Keresés

Részletes keresés

T.A.L. Creative Commons License 2013.06.30 0 0 949

" Ebben az esetben a légfegyver meghatározásának nem a bejegyzet/nemjegyzett állapotot kellene tekinteni, hanem a pillanatnyi energiát."

Így van, ezért is van az, hogy a hatósági kirendelő határozatokban egyértelműen azt kérdezik az i.ü.fegyverszakértőtől, hogy lőfegyver-e vagy sem.

Körítést kérhetnek még tőle, de a lényeg a kérdésre adott válasz.

Tulajdonképpen a feltatált, bevizsgált állapot a lényeg és amit érdekel a hatóság.

Hatóságot nem érdekli, hogy tekert, nem tekert, lehet-e állítani vagy sem, stb.

Jó pld. erre az utólsó nagy imsert Bred Pit-es hatósági mellényúlásos eset, mikor én már a legelején megmondtam, hogy egyrészt vámszabadterület, senkiföldje és még tulajdonos nélküli, valamint azzal, hogy kitekerték az a valamit, azzal lőfegyvert állítottak elő.

Igen, mert egyrészt el kell fogadni az egyezményt, még akkor is ha az eltérő a miénktől, valamint a lényeg, hogy a megtalált állapotában lövedék kilövésére alkalmatlanok volak.

Többi csak maszlag, és ennek bizonyítéka, hogy vissza is kellett szolgáltatni mindent.

( kártérítési igényről sokan nem tudnak, de nem mondtak le.:))

Illetve azt sem tudják sokan, hogy ez az ügy egy konkurens hazai cégnek köszönhető, aki meg szerette volna szerezni ezt az üzletet. (ill. meg is szerezte)

Előzmény: F. István (942)
Dönci 62 Creative Commons License 2013.06.30 -1 0 948

Én az egyik hírportálon úgy olvastam, hogy egyszer megfutamította őket gázpisztollyal, majd később visszatértek és akkor történt az "verés".

Most akkor melyik hír az igaz?

Előzmény: szijozsi (943)
Ordinis esse! Creative Commons License 2013.06.30 0 0 947
exhighand Creative Commons License 2013.06.30 0 0 946

Oh, az egyik tárgyalásra megjelent tanúként - egyenruhában, kitüntetésekkel.

Előzmény: roland7 (944)
roland7 Creative Commons License 2013.06.30 0 0 945

Pontos részleteket is mondtak a TV-ben? :)

- milyen gázpisztoly volt pontosan?

- milyen töltény volt tárazva?

- használta is a védekező, vagy arra már nem volt ideje?

- hányat sikerült lőni?

- működött a fegyver, vagy elakadt?

A szennymédia nem hiteles hírforrás, értsük már meg. Fegyveres témában meg végképp nem.

Előzmény: szijozsi (943)
roland7 Creative Commons License 2013.06.30 0 0 944

"Az apósa, aki nyugalmazott istenharagja volt, pedig feljelentette ezért."Gratulálok... :((

Előzmény: exhighand (940)
szijozsi Creative Commons License 2013.06.30 0 0 943

http://www.magyartudat.com/hetfotol-fegyverrel-is-vedhetjuk-onmagunkat-es-a-vagyonunkat/

A gázpityuról a kritikát az élet mondta ki, valamelyik nap mutatta a TV2 hogy egy fiatal srácot megtámadtak aki hazafutott, azonban  támadók behatoltak, és valami kihegyezett vasrúddal, stb félig agyonverték az illetőt. A srác gázpityuval védekezett a mellékelt ábra szerint ez kevés volt mint Hitlerben a jóindulat.

F. István Creative Commons License 2013.06.30 0 0 942

"..A hatóság álláspontja szerint a fegyver attól is lőfegyver, ha a fegyverkönyvbe ekként bejegyzik és nem attól, ha 7,5J felett van a torkolati energiája..."

Esetleg még pontosíthatnánk a fenti mondaton:

A hatóság álláspontja szerint a fegyver attól is lőfegyver, ha a fegyverkönyvbe ekként bejegyzik és nem csak attól, ha 7,5J felett van a torkolati energiája.

Így a mondat a jelenlegi törvénnyel összhangban is lenne, hiszen egy bejegyzett lőfegyvert addig tartanak nyílván ekként, míg a tulaj azt nem hatástalanította/lőfegyver mivoltát megszüntette és (!!) ezt ledokumentáltatta a hatósággal is.

Most jön egy csavar onnan is, hogy az új típusú PCP-k technikai lehetőségeit nem követi a törvény.

Sokan felszisszennnek, de pl. nincs olyan eseti határozat, hogy egy 7,5 J feletti, lőfegyverként bejegyzett légfegyvert egy gombnyomással engedélymentessé lehet tenni. A törvény leragadt a "mechanikus/rugós" állítási lehetőségeknél, amikre kitalálta a "csak fegyvermesterrel" beavatkozási lehetőséget.

Tehát ha valaki (adott technikai lehetőségeként) átállítja (le veszi) az erejét a puskájának, akkor csak az intézkedő/ellenörző hatóságon múlik, hogy minek itéli a helyzetet.

Példa erre a szitura:

Adott egy tereplőtér, ahol engedélymentesekkel lehet lődözni. Ha kiviszek egy lég-lőfegyvert, majd leviszem az erejét akkor egyúttal nem szegem meg azt a törvényt, másrészről meg igen, mert bejegyzett lőfegyverrel lövök ott. 

Mindenképpen őrület a dolog, melynek egyetlen megoldása az lenne, ha hozzáértő szakmai mókusok kidolgoznának végre egy törvénytervezetet, mely rendezi az ilyen légfegyveres anomáliákat. Ebben az esetben a légfegyver meghatározásának nem a bejegyzet/nemjegyzett állapotot kellene tekinteni, hanem a pillanatnyi energiát.

exhighand Creative Commons License 2013.06.30 0 0 941

A hatóság álláspontja szerint a fegyver attól is lőfegyver

exhighand Creative Commons License 2013.06.30 0 0 940

Sőt konkrét esetet is tudok. tavaly az egyik megyében egy bonyolult ügyben voltam szakértő. Az ügy egyik vonulata lőfegyverre elkövetett visszaélés volt. ( ebben nem én voltam a szakértő)

Az egyik gyanúsított, aki kettős állampolgár volt, szabályos sportfegyver engedélyre megvásárolt és behozott szlovákiából egy Diana 54-et, amit rendesen beírtak a fegyver könyvébe. Csakhogy a fegyverben eleve egy 7,5J alatti rúgó volt. A fegyver laminálásakor senki sem mérte a torkolati energiát, mivel eleve lőfegyverként vizsgáztatták.

A tulaj azonban észrevette, hogy 7,5J alatti a fegyver, de nem sietett a rúgót kicserélni, így használta sokáig. Egyszer a sógora ( a másik vádlott) kölcsönkérte ezt a fegyvert, amit a tulaj simán odaadott, mert 7,5J alatti volt. 

Az apósa, aki nyugalmazott istenharagja volt, pedig feljelentette ezért. Rendőrség, házkutatás, lefoglalás, gyanúsítás, iratismertetés.

A sógort és a tulajt is lővegyverre elkövetett visszaéléssel vádolják, holott a fegyver egy pillanatra sem volt 7,5J felett, amit a fegyverszakértő is megállapított.

A hatóság álláspontja szerint a fegyver attól lőfegyver, ha a fegyverkönyvbe ekként bejegyzik és nem attól, ha 7,5J felett van a torkolati energiája.

A tulaj megkereste az ország egyik legismertebb ügyvédjét a témában, aki a vádirat elolvasása után nem vállalta el az ügyet, így egy általam nem ismert ügyvéd védte, szerintem nagyon rosszul.

Az ítéletet nem ismerem, mert én szerepem befejeződött már az ügyben, pedig érdekelne.

Előzmény: F. István (938)
exhighand Creative Commons License 2013.06.30 0 0 939

Én is tapasztalom, hogy folytatnak ilyen tevékenységet, de én ezt sima mutyinak látom, mert törvényi lehetősége ennek nincsen, vagy csak nem vagyok képes megtalálni.

Előzmény: F. István (937)
F. István Creative Commons License 2013.06.30 0 0 938

Mellékelnek..

Előzmény: F. István (937)
F. István Creative Commons License 2013.06.30 0 0 937

Igazából a légfegyverek kapcsán érdekelne a dolog (leragadtam ezeknél :)).

A légfegyvereket átállíthatják (feltuningolhatják) lőfegyver erősségre, majd levizsgáztatva visszadják a tulajnak, aki bejegyezteti. Melékelnek az "átalakításról" egy jegyzőkönyvet.

Ugyan ezt fordítva is csinálják. Ezen folyamatoknak tehát kell lennie törvényi lehetőségének/hozzájárulásának...

Előzmény: exhighand (936)
exhighand Creative Commons License 2013.06.30 0 0 936

A fegyvertörvény melléklete felsorolja a rendőrségre beadható és engedélyezhető beadványokat. 

Ezenkívül a fegyvertörvény leírja, hogy a lőfegyver ( tűzfegyver) fődarab abba a kategóriába tartozik, amelyikhez gyártották. Tehát pl a lőfegyverhez gyártott tokszerkezet sem lenne felhasználható később gázfegyverben.

Az utóbbi mondat eleve kizárja az "átalakítást", hiszen gázfegyverben lőfegyver fődarab, a törvény előírása szerint nem lehet.

Viszont itt abszurdisztánban, mindig vannak mutyisok, akiknek többet szabad, mint másoknak, és mindig vannak üldözöttek, akiknek kevesebbet.

Előzmény: F. István (935)
F. István Creative Commons License 2013.06.30 0 0 935

"...átalakítás jogilag nem létezik..."

Ez hol van leírva?

Előzmény: exhighand (930)
STEVE_5 Creative Commons License 2013.06.30 0 0 934

"...a konverzió az szétbontással indul..."

Ja persze, meg a "...- hatástalanítani..." is ezzel indul,

...meg általában  a "...- megsemmisíteni ..." is, hiszen nem olvasztják be a fa puskatusát, meg a műanyag markolatpaneleket, meg az alu anyagokat az acéllal együtt.

Előzmény: exhighand (930)
exhighand Creative Commons License 2013.06.30 0 0 933

Ennek nagyjából az ellenkezője igaz, azaz az, hogy aki olyan fegyvert birtokol külöföldi lakcíme alapján, amihez az ottani törvények nem kérnek engedélyt, vagy ottani engedély alapján, az itthon is birtokolhatja azt a fegyvert.

Ez alól egy kivétel van, ha az adott fegyvertípus birtoklása itthon kifejezetten tiltott.

Előzmény: dészáz (932)
dészáz Creative Commons License 2013.06.30 0 0 932

sztem külföldön nem várhatja el,mivel azt elvárja,hogy a külföldi ha idejön,a mi törvényeink szerint viselkedjen.

ergo,a vadnyugaton végigmehetsz stukkerral az oldaladon,de a vadnyugati így nem sétálhat a körúton. :-))

Előzmény: F. István (931)
F. István Creative Commons License 2013.06.30 0 0 931

exhighand 2013.06.29 22:25:07 © (5216)

Mi van azokkal a légfegyverekkel, amik gyárilag lőfegyvernek készültek. Ti írtátok, hogy ezeket csak fegyvermester javíthatja, alakíthatja át.

Köszönik kérdésed jól vannak!

Azonban a magyar törvények nem teszik lehetővé, még fegyver mester számára sem, hogy egy lőfegyverből légfegyvert csináljon, mert lőfegyvert csak - hatástalanítani, - megsemmisíteni, - szétbontani lehet.

Egy arra jogosúlt fegyvermester gyártást és átalakítást is végezhet!

Tehát a kérdésem az, hogy én hírdethetek-e olyan légfegyvert, ami gyárilag lőfegyvernek készült, de valaki ( fegyvermester nyilván nem, mert nem kockáztaja az engedélyét) kicserélte benne a rúgót és ettől 7,5J alatti lett.

Ha nem fegyvermester végezte a hatástalanítást/átalakítást, akkor az törvénytelen és botor dolog is, hiszen a nyílvántartásból ki kell vezettni mint a lőfegyver megszünése! Előbb-utóbb keresni fogják az utolsó bejelentett tulajdonosánál.

Hírdethetem-e akkor, ha ezt a fegyvert soha nem tartalmazta a nyílvántartás a lőfegyverek között, de a gyár soha egyetlen darab 7,5J alattit nem bocsátott ki?

Nem, mert M.o.-ra engedélyköteles fegyvert csak engedéllyel lehet behozni. Ha valaki becsempész egy ilyen lég-lőfegyvert, akkor azonnal sértette lőfegyvertartásra vonatkozó törvényt.

Ilyen lég-lőfegyverek esetében egy Magyar forgalmazó elvégezteti az átalakítást (engedélymentessé teteti), majd mivel fegyverforgalmazó is, az MKH kártyát is meg kell csináltatnia minden darabra.

Ha mégis hírdethetem, mit kell melléírnom?

A pontos címet, hogy hova menjen a TEK..

Mi van az olyan lőfegyver légpuskákkal, amik PCP-k és egyetlen csavar állítja át nem lőfegyvernek és gyárilag lőfegyver kategóriába eső teljesítménnyel kerülnek forgalomba? Semmi.

Ezeknél is szükséges-e felhívni a figyelmet, hogy törvénytelen átalakítás során( mivel törvényes lehetőség nincsen) lettek nem lőfegyverek, hogy azok minden átalakítás nélkül akár lőfegyvernek is minősülhetnek, stb, stb.

Mondom még 1x. Ha egy lőfegyver illegálisan kerülne M.o.-ba, akkor az elég súlyos dolog lenne

Ha a határt úgy lépte át egy légfegyver, hogy 7,5 J alatti az energiája, akkor legálisan, vagyis engedély nélkül tartható.

De itt utána nézek még majd, mert mintha az lenne a törvényben, hogy az Állam elvárja polgáraitól külföldön is a jogkövető magatartást. Ez azt jelenti, hogy külföldön se birtokolsz olyan fegyvert, ami itthon engedélyhez kötött.

De mondom ebbe nem vagyok biztos, ezt meg kell néznem holnap.. ma.

exhighand Creative Commons License 2013.06.29 0 0 930

STEVE_5válasz | megnéz | könyvjelző2013.06.29 23:21:42 © (5220)

Az alapvetés is hibás:

"...

- hatástalanítani

- megsemmisíteni 

- szétbontani..."

Ennek szellemében ugyanis az éles lőfegyverek gázosra ALAKÍTÁSA sem volna lehetséges, márpedig, ez napi gyakorlat, pl.: a Steiner-féle átalakítások esetében.

Bocsánat, a gáz-konverzió az úgy megy, hogy előbb engedélyt kell kérni a lőfegyver szérbontására, utána pedig az alkatrészekből, megfelelő átalakítást követően egy gáz-riasztó legyártására.

Azaz minden darab egyedi engedélyes, ezért ilyen drága.

Tehát a konverzió az szétbontással indul, mivel átalakítás jogilag nem létezik.

exhighand Creative Commons License 2013.06.29 0 0 929

Most tudtodon kívül éppen a segédmunkás fogalmának létezését vonod kétségbe.

Előzmény: F. István (927)
norinco Creative Commons License 2013.06.29 0 0 928

de igen

nézz utánna

Előzmény: F. István (927)
F. István Creative Commons License 2013.06.29 0 0 927

hehehe.. :)

kamiont is vezethetek, ha utasítást kapok a felettesemtől.. meg operálhatok is ha a főorvos úgy mondta, és nem baj ha műtősfiú vagyok..

:)))

nem mondod komolyan, hogy egy elektromos főnök engedélyt adhat egy nem szakképzett "lakatosnak", hogy villanyt szerelhet!?!? :DD

Előzmény: norinco (926)
norinco Creative Commons License 2013.06.29 0 0 926

nem egészen van így Pistikém

ugyanis, megszerelheted, ha utasítást kapsz olyan felettesedtől, akinek van szakképesítése.

Előzmény: F. István (925)
F. István Creative Commons License 2013.06.29 0 0 925

Kevesen tudják, de egy elektromos szerkezet javítása is szakképesítéshez van kötve Mo.-n!  Bizony! Ha a munkahelyemen megszerelem a fúrót, mert elszakadt a kábel, akkor súlyos szabálytalanságot követek el. Ha valaki a kenyérpiritót szereli így meg, majd leég a lakás, a biztosító nem fizet, ha be tudják bizonyítani, sőt az ügyészség is feljelent gondatlanságért...

Előzmény: Precíziós (922)
F. István Creative Commons License 2013.06.29 0 0 924

A rugó gyártás az rugó gyártás! Ez ok!

A fegyver elem gyártás meg fegyver elem gyártás! Ez is ok!! (??)

Előzmény: exhighand (920)
F. István Creative Commons License 2013.06.29 0 0 923

Igen! Az elemek gyártásához és javításához (pláne a fegyverelemhez) felkészült, vizsgázott és engedélyezett "szakik" tudása szükségeltetik mindenhol.

Előzmény: python 357 (921)
Precíziós Creative Commons License 2013.06.29 0 0 922

Elnézést az off példáért de, pl. egy elektromos (220 V) fúrógépet mennyivel veszélytelenebb otthon javítgatni mint egy 7,5 légpityut!? Az egyikbe belehalsz, a másik legfeljebb az ujjadba vagy rosszabb esetben a szemedre mehet! Vannak itt még fekete likak!:-)))

Előzmény: python 357 (921)
python 357 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 921

Valószínűleg a javítást azért nem engedik  még a 7.5j alattiaknál sem,mert szakszerűtlenség esetén veszélyes lehet önmagára és a környezetére is! Cserénél meg nem áll fent műszaki értelemben vett változás!

Előzmény: F. István (915)
exhighand Creative Commons License 2013.06.29 0 0 920

A rúgógyártás az rúgógyártás, nem fegyver gyártás. Ne ijesztgessünk senkit indokolatlanul.

Előzmény: F. István (918)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!