Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Köszönöm az elismerést! Valóban hatalmas meló volt összeszedni ezeket a vírus fajtákat(pár éve egy egész télen csináltam). Azon rágtam be, hogy sehol nem találtam egy komplex ismertető anyagot a szőlő vírusokról.
Saját vélemény: a szőlő vírusok látható tünetei a levélen az erek menti elszíneződés, nem az ér közti elváltozás. Az utóbbi inkább a hiánytünetek jelei(valamilyen elemből több, vagy kevesebb van).
Tervbe van véve a következő télen a szőlő bakteriális, és más megbetegedések rendszerbe szedése, mivel sehol nem találtam rá komplex anyagot, de ehhez segítséget kérek Dr.Lázár Jánostól, az ország legelismertebb szőlő vírus kutatójától legalább a lektorálásban.
Nálam is megjelent a vessző laposság, és villás elágazás a Dubovszkij rozovij, Preobrazsényie, Jubilej Novocserkask fajtákon. Bepánikoltam, ezért elküldtem Nébih laborba, és jó pénzért megállapították, hogy nem vírus (grapevine fanleaf). Ezért a vírusokról írtam egy hosszú cikket, érdemes elolvasni.
Ha valaki a levelek mostanság tapasztalt torzulása miatt pánikol, csak módjával tegye! Az a párra hidegre fordult időjárás az érzékenyebb fajtáknál csinálhat ilyet. Nálam is van ilyen. Az addig hozott levelei deformálódtak, az azóta hozottak egészségesek.
A fajtára nem jellemző,a normálistól eltérő elváltozásoknak valami oka kell hogy legyen. Ez tuti nem jó. Otthoni körülmények között nem is biztos hogy kideríthető a kiváltó ok. Látatlanban az ilyen esetekre legtöbbször az okosok azt vágják rá: VÍRUS!!!!
Morbid picit és lehet nem is jó a hasonlat, de ha születne egy 3lábú csirkém, akkor fel kellene nevelnem??? A tojás az tojás mindeg milyen tyúk tojja?!?!?
Eddigi rövid tapasztalataim alapján én sem bántanám. Évek óta kiválóan teljesítenek, elágazást megszüntetem és kész. A legkínosabb hatása az ikerfürt, ami veszett nagy tud lenni egy kocsányon. Ezt figyelembe kell venni.
Köszönöm, ezeket már hallottam korábban is. A forgatást próbálgatom, tyúk nincs, de tulajdonképpen nem létezik jó bio megoldás (még vegyszeres sem biztos, még csak nemrég próbálgatom) akkor, amikor a szomszédban van egy full elhanyagolt hatalmas fa 10m-re. Monília és kukac tenyésztő.
Egy alapvetően biogazdálkodást folytató gyümölcsösben az alábbi tanácsokat kaptam ami náluk meglepően jó eredménnyel működik a dió fúrólégy, valamint cseresznyelégy ellen. Megfigyelés alapján alapján azt az időpontot kell elkapni, amikor a hernyók a gyümölcsből elkezdenek leerszkedni a talajba bábozódni. Amennyiben van tyúkotok ki kell őket engedni szépen összeszedik őket. Következő módszer a lombkorona méretének megfelelő méretben talajtakarás fóliával, tudom nagyméretű fa esetén ez meglehetősen problémás. És talán a legegyszerűbb a fa koronája alatt évente többször kb. 10 cm-es mélységben talajforgatás, mivel mindkét kártevő nagyon érzékeny a talaj mozgatására. Remélem tudtam valamennyit segíteni.
Nálam elég csak felkapcsolni napnyugta előtt a teraszon a neont, majd este 9-10korul megnézni mit újság. Persze ennél azért összetettebb egy növényvédelmi megfigyelés, de nagyon szépen látszott az elmult kb 10-12napban, a hideg hatasára hogy tűnt el minden esténként,.az előtte lévő aktív időszakhoz képes.
Tervezem hogy estére ha eláll a szél+ behúzódnak a méhek, a tavalyi maradék szerekből keverek valmi koktélt és megspriccentem a ház körüli területet, mert bizonyos fajták annyira előre vannak, hogy nem húzom/húzhatom tovább, illetve moly rengeteg van. :-(
Szőlőről volt szó, gondoltam molyok vagy kabóca ellen használja aki veszi. Ilyen kicsi mennyiségben értem a biológiai lehetőség vizsgálatának lehetőségét,.hiszen nem jelent árkülönbséget, amíg pl egy tejfölös lángos árához mérjük. Hektár szinten más a helyzet.
Tudom és elfogadom,.van egy egészséges törekvés a minél kevesebb méreg kijuttatasával kapcsolatban, de ez azzal is jár, hogy lehetőséget adunk a kártevők jelenlétére, felszaporodására. Megfigyelés alapú beavatkozás során, szerintem célszerű a rovarokkal is foglalkozni és kijuttatni valamit nekik is.
Ha már csemege szőlő és ha valakinek csak 4g Mospilan kell, én azokat rábeszelném hogy a rajzási csúcsot figyelve, inkább valami baktérium készítményt használjanak. Nekem igaz nem szabadfoldon és nem szőlőben, de nagyon jó tapsztalatom van ezzel kapcsolatban.