka/ gyümölcse puhára érlelve teljesen elveszti a csersavasságát.
Finom édes, krémes. Olyasmi, mint a jó édes sütőtök.

Hideg fekvésbe csak fajhibridet ajánlok.  (pl Nikita)
Sőt nem csak a fajtából érdemes hidegtűrőt, hanem alanyból is. 
A virginiana alanyra oltott fa később indul be tavasszal, ezért nem fagy le a kérge, mint a már korábban induló, lében lévő lótusz alanyos fáknak.

 

Előzmény: szucsl57 (1312)
emendasajt Creative Commons License 2021.09.10 0 2 1314

Pont fordítva...

Előzmény: gesszti (1313)
gesszti Creative Commons License 2021.09.09 0 1 1313

Csersavas. Mielőtt fogyasztani szeretnéd, egy zacsiba, vagy lezárt vödörbe rakd alma mellé 3-4 napra. Ilyenkor kemény marad a húsa, de sokat csökken a csersavas íze. Megédesedik. 

 

Ha puhábban szereted, akkor 1-2 cent pálinkát itass fel egy ronggyal, vagy vattával, és azt tedd alma helyett a vödörbe/zacsiba. 

 

Amúgy, ha hosszabb tárolás a cél, akkor alma mellett tárolni nem szabad. Nem lehet vele egy légtérben. Csak közvetlen fogyasztás előtt. 

Előzmény: szucsl57 (1312)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!