A Cetelem Hitelkártyával nem forintban végrehajtott tranzakció esetén, az áru vételárának, szolgáltatás díjának devizában kifejezett értékét a nemzetközi kártyaszervezet (MasterCard), az általa meghatározott árfolyamon váltja át a Cetelem Bank elszámoló devizanemére (euró). A Bank ezt a devizaösszeget a Magyar Nemzeti Banknak, a Hitelszámla terhelésének napján érvényes devizaközép árfolyamán váltja át forintra és számolja el a Hitelszámlán.
Ha NEM EUR, akkor más a szabály:
A Cetelem Hitelkártyával az Európai Unió országaiban forinttól eltérő pénznemben végrehajtott tranzakciók esetén a Cetelem Bank által fentiek szerint alkalmazott árfolyam és az Európai Központi Bank legfrissebb rendelkezésre álló, releváns deviza-euró árfolyam közötti különbség (árrés) az alábbi táblázatban olvasható. (Táblázat a fenti linken szerepel, ide nem tudom bemásolni szép formátumban)
Középárfolyamon vált még a cetelem EUR-t? Most az oney-s kártya 399-es váltáson tette foglalásba a tételt. Könyveléskor ez hereállhat. Van valakinek mostanában tapasztalata?
Itt is ugyanez a helyzet, közel kimaxolt hitelkeretnyi költés, és a minimum fizetendő 0 Ft. Ennek elvileg nem így kellene lennie, szóval van ott kupi rendesen. Eddig is volt kupi, de most halmozódik. A tavaly év végi Cetelem-Oney fúzió szemmel láthatóan megviseli őket minden szempontból.
Egy dolgot nem értek, majdnem kimaxolt hitelkeret mellett, hogy lehet, hogy a minimálisan fizetendő összegem 0 ft? Ennyire megbíznak bennem? Vagy ennyire akarják, hogy belecsússzak a kamatfizetésbe?
Aha. "Mindenhol" úgy fogalmaztak, hogy 19-étől "jön", "elérhető" az új pmáp, azt hittem, az a kibocsátás. De akkor arra gondoltak, akkortól jegyezhető.
de mi nem tiszta? :) nem egy nap kamatával kell számolnod, hanem többel. csütörtök 16.00 után technikailag már péntek volt a kincstárban, a PMÁP pedig T+1 értéknapra (=munkanapra) vásárolható értékpapír. hiába volt a naptár szerint csütörtök, már hétfői árfolyamon vettétek meg a papírt. ez egyébként nagy veszteséget azért nem okoz, hiszen a megvett felhalmozott kamatot visszakapjátok, ha idő előtt adnátok el a papírt, a jövő februári kamatfizetésnél pedig mindenképp visszajár. csak annyi kellemetlenséget jelent, hogy ez a névértékkel ellentétben nem kamatozik
mert ma 16 ora utan mar pentek van a kincstarban, a pmap pedig T+1 napra veheto ertekpapir, vagyis ti mar a hetfoi arfolyamon vettetek meg. a mukodesben evek ota semmi nem valtozott
Ma vett asszony pmáp-ot, persze elhúzta az időt, így 16 óra után lett belőle.
Elvileg 1 napi kamattal fizettünk érte többet (pontosabban 1 napi kamattal csökkentett mennyiséget kaptunk) - de sajnos nem, szűk 3 napi kamatot "számoltak fel".
De, viszont abból le kell vonnod az 1%-os visszaváltási költséget, ha a pénzhez szeretnél jutni.
Én csak azt számoltam ki válaszul az egyik posztra, hogy mennyi idő után éri meg jobban a mától vásárolható PMÁP-ot használni a Cetelem helyett. A 2 termék persze teljesen más célt szolgál, nem is feltétlenül érdemes összehasonlítani, de olyan esetben nem lehet rossz, ha mondjuk biztosan tudod, hogy 3 hónap múlva szükséged lesz a pénzre. Erre persze jobb lehet a DKJ is, de a posztban csak erről a kettőről volt szó.
Azzal számoltál, hogy a PMÁP-nak jelenleg 1% a visszaváltási költsége (persze ez bármikor változhat, volt már 2% is), a Cetelemnél pedig van a 9%-ból 15% kamatadó?
Újraszámolva a 41 sem stimmel (valamit elszámoltam elsőre), a 44. napon lesz először magasabb a PMÁP:
Ha legalább 41 napig tartod a PMÁP-ot, akkor az 1%-os visszaváltási költség mellett is többet kapsz rá, mint a 9%(kamatadóval csökkentve 7.65%)-os Cetelem Takarékszámlán. Ezt érdemes mérlegelni és egyiket vagy másikat választani.
Akármikor váltod vissza megkapod az addigi felhalmozott kamatot, a tőkét pedig valamekkora levonással, ami jelenleg 1%.
Az 1 forintos címlet csak azt jelenti hogy bármilyen összegben tudsz venni. A diszkont kincstárjegy pl. 10ezer forintos címletű, abból csak valahányszor 10ezer forint névértékűt tudsz venni.
Ha tudtok szájbarágós helyet ajánlani, az is jó, de ha valaki tudja a választ, még jobb lenne.
Holnaptól jön az új sorozat pmáp. Azt hogy kell érteni, hogy idő előtt visszaváltva1 % a veszteség? Ha megtartom 1 évig, amikor jóváírnak kamatot és utána váltom vissza, akkor is az eredeti ár 99 %-át kapom, vagy a kamattal növelt érték-1 %-ot? Gyanús, hogy 99 %, de inkább kérdezek.
Ugyanez lenne a kérdés a már 3 hónap után kamatozó bmáp-ról.
Illetve mit jelent az 1 Ft-os címlet? Veszek ilyet 5 millióért, 1 év múlva 1 milliót visszaváltok, akkor mindnél bukok, vagy csak az 1 milliónál? Egy számlán, egyszerre vásárolt papírra gondolok.
Ha mindkettőnél ekkora bukó a futamidő előtti visszaváltás, mi jöhet szóba? A Cetelem 8.xx %-a azért jóval kevesebb, de tőzsdézni nem akarok, konzervatív vagyok.