Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2018.12.19 0 0 393

:-(   100 km?   Ezért jó a kis házikert. Ültess otthon egyet. A kerítésban is elvan. (Egy dézsában is megnő, ha nincs helyed.)

Előzmény: diospyros (392)
diospyros Creative Commons License 2018.12.19 0 0 392

:)

igen, jó természetes hűtő a tél.

így nem foglal (raktár)helyet, ha a fáról esszük.

az a baj, hogy a fáim 100 km-re vannak, és így nem tudom a fáról evést élvezni.

Előzmény: Ali-bá (391)
Ali-bá Creative Commons License 2018.12.19 0 0 391

Télen nagyon sokáig lehet eszegetni a fáról ízletes naspolyát. Megfagy, kiolvad, megint megfagy,... de fogyasztható. (...és sokáig szopogatható a magja, jobb mint a rágógumi.)

Előzmény: diospyros (389)
diospyros Creative Commons License 2018.12.19 0 0 390

Másik fórumon vki írta, hogy kivágták a naspolya fát.

>>

Beteg volt, vagy helyet foglalt?

Vagy az is szokott lenni, hogy ráunnak (a sok termésre.)

Sajnos pl. a szüleimnél a tűzelhalás sanyargatja. Apukám meg tudta menteni, Aliette-tel fújta.

Egyik ága sárgább most is, de van rajt bőven termés.

Sajnos a tűzelhalás probléma, de szerencsére sok helyen nem jelentkezik.

A naspolya ellenálló növényként él a köztudatban, de sajnos a tűzelhalás ellen nem annyira védett...

Nekem van "tűzelhalás álló" naspolyám, dmkert.hu-ból.

http://dmkert.hu/gyumolcstermok/naspolya_tuzelhalas_allo_naspolya

Amikor megjött a fa a címkére az volt írva: "RÉSZLEGESEN" tűzelhalás álló naspolya. Értem én hogy így biztosabb volt a megnevezés. Mint a gyógyszereknél: nem írhatják rá, hogy valamit biztosan meggyógyít. Csak ilyeneket: "megszüntetheti a köhögést" és társai.

Nekem sem lett tűzelhalásos eddig! De a többi sem, így ez nem mérvadó.

A tűzelhalás fészkébe kellett volna egy ilyent ültetni!

Amúgy a termése nem nagy szám, sajnos kicsi, apró, és eddig kevés is volt a fán.

Talán ez is változik. Az íze sem túl jó, sajnos. Ez így szokott lenni, hogy valamit valamiért...

Előzmény: diospyros (389)
diospyros Creative Commons License 2018.12.19 0 0 389

...fagy előtt, keményen le kell szedni: ez kb. 2 hete következett be, tahát már le kellett szedni.

Erre rácáfol, hogy ez egyik fám, ami távol van tőlem, nem részesült szüretben. Majd beszámolok róla, milyen lett a termés (íze-állaga-eltarthatósága).

Pár fok mínusz nem árt nagyon neki, de aki hosszú távra tervez, azt se várja meg.

Előzmény: diospyros (388)
diospyros Creative Commons License 2018.12.19 0 0 388

A káki fórumon kérdezte valaki, itt is válaszolok rá:

"Sziasztok! 

Bár nem új gyümölcs, de hátha tud rá valaki válaszolni.

A naspolyát teljesen éretten kell leszedni vagy féléretten is le lehet és majd utóérik?"

 

Lehet éretten is leszedni, ami még fagyok előtt vagy kezdetén puhult be, az nagyon finom,

de azonnali (vagy pár napon belüli) fogyasztásra. (De nincs nagy különbség a fán megérett, és az utóérett naspolya íze között. Kivéve persze, túl korán lett leszedve.)

Hasonló a káki problematikájához, hogy ha "megcsípi a dér" (=megfagy),

kevés (kevesebb) ideig áll el. Bár a naspolya jobban bírja a fagyot, mint a káki.

Nekem pl. az ablakban is van kiterítve jó néhány, ott puhul (utóérik), és nem rohad (ablakpárkány=hűtő is egyben, nem túl hideg és nem túl meleg. A nap nem tűzi, É-i és előtetős.)

Csak kinyitom az ablakot, pár szemet "beveszek", és meg is van a napi adag.

Napi egy marék naspolya, az orvost távol tartja, mondhatnánk az almás versike után, szabadon.

Szóval, ha sokáig szeretnénk csemegézni a naspolyából, közvetlenül az első komoly (-1-2 foknál hidegebb) fagy előtt, keményen le kell szedni. Ami már puha, azt el kell kezdeni enni.

Amita13 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 387

Biztosan nem én vagyok a legfelkentebb a véleményezésre, és alapvetően tetszett a cikk. De azért pár dolog beugrott, amikor olvastam... Értem én, hogy ez elsősorban reklám, de na.

(Nem magyarázkodás, csak hogy ne az legyen, hogy persze, mert biztosan nem szeretem. Én ajánlani szoktam, mert nagy a választék, és vettem is tőle növényt többször, eddig elég jó tapasztalatokkal, de ugye voltak elég komoly negatív vélemények mostanában).

 

 

- Tessék má' nekem egy (több) olyan növényt mondani, ami biztos jövedelem ma, nem igényel milliós befektetést a kialakítására, és mondjuk még 10 év múlva is jövedelmez. Mert példa nem hangzott el:

 

"Külön sajnálatos, hogy az emberek nagy része nem is próbál tájékozódni, a megélhetés új lehetőségeit felfedezni."

 

A helyzet az, hogy akinek meg van ennyi pénze, hogy kialakíthasson egy ilyen gazdaságot, az nem ebbe fog belevágni, mert amennyit igényelne, máshova befektetve sokkal jövedelmezőbb. Ha nem így lenne, az ezer kertgazdaság országa lennénk.

 

- Szóval itt a magyarázat az elcserélt növényekre... Mégiscsak valahogy meg kéne oldani kezdettől a jelölést:

 

"A fajtaazonosság-garanciára mindent szem előtt tartva kell figyelnünk, magunknak egyértelműen rögzítjük, hogy melyik növény micsoda, de arra nincsen idő, hogy mindig minden cserép fel legyen címkézve, az utolsó dugvány is táblácskát kapjon. Elég ha mi tudjuk, itt ők vannak, ott meg ők. Eladáskor pedig helyes szalagocskát kap a növényke, amire ráírjuk a szükséges információkat."

 

- Szerintem, mivel nem ad alternatívát, ez a megjegyzés eléggé erőteljes. Én gyanítom, ahogy a települések főkertészei kb. x-100 forintból gazdálkodnak:

 

 "A legtöbb település főkertészét komoly fejmosásban kellene részesíteni… Szánalmas a mindenkor pénzhiányra hivatkozó hozzáállás!"

 

- Ez meg csak bónusz, poénos. Van egy fia, akit ugyanúgy hívnak, vagy saját magát inerjúvolta meg? :)))

 

"A DMKert tulajdonosát faggattam, és persze egyre több kérdésem lesz!

Szerző: Dlusztus Miklós"

Előzmény: diospyros (386)
diospyros Creative Commons License 2018.11.29 0 0 386
diospyros Creative Commons License 2018.11.27 0 0 385
diospyros Creative Commons License 2018.11.24 0 0 384
csehrigo Creative Commons License 2018.11.15 0 0 383

Előbb-utóbb,majd ebből is több pénzt akar az állam ?

Előzmény: diospyros (382)
diospyros Creative Commons License 2018.11.15 0 0 382

TÖBB SZÁZ MILLIÓS ÉRTÉK LAPUL AZ ERDŐKBEN, A MEZŐKÖN

https://magyaridok.hu/gazdasag/tobb-szaz-millios-ertek-lapul-az-erdokben-a-mezokon-3666842/

diospyros Creative Commons License 2018.11.14 0 0 381

nekem is erős Zempléni Kökény fát küldtek

Előzmény: fehérkutya (380)
fehérkutya Creative Commons License 2018.11.13 0 0 380

Én rendeltem október végén. Nagyon erős szemzett fát küldtek.

Következő adag 1 hete jött, angolnyelves és gyengébb ( de nem gyenge ).

Előzmény: Törölt nick (379)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.13 0 0 379

A kollégám vett a múlt héten egy fát egy kis vékony fát kapott, szerintem akik az elsők között jelentkeztek,azok szép erős fát kaptak. Biztos fogytán a készlet

Előzmény: diospyros (373)
csehrigo Creative Commons License 2018.11.02 0 0 378

Csak ajánlani tudom !!

Előzmény: diospyros (372)
zsorsz Creative Commons License 2018.11.02 0 0 377

A homoktövis porzósok mostanában esendőbbek. Nem tudom az okát.

Előzmény: Törölt nick (375)
diospyros Creative Commons License 2018.11.02 0 0 376

:)

reméljük, megéri az árát! ("Zempléni" kökényfa)

--

homoktövis: nem tudom, nem vagyok benne otthon.

Előzmény: Törölt nick (374)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.01 0 0 375

TŰZELHALÁS  okozhatja e, a többéves  porzós homoktövis fa elhalását ?

Törölt nick Creative Commons License 2018.11.01 0 0 374

Gratulálok! Nekem is van-hála Neked, a linked alapján rendeltem. Köszönet érte!

Előzmény: diospyros (373)
diospyros Creative Commons License 2018.10.31 0 0 373

kökény: "Zempléni" megérkezett 2 hete, és elültettem. szép, 1,7 m-es, erős példányt kaptam.

nem semmi, kökényfa lesz... :)

diospyros Creative Commons License 2018.10.31 0 1 372

az jó! akkor megcélozzuk a lekvárt (is :))

Előzmény: csehrigo (371)
csehrigo Creative Commons License 2018.10.30 0 0 371

Volt már szerencsém a lekvárjához !

Nagyon finom !!

Előzmény: diospyros (367)
diospyros Creative Commons License 2018.10.08 0 1 370
diospyros Creative Commons License 2018.10.08 0 0 369

no, itt van: nemes kökény. legalábbis reméljük! :)

https://www.sieberz.hu/termek/zempleni-kokeny/

3300 ft

diospyros Creative Commons License 2018.10.03 0 0 368

A madárberkenye is fórumtémánkba tartozhat.

A 80-as években falumban a Fő utcára tömegesen ültették, mára nem maradt egy sem...

Vannak ehető termésűek, sok flavonoiddal (https://hu.wikipedia.org/wiki/Flavonoidok):

Titan

http://orokzold.hu/hu/termekeink/reszletek/sorbus_titan_k451/

szép nagy példnyok, már egy csomó ehető bogyóval a konténeres fán!

 

Granatnaja gránátalma ízű (?), Michurinskaja is finom állítólag,

és Rubinovaja:

http://www.dmkert.hu/gyumolcstermok/rubinovaja_berkenye

 

Felmerült, hogy toxikus-e a bogyó.

Egy komoly kutatás alapján nem :)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5491109/

 

"A mitokondriális membránpotenciálra és a plazmamembrán integritására gyakorolt ​​citotoxikus hatásuk tekintetében egyes polifenolban gazdag vegyületeket, amelyek biztonságosan értékeltek (az elhasznált komlókivonat, az Aronox, a resveratrol) vagy elég biztonságos (kelevel, rowan gyümölcs). Másrészt, mint a buckthorn kéreg, a dióhéj, a hollyhock virág, a tölgyfa kéreg, a tölgyfa levél, az ezüstfűszernövény és a szederlevél, egy másik kivonatok csoportja is rendkívül citotoxikus a mitokondriális membránpotenciál és a sejtmembrán permeabilitása szempontjából."

 

diospyros Creative Commons License 2018.09.27 0 0 367

házi berkenye lekvár? :) ;)

Előzmény: csehrigo (366)
csehrigo Creative Commons License 2018.09.14 0 0 366

Nekem ízlik, ritkaságából különleges, de mondjuk ki,hogy nem olyan kimagasló ami mellett más nem rúg labdába.

Nekem a naspolya talán jobban ízlik .

Mindenesetre örülök, hogy ehetek pár szemet évente.

Előzmény: diospyros (365)
diospyros Creative Commons License 2018.09.13 0 0 365

a földön megérett, szottyosodott szerintem lazább, de ez elég sűrű volt utóérlelve szobában,

kicsit lehet, h aszalódott is. kicsit sűrűbb volt, mint a naspolya...

én is folyósabbra számítottam. úgy tűnik, több minden is befolyásolhatja az állagát.

Előzmény: csehrigo (364)
csehrigo Creative Commons License 2018.09.13 0 0 364

Én nem tudnám meghatározni az ízét. Berkenye. Édes,de nem tudom máshoz hasonlítani.

Szerintem puhább,lágyabb, mint a naspolya. Az sűrűbbnek tűnik számomra.

 

Azt viszont el kell mondanom, hogy nálam nem fogja, hanem inkább lazítja :-) Igaz mindig ettem mellé más gyümölcsöt is.

Előzmény: diospyros (363)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!