A mogyoró és a mandula a legolcsóbban termeszthető növények közé tartozik, melyeknek termése értékes tápanyagokat, vitaminokat tartalmaz, jóízű és sokféleképpen felhasználható.
Nincs konkrét kérésem, csak keresem a kapcsolatot olyanokkal, akik hozzám hasonló cipőben járnak, szívesen meghallgatnám olyanok tapasztalatait, tanácsait, akik régebb óta csinálják ezt. Ami a Brózik Sándor féle könyvben van azt tudom, de a valós tapasztalatok érdekelnének.
Van egy kis mandulásom, kb. 300 oltott fa (Bőtermő, Kevenc, Rekord). Két éve ültettem az elsőket. Egyenlőre meg tudtam birkózni a feladattal, de jó lenne olyanokkal beszélni, akik hasonló cipőben járnak. Van köztetek olyan, akinek szintén van több fája, nem csak 1-2?
Apró édesmandulát ülettem s mind -több mint 30- édes lett. Amire szemeztem nem tudom milyen lett volna, de nem vettem észre, hogy rosszabb lenne... A nagyszemű akár nem annyira alkalmas???
Keserűből édes is lehetne elvileg, ha van közelben édesmandula, vagy ha szülei közül volt édes is.
A magról vetett növény mindkét szülő /nagyszülők, dédszülők ..../ tulajdonságait örökölheti. Ha a felmenők között volt keserű mandula, akkor minden további nélkül.
A kéregmoly támadásától olyan lesz a mandula kérge, mintha csíkokban foszlana le? Ilynre volt nálam példa egyszer. Azt olvastam,hogy a szilvát kevésbé érinti a kéregmoly így érdemes törzsnek használni akár közbeoltással is. Pl kajszinak. mandulánál van értelme az ilyesminek?