http://www.origo.hu/sport/jegkorong/20111218-magyarroman-himnuszbotrany-egy-csikszeredai-hokimeccsen.html Romániában alaposan felborzolta a kedélyeket, hogy az Euro Ice-hockey Challenge elnevezésű csíkszeredai jégkorongtorna pénteki román-magyar mérkőzése előtt a román válogatott - többségükben magyar nemzetiségű - tagjai némán hallgatták végig a román himnuszt, viszont a magyar csapattal együtt énekelték a magyar himnuszt, és a mérkőzés végén elénekelték a székely himnuszt is, amely spontán módon tört fel a lelátókon. - Én azt mondom, jól tették a fiúk, büszke vagyok rájuk!
Csíkszeredán. nem bántja a füled a -ban? az, hogy a székelyek úgy mondják, az ő dolguk (mondanak azok minden magyartalant)
Egyáltalán nem, mert így a helyes.
Mint ahogy helyes a Debrecenben és nem Debrecenen, Pécsett v. Pécsen és nem Pécsben, Udvarhelyt v. Udvarhelyen és nem Udvarhelyben stb.
Szokjál hozzá, hogy nem csak a pesties nyekergő, affektáló stílus az igazi magyar, hanem a nyelvjárások is a magyar nyelv részei, amelyek gazdagítják, színesítik nyelvünket...
Kedves smartdrive....azt sorolsz, amit akarsz...de akkor is Csíkszeredában van, és nem Csíkszeredán... mert mi így mondjuk...azonkívül, neked nem mindegy?
Én is vettem részt szavalóversenyen Románia színeiben....Itt születtem, ez a lehetőségem volt, de soha nem tartottam magam románnak. Miért is kellett volna? Ha nem voltam az?
Ne futballhuligánokból indulj ki, mert ez egyáltalán nem mérvadó. Ez a fajta mindenhol azonos módon viselkedik.
Abból kell kiindulni, hogy egy állam miként viselkedik a kisebbségeivel szemben. Ez viszont egyértelműen negatív mind Románi, mind Szlovákia tekintetében. Ez a két neofasiszta, rasszista elveket valló állam, a megalakulásuk pillanatától kezdve sovén, magyarellenes politikát folytat és sajnos ez a mérvadó, nem a te focihuligánjaid...
1. a magyar úgy kezdődik, hogy "Isten", nekem már itt nem lenne szabad magaménak éreznem, mégis leszarom. a Himnusz az én Himnuszom, ennyi bőven belefér
2. már írtam, hogy ha egy fiktív eseményen vitatkozunk, az sem változtat itt semmin
Nézd, a román himnusz úgy kezdődik:édredj román! Hát ezt nem érezték sajátjuknak. Egy erdélyi magyar sem érzi sajátjának. Mert nem románok. Ennyire nehéz felfogni? És egyiket sem énekelték, ahogy mára már kiderült. Csak a székely himnuszt. Na az a sajátjuk. Ha megnézed a videót, a román himnusz után, amit mindenki végighallgatott, megpróbálták elindítani a mérkőzést. Csak akkor a lelátón felharsant a székely himnusz, és kivárták, ameddig vége lett. Mi a gond ezzel?
Én is nagyon elégedett voltam, a világnak ez a része kellemes csalódás a hallottakra alapozva, de én nem ott élek, nem az én magyarságomat akarják figyelmen kívül hagyni ésatöbbi csúnya-primitív dolgok.