Keresés

Részletes keresés

sólyom116 Creative Commons License 2017.12.13 0 0 284
sólyom116 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 283

"Holdvilágároknak mélyén,
avarszagú völgye alján,
bús-borongós ősznek éjén,
Holdvilágároknak mélyén
ifjú áll az apja balján.
Büszke álluk felszegetten,
fehérlő Hold ragyog rájuk,
némán állnak mind a ketten,
büszke álluk felszegetten,
csillagfényes a ruhájuk.
S szól az apa szelíd hangon:
"Ősök hite ide vonzott,
lelkem mélyén szunnyad rangom."
- szól az apa szelíd hangon
s szomorún penget egy kobzot.
Régi dallam fájón csendül,
fáról madár szárnya rebben,
koboz húrja halkan pendül,
régi dallam fájón csendül,
ének szava mellé lebben...

Negyvenen mi jó táltosok éppen kerek kört ülénk,
Bíbor veres sugarával búcsúzón int Nap szülénk;
éjszakai szertartásra fohászkodva készülénk,
negyvenen mi jó táltosok éppen kerek kört ülénk.
Égre nézünk földre nézünk ősi múltba suhanánk;
mintha vasak csörrenését ágreccsenést hallanánk,
veszélyt érzünk szemünk villan hamar talpra pattanánk,
égre nézünk földre nézünk ősi múltba suhanánk.

De addigra körbevesznek nagy üllőkön vert vasak,
páncél csillan a holdfényben gallyat ver sok-sok sisak.
Jönnek egyre közelednek lépteik mily hangosak,
de addigra körbevesznek nagy üllőkön vert vasak.
Több oldalról ránk zúdulnak szívükben rút gyűlölet,
ütnek minket szúrnak-vágnak, parancsuk táltost ölet.
Mellünk tépik vérünk freccsen, feketít mohás követ,
több oldalról ránk zúdulnak, szívükben rút gyűlölet.

Egy menekült meg csak onnan, társa teste mentette,
holtra torzult zuhanással maga alá rejtette;
így tartotta terhét éjjel soha nem felejtette
egy menekült meg csak onnan társa teste mentette.
Pálcájára rótta a hírt, éltét ennek szentelte,
botra vésett töténetét a nagyapám meglelte;
múltat, jelent és a jövőt ekkor által ölelte,
ő is tovább adta a hírt, éltét ennek szentelte...

...s Holdvilágároknak mélyén,
avarszagú völgye alján,
bús-borongós ősznek éjén,
Holdvilágároknak mélyén,
ifjú áll az apja balján.
Büszke álluk felszegetten,
fehérlő Hold ragyog rájuk,
némán állnak mind a ketten,
büszke álluk felszegetten,
csillagfényes a ruhájuk.
Szól a fiú kemény hangon:
"Mindent értek úgy hiszem,
lelkem mélyén éled rangom,
- szól a fiú kemény hangon -
a hírt tovább én viszem!"

sólyom116 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 282
zaniko1 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 281

idooogeep Creative Commons License 2017.12.10 0 0 280

farsang11 Creative Commons License 2017.12.09 0 0 279

Zoltán, kellemes hétvégét kívánok

zaniko1 Creative Commons License 2017.12.08 0 0 278

Szia:)

Kellemes hétvégét kívánok:)

kedves53 Creative Commons License 2017.12.08 0 0 277

Előzmény: farsang11 (276)
farsang11 Creative Commons License 2017.12.06 0 0 276

idooogeep Creative Commons License 2017.12.06 0 0 275

farsang11 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 274

Sok sikert a munkában, munka után kellemes kikapcsolódást kívánok

Jó volt a betűrejtvény!

Üdvözlettel:Magdi

kedves53 Creative Commons License 2017.12.04 0 0 273

Előzmény: idooogeep (272)
idooogeep Creative Commons License 2017.12.03 0 0 272

Kellemes vasárnapot, áldott adventet kívánok:

(Örülök, hogy újra köztünk vagy!) 

gép

sólyom116 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 271

ÜDVÖZLÜNK a 2018-os évben!

• A telefonjaink – Vezeték nélküliek

• A tűzhelyeink – Láng nélküliek

• Az autóink – Kulcs nélküliek

• Az ételeink – Zsír nélküliek

• Az autók kerekei –Belső nélküliek

• A ruhák – Ujj nélküliek

. A fürdőruhák - melltartó nélküliek

• A fiatalok – Munkanélküliek

• A vezetők – Erkölcs nélküliek

• A kapcsolataink – Értelem nélküliek

• A hozzáállás – Érzés nélküliek

• A gyermekek – Apa nélküliek

• Az érzések – Szív nélküliek

• A nevelés – Érték nélküliek

• A gyerekek – Modor nélküliek

• Az országok – Isten nélküliek.

sólyom116 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 270

Nem tette be a képletsort,meg lehet keresni.

sólyom116 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 269

Még,hogy fejlődtünk,-úton-útfélen ezt hallani-,hát én  nem osztom.Kb.90 évvel visszamenőleg 25 év munka után mentek a nők nyugdíjba!!! Most? Ez csak egy példa,de ki lehet számítani a trendet-igaz teljesen fordítva-   .

6.3. Analitikus trendszámítás 

Milyen adatokkal dolgozunk?

Olyan Y1Y2,… Yn idősorunk van, amelynek értékei a t1t2,… tn időpontokhoz tartoznak.

Ha az idősorról csak a lineáris trend feltételezhető, akkor a mozgóátlag-számítástól eltérően nem kötjük ki, hogy az idősor bármely két szomszédos tagja között ugyanakkora időköz van.

Amennyiben az idősornak tartós lineáris trendje, szabályos periódusa, a perióduson belül szabályos szezonális változása és korlátozott nagyságú véletlen ingadozása van, akkor az elemzéshez kikötjük a szabályos időközt.

Fontos, hogy ismerjük a periódust és a szezonokat. Ez azért ésszerű kikötés, mert a gyakorlatban igen gyakran az adatok jellege már magában hordozza, milyen periódus és szezonális eltérés jöhet szóba egyáltalán. Például ruházati cikkek esetében nyilvánvalóan az év a periódus és az évszakok a szezonok.

Mit akarunk megtudni az elemzésből?

Célunk az, hogy meghatározzuk az idősor analitikus (tehát képletszerűen megadott) trendvonalát és amennyiben van, a szezonális hatást.

Milyen elemzési módszert alkalmazunk?

Az analitikus trend kiszámításának algoritmusa ugyanaz, mint a matematikai statisztikából ismert regressziószámításnak. Tehát megpróbáljuk az idősort az időnek egy olyan lineáris függvényével megközelíteni, amelynek az eltérése az idősortól a lehető legkisebb. Az idősor és a lineáris függvény eltérését pedig az egyes t1t2,… tn időpontokban számított különbségek négyzetösszegével mérjük, vagyis a legkisebb négyzetek módszerét alkalmazzuk.

A keresett lineáris függvény:

A képletben:

t az időváltozó;

az idősor analitikus trendvonalának értéke;

ab az egyenes együtthatói.

Az a és b paraméterek kiszámításához szükséges úgynevezett normálegyenletek:

Mivel az egyenletekben szereplő mennyiségek közül az Y1Y2,… Yn idősor-értékeket, a t1t2,… tn időpont-értékeket és természetesen n-et, vagyis darabszámukat is ismerjük, a fenti egyenletrendszer egy közönséges kétismeretlenes elsőfokú egyenletrendszer, ahol az ismeretlenek az a és b paraméterek.

De még ehhez képest is egyszerűsíthető az a és b paraméterek meghatározása. Vezessük be a következő átalakítást:

vagyis az egyes ti értékeket helyettesítjük a számtani átlaguktól való eltérésükkel. (Ez tartalmilag annyit jelent, hogy az időtengely nullpontját eltoltuk a ti időpont-értékek számtani átlagába.) A számtani átlag tulajdonságai között láttuk, hogy az ilyen eltérések összege 0.

Ezt az átalakítást akkor a legkönnyebb elvégezni, ha az időpontok száma páratlan és az időközök egyformák. A nullpont ekkor a középső időpont lesz, a többiből pedig egyforma számú negatív és pozitív időpont. Például ha 1991, 1992, 1993, 1994, 1995 az eredeti időpontok, akkor az átalakított időpontok: -2, -1, 0, 1, 2.

A normálegyenletekben az időpontok helyébe az eltéréseket írjuk (ezt nyugodtan megtehetjük, mert az időpontok és az idősor-adatok közti összefüggés jellegét nem befolyásolja, hogy arrébb csúsztattuk az időtengely nullpontját; csak annyi történt, hogy a koordináta-síkon jobbra vagy balra önmagával párhuzamosan elcsúsztattuk a regressziós egyenest meghatározó pontok ábráját az egyenessel együtt).

Mivel az eltérésekre fennáll

a normálegyenletekből azt kapjuk, hogyvagyis a és b értéke közvetlenül is könnyen megadható:

sólyom116 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 268

AKTUÁLIS » Világ titkai » Félelmetes: így nézett ki a Föld mellett elhaladó aszteroida - fotóFélelmetes: így nézett ki a Föld mellett elhaladó aszteroida - fotó2017. ápr. 20. 12:35

Szerdán haladt el a Föld mellett az aszteroida /Illusztráció: Shutterstock5Blikk-információ

Radarkép is készült az 1,4 kilométer széles aszteroidáról, ami 1,8 millió kilométerre közelítette meg a Földet.

Hirdetés

Bár kis méretű aszteroidák minden héten többször elhaladnak ilyen távolságban a Föld mellett, ez a legkisebb mért távolság a 2004 szeptemberében bolygónkat megközelítő Tautatis óta - írja az origo.hu.

A 2014 májusában felfedezett, 2014 J025 jelű kisbolygó biztonságos távolságban haladt el a Föld mellett.

A szakemberek ismerete szerint hasonló méretű aszteroida legközelebb 2027-ben fog elhaladni a Föld mellett.

sólyom116 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 267
  1. Főoldal
  2.  
  3. Érdekes
  4.  
  5. Elgondolkodtató videó mutatja be, hogyan söpri el az emberiséget a negyedik ipari forradalom, és a reklámok!

Elgondolkodtató videó mutatja be, hogyan söpri el az emberiséget a negyedik ipari forradalom, és a reklámok!2017. december 1., péntek  Ajánlom a Facebookon

A fogyasztói társadalom önmagát fogja felfalni? KÖTELEZŐ OSZTANI, ezt a videót!

Hamarosan elsöpörhet minket a nagy ipari forradalom, mely szándékosan temeti majd maga alá az emberi tudatokat?

A legújabb ipari forradalom arról szól, hogy a fizikai gépek és tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak, a reaálgazdaság egyetlen hatalmas, intelligens információs rendszerbe integrálódik.

A gőzgépek, szerelőszalagok és az automatizáció után most egy teljesen új forradalom zajlik.

Mindeközben a fogyasztói társadalmat bírják rá arra a média agymosásain keresztül, hogy önmagát falja fel.

Emellett a fejünk felett olyan technológiák kezdenek kiteljesedni, melyek nem csak tudati szinten, de a hétköznapi életben is átvehetik felettünk az irányítást.

A gépek forradalma, amikor a gépek gépekkel kommunikálnak, és az emberek is gépeken keresztül léteznek, megszüntetheti az embert, mint természeti lény. 

Egyre jobban elmerülünk a digitalizált világban. A különféle televíziós csatornákban, kütyükben és mobiltelefonokban keressük a boldogságunkat, vagy az újra és újra megvásárolt árucikkekben.

Miközben olyan dolgokért küzdünk és gyűjtögetünk, amire nincs is szükségünk, de a média és az agymosott társadalom elhiteti velünk.

Az emberek elkezdtek gépekkel, tárgyakkal létesíteni kapcsolatot, ezzel a társadalom és a család modelljének végét vetítve előre.

A negyedik ipari forradalom ha nem vigyázunk, nem áldás lesz, hanem a civilizációnk végső átka.

Erről szól a lenti, magyar feliratos, elgondolkodtató kisfilm. Érdemes végignézni, és minél több emberhez eljuttatni.

OSZD MEG másokkal is!https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=8Vq9P2DsCho

sólyom116 Creative Commons License 2017.12.02 0 1 266

Morningstar17 Creative Commons License 2017.11.24 0 0 265

Ok. Úgyis csak ugyanazokat a köröket futjuk. 

Előzmény: osaapa (264)
osaapa Creative Commons License 2017.11.24 -1 0 264

Szerintem tegyünk pontot. Mert most jönne az hogy én miért tartom egyoldalúnak bizonyos hozzászólásaidat meg hogy mások se nagyon gondolnak bele mindig hogy milyen hatása lesz annak amit leírnak. Szóval ez ilyen értelmetlen "te így", "de te is" vitává degradálódik.

Előzmény: Morningstar17 (263)
Morningstar17 Creative Commons License 2017.11.24 0 0 263

Mindig attól tartasz, hogy milyen hatása lesz annak, amit valaki ír valaki, da attól sosem tartasz, hogy a Te írásodnak milyen hatása lehet akár itt valakire nézve, vagy akár másokra. Mintha mindig csak másoknak kellene vigyázni, hogy mit írnak, neked sosem. Kicsit egyoldalú így szerintem.

Előzmény: osaapa (261)
osaapa Creative Commons License 2017.11.24 -1 0 262

Mert nem?:)

Én is már írhattam volna hogy: "Amúgy meg na és? És akkor mi van? Ez a véleményem, ennyi."

:)

Előzmény: Morningstar17 (260)
osaapa Creative Commons License 2017.11.24 -1 0 261

De attól az még csak vélemény marad, ha én pl: azt írom nem kellene bemásolni antiszemita verset, vagy nem kellene téves információkat terjeszteni, mert ezért vagy azért. Mégis miből álljon szerinted egy vélemény?:) 

Előzmény: Morningstar17 (259)
Morningstar17 Creative Commons License 2017.11.24 0 0 260

No most gyere azzal, hogy önellentmondást produkáltam, mert én is megmondtam: mit nem kéne. -:)

Előzmény: Morningstar17 (259)
Morningstar17 Creative Commons License 2017.11.24 0 0 259

Csak arra utaltam, ha nem vagyok - pl. én - moderátor, akkor senkinek nem mondhatom meg, hogy mit kéne meg mit nem. 

Vélemény persze lehet, de nem kéne áthozni ide azt a stílust, ami a politikai topikokban megy.

Előzmény: osaapa (258)
osaapa Creative Commons License 2017.11.24 -1 0 258

Azt írtam nem cenzúrázni akartam. Mit kérdezel még rá hogy moderátor vagyok-e? Nem volt érthető?

Ellenvélemény lesz. Majd. Talán. Nem fikázás meg rombolás meg akármi, mielőtt elfogynak a negatív jelzőid tevékenységemre.

Magas ló sem. Esetleg kis póni, az olyan aranyos, mindenki szereti. Majd megengedem hogy más is megfésülhesse a csillogó sörényét.:) Remélem ezzel nem sértem senki érzéseit.

Előzmény: Morningstar17 (257)
Morningstar17 Creative Commons License 2017.11.24 0 0 257

Moderátor vagy? - Tudtommal nem.

Ellenvéleményed van? - Kifejtése során tartsd tiszteletben a másik ember érzéseit! (Nem fikázással indítunk.)

Kb. ennyi.

Előzmény: osaapa (256)
osaapa Creative Commons License 2017.11.24 -1 0 256

De én nem korlátozni akartam azt a topikot, meg cenzúrázni. Leírtam pl hogy nem kellene egy antiszemita verset bemásolni, talán nem kellene akasztófakötéllel célozgatni meg hasonlók. Leírtam hogy szerintem miről szól egy brüsszeli döntés.

Miért ne írhatnám le hogy nekem más a véleményem? Mondom én hogy neked magáéval azzal van a bajod ha valaki  más véleményt fogalmaz meg. A vélemény szabad és ellenvéleményt megfogalmazni is.

Előzmény: Morningstar17 (255)
Morningstar17 Creative Commons License 2017.11.24 0 0 255

Abban a pillanatban, amikor elkezdenéd cenzúrázni, hogy mit lehet és mit nem, a saját liberális elveidet tagadnád meg. Önellentmondásba keveredsz, és nézeteid nem lesznek hitelesek. Az Alkotmánybíróság egy 1996 -os határozatában kimondta, hogy még az egyébként káros vélemények is alkotmányos védelemben részesülnek. Akkor meg miről is beszélünk?

Egyébként is, ki mondhatja meg, hogy mi mehet és mi nem? A vélemény szabad, a hazugság tilos - ez az én elvem.

Előzmény: osaapa (254)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!