Hát ez egy majdnem lehetetlen küldetés, nehezebb, mint megtalálni a delfti sorházat, és vetekszik a potsdami Wohnsiedlunggal nehézségben. A Gürtelen belül + Brigittenauban és Leopolstadtban is bárhol lehet, és ugye minden háztömbnek átlagban 4 oldala van... Pedig a környezö fotók alapján adja magát Bécs. Aztán lehet, hogy fölösbe fárasztom magam vele és egész más városban van, csak ugye az a rengeteg hasonló épület... A gugli is elsösorban Bécsben tapogatózik, úgyhogy annyira fals nem lehet a feltételezésem.
Kezd nagyon idegesíteni ez a kép. A gyanúm szerint Innere Stadt, vagy a közvetlen környéke, Bécs. Minden apró részlete megvan, csak az a gond, hogy nem egy épületen. Tucatnyi ehhez nagyon hasonlót találtam, de pontosan ilyet, aminek minden részlete megvan, eddig nem... De ami késik, az toronyóra láncostul.
No, azt még ki sem próbáltam , az elején rossz tapasztalatokról olvastam, de a "róka" mindig jobb választásnak tűnt(tanácsok alapján) Most nem volt gond, majd képpel is kipróbálom
Köszönöm a visszajelzést, így voltam én is. Először minden OK, és mire elkészültem a hsz-el kidobott. Ma háromszor megtette a galád. A FF. egnap frissített. Volt már ilyen galiba... Az Operából jó :)
Pár hete volt szó a másik topicban duisburgi, a háború után épült templomokról.
Korábban valamikor, talán tavalyelőtt, kerestem egy modern nyugatnémet templomot (nem találtam meg), ami miatt sok adatot néztem végig.
Ezt érdekesnek találtam, most be is írom, kis késéssel :-)
Kölnről ismert, hogy a városban ma 26 román kori templom van (részben romosan). Az kevésbé, hogy egyedül Kölnben épült közel ötven templom a második világháború óta (én 48-at számoltam), nem mind, de a többség katolikus. Ezek közül párat (legalább 5-öt) az egyház időközben már fel is adott, volt, amit már le is bontottak. A többi nagyvárosban a régióban hasonló a helyzet, Duisburgban vagy Dortmundban még több templomot profanizáltak.
Amúgy a kisvárosban, ahol élek, két templom volt. Mindkettő az 1950-es években épült, az egyik a háborúban lebombázott gótikus templom helyére (nem annak helyreállításaként), a másik pár utcával arrébb, újonnan. Ez utóbbit két évvel ezelőtt bezárták.
Igen nehéz, mert ha nem éltél abban a városban, akkor jó eséllyel sosem láttad, így felismerni se tudod. Én is csak a domborzati viszonyokból és az épületek magasságából, stílusából, a tetö borításából tippelek Karl-Marx-Stad környékére.
Mondjuk a németeknél az egyes régióknak elég jól elkülönülö építészeti jellegzetességei vannak, Thüringiában pl. nem nagyon látni ilyen épületeket, annál inkább Szászországban. A dombok miatt sztem túlságosan északon se lehet, kb. a Riesa-Weißenfels vonaltól délre és a Weißenfels-Plauen vonaltól keletre.
Miután a budihoz útbaigazító táblás és a zikkcakkházas képeket kilöttem, mint a legidegesítöbb képeimet, most ez nem hagy nyugodni.
A házak és a domborzat miatt Bezirk DD-ben és Bezirk K.-M.-Stadtban keresem, a nagyvárosok (Drezda, Karl-Marx-Stadt) környéke lehetne, de a drezdai környéki helyszínek (Prina, Heidenau, Freital) klöve, a tv-antennák iránya miatt Karl-Marx-Stadt környékén kéne lennie.
Elvben igen, de azután jön a csősz és kitörli. A Best of címke ugyanis Tamási Miklós kompetenciája. Ugyanez a helyzet a Budapest címkével is. Elvben hozzáadható, de az meg Simon Gyula kompetenciája, így jön a csősz és azt is kitörli :)
Ormos összes németországi képe 1938-nál van. Egy részük egészen biztosan akkor is készült (Reichsgartenschau, vagy egy kongresszus Berlinben), egy részükről csak feltételezzük, hogy akkor. Bár vannak képei Würzburgtól Hamburgig, Kölntől Drrezdáig, szóval hónapokig lehetett kint.
(És emellett még '38-nál van egy csomó, egészen máshol, Olaszországban vagy Erdélyben készült képe is, szóval vagy egész évben utazott, vagy a képek egy részének dátumozása hibás).
Én nem állítom, hogy a jelzett kép nem Essenben készült, sőt. Azt viszont igen, hogy mindeddig semmi nem igazolja, hogy ott készült volna, és Ormos érdeklődését ismerve önmagában az, hogy kertészzet, biztosan nem elegendő alátámasztás. Pl. tudjuk, hogy járt Berlinben 1938 nyarán egy kertészeti kongresszuson.
(Mellesleg én azt feltételezem, hogy sokkal több képet csinált, mint amik ma megvannak, de a képei nagy része elveszett).
Ez a kép 1938-as, ha lehet hinni a fortepanos adatnak (lehet?)
A kép igencsak nagy valószínüséggel egy kiállításon készült. Annyira azért nem elrugaszkodott dolog azt feltételezni, hogy ez a Reichsgartenschaun készült, jóval nagyobb a valószínüsége, mint azt kijelenteni, hogy hát ott aztán tuti nem. A Reichsgartenschau nem csak virágbemutató volt, a házi humuszkészítés technikájának a bemutatása nagyon is passzolt oda...
De igen, a bizonytalansági faktor miatt nem a Megfejtésekhez raktam be.
Ez a Torfhumusdienst egy tanácsadó és reklámozó leányvállalata volt a Torfstreuverband GmbH-nak.
Ormos Imre kertész volt, fényképezett kertészeti dolgokat mindenfelé. Azt tudjuk, hogy ott volt a Reichsgartenschaun (biztos te is láttad az ott készült képeit), de én nem látom, hogy bármi is utalna arra, hogy ez a kép is ott készült. Önmagában a kertészeti téma ezt, Ormos ismert érdeklődési köre miatt, nem támasztja alá.
A hajó 1961-ig (más néven) az USÁ-ban járt, majd görög tulajdonba került, akkor kapta az Athinai nevet, különbövő pireuszi bázisú földközi-tengeri útvonalakat járt.
Ennek alapján a kép legkorábban '61-es, a helyszín meg bárhol lehet a keleti mediterráneumban.
alapján próbálom megtalálni a helyszínt, mivel bármely random "ismeretlen nevü" velencei templomtorony a tetejét kivéve dettó ilyen, dupla bemélyedésekkel és dupla félköríves ablakokkal, csak ezt a bumszlisat nem találom egyelöre. Aztán lehet, hogy nem is Velenve, hanem egy másik olasz (olasz befolyású, mint pl. Raguza) kikötö lesz.