A Der Tagesspiegelben megjelent, a "Magyarország új alkotmányt ad magának" című írás bevezetőjében megjegyzik, hogy a bírálók szerint a jogszabály veszélyezteti a demokráciát. Az új alkotmányt megszavazó Fidesz a kétharmados többség révén "elvileg mindent megtehet, amit csak akar" - írta a lap, hozzátéve, hogy "nem volt valódi vita a nacionalista irányzatú új alkotmányról". A bírálók szerint a jogszabály "megpecsételi a demokrácia lebontásának folyamatát, amelyet Orbán indított el. A miniszterelnök és hívei viszont egy olyan projekt részeként jellemzik a jogszabályt, amelynek célja a kommunizmus állítólagos maradványainak eltakarítása" - írta a Der Tagesspiegel.
A lap szerint "már az ékesszólás is furcsának tűnik. Preambulum helyett Nemzeti hitvallás van a magyar alaptörvényben", amely "a rohamtempóban elfogadott kiegészítésekkel megnehezítheti egy jövendő kormány munkáját".
A dpa hírügynökség vasárnap Rolf Mützenich szociáldemokrata parlamenti képviselővel, az SPD-frakció külpolitikai szakértőjével közölt rövid interjút, amelyben a politikus kifejtette: úgy véli, az új magyar alkotmány "szakítást jelent a demokratikus hagyományokkal és az európai jogi normákkal". Rolf Mützenich hozzátette: "az Alkotmánybíróság jogainak megkerülése, a többségi döntések megkérdőjelezése és a kisebbségi jogok semmibe vétele botrányos."
Ki miért nem képes értékelni egy olyan lépést, amit egyébként hangsúlyozom, egyetlen ballib politikus lépett meg (legalábbis emlékeim szerint: Fodor Gábor)
Szóval:
*pénzt kapott érte
*Attól még az Orbán család barátja a felesége...
*nem is élnek együtt
*segíti az asszonyát, de miért nem a kinevezés előtt?
* kismadár (ezt mondjuk nehezen tudom morális kontextusban értelmezni)
*nem a saját döntése volt...
* a mór megtette kötelességét, mehet.
Na, ha most az Újévre való tekintettel hajlandóak vagytok egy kis jkátékra, akkor tisztelettel javaslom keressétek meg ezeknek a cáfolatait is a kis szürkék között....
hmmm... szép gesztus, de én még emlékszem arra, amikor pokorni hatalmas könnyeket hullatva mondott le minden, a fideszben viselt tisztségéről, amikor kiderült, hogy apukája besúgó volt... aztán megmégseannyira...
(nomegaztán szájer felesége ettől a lépéstől azonnal megszűnik anikó asszony kebelbarátjának lenni..?)
" Meggyőződésem, hogy a látszatát is el kell kerülni annak, mintha a kormányzó párt személyemen, illetve családomon keresztül az igazságszolgáltatás, mint önálló hatalmi ág befolyásolására törekedne."
Mert ez a jogállam egyik fontos alappillére. Vagyis a látszatot, vagy más szóval a lehetőséget is kerülni kell.
Nem tudom, hogy Handó Bírónő döntéseit befolyásolja-e pártszimpátiája, vagy sem. A lehetősége fennáll. Aki ezt nem látja, az nem is érti a jogállam működését.
Biztosan van az országban 100 másik bíró, akinek a szakmai tudása eléri Handó bírónő képességeit (nem tudom, szakmailag mennyire jó bíró a hölgy),ebben az esetben jogállamban nem neveznek ki főbírónak ilyen családi háttérrel rendelkező bírót. Nem azért mert szakmailag nem alkalmas, hanem mert jogállamban bizony ez is hozzátartozik a közszolgálat áldozatos munkájához!!!
A lényeg itt inkább az, hogy bár a kormány és a FIDESZ frakció leszerepelt erkölcs és jogállamiság terén, Szájer képviselő tettekkel bizonyította, hogy számára fontos a jogállamiság.
A demokrácia iránti elkötekezettséggel egyetértve, ellent kell mondanom, mert az érvelésed nem állja meg a helyét.
amennyiben ezen vádak nem lennének valósak, úgy nem is kellene cselekednie, illetve pont ő fogalmazza meg!).
Hiszen az eddigi tapasztalat, alapján bármit tesz a Fidesz (de lég csak azt a néhány hsz.-t elolvasnod ami ide érkezett) alapvetően a rossz szándékot tételezik fel.
Először is Szájer pontosan érzékeli azt a teljességgel megalapozott vádat, hogy a FIDESZ az uralma alá kívánja hajtani a teljes igazságszolgáltatást (amennyiben ezen vádak nem lennének valósak, úgy nem is kellene cselekednie, illetve pont ő fogalmazza meg!).
Másrészt pedig, talán az első olyan kormánypolitikusi lépést látjuk, mely erkölcsi érzékről, a demokrácia és a jogállam iránti elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot (lehetnek más motívációk is, de jelen helyzetben a legjobbat illik feltételezni).
Remélem, hogy ez csak az első, talán kicsit bizonytalan lépés, de bátorítja a FIDESZ oldalán a demokratákat arra, hogy most már lépni kell!!
Nos én nem követem a baráti kapcsolatok alakulását, sem a VV-ban, sem a politikában, de egyszer egy japán ismerőssel beszélgetve szó került arról, hogy mennyi Magyarország lakossága.
Mikor mondtam, akkor megrökönyödve nézett rám, és kijelentette: akkor ott mindenki rokona egymásnak.....
Szép dolog Szájertől hogy segíti asszonyát. Miért nem a kinevezés előtt mondott le?Most már így mint csak Anikó asszony barátnőjét, Szájernét semmilyen befolyás nem fogja érni. Esti mese, van aki elalszik ettől? :)))
Először én is azt hittem, amit Te ... aztán kiderül a cikkből, hogy pusztán a felesége miatt ... hatalmi ágak különválasztása ... bla-bla-bla ... mintha ez változtatna bármin is